
Hoe kan je zelf sushi maken? Dit Japanse eten is enorm populair, en met onze handige guide rol je binnen no-time de lekkerste sushi rollen van de plank. Online vind je duizenden verschillende sushi recepten, YouTube tutorials voor de perfecte sushi rol en in de supermarkten allerlei ‘doe het zelf sushi pakketten’ met alle benodigde ingrediënten. Makkelijk zat maar hier hoef je niet per se gebruik van te maken, je kunt de sushi ingrediënten vaak ook los kopen in de supermarkt of bij de lokale toko.
Wat wil je weten over het rollen van sushi?
- De Sushi ingrediënten
- Benodigde keukenspullen
- Sushi maken in 3 stappen
- 3 verschillende sushi rollen
- Leuke weetjes over sushi
- Geen zin meer, bestel dan hier je Sushi
Wat heb je nodig om sushi te kunnen maken?

Je kan lastig spreken over ‘sushi’ maken want er zijn namelijk talloze soorten sushi zoals de Maki, Nigiri, Oshi, Inari en Chirashi die daarbij nog eens allemaal verschillende vulling hebben! Het is één van de meest veelzijdigste Japanse gerechten. Wel zijn er meerdere ingrediënten die je bij de bereiding van alle soorten sushi nodig hebt.
De basis ingrediënten voor elk sushi recept;
- 500 gr sushirijst (ongeveer 150gr per persoon)
- 5 eetl rijstazijn
- Kort korrelige zout
- Snufje suiker
- 1 eetl witte wijnazijn
- 1 pak gedroogd zeewier (nori vellen)
- Ingrediënten naar keuze (verse vis, vlees, groente, omelet, noem maar op), voor dit recept gebruiken wij meestal rond de 200gr zalm, 200gr tonijn, 1 avocado, 1 mango, 1 komkommer, 100 gr surimi sticks
- Geroosterde sesamzaadjes
- Wasabi pasta
- Sojasaus (Kikkoman)
- Ingelegde gember
- 1 liter water
Met de bovenstaande ingrediënten kun je gemakkelijk de meest gangbare sushi rolls maken en gaan wij ons recept ook mee maken. Heb je geen zin om alle sushi benodigdheden zelf bij elkaar te sprokkelen? Merken als Saitaku hebben vaak kant en klare ‘zelf sushi maken pakketten’ zodat je gelijk kunt beginnen met rollen. Deze pakketen kan je kopen bij Albert Heijn, Jumbo of Lidl.
Let op! Koop verse vis bij de visboer en geen vis uit de supermarkt. Vraag altijd na of je de vis vers kunt eten. Gerookte zalm kan een optie zijn, maar past niet bij veel sushi.
Andere keuken benodigdheden

Naast ingrediënten heb je nog een paar andere keuken spullen nodig om de sushi te maken. Wat bijvoorbeeld erg handig is een zogenaamd sushimatje. Hiermee kun je gemakkelijk en zonder onnodig geknoei de sushi oprollen. Daarnaast ook een rijstkoker (in de pan kan natuurlijk ook), bakje water (om je vingers nat te houden), hangiri of grote kom, sushi mes, wat vershoudfolie, een theedoek, en natuurlijk de eetstokjes voor de full Japan Experience.
Hoe maak je sushi? Volg deze sushi recepten
Stap 1: Sushirijst koken
Wassen wassen wassen!
Tip uit Japan: Echte Japanse rijst dien je voor gebruik zelf te wassen. Ze proberen het namelijk zo authentiek mogelijk (en onbewerk) te verschepen. Gebruik hiervoor voldoende water, en kneed de rijst met je handen (of een spatel) totdat het bovenste laagje van het water wit wordt. Gooi het water weg (of gebruik een grove zeef), en herhaal het schoonmaken. Doe dit ongeveer 3 of 4 keer, totdat het water goed doorzichtig is!
Stap 2: Meng de Sushirijst met de sushi azijn
Stap 3: De sushi rollen (bereidingswijze)
Urimake rol (binnenstebuiten rol) bereiden

Verschillende sushi soorten

Zoals we hierboven al aangaven is er niet één soort sushi. Er zijn talloze soorten sushi, allemaal met andere ingrediënten, opmaak en smaak wees dus niet bang om hier zelf ook mee te experimenteren. En niet proberen je kat op te eten, de sushi kat die hierboven op de foto is gezet is van een kunstexperiment in Japan waarbij katten in stukjes sushi zijn gephotoshopt.
Een paar van deze soorten zijn echter het meest populair. Dit zijn: Nigini, Maki, Temaki, Uramaki en sashimi. Deze worden allemaal op een andere manier bereid en wij gaan dat laten zien aan de hand van een aantal stappen.
De beroemde maki sushi rollen

Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
Je begint net zoals bij een inside-out roll eerst met wat vershoudfolie op het sushimatje, dan een norivel en vervolgens de rijst over het vel.
Nu ligt de sushirijst bovenop de nori. Hier leg je vervolgens de ingrediënten (avocado, zalm, etc.) op. Dit rol je met behulp van het matje op en verdeel je weer in meerdere stukken en de maki roll is gemaakt!
Snij met een mes de stukjes in de gewenst grootte.
Temaki rollen

Nog één variant op de Maki is de Temaki. Ook deze is niet al te lastig om te maken. Het begint, net zoals bij Maki en Urimake, bij de rijst. Wederom is het eerst zaak om de sushirijst te bereiden en de ingrediënten te snijden. Leg verder alle benodigde spullen klaar.
Neem nu een half zeewier blad (nori) met de glimmende zijde naar benden in de hand. Voeg met de andere hand voorzichtig wat rijst toe en spreid deze uit over het nori blad. Maak nu een geultje in de rijstlaag, van linksonder naar rechtsboven. Hier leg je vervolgens de ingrediënten in (reepjes komkommer, reepjes vis etc.). Zorg ervoor dat hier niet te veel in legt, anders krijg je de Temaki niet meer dicht!
Nu hoef je alleen nog maar de rol dicht te rollen in een soort van puntzakje. Serveer de Temaki met wat ingelegde gember, wasabi en een bakje soja.
Hoppa eetsmakelijk!
Nigiri sushi maken | Zalm of Tonijn?

Nigiri sushi is een sushigerecht dat bestaat uit rijst en één ingrediënt. Dit is doorgaans vis, zoals zalm of tonijn, maar kan ook (gefrituurde) garnaal of omelet zijn.
Je begint met het snijden van je ingrediënt. We nemen als voorbeeld even zalm. Snij de zalm in kleine plakjes (1 bij 2 cm en een paar mm dik). Pak vervolgens een handje rijst en maak een langwerpig bolletje hiermee. Als je wilt, kun je hier wat wasabi op doen, om vervolgens de zalm eroverheen te leggen. Dit kan ook zonder de wasabi.
Tot slot moet het tot één geheel worden samengedrukt. Dit moet erg voorzichtig gedaan worden! Dan ben je klaar om het gerecht te serveren. Dit doe je doorgaans met wat gember, wasabi en een bakje sojasaus.
Sashimi bereiden

Sashimi is een Japanse delicatesse die afwijkt van sushi, eigenlijk is het geen sushi. In tegenstelling tot veel andere sushi, wordt er bij Sashimi geen gebruik gemaakt van rijst. Nee, er wordt alleen maar gebruik gemaakt van hoogwaardige, rauwe zoutwatervis. Denk hierbij aan vis zoals zalm, makreel, tonijn, paling, oester en inktvis. Deze vis wordt in nette plakken gesneden en zo geserveerd.
Let op: maak alleen maar gebruik van zoutwatervis! In zoetwatervis kunnen namelijk parasieten zitten als je deze rauw eet.
De kunst van goede Sashimi maken ligt hem voornamelijk in het netjes snijden van de plakken vis. De truc is om de vis met een erg scherp sushi mes te snijden, zodat je zo min mogelijk druk hoeft uit te oefenen. De Sashimi kan vervolgens geserveerd worden op een plankje met wat wasabi, gember en sojasaus.
Bestel je sushi bij Thuisbezorgd.nl
Zit je al helemaal te smullen, en kun je niet langer meer wachten? Laat je Sushi dan gewoon bezorgen! Bestel Sushi eenvoudig via Thuisbezorgd.nl en laat het aan deur bezorgen, door heel Nederland!
Een aantal weetjes over sushi
- Onbeperkt sushi eten is vaak geen goede keuze. De sushi is meestal van minderen kwaliteit plus je kan er toch niet meer dan 15-20 stuks op. Wij kunnen je daarom alleen maar aan te raden om gewoon bij een traditionele Japanner te gaan eten en daar te genieten van heerlijke verse sushi.
- Hoeveel soorten sushi zijn er? Officieel zijn er elf soorten sushi namelijk Maki, Gunkan, Nigiri, Chirashi, Nare, Temaki, Temari, Oshi, Sasa, Kakinoha en Inari. Binnen deze soorten zijn er weer oneindig mogelijkheden.
- De geschiedenis van sushi in een notendop. Sushi begon bij narezushi een soort sushi met gefermenteerde vis, zout en rijst rond de Yayoi periode (300 BC – 300 AD), men at alleen de vis en niet de rijst. De traditionele sushi zoals we hem nu kennen stamt uit de Edo periode (1603-1868) en was vroeger een fastfood.
- Sushi workshops schieten als paddenstoelen uit de grond in Nederland en België. Maar met onze guide heb je helemaal geen workshop nodig!
- Mag je sushi eten tijdens zwangerschap? Nee, het is niet aan te raden om de Japanse delicatesse te eten tijdjes een zwangerschap. Dit komt omdat je met rauwe producten werkt die natuurlijk een hogere kans hebben om ziektes en parasieten met zich mee te dragen.
- Een goed sushi kookboek vinden wij 500 sushi van Caroline Bennett €9,99 en Sushi,maki van Laure Kié €14,99.
- Tegenwoordig is sushi zo populair dat er meerde spinoffs van het Japanse gerecht komen. Zo heb je bijvoorbeeld een Sushirito (soort taco sushi rol) of de populaire Poke Bowl. Allemaal ook gemakkelijk zelf te maken met dezelfde ingrediënten als voor de sushi.
- Tegenwoordig kan je bijna overal in Nederland & België online sushi bestellen. Dit komt door de gigantische groei in populariteit van het gerecht. Grote ketens als Shabu Shabu, Sushi point, Sumo, I love sushi en Mr. Sushi zitten bijna wel in elke stad. Maar dit is wel alleen voor de luie lekkerbekken onder ons ;-)
- Wist je dat Japanners thuis eigenlijk nooit geen (nigiri) sushi maken? Als buitenstaanders denken we vaak dat dit wel het geval is, omdat Japan bekend staat als het land van de sushi. Urimake en Temaki worden overigens wel eens thuis gemaakt, maar vaak blijft het daar ook bij.
- In Japan hebben ze eigenlijk 3 main soorten tonijn, namelijk Akami, Chutoro en Otoro. Otoro is het duurst en vetsts, en smelt in je mond! (Als je het bij een goed sushi restaurant eet).
- Met deze complete sushi kit ben je klaar om een echte chefkok te worden.
- Ben je in Tokyo? Dan zijn dit een aantal goede sushi restaurants.
- Jiro dreams of sushi is één van de tofste documentaires op Netflix en it’s all about sushi! Check hier de trailer.
- Sushi zit ook vaak als bijgerecht in een bento box voor de lunch. Kinderen en ouderen krijgen deze mee naar school of werk.
FAQ over sushi
De ingrediënten voor sushi zijn; kort korrelig zout, zoutazijn, tafelsuiker, zoete rijstwijn, gedroogd zeewier (nori vellen), wasabi pasta, sojasaus, ingelegde gember, sesamzaad en topping naar keuze dus bijvoorbeeld verse vis, groente, ei of vlees. Voor mensen of kinderen die niet van verse vis houden is kip of gemarineerd varkensvlees ook lekker. Laat iedereen van deze ervaring genieten. Na het wennen aan dit gerecht kun je langzamerhand wennen aan vis.
De gemiddelde bereidingstijd voor een sushi rol is ongeveer 20-25 minuten, dit komt voornamelijk door het koken van de rijst wat ongeveer 15-20 minuten in beslag neemt.
Gemiddeld zullen de meeste mensen vol zitten na 15-20 stuks sushi. Dit is uiteraard afhankelijke van de grote van een stuk sushi en de topping.
Uiteraard werk je met rauwe vis en andere verse producten dus bewaren is niet aan te raden. Maar mocht je verse ingrediënten gebruiken dan kan je de sushi prima een dagje bewaren in de koelkast. De dag erna kun je de vis natuurlijk ook even bakken voor bij een ander gerecht.
Nee helemaal niet! Het is letterlijk een paar simpele stappen namelijk sushi rijst koken, vul ingrediënten op maat snijden en rolletjes ervan maken.
Met 500 gram rijst kan je ongeveer 4-5 sushi rollen maken. Dit komt omdat de rijst na het koken uitzet en ongeveer verdubbelt. Met 1kg sushi rijst kom je een heel eind en kan je voor ongeveer 3-4 mensen sushi maken.
Bestel je wel eens sushi of bezoek je een Japans restaurant? Dan is dat vaak prijziger dan een andere maaltijd. Dit komt omdat er veel arbeid in sushi gaat, het kost namelijk best veel tijd om de ingrediënten te bereiden en uiteindelijk te rollen tot een sushirol. Daarnaast zijn veel ingrediënten vaak prijzig gezien je alleen met super verse producten kan werken zoals verse vis.
Jazeker, voor sushi heb je niet perse sushiazijn (awase-zu) nodig. Je kan ook azijn met suiker en zout mengen om tot een soort rijstazijn te komen. Wat we wel kunnen aanraden is om gewoon kant en klare sushiazijn te kopen, dit is op rijstbasis namelijk.
Gemiddeld eet een persoon 2 sushirollen voor een avondmaal. In deze rollen zitten 16 stuks sushi. Ben je een grote eter dan kan je er wat losse sushi stuks bij bestellen.
Wij horen graag van het perfecte sushi recept van je!
Maak je zelf graag sushi en heb je de perfecte combinatie ingrediënten combinatie gevonden? Dan horen wij het graag van je! Onze favorieten zijn de Red dragonrol die bestaat uit crunchy garnaal, avocado, spicy tuna en unagi saus en de Rainbowrol met crunchy garnaal, wasabimayo, tonijn, zalm, avocado en tobiko eitjes.
Wat heb jij liever? Sushi met zalm, of sushi met tonijn?
Mijn vader was ervan overtuigd: Ik lust geen vis, dus ook geen sushi. Voor hem maakte ik een rol met rosbief, om groene asperges gewikkeld, wat komkommer en zo kreeg ik hem toch aan de sushi. En ookal is mijn vader er niet meer, deze maak ik nog steeds…ziet er nml ook prachtig uit. Een aanrader!
Hoi Karin,
Wat leuk om te horen! Klinkt als een super lekkere spin-off van de standaard sushi rollen. Ik ga hem zelf ook zeker eens proberen te maken. Sowieso vind ik sushi met tempura asperges altijd al heerlijk. Misschien vanavond maar weer eens sushi bestellen!
Ik had verwacht dat het maken van sushi erg lastig zou zijn. Maar dat viel heel erg mee!! Erg leuk want met wat frisse komkommer en avocado is het de perfecte zomersnack. De kinderen vonden het erg leuk om mee te helpen en daarna hun eigen sushi creaties op te eten. Bedankt voor de guide die heeft ons erg op weg geholpen!
Ik heb zelf ook sushi gemaakt . Is gemakkelijk en zo lekker .
Ziet er heerlijk uit! Bedankt voor de uitgebreide uitleg, ik ga dit zeker zelf eens proberen.
Er staat niet bij hoeveel suiker en zout er moet gemengd worden , er staat enkel: meng de suiker….
Hallo , ik zelf sushi geprobeerd te maken maar mijn norivel bleef een soort van taai en niet te eten hoe komt dit wat heb ik verkeerd gedaan ?
Hoi Kaitlyn,
Ja dat ken ik ook zeker… erg vervelend. Het ligt wel echt aan de kwaliteit en versheid van de nori vellen die je gebruikt. Echter, zijn sommige net te dik waardoor het nog steeds lastig is. Wat ik altijd kan aanraden is om met een bakkwast het norivel nat te maken door er een paar keer overheen te gaan. Niet teveel want als hij te vochtig is valt het velletje uit elkaar. Hoop dat dit een beetje helpt! Was de sushi zonder nori vel wel gelukt?