
Goed nieuws voor alle nachtuilen die naar Japan reizen! Dit is misschien wel het aspect van Japan dat je het meest gaat missen: de mogelijkheid om 24/7 verwend te worden, waar je ook bent. Of je nu midden in de nacht trek hebt in een snack of een volledige maaltijd, last-minute een T-shirt of sokken nodig hebt, of nog snel een cadeautje zoekt, in Japan kan het allemaal!
De 24-uursgemakswinkel
Konbini (コンビニ), kort voor het Engelse woord ‘convenience store’, is veel meer dan alleen maar een supermarkt, zoals we die in het Westen gewend zijn. In Japan drijven ze dit naar een hoger niveau. Ondanks zijn relatief kleine oppervlakte zal je verbaasd zijn wat ze allemaal aanbieden.
Waarom zijn konbini zo populair in Japan?
✅ 24/7 beschikbaar
✅ Uitgebreid assortiment
✅ Verse en kwalitatieve maaltijden
✅ Bieden handige diensten aan
✅ Overal te vinden
✅ Perfect voor een drukke levensstijl
Ze zijn dus essentieel en niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de drukke Japanners.
Waar vind je ze?
In Japan vind je bijna op elke straathoek een konbini, dus je hoeft nooit ver te zoeken. Vooral in grotere steden lijken ze op elke hoek te staan. Ook op het platteland spelen ze een belangrijke rol, al zijn ze daar minder frequent en vooral te vinden langs hoofdwegen.
De beste locaties voor een konbini zijn drukbezochte plekken zoals stations, winkelcentra en stadsstraten waar veel voetgangers passeren. In de buurt van hostels en zakelijke districten zie je vaak meerdere konbini bij elkaar, omdat de vraag naar snelle maaltijden en benodigdheden daar hoog is.
Wanneer je aan konbini denkt, komen waarschijnlijk ketens als 7-Eleven, FamilyMart en Lawson als eerste in je op. Zij domineren de stedelijke gebieden en grote stations. Maar kende je ook My Basket (behorend tot Aeon), Seicomart (voornamelijk te vinden in Hokkaido), Mini Stop of Poplar? Deze kleinere ketens richten zich vooral op woonwijken en kleinere steden. Ze sluiten meestal rond middernacht en vormen een goed alternatief voor de grotere ketens, vaak met iets lagere prijzen.




Fotos: Poplar | Bron: reiwajpn, Seicomart | Bron: Flickr – くーさん, My Basket | Bron: Flickr – 練馬・桜台情報局, Mini Stop | Bron: Flickr – Fumiko Ichikawa
Wat koop je zoal in een konbini?
Stap een Japanse konbini binnen en je ontdekt al snel dat het veel meer is dan zomaar een buurtwinkel. Van snelle snacks tot handige reisartikelen, je vindt er bijna alles wat je nodig hebt, 24 uur per dag!






Eten & Snacks
- Onigiri, dompel je onder in de Japanse cultuur en proef alle varianten (mijn all-time-favorite: ツナマヨ – tonijn mayo)
- Warme snacks zoals gefrituurde kip (karaage), nikuman (gestoomd broodje) en oden
- Zoete lekkernijen zoals mochi, dorayaki, taiyaki en melon pan
- Cupnoedels en instant ramen voor een snelle hap
- Brood en allerlei koffiekoeken
- Verse salades, sandwiches en wraps voor wie iets gezonder wenst
- Diepvriesmaaltijden
- IJsjes in alle smaken, van vanille, chocolade en matcha tot boter (Ja…, boter! Hoe verzin je het? Vreemder kan toch niet…)
Drank
- Warme en koude koffie en thee
- Frisdrank en sapjes
- Alcoholische dranken zoals bier, chuhai, umeshu en sake
- Bevroren smoothies die je ter plaatse mixt
Handige spulletjes
- Elektronica en accessoires: oplaadkabels, oortjes, batterijen…
- Tijdschriften, kranten, manga en zelfs boekjes voor volwassenen
- Schoonheids- en huishoudproducten (tandenborstel vergeten? Geen enkel probleem)
- Vitaminen en supplementen
- Reisaccessoires, huisdiervoer en zelfs postzegels en enveloppen
Tip: In Japan hechten ze veel waarde aan versheid, en dat is in een konbini niet anders. Elke dag heb je keuze uit een ruim aanbod aan verse maaltijden. Naarmate de avond vordert (rond 20:00) en producten zoals onigiri of sando (sandwiches) overblijven, worden ze vaak flink afgeprijsd. Reis je met een budget? Dan is dit het perfecte moment om voordelig eten in te slaan!
Diensten, voorzieningen en faciliteiten
De convenience stores in Japan bieden een breed scala aan diensten. Hoewel elke keten zijn eigen kenmerken heeft, zijn veel diensten vrijwel overal terug te vinden, zoals:
- Betalen van rekeningen: gas, elektriciteit, belasting, enz.
- Automatische geldautomaten (ATMs).
- Verzenden van pakketten
- Postdiensten: aankoop van postzegels en verzenden van brieven.
- Ticketverkoop: voor evenementen, treinen, vluchten, enz.
- Tax-free winkelen
- Eten en drinken
- Kopiëren en printen
- Gratis Wi-Fi
- Fotodiensten: foto’s afdrukken, pasfoto’s maken.
- Game- en giftcards: verkoop van prepaidkaarten voor games en telefoons.
- Eet- en oplaadplaats: zitplaatsen om rustig te eten, vaak met stopcontacten om je telefoon op te laden.

Tip: Japan staat bekend om zijn schone straten en het beperkte aantal vuilnisbakken. Maar wat doe je dan met je afval? Gooi het niet zomaar op straat of achter een struik! Zoek een konbini in de buurt, de meeste hebben vuilnisbakken waar je je afval netjes kunt weggooien.
Bekendste ketens
7-Eleven

7-Eleven, misschien wel de bekendste konbini wereldwijd, biedt in Japan volgende diensten aan:
- ATM-services: beschikbaar 24/7 voor internationale geldopnames.
- Valutawisselautomaten: voor het omwisselen van buitenlandse valuta naar Japanse yen.
- Creditcards: diverse kaarten worden geaccepteerd
- Toiletten: gratis gebruik, maar niet aanwezig in elke winkel
- Print- en kopieermachine (download de 7-Eleven Multicopy app voor snel en makkelijk gebruik)
- Betalen van rekeningen
Meer informatie en handige video’s over hoe je koffie, hete snacks of oden koopt, kan je vinden op de officiële website! Hier kan je ook terecht om de juiste winkel te vinden met de gewenste dienst.
Wist je dat Japan bijna 22.000 7-Eleven-winkels heeft? Het zou een echte uitdaging zijn om deze allemaal te bezoeken!
FamilyMart

FamilyMart biedt de volgende diensten voor bezoekers:
- ATM-services: contant geld opnemen met buitenlandse betaalpassen.
- Automatische vreemde-valutamachines: wissel buitenlandse valuta naar Japanse yen.
- Belastingvrije opties: algemene goederen zoals huishoudelijke apparaten, accessoires en kleding, en consumptiegoederen zoals cosmetica, dranken en tabak.
- Multi-copy machines: voor het kopen van tickets voor themaparken, busvervoer en meer.
- Kaarten en boeken: verkoop van reisaccessoires en boeken.
- Rekeningen betalen
Bekijk hun website voor meer informatie!
Japan heeft maar liefst 16.000 Family Mart winkels. Meer dan genoeg locaties dus om te smullen van die overheerlijke Fami-Chiki (FamilyMart gefrituurde kip).
Lawson

Hier zijn enkele van de diensten die Lawson aanbiedt:
- Ponta-loyaliteitsprogramma: klantenpuntensysteem voor kortingen
- E-payment terminals
- ATM-diensten
- Loppi-multimediaterminals: voor ticketverkoop, dvd’s, en meer.
- Post- en pakketdiensten: samenwerking met Japan Post voor postdiensten.
- Zelfbedieningsmachines: vermijden van drukte tijdens piekuren.
- Betalen van rekeningen
- Streven naar een hogere toegankelijkheid voor alle klanten
Ook hier kan je terecht op de website voor meer info!
Er zijn ongeveer 15.000 Lawson-winkels in Japan, waarvan bijna 5.000 in de Kanto-regio, waaronder in steden zoals Tokyo, Yokohama en Chiba.

Misschien ben je al eens een Lawson Store 100 tegengekomen. Hier shop je voor artikelen van 100 yen. Deze winkel biedt ook groenten en fruit aan, wat je niet vaak vindt in de andere, bekendere konbini.
Wat deze keten voor mij zo bijzonder maakt, zijn de kleine kartonnen pakjes met umeshu, een zoete Japanse pruimenwijn, die ze – in tegenstelling tot andere konbini – verkopen. Wil je umeshu proeven zonder meteen een hele fles te kopen? Loop dan even binnen of bestel een glas in een izakaya.
Tip: Bestel je voor het eerst umeshu? Bedenk dan op voorhand hoe je hem wilt drinken: rokku (on the rocks), mizuwari (verdund met water) of soda (met bruiswater).
Verschil tussen stad en platteland konbini
Het aanbod en de diensten van konbini verschillen behoorlijk tussen stedelijke en landelijke gebieden in Japan:
Stedelijke gebieden
- Breder aanbod: stedelijke konbini bieden vaak een grotere diversiteit aan producten, zoals internationale snacks, meer keuzemogelijkheden in kant-en-klare maaltijden en premium producten.
- Entertainment en diensten: in steden zijn er meer diensten zoals ticketverkoop voor evenementen, reiskosten, en een breder aanbod van digitale en game-gerelateerde producten.
- Openingstijden: konbini in steden zijn vaak 24/7 geopend en bedienen een groter aantal klanten.
Landelijke gebieden
- Beperkt aanbod: in meer rurale konbini ligt de focus op essentiële producten zoals snacks, rijst, basisvoedingsmiddelen en dagelijkse benodigdheden. De variëteit aan buitenlandse producten of speciale snacks is beperkt.
- Minder entertainment: er is minder aanbod in entertainmentproducten, zoals games of internationale tijdschriften. Ook zijn bepaalde diensten, zoals tickets voor evenementen, vaak minder beschikbaar.
- Lokale producten: convenience stores in landelijke gebieden bieden vaker producten die specifiek gericht zijn op de lokale gemeenschap en kunnen zich meer richten op de behoefte aan basisbehoeften.
Seizoensaanbod
Japan telt vier seizoenen, en de winkels passen hun aanbod daarop aan. Heb je een favoriete drank in een vendingmachine? Hecht er dan niet te veel aan, want voor je het weet wordt deze vervangen zodra het weer omslaat.
De lente staat bekend om de kersenbloesems in Japan, en alles staat dan ook in het teken van de sakura. Geniet van sakura-ijskoffie of sakura-mochi in je favoriete konbini.
De zomer biedt op zijn beurt frissere producten aan. IJsjes en gekoelde dranken worden rijkelijk aangevuld.
De herfst zorgt voor pompoen-, kastanje- en zoete-aardappelproducten. Geniet van de warme maaltijden bereid met de eerste oogst van herfstgroenten.
In de winter worden warme dranken aangeboden. Dichtbij de kassa wordt de koeltoog aangepast, en worden dranken nu warm gehouden, zoals koffie of thee. Hier kun je ook genieten van het diverse assortiment aan oden (stoofpot).
Naast de seizoenen biedt konbini ook producten aan die in het teken staan van bepaalde festivals en vieringen, zoals het Obon– of Tanabata-festival. In augustus kun je onder andere genieten van Chinese maankoekjes.
In geval van nood
In een konbini vind je alles wat je nodig hebt voor onverwachte situaties. Of je nu plotseling in de regen belandt of je lunch vergeten bent, er is altijd een oplossing dichtbij. Moet je naar het toilet? Kijk dan even of er een wc aanwezig is, en vraag of je deze mag gebruiken. Begint het net te regenen? Dan koop je hier snel nog een paraplu. Voor last-minute zakelijke of formele gelegenheden kun je er een stropdas scoren, vooral in de grotere steden. En als je onderweg wat extra kleding nodig hebt, bieden sommige konbini zelfs ondergoed, sokken, t-shirts en truien aan.
Zeker als je onderweg bent, heb je altijd toiletartikelen zoals tandpasta, tandenborstels, shampoo of deodorant bij de hand. EHBO- en gezondheidsartikelen zijn er ook altijd te vinden, zoals pleisters, pijnstillers en vitamines. De oplaadkabel voor je telefoon vergeten? Geen probleem! Hier kun je snel een oplader of batterij kopen.
Zelfs als je in de loop van je reis een visumfoto nodig hebt (en je geen reserve hebt meegenomen), kun je daar terecht voor een pasfoto.
Biedt de konbini niet wat je zoekt, ga dan op zoek naar de dichtstbijzijnde Donki (Don Quijote)
Populairste snacks

Als je langs 7-Eleven gaat, probeer dan zeker hun warme kareepan (currybroodje), eiersandwich of gefrituurde snacks. Simpel en heerlijk!
FamilyMart staat vooral bekend om zijn Fami-Chiki, een overheerlijk stuk sappige gefrituurde kip. Dit moet je echt proberen!
Lawson heeft op zijn beurt de Karaage-kun, gefrituurde kippenblokjes in verschillende smaken, zoals citroen, kaas, pikant en lente-ui.
Konbini-taal
Kom je voor het eerst naar Japan en stap je als leek een konbini binnen, dan kun je je aan het volgende verwachten: een begroeting die je niet per se hoeft te beantwoorden, vragen of je een zakje of stokjes wilt, of je een spaarkaart hebt, en of je iets extra’s wilt. Deze beleefde, vaak uitgebreide vragen maken deel uit van de klantgerichte service in Japan. Het is prima om simpelweg “nee” te zeggen.
Handige konbini-woordenschat
- Ohashi – Eetstokjes
- Supūn – Lepel
- Fōku – Vork
- Sutorō – Rietje
- Fukuro – Zakje/tas
- Atatamemasu ka? – Wil je het opwarmen?
- Pointo kādo – Puntenspaarkaart
Handige zinnen
Aan de kassa
- Otsugi no kata dōzo – De volgende, alstublieft. (Dit roept de winkelbediende om de volgende klant op te roepen. Controleer of je in de juiste rij staat, volg de pijlen op de grond.)
- Fukuro irimasu ka? – Wil je een zakje?
- Hai, onegai shimasu – Ja, graag
- Daijoubu desu – Nee, dank je
- Obentō o atatamemasu ka? – Wil je je bento opgewarmd hebben?
- Hai, onegai shimasu – Ja, graag
- Kekkou/daijoubu desu – Nee, dank je
- Oshiharai hōhō wa? – Hoe wil je betalen?
- Genkin de – Met contant geld
- Kādo de – Met een kaart
- Suica de – Met Suica (of andere IC-kaart)
Als je iets zoekt
- (artikel) wa doko desu ka? – Waar is (artikel)?
- Toire wa doko desu ka? – Waar is het toilet?
- Onigiri wa doko desu ka? – Waar zijn de rijstballen?
- (artikel) wa arimasu ka? – Hebben jullie (artikel)?
- SIM kādo wa arimasu ka?) – Hebben jullie een simkaart?
Overige handige zinnen
- Kore kudasai – Ik wil dit graag.
- Ikura desu ka? – Hoeveel kost dit?
Dit artikel is geschreven door Anke De Koninck