Hoe kan je zelf sushi maken? Gemakkelijk! Met onze handige guide rol je binnen no-time de tofste en lekkerste sushi rollen van de plank. Vandaag de dag vind je online duizenden verschillende sushi recepten, YouTube tutorials voor de perfecte sushi rol en in de supermarkten allerlei ‘doe het zelf sushi pakketten’ met alle benodigde ingrediënten. Makkelijk zat maar hier hoef je niet per se gebruik van te maken, je kunt de sushi ingrediënten vaak ook los kopen in de supermarkt of bij de lokale toko.
Wat wil je weten over het rollen van sushi?
- Ingrediënten voor sushi
- Benodigde keukenspullen
- Hoe maak je sushi (in 3 stappen)
- 3 verschillende sushi rollen
- Leuke weetjes over sushi
Wat heb je nodig om zelf sushi te kunnen maken?
Je kan lastig spreken over ‘sushi’ maken want er zijn namelijk talloze soorten sushi zoals de Maki, Nigiri, Oshi, Inari en Chirashi die daarbij nog eens allemaal verschillende vulling hebben! Het is één van de meest veelzijdigste Japanse gerechten. Wel zijn er meerdere ingrediënten die je bij de bereiding van alle soorten sushi nodig hebt.
De basis ingrediënten voor elk sushi recept;
- 500 gr sushirijst (ongeveer 150gr per persoon)
- 5 eetl rijstazijn
- Kort korrelige zout
- Snufje suiker
- 1 eetl witte wijnazijn
- 1 pak gedroogd zeewier (nori vellen)
- Ingrediënten naar keuze (vis, vlees, groente, omelet, noem maar op), voor dit recept gebruiken wij meestal rond de 200gr zalm, 200gr tonijn, 1 avocado, 1 mango, 1 komkommer, 100 gr surimi sticks
- Geroosterde sesamzaadjes
- Wasabi pasta
- Sojasaus (Kikkoman)
- Ingelegde gember
- 1 liter water
Met de bovenstaande ingrediënten kun je gemakkelijk de meest gangbare sushi rolls maken en gaan wij ons recept ook mee maken. Heb je geen zin om alle sushi benodigdheden zelf bij elkaar te sprokkelen? Merken als Saitaku hebben vaak kant en klare ‘zelf sushi maken pakketten’ zodat je gelijk kunt beginnen met rollen. Deze pakketen kan je kopen bij Albert Heijn, Jumbo of Lidl.
Andere keuken benodigdheden
Naast ingrediënten heb je nog een paar andere keuken spullen nodig om de sushi te maken. Wat bijvoorbeeld erg handig is een zogenaamd sushimatje. Hiermee kun je gemakkelijk en zonder onnodig geknoei de sushi oprollen. Daarnaast ook een rijstkoker (in de pan kan natuurlijk ook), bakje water (om je vingers nat te houden), hangiri of grote kom, sushi mes, wat vershoudfolie en natuurlijk de eetstokjes voor de full Japan Experience.
Wist je trouwens dat sushi eten eigenlijk met je handen moet en niet met stokjes? Daarnaast eet je elk stuk sushi altijd in één hap op. Wil je toch met stokjes leren eten dan hebben we daar ook een handige guide voor gemaakt!
Verschillende soorten sushi
Zoals we hierboven al aangaven is er niet één soort sushi. Er zijn talloze soorten sushi, allemaal met andere ingrediënten, opmaak en smaak wees dus niet bang om hier zelf ook mee te experimenteren. En niet proberen je kat op te eten, de sushi kat die hierboven op de foto is gezet is van een kunstexperiment in Japan waarbij katten in stukjes sushi zijn gephotoshopt.
Een paar van deze soorten zijn echter het meest populair. Dit zijn: Nigini, Maki, Temaki, Uramaki en sashimi. Deze worden allemaal op een andere manier bereid en wij gaan dat laten zien aan de hand van een aantal stappen.
Hoe maak je sushi?
In drie stappen leggen we uit hoe je zelf sushi maken kan. Dit zijn ook sushi recepten voor beginners dus iedereen kan aan de slag! Hierboven vind je alle ingrediënten die je nodig hebt. Je kan ook de video hieronder bekijken.
Stap 1: Sushirijst koken
Bij de alle sushirecepten vormt sushirijst de basis. Deze rijst kun je vaak niet kant en klaar kopen, maar moet je zelf bereiden. Dit is gelukkig niet al te lastig.
Benodigheden:
- 500 gr sushirijst
- 1 liter water (afhankelijk van je pan en hoeveelheid rijst natuurlijk)
Gebruik een rijstkoker of pan om de sushirijst te koken. Neem als richtlijn voor de hoeveelheid water aan: ongeveer 1,5 kopje water per kopje rijst. Brengt dit aan de kook. Laat het hierop ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog eens in de pan (inclusief deksel) 10 minuutjes nastomen. Als het goed is, is de rijst dan erg kleverig en klont het samen.
Laat de rijst daarna volledig afkoelen want je werkt met rauwe producten (vis bijvoorbeeld) die er niet lekkerder op worden als ze licht opgewarmd zijn geweest. De sushirijst moet echt helemaal afgekoeld zijn wanneer je begint aan het maken van de sushi zelf.
Stap 2: Meng de Sushirijst met de sushi azijn
We hebben nu eigenlijk een gewone vorm van rijst gemaakt maar willen natuurlijk de heerlijke zoete sushirijst hebben. Dit kan je gemakkelijk maken gelukkig.
Benodigheden:
- 5 eetl rijstazijn
- 1 eetl witte wijnazijn
- Snufje suiker
- Snufje zout
Maak vervolgens een mengsel van witte wijnazijn, rijstazijn, suiker en zout en verwarm deze kort in de magnetron. Zorg ervoor dat de suiker en zout goed opgelost zijn. Wil je deze stap overslaan? Dan zijn er ook kant en klare flesjes ‘sushi azijn’ te vinden in sommige supermarkten.
Doe de rijst vervolgens in een schaal (hangiri) en voeg voorzichtig het (afgekoelde) sushi azijn mengsel toe. Let goed op: roer de rijst niet kapot! Na al deze stappen hoef je alleen nog maar de rijst te laten afkoelen. Nu heb je de sushirijst basis klaar en kun je echt beginnen met het zelf maken van de sushi!
Stap 3: De sushi rollen
Hieronder vind je vier guides voor het maken van verschillende soorten sushi rollen. Welke sushi wil jij rollen? De Maki Sushi (makkelijkste te maken), Urimake (inside-out roll), Temaki of Nigiri.
Urimake rol (binnenstebuiten rol) bereiden
Snij nadat je de sushirijst hebt gekookt eerst de ingrediënten die je hiervoor hebt uitgekozen in kleine blokjes/stukjes. Dit kan vis, gekookte groente, komkommer, avocado of iets anders zijn.
Leg alvast het zeewierblad, ookwel nori vel genaamd, klaar op het sushimatje. Maak voordat je bezig gaat met de rijst ook eerst je vingers even nat, anders blijft de rijst telkens aan je vingers plakken.
Nu kun je beginnen met rollen. Breng een dun laagje sushirijst aan over het gehele norivel, maar laat aan één uiteinde wat ruimte over: dit wordt je plakrandje (hierboven op de foto wat lastig te zien maar hij is er wel degelijk).
Draai het norivel in zijn geheel om zodat de rijst onder ligt en het norivel bovenop. In het midden leg je nu de gesneden ingrediënten bijvoorbeeld zalm & komkommer.
Maak de plakrand (zie je daar is de plakrand) een beetje nat en rol nu met behulp van het sushimatje het nori velletje op.
Als het goed is heb je nu een netjes opgerolde rol sushi. Zoals hierboven op de foto ook te zien is.
Deze snijd je nu in een aantal stukjes en je bent klaar om sushi te eten! Oke misschien nog wat garnering met sesamzaad om het helemaal af te maken.
De beroemde maki sushi rollen
Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
Je begint net zoals bij een inside-out roll eerst met wat vershoudfolie op het sushimatje, dan een norivel en vervolgens de rijst over het vel.
Nu ligt de sushirijst bovenop de nori. Hier leg je vervolgens de ingrediënten (avocado, zalm, etc.) op. Dit rol je met behulp van het matje op en verdeel je weer in meerdere stukken en de maki roll is gemaakt!
Temaki rollen
Nog één variant op de Maki is de Temaki. Ook deze is niet al te lastig om te maken. Het begint, net zoals bij Maki en Urimake, bij de rijst. Wederom is het eerst zaak om de sushirijst te bereiden en de ingrediënten te snijden. Leg verder alle benodigde spullen klaar.
Neem nu een half zeewier blad (nori) met de glimmende zijde naar benden in de hand. Voeg met de andere hand voorzichtig wat rijst toe en spreid deze uit over het nori blad. Maak nu een geultje in de rijstlaag, van linksonder naar rechtsboven. Hier leg je vervolgens de ingrediënten in. Zorg ervoor dat hier niet te veel in legt, anders krijg je de Temaki niet meer dicht!
Nu hoef je alleen nog maar de rol dicht te rollen in een soort van puntzakje. Serveer de Temaki met wat ingelegde gember, wasabi en een bakje soja. Hoppa eetsmakelijk!
Nigiri sushi maken
Nigiri sushi is een sushigerecht dat bestaat uit rijst en één ingrediënt. Dit is doorgaans vis, zoals zalm of tonijn, maar kan ook (gefrituurde) garnaal of omelet zijn.
Je begint met het snijden van je ingrediënt. We nemen als voorbeeld even zalm. Snij de zalm in kleine plakjes (1 bij 2 cm en een paar mm dik). Pak vervolgens een handje rijst en maak een langwerpig bolletje hiermee. Als je wilt, kun je hier wat wasabi op doen, om vervolgens de zalm eroverheen te leggen. Dit kan ook zonder de wasabi.
Tot slot moet het tot één geheel worden samengedrukt. Dit moet erg voorzichtig gedaan worden! Dan ben je klaar om het gerecht te serveren. Dit doe je doorgaans met wat gember, wasabi en een bakje sojasaus.
Sashimi bereiden
Sashimi is een Japanse delicatesse die afwijkt van sushi, eigenlijk is het geen sushi. In tegenstelling tot veel andere sushi, wordt er bij Sashimi geen gebruik gemaakt van rijst. Nee, er wordt alleen maar gebruik gemaakt van hoogwaardige, rauwe zoutwatervis. Denk hierbij aan vis zoals zalm, makreel, tonijn, paling, oester en inktvis. Deze vis wordt in nette plakken gesneden en zo geserveerd.
Let op: maak alleen maar gebruik van zoutwatervis! In zoetwatervis kunnen namelijk parasieten zitten als je deze rauw eet.
De kunst van goede Sashimi maken ligt hem voornamelijk in het netjes snijden van de plakken vis. De truc is om de vis met een erg scherp sushi mes te snijden, zodat je zo min mogelijk druk hoeft uit te oefenen. De Sashimi kan vervolgens geserveerd worden op een plankje met wat wasabi, gember en sojasaus.
Hulp nodig met het rollen van de sushi?
Geen zin om te rollen? Dan kan je ook een sushi bazooka gebruiken om de rollen te persen. Dit is werkt een stuk sneller maar is wel minder traditioneel. MikaMax heeft een mooie duurzame bamboe roller die we hieronder verkopen.
Een aantal weetjes over sushi
- Onbeperkt sushi eten is vaak geen goede keuze. De sushi is meestal van minderen kwaliteit plus je kan er toch niet meer dan 15-20 stuks op. Wij kunnen je daarom alleen maar aan te raden om gewoon bij een traditionele Japanner te gaan eten en daar te genieten van heerlijke verse sushi.
- Hoeveel soorten sushi zijn er? Officieel zijn er elf soorten sushi namelijk Maki, Gunkan, Nigiri, Chirashi, Nare, Temaki, Temari, Oshi, Sasa, Kakinoha en Inari. Binnen deze soorten zijn er weer oneindig mogelijkheden.
- De geschiedenis van sushi in een notendop. Sushi begon bij narezushi een soort sushi met gefermenteerde vis, zout en rijst rond de Yayoi periode (300 BC – 300 AD), men at alleen de vis en niet de rijst. De traditionele sushi zoals we hem nu kennen stamt uit de Edo periode (1603-1868).
- Sushi workshops schieten als paddenstoelen uit de grond in Nederland en België. Maar met onze guide heb je helemaal geen workshop nodig!
- Mag je sushi eten tijdens zwangerschap? Nee, het is niet aan te raden om de Japanse delicatesse te eten tijdjes een zwangerschap. Dit komt omdat je met rauwe producten werkt die natuurlijk een hogere kans hebben om ziektes en parasieten met zich mee te dragen.
- Een goed sushi kookboek vinden wij 500 sushi van Caroline Bennett €9,99 en Sushi,maki van Laure Kié €14,99.
- Tegenwoordig is sushi zo populair dat er meerde spinoffs van het Japanse gerecht komen. Zo heb je bijvoorbeeld een Sushirito (soort taco sushi rol) of de populaire Poke Bowl. Allemaal ook gemakkelijk zelf te maken met dezelfde ingrediënten als voor de sushi.
- Tegenwoordig kan je bijna overal in Nederland & België online sushi bestellen. Dit komt door de gigantische groei in populariteit van het gerecht. Grote ketens als Shabu Shabu, Sushi point, Sumo, I love sushi en Mr. Sushi zitten bijna wel in elke stad. Maar dit is wel alleen voor de luie lekkerbekken onder ons ;-)
- Met deze complete sushi kit ben je klaar om een echte chefkok te worden.
- Ben je in Tokyo? Dan zijn dit een aantal goede sushi restaurants.
- Jiro dreams of sushi is één van de tofste documentaires op Netflix en it’s all about sushi! Check hier de trailer.
- Sushi zit ook vaak als bijgerecht in een bento box voor de lunch. Kinderen en ouderen krijgen deze mee naar school of werk.
FAQ over sushi
De ingrediënten voor sushi zijn; kort korrelig zout, zoutazijn, suiker, zoete rijstwijn, gedroogd zeewier (nori vellen), wasabi pasta, sojasaus, ingelegde gember, sesamzaad en topping naar keuze dus bijvoorbeeld verse vis, groente, ei of vlees.
De gemiddelde bereidingstijd voor een sushi rol is ongeveer 20-25 minuten, dit komt voornamelijk door het koken van de rijst wat ongeveer 15-20 minuten in beslag neemt.
Gemiddeld zullen de meeste mensen vol zitten na 15-20 stuks sushi. Dit is uiteraard afhankelijke van de grote van een stuk sushi en de topping.
Uiteraard werk je met rauwe vis en andere verse producten dus bewaren is niet aan te raden. Maar mocht je verse ingrediënten gebruiken dan kan je de sushi prima een dagje bewaren in de koelkast.
Nee helemaal niet! Het is letterlijk een paar simpele stappen namelijk sushi rijst koken, vul ingrediënten op maat snijden en rolletjes ervan maken.
Met 500 gram rijst kan je ongeveer 4-5 sushi rollen maken. Dit komt omdat de rijst na het koken uitzet en ongeveer verdubbelt. Met 1kg sushi rijst kom je een heel eind en kan je voor ongeveer 3-4 mensen sushi maken.
Bestel je wel eens sushi of bezoek je een Japans restaurant? Dan is dat vaak prijziger dan een andere maaltijd. Dit komt omdat er veel arbeid in sushi gaat, het kost namelijk best veel tijd om de ingrediënten te bereiden en uiteindelijk te rollen tot een sushirol. Daarnaast zijn veel ingrediënten vaak prijzig gezien je alleen met super verse producten kan werken zoals verse vis.
Jazeker, voor sushi heb je niet perse sushiazijn (awase-zu) nodig. Je kan ook azijn met suiker en zout mengen om tot een soort rijstazijn te komen. Wat we wel kunnen aanraden is om gewoon kant en klare sushiazijn te kopen, dit is op rijstbasis namelijk.
Gemiddeld eet een persoon 2 sushirollen voor een avondmaal. In deze rollen zitten 16 stuks sushi. Ben je een grote eter dan kan je er wat losse sushi stuks bij bestellen.
Wij horen graag van het perfecte sushi recept van je!
Maak je zelf graag sushi en heb je de perfecte combinatie ingrediënten combinatie gevonden? Dan horen wij het graag van je! Onze favorieten zijn de Red dragonrol die bestaat uit crunchy garnaal, avocado, spicy tuna en unagi saus en de Rainbowrol met crunchy garnaal, wasabimayo, tonijn, zalm, avocado en tobiko eitjes.
Mijn vader was ervan overtuigd: Ik lust geen vis, dus ook geen sushi. Voor hem maakte ik een rol met rosbief, om groene asperges gewikkeld, wat komkommer en zo kreeg ik hem toch aan de sushi. En ookal is mijn vader er niet meer, deze maak ik nog steeds…ziet er nml ook prachtig uit. Een aanrader!
Hoi Karin,
Wat leuk om te horen! Klinkt als een super lekkere spin-off van de standaard sushi rollen. Ik ga hem zelf ook zeker eens proberen te maken. Sowieso vind ik sushi met tempura asperges altijd al heerlijk. Misschien vanavond maar weer eens sushi bestellen!
Ik had verwacht dat het maken van sushi erg lastig zou zijn. Maar dat viel heel erg mee!! Erg leuk want met wat frisse komkommer en avocado is het de perfecte zomersnack. De kinderen vonden het erg leuk om mee te helpen en daarna hun eigen sushi creaties op te eten. Bedankt voor de guide die heeft ons erg op weg geholpen!
Ik heb zelf ook sushi gemaakt . Is gemakkelijk en zo lekker .
Ziet er heerlijk uit! Bedankt voor de uitgebreide uitleg, ik ga dit zeker zelf eens proberen.
Er staat niet bij hoeveel suiker en zout er moet gemengd worden , er staat enkel: meng de suiker….
Hallo , ik zelf sushi geprobeerd te maken maar mijn norivel bleef een soort van taai en niet te eten hoe komt dit wat heb ik verkeerd gedaan ?
Hoi Kaitlyn,
Ja dat ken ik ook zeker… erg vervelend. Het ligt wel echt aan de kwaliteit en versheid van de nori vellen die je gebruikt. Echter, zijn sommige net te dik waardoor het nog steeds lastig is. Wat ik altijd kan aanraden is om met een bakkwast het norivel nat te maken door er een paar keer overheen te gaan. Niet teveel want als hij te vochtig is valt het velletje uit elkaar. Hoop dat dit een beetje helpt! Was de sushi zonder nori vel wel gelukt?