Yokohama (横浜市)

Mt Fuji skyline Yokohama
Mt Fuji en de skyline van Yokohama

Wist je dat niet Tokyo de grootste stad van Japan is, maar Yokohama? Waarschijnlijk zullen de meesten ons voor gek verklaren, maar toch is dit de waarheid. Waarom? Dat leggen we later nog uit. Yokohama is een stad met bijna 4 miljoen inwoners (stuk minder dan Tokyo). De stad maakt onderdeel uit van de Groot-Tokyo metropool, de grootste metropool op aarde. Het is dan ook geen verrassing dat het centrum van Tokyo binnen een half uur te bereiken is vanuit Yokohama! Dit maakt dat Yokohama erg gemakkelijk te bezoeken is als je bijvoorbeeld een weekje in Tokyo verblijft.

“De grootste stad van Japan”

Voordat er verder wordt ingegaan op wat er te doen is in Yokohama moet er eerst wat opgehelderd worden. Hoe kan het nou zo zijn dat Yokohama de grootste stad van Japan is? De meeste mensen denken immers dat Tokyo dit is. Dit is echter niet het geval. Tokyo is namelijk een agglomeratie, een aaneenschakeling van verschillende steden en dorpen. Voor veel mensen klinkt dit als een formaliteit, maar je kunt er niet omheen: Yokohama is nu eenmaal de grootste stad van Japan!

Sankeien garden Yokohama in de nacht
Sankeien garden – Yokohama

Waarom naar Yokohama?

Het feit dat Yokohama zo dicht bij Tokyo ligt maakt dat het een erg aantrekkelijke stad is om te bezoeken. Waarom? Het moderne stadscentrum, het bewonderen van prachtige tuinen, proeven van allerlei lokale delicatessen en cultuur opsnuiven in één van de vele musea. Er zijn echter ook een paar gebieden waarop Yokohama afwijkt van de ‘standaard’ Japanse stad. Een van de meest in het oog springende is de beroemde Chinatown. Ook vind je in de stad opmerkelijk veel Westerse gebouwen. Dit heeft te maken met de historie van de stad waar we later op ingaan.

Top bezienswaardigheden Yokohama

In de grootste stad van Japan valt meer dan genoeg te beleven! Hieronder noemen wij een aantal van de meest populaire en verrassende bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

Sankeien Japanse tuin Yokohama
Sankeien Japanse tuin – Yokohama

Sankeien Garden

Sankeien Garden is een typisch Japanse stijl tuin gelegen in het zuiden van de stad. In deze prachtige tuin waan je jezelf haast in het om zijn prachtige historische gebouwen bekende Kyoto. De tuin is vrij groot, het is dan ook een heerlijke plek om een wandeling te maken. In het park/tuin vind je diverse Japanse tuinen, een grote vijver en verschillende historische gebouwen. Denk hierbij aan gebouwen zoals theehuisjes, een pagode en de woning van een hoogwaardigheidsbekleder.

De tuinen zijn gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum. Neem vanaf Yokohama Station bus 8 of 148 en stap uit bij de halte Sankeien-Iriguchi. Dit tripje kost je wel 220 Yen en 30 minuten, maar is het geld en de tijd zeker waard. Meer informatie vind je op www.sankeien.or.jp.

Yokohama Minato Mirai wijk
Minato Mirai 21 district – Yokohama

Minato Mirai 21

Minato Mirai 21, vrij vertaald “Haven van de toekomst”, is een hypermodern stadsdeel in het centrum van Yokohama. Dit stadsdeel was in het verleden de haven van de stad, meer deze raakte in de jaren ‘80 in verval. Toen is besloten om hier letterlijk en figuurlijk de haven van de toekomst te bouwen. Minato Mirai 21 is eigenlijk al een hele belevenis an sich. Er zijn hier verschillende wolkenkrabbers, waaronder Landmark Tower. De Landmark Tower was tot 2014 het hoogste gebouw van Japan. In dit gebied van de stad is erg veel te doen. Zo kun je hier shoppen, de bioscoop of het theater bezoeken of wat nieuwe kennis opdoen in één van de musea.

Hoe reis je naar Minato Mirai 21? Stap op Yokohama Station op de Mirato Mirai Lijn en stap 2 haltes later bij Mirato Mirai Station uit. Ook kun je met de metro uitstappen bij Sakuragicho Station.

Yokohama Chinatown
Chinatown – Yokohama

Chinatown

De Yokohama Chinatown is de grootste Chinatown van heel Japan. De Chinatown ligt nabij het centrum van de stad en is gemakkelijk te herkennen. Aan elk van de vier ingangen staat namelijk een opvallende, kleurrijke en prachtige poort.

Dit deel van de stad ontstond toen in de 19e eeuw steeds meer Chinese migranten zich gingen vestigen in de stad. Tegenwoordig bevinden zich in dit deel van de stad meer bedrijfjes dan daadwerkelijke bewoners. Winkeltjes, restaurants, en street food hier vind je het allemaal! Yokohama Chinatown is absoluut het bezoeken waard. Het is namelijk een geweldige ervaring en het eten hier is erg lekker!

Vanuit Yokohama Station is de Chinatown binnen 10 minuten te bereiken. Je kunt ofwel de trein naar Motomachi-Chukagai Station nemen, of de trein naar Ishikawacho Station pakken.

De nieuwste dierentuin van Japan: Zoorasia

Als je puur opzoek bent naar een unieke Japanse ervaring, dan is dit wellicht niet voor jou. Toch staat de dierentuin Zoorasia in dit lijstje omdat het erg leuk is om eens te bezoeken. Het is niet zomaar een dierentuin, maar de nieuwste dierentuin van het land.  In tegenstelling tot veel andere dierentuinen leven de dieren in Zoorasia in erg grote verblijven waar hun oorspronkelijke leefgebied zo realistisch mogelijk is nagebootst.

De entree van het park is 800 Yen en het park is dagelijks geopend van 09:30 tot 16:30 uur. Zoorasia is vanaf het centrum te bereiken via de trein en vervolgens de bus. Neem vanaf Yokohama Station de trein naar Tsurugamine Station. Vanaf hier kun je de bus nemen naar het dierentuin.

Cup noodles museum in Yokohama
Cup noodles museum – Yokohama

Cup Noodles & Ramen Museum

Wil je meer weten over de favoriete maaltijd van arme studenten? Het zal je verbazen hoeveel cultuur er eigenlijk schuilgaat achter de Cup Noodles en Ramen! Bezoek daarom één van deze musea: het Cup Noodles Museum of het Ramen Museum. In deze musea leer je van alles over de rijke historie achter deze wereldberoemde voedingswaren. 

Het Cup Noodles Museum bevindt zich in het nieuwe stadsdeel Minato Mirai 21 en is dus het beste te bereiken door te reizen op Minato Mirai Station. Het Ramem Museum ligt in Shin-Yokohama. Hier kom je het beste door vanaf Yokohama Station naar Shin-Yokohama Station te reizen. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling naar de ingang van het museum.

Kirin Beer Factory in Yokohama
Kirin Beer Factory – Yokohama

Kirin Beer Factory

Wist je dat Yokohama de eerste stad in Japan was waar bier geproduceerd en verkocht werd? In één van de belangrijkste bierfrabieken van de stad worden dagelijks meerdere gratis rondleidingen gegeven, beetje zoals de Heineken Experience in Amsterdam. Deze duren ongeveer anderhalf uur en zijn erg leuk om eens te doen.

Het merk Kirin is namelijk een van de historisch meest belangrijke biermerken van het land. Het bedrijf is namelijk ontstaan toen twee van de oorspronkelijke brouwers hun krachten besloten te bundelen. De rondleiding bestaat uit twee onderdelen: de daadwerkelijke rondleiding en de gratis proeverij. Tijdens het proeven krijg je gratis een paar biertjes aangeboden, lekker!

De fabriek/brouwerij is vanaf Yokohama Station gemakkelijk te bereiken. Reis vanaf dit station met de trein naar Namamugi Station. Vanaf dit station is het aantal minuutjes lopen. Meer informatie vind je op Kiring.co.jp.

Enkele andere leuke bezienswaardigheden

 • Osanbashi pier (gigantische houten pier waar grote cruise schepen op aankomen)
 • Hikawa Maru (gigantische boot die open is voor het publiek)
 • Kanagawa Shimbun fireworks festival (vuurwerkfestival begin augustus)
 • Yamishita Park (leuk park langs de kust)
 • Wedstrijd van de Yokohama BayStars in Yokohama Stadium
 • Nippon Maru (oud schip uit 1930 dat genoeg kilometers heeft afgelegd om 45x de wereld rond te reizen)
 • Doe een tour met een Seabus langs de kustlijn en Tokyo Bay
 • Yokohama Bay Bridge bewonderen met zonsondergang
 • Shomyoji (prachtige tempel op de weg naar Kamakura)
 • Yokohama Museum of Art
 • Winkelen op de Motomachi de populairste winkelstraat van Yokohama

Ga zelf ontdekken!

Eigenlijk is er in deze stad veels te veel te doen. Ga daarom zelf ontdekken en laat je verrassen! Dit geldt net zo goed voor andere steden, maar bij deze noemen we het toch eventjes apart.

Het weer & klimaat in Yokohama

Het weer en het klimaat in Yokohama is vergelijkbaar met dat in Tokyo. De zomers hier zijn zonnig en vochtig, de winters zijn vrij mild. Het vriest hier niet of nauwelijks. Gedurende het gehele jaar kan het hier ook flink regenen, houd hier dus rekening mee. Lees hier meer over het klimaat in Japan.

Overnachten in Yokohama

Aangezien dit één van de grootste Japanse steden is, zijn er meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. Het maakt niet uit wat je budget is, hier is altijd wel plek voor je, in elke prijsklasse. Ongeacht of je nu in een luxe viersterrenhotel wilt verblijven, of in een bescheiden hostel. Bekijk hier de beste slaapplekken in Yokohama.

Yokohama – een beknopte historie

Geschiedenis van Yokohama
Putdeksel art – Yokohama

Net zoals haast elke plek in Japan kent Yokohama een rijke historie. Als we hier helemaal in moeten duiken zijn we over een week nog niet klaar, we houden het daarom kort.

Yokohama was tot de 19e eeuw eigenlijk niet z’n opvallende plek. Het was slechts een klein vissersdorpje met een bescheiden economie en een kleine populatie. In 1859 kwam hier verandering in. Dit was namelijk het jaar waarin Japan, onder Amerikaanse druk, haar grenzen openstelde voor internationale handel. En op welke plek werd de eerste internationale haven geopend? Inderdaad, in het kleine Yokohama. Vanaf toen ging de groei beginnen. In de stad kwamen er steeds meer buurten bij, voornamelijk afgesloten buurten waar alleen maar Westerse handelaren woonden. Dit verklaart ook de vele Westerse bouwstijlen.

De eerste stad in Japan met bier en ijs

Yokohama was de eerste stad in Japan waarin de moderne westerse cultuur terug te zien was. Zo werd hier in 1861 de eerste Engelstalige Japanse krant gedrukt, de Japan Herald genaamd. Daarnaast was het ook de eerste stad in het land waar bier en ijs gemaakt werd en dus te kopen was voor Japanners. Deze producten werden hier in 1865 geïntroduceerd. Westerse sporten, zoals cricket, paardenraces en zelfs rugby werden ook populair in de stad.

Yokohama was in de 19e eeuw dé ontmoetingsplek tussen Japan en de rest van de wereld. Het was mede hierom de eerste stad waarin straatverlichting te vinden was en ook de eerste spoorlijn gelegd. Als gevolg hiervan groeide ook de industrie in Yokohama erg hard. Dit zorgde er op zijn beurt weer voor dat veel Aziatische arbeidsmigranten, vooral uit Korea en China, hier neerstreken.

De Tweede Wereldoorlog

Door zijn historie heen heeft Yokohama veel catastrofes meegemaakt. Een verwoestende brand in 1866, een destructieve aardbeving in 1923 en natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Net zoals veel andere grote Japanse steden is Yokohama meerdere malen gebombardeerd door de Amerikanen. Eén luchtaanval, ook wel de Great Yokohama Air Raid genaamd, springt er uit. Tijdens dit bombardement van circa 10 minuten werd maar liefst 40% van de stad in as gelegd.

Wederopbouwperiode en bloei

Na de tragische tijden van de Tweede Wereldoorlog kende de stad al snel weer voorspoed. De Amerikanen gebruikten de stad als uitvalsbasis en moderne technologieën werden geïntroduceerd. Net zoals de rest van Japan krabbelde Yokohama al snel weer op. Door de decennia heen is de stad uitgegroeid tot een veelzijdige stad met de meeste inwoners van Japan. Ook op internationaal gebied speelt de stad nog steeds een rol. Zo werd de finale van het WK voetbal hier meerdere malen (2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2015, 2016) gehouden en worden hier jaarlijks veel belangrijke conferenties gehouden. Het WK rugby van 2019 zal zich tevens deels in het Nissan Stadium afspelen.

Reizen naar Yokohama

Wil je reizen naar Yokohama? Dan neem je dezelfde vlucht als die voor naar Tokyo. Yokohama is namelijk binnen aan half uur te bereiken vanuit Tokyo. Vanaf het vliegveld rijden shuttlebussen naar het stadscentrum en ook met ander openbaar vervoer kun je makkelijk in Yokohama komen. Let op: het is vanaf Haneda Airport makkelijker om Yokohama te bereiken dan vanaf Narita Airport. Ook vanaf Narita Airport kun je echter een shuttlebus pakken.

restaurants logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekenening