Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » 11 beroemde samoerai, shoguns en keizers uit Japan

11 beroemde samoerai, shoguns en keizers uit Japan

Sasaki Kojiro (rechts) vecht tegen Miyamoto Musashi

De Japanse geschiedenis puilt haast uit van de interessante, invloedrijke en legendarische personen en veldslagen. Vooral de vele shoguns, keizers en samoerai hebben hun stempel achtergelaten op ‘het land van de rijzende zon’ en tevens de wereld. Maar welke shoguns, keizers of krijgers zijn nu het meest invloedrijk of belangrijk voor Japan geweest?

Het verschil tussen een shogun, keizer en de samoerai

Voordat we ingaan op deze bijna mythische historische figuren, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende functies die zij bekleedden en de benamingen die hierbij hoorden. Veel titels overlappen elkaar namelijk:

  • keizer (天皇): de Japanse keizer speelt vooral een religieuze rol (een beetje zoals de Paus), maar was desondanks erg invloedrijk in het feodale Japan.
  • shogun (将軍): bij de Japanse shogun lag de daadwerkelijke macht, aangezien de shogun de militaire heerser van Japan was en regeerde over de machtige landheren genaamd de Daimyo (大名).
  • samoerai (侍): samoerai is een verzamelnaam voor de legendarische Japanse krijgersklasse. Deze elite soldaten waren van de 12e eeuw tot het einde van de 19e eeuw in dienst van de shoguns van Japan. De shogun behoorde zelf doorgaanse ook tot deze klasse gezien een samoerai meestal doorgroeide tot shogun naarmate zijn militaire ranks hoger werden.

11. Keizer Antoku 安徳天皇 (1178-1185)

Keizer Antoku (安徳天皇)
Keizer Antoku (安徳天皇)

Keizer Antoku, die slechts voor zeven jaar heerste (van 1178 tot 1185), was één van de jongste Japanse keizers. Hij besteeg de ‘Chrysantentroon’ namelijk toen hij slechts twee (!) jaar oud was. Veel macht had hij dan ook niet – die lag voornamelijk bij zijn opa, shogun Taira no Kiyomori. Antoku’s heerschappij was van korte duur. Tijdens een groot conflict tussen de Taira en Minamoto-clans overleed de jonge keizer toen hij probeerde een verloren zeeslag te ontvluchten. Samen met zijn oma Tokiko, de echtgenote van Taira no Kiyomori, verdronk hij. Zijn lichaam en het legendarische zwaard dat hij droeg zijn nooit teruggevonden.

10. Keizer Ninkō 仁孝天皇 (1800-1846)

Keizer Emperor Ninkō (仁孝天皇, Ninkō-tennō)
Keizer Emperor Ninkō (仁孝天皇, Ninkō-tennō)

Keizer Ninko was de 120e keizer van Japan en regeerde van 1817 tot 1846. Een aanzienlijk langere periode dan de piepjonge Antoku, maar niet minder hectisch. Ninko’s heerschappij stond namelijk compleet in teken van corruptie, ziekte en de langzaam maar zeker afnemende macht van de keizer, shogun en samoerai-klasse.

Onder andere Westerse invloed zorgde ervoor dat de Japanse bevolking het vertrouwen in de keizer verloor. Daarnaast had Ninko het op persoonlijk gebied ook druk: hij had in totaal 15 kinderen, waarvan er twaalf op jonge leeftijd overleden. Mede door keizer Ninko’s heerschappij was het begin van de zogenaamde Bakumatsu – het einde van de militaire regering – nabij. Na zijn dood werd hij opgevolgd door zijn zoon, prins Osahito.

9. Toyotomi Hideyoshi 豊臣 秀吉 (1536-1598)

Shogun Toyotomi Hideyoshi (豊臣 秀吉)
Shogun Toyotomi Hideyoshi (豊臣 秀吉)

Toyotomi Hideyoshi is een van de zogenaamde “Three Unifiers of Japan’’. Samen met samoerai krijgers Oda Nobunaga en Tokugawa Ieyasu speelde Toyotomi een belangrijke rol in de bloedige periode van 1467 tot 1600.

Hideyoshi begon als een soldaat onder Nobunaga, maar werd dankzij zijn strategische inzicht al snel een van Nobunaga’s meest vertrouwde generaals. Na Nobunaga’s dood nam Hideyoshi zijn plaats in als leider van de samoerai.

In 1590 wist Hideyoshi Nobunaga’s droom te verwezenlijken en verenigde hij heel Japan. Naast een succesvol militair leider was Hideyoshi een groot liefhebber van kunst en cultuur. Zo ging hij in de leer bij “Tea Master” Sen no Rokyu om de Japanse theeceremonie onder de knie te krijgen.

Ondanks Toyotomi Hideyoshi wordt gezien als een van de belangrijkste en invloedrijkste personen uit de Japanse geschiedenis, kan Hideyoshi ook beschouwd worden als een strenge dictator. Nadat hij aan de macht was gekomen versterkte hij het ongelijke Japanse klassensysteem, nam hij wapens van boeren af en maakte hij sociale mobiliteit praktisch onmogelijk. Ook had hij een alsmaar groeiende lust voor macht. Vlak voor zijn dood lanceerde hij bijvoorbeeld een (mislukte) invasie van Korea.

8. Tokugawa Ieyasu 徳川家康(1543 – 1616)

Tokugawa Ieyasu (徳川家康)
Shogun Tokugawa Ieyasu (徳川家康)

Tokugawa Ieyasu was één van de drie verenigers van Japan en een generaal onder de legendarische krijgsheer Oda Nobunaga. Na de dood van Nobunaga en later Hideyoshi probeerde Ieyasu de macht over te nemen. Andere hooggeplaatste krijgsheren waren het hier allesbehalve mee eens, waardoor er weer een groot, bloedig conflict uitbrak.

Bij de belangrijkste veldslag in dit conflict, de Slag bij Sekigahara, deden volgens de geschiedenisboeken meer dan tweehonderdduizend troepen mee! Uiteindelijk wist Ieyasu in 1615 zijn tegenstanders te verslaan en stichtte hij zijn nieuwe regering, het Tokugawa Shogunate, in de stad Edo – het hedendaagse Tokyo. Nadat hij Japan onder zijn vlag had verenigd werden de samoerai een stuk invloedrijker en werd de samoerai-filosofie, bushido genaamd, officieel vastgelegd.

7. Keizer Kammu 桓武天皇 (735 – 806)

Keizer Kammu (桓武天皇, Kammu-tennō)
Keizer Kammu (桓武天皇, Kammu-tennō)

Keizer Kammu was een van Japans machtigste keizers en de grondlegger van de Heian-periode in de Japanse geschiedenis. Kammu is onder andere verantwoordelijk voor het centraliseren van de macht in het land en het verplaatsen van de hoofdstad naar Kyoto. Ook perkte hij de macht in van boeddhisten, ondanks het feit dat hij zelf een fanatiek boeddhist was.

Door zijn macht te gebruiken om Japan een efficiënter, beter en stabieler land te maken legde hij de basis voor de welvarende Heian-periode. In deze periode ontwikkelde Japan een belangrijk deel van haar rijke, diverse cultuur, waaronder haar dichtkunst en literatuur.

6. Yasuke  弥助 (circa 1540-onbekend)

Yasuke de donkere samoerai
Yasuke de enige donkere samoerai

Het verhaal van de samoerai krijger Yasuke is erg bijzonder. Yasuke was namelijk een Afrikaanse slaaf die in 1579 naar Japan werd gebracht door de jezuïtische missionaris Valignano.

Nog nooit eerder had iemand van Afrikaanse afkomst voet op Japanse bodem gezet, dus zijn aanwezigheid zorgde voor veel ophef en sensatie. Tijdens zijn verblijf ontmoette hij Oda Nobunaga, die zo onder de indruk was van zijn kracht en formaat – Yasuke was bijna 1.90 meter – dat hij hem zijn lijfwacht maakte. In 1581 werd Yasuki officieel samoerai. Na de dood van Nobunaga in 1582 trok hij zich terug als krijger. Zijn lot sindsdien is onbekend.

5. Miyamoto Musashi 宮本 武蔵 (1584-1645)

Samoerai Miyamoto Musashi (宮本 武蔵)
Samoerai Miyamoto Musashi (宮本 武蔵)

Miyamoto Musashi is misschien wel de meest bekende samoerai. Eigenlijk best merkwaardig, aangezien hij nooit een echte samoerai is geweest!  Officieel hoort hij dus niet thuis op deze lijst. Toch konden we hem niet weglaten.

Miyamoto Musashi in gevecht met Nue
Miyamoto Musashi in gevecht met Nue

Musashi is namelijk een van de meest beroemde en beruchte zwaardvechters uit de Japanse geschiedenis. Hij won maar liefst 60 duels, stichtte diverse zwaardvecht scholen en schreef zelfs een boek, ‘The Book of Five Rings’. Ook deed Musashi mee in verschillende oorlogen rondom het jaar 1600, maar het is onbekend aan wiens kant.

Bijzonder invloedrijk was Musashi niet, maar zijn verhaal spreekt enorm tot de verbeelding en is daarom meerdere malen verfilmd.

4. Keizer Meiji 明治天皇(1852-1912)

Keizer Meiji (明治天皇, Meiji-tennō)
Keizer Meiji (明治天皇, Meiji-tennō)

Meiji was keizer gedurende de periode dat Japan de transitie maakte van een feodaal land naar een industriële grootmacht. Met het aannemen van ‘Charter Oath of Five Principles in 1868’, stuurde Meiji aan op de verwestering van Japan.

Zelf was hij ook een groot voorstander van de Westerse cultuur. Zo at hij graag Westers voedsel en droeg hij publiekelijk Westerse kleding in plaats van de traditionele Japanse kledij.

In 1912, het jaar van zijn overlijden, was Japan compleet getransformeerd en zelfs uitgegroeid tot een van de machtigste staten op aarde. Na zijn dood schreef de The New York Times treffend over zijn nalatenschap: “the contrast between that which preceded the funeral car and that which followed it was striking indeed. Before it went old Japan; after it came new Japan.”

Tegenwoordig kan je een gigantisch eerbetoon aan keizer Meiji vinden midden in Tokyo namelijk de beroemde Meiji Shrine.

3. Oda Nobunaga 織田 信長 (1534-1582)

Shogun Oda Nobunaga (織田 信長)
Shogun Oda Nobunaga (織田 信長)

Oda Nobunaga is de samoerai krijger die door Japanners het meest gerespecteerd wordt. Naast een geniaal strateeg en krijgsheer was Nobunaga namelijk persoonlijk verantwoordelijk voor de unificatie van Japan en het beëindigen van de zogenaamde ‘Warring States Period’.

Nobunaga vormde samen met de eerder genoemde Hideyoshi & Ieyasu de ‘Three Unifiers of Japan’. Nobunaga wist het zuiden van Japan te verenigen en leek op pad om heel het land te unificeren. In 1581 werd hij echter verraden en stierf hij. Zijn vertrouweling Toyotomi Hideyoshi voltooide wat Nobunaga was begonnen en wist Japan in 1590 te verenigen.

2. Saigō Takamori 西郷 隆盛 (1828 – 1877)

Saigō Takamori (Takanaga) (西鄕 隆盛 (隆永)
Saigō Takamori (Takanaga) (西鄕 隆盛 (隆永) in het midden

Fan van de film The Last Samurai? Zoals je misschien weet is het verhaal van deze film gebaseerd op een waargebeurd verhaal! Deze film is gebaseerd op Saigo Takamori, een van de meest invloedrijke samoerai uit de Japanse geschiedenis.

Hij was een van de leiders van de Meiji Restauratie, een revolutie om de keizer terug aan de macht te helpen. Als gevolg hiervan kwam Keizer Meiji aan de macht en industrialiseerde Japan razendsnel. Takamori was niet blij met de verwestering van Japan. Hij verzette zich bijvoorbeeld actief tegen de aanleg van spoorwegen en de bouw van fabrieken.

Uit onvrede stapte Takamori op, evenals veel andere samoerai krijgers. Samen met hen leidde hij de Satsuma Rebellie tegen de centrale overheid en Keizer Meiji – iets wat terug te zien is in de film.

Net zoals in de film werd de Rebellie in de kiem gesmoord en overleed Saigo Takamori tijdens een grote veldslag, ‘the Battle of Shiroyama’. Vanwege zijn strijd tegen de (onvermijdelijke) verwestersing en vóór de oude samoerai-idealen wordt Saigo Takamori ook wel ‘The Last Samurai’ genoemd.

1. Keizer Jimmu 神武天皇 (711 v. Chr. – 585 v. Chr.)

Kezier Jimmu (神武天皇, Jinmu-tennō)
Kezier Jimmu (神武天皇, Jinmu-tennō)

Als eerste op de lijst staat natuurlijk Keizer Jimmu. Wellicht een onbekende naam, maar dat is vrij logisch: hij leefde (volgens de mythes tenminste) bijna 3000 jaar geleden!

Jimmu wordt gezien als de stichter van Japan en als de eerste keizer. Omdat dit zo lang geleden is, is er niet heel veel bekend over Jimmu. Wat we wel weten is allemaal afkomstig uit de historische boeken Nihon Shoki en Kojiki. In deze boeken worden talloze mythes en legendes beschreven, waaronder die van Keizer Jimmu. Hierin wordt vertelt dat Jimmu een groot deel van Japan wist te veroveren, maar liefst 126 jaar oud werd en direct afstamde van de zonnegodin Amaterasu.

Tegenwoordig wordt in Japan elke 11 februari National Foundation Day gevierd, ter ere van de stichting van Japan door Keizer Jimmu. Omdat het leven van Keizer Jimmu alleen maar wordt beschreven in oude boeken durven historici hem niet aan te wijzen als de officiële eerste Japanse keizer. Deze eer gaat naar Keizer Kinmei (509-571).

Wist je dat….

  • Japan al 125 keizers heeft ‘versleten’? De huidige keizer, Naruhito, is de 126e Japanse keizer van de Reiwa periode
  • Het keizerrijk van Japan maar liefst 2680 jaar bestaat?
  • De samoerai officieel niet meer bestaan, maar dat sommige Japanners nog steeds volgens hun idealen en filosofie leven
  • de officieuze eerste Keizer Jimmu volgens legendes directe afstammeling van de zonnegodin Amaterasu en stormgod Susanoo is?
  • de hoofdstad van Japan talloze keren is veranderd door de verschillende keizers en shoguns die aan de macht waren? Van o.a. Nara, Kyoto tot Tokyo.
  • Dat veel van de legendarische historische figuren in onze top 11 worden afgebeeld in tv-shows, films, boeken, games en animes? Voorbeelden hiervan zijn Yasuke, Musashi en Takamori.

Veelgestelde vragen

Wie is de bekendste samoerai?

Dat verschilt natuurlijk aan wie je het vraagt, maar er zijn drie populaire antwoorden op deze vraag, namelijk: ’de laatste samoeraiSaigō Takamori, vereniger Oda Nobunaga of de legendarische zwaardmeester Miyamoto Musashi.

Zijn er tegenwoordig nog samoerai of shoguns?

Nee. Het is illegaal om zwaarden en wapens te dragen in Japan en veel van de oorspronkelijke samoerai verloren hun privileges tijdens of na de Meiji-periode en na de tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het verboden om zwaarden, zoals de traditionele katana, te dragen. De culturele erfenis van de samoerai en nakomelingen van de samoerai-families bestaan echter nog wel.

Wie was de belangrijkste Japanse keizer?

Wederom, een vraag waarop het antwoord zal verschillen per persoon. Door de eeuwen heen hebben verschillende keizers hun stempel op Japan en de wereld gedrukt, zowel negatief als positief. Neem bijvoorbeeld keizer Meiji, die verantwoordelijk was voor de modernisering van Japan, of keizer Kammu, welke met zijn gezag en efficiënte bestuur de basis legde voor een periode van welvaart en welzijn. Kortom, keuze genoeg!

Wie is nu de Japanse keizer?

De huidige keizer van Japan is keizer Naruhito. Hij is pas sinds kort de keizer: in 2019 nam hij het stokje (of de troon) over van zijn vader, voormalig keizer Akihito. Echter, heeft Naruhito geen enkele politieke macht in Japan en draagt hij vooral een symbolische functie.

3 reacties op “11 beroemde samoerai, shoguns en keizers uit Japan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening