Veel reizigers kunnen er hun hoofd op breken want wat is AM en PM nu precies in de tijdsaanduiding? Voor vele is het helemaal niet zo duidelijk wanneer een tourguide in het buitenland zegt “Let’s meet tomorrow at 06:00 A.M. for the start of our sightseeing tour“. In Japan gebruiken ze net als in Nederland gelukkig een 24-uur systeem waarin de dag om 00:00 begint en om 23:59 eindigt. Toch maakt het AM en PM systeem in het land een opmars door het buitenlandse toerisme. Zo zie de tijdsaanduiding vaak terug op vliegtickets, tourtickets en sommige treinkaartjes van de shinkansen bijvoorbeeld. Dus hoe kan je gemakkelijk onthouden wat het verschil is tussen AM en PM?
Wat is het verschil tussen AM en PM?

Het verschil is eigenlijk heel simpel gezien je bij een AM en PM aanduiding een 12 uur klok-systeem gebruikt die van 00:00 tot 12:00 loopt. Bij een 24 uur systeem zoals wij in Nederland en België hebben loopt deze van 00:00 tot 24:00. Het verschil tussen de AM en PM die letterlijk het moment in de dag aanduiden leggen we hieronder uit;
Wat betekent AM
Het woord AM vaak ook A.M. staat voor Ante Meridiem en is Latijn dat je letterlijk kan vertalen naar “voor de middag“. AM staat daarom voor de tijdaanduiding van voor de middag en loopt van 12 uur ’s nachts tot 12 uur ’s middags. Met het volgende ezelsbruggetje kan je het gemakkelijk onthouden; AM staat voor “At morning” of “After midnight“.
Wat betekent PM
Het woord PM vaak ook P.M. staat voor Post Meridiem en is Latijn dat je letterlijk kan vertalen naar “na de middag“. PM staat daarom voor de tijdsaanduiding van na de middag en loopt van 12 uur ’s middags tot 12 uur ’s nachts. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is door van het woord PM “Post morning” of “Passeert middag” te maken.
Enkele voorbeelden van de AM en PM tijd tegenover die van ons

- Als het 11:00 PM is in Nederland dan is het 23:00 uur in de avond
- Als het 08:00 AM is in Nederland dan is het 08:00 uur in de ochtend
- Als het 12:00 PM is in Nederland dan is het middernacht
- Als het 12:00 AM is in Nederland dan is het exact 12:00 in de middag
Japanners en de tijd

Japanners kunnen soms verwarrend zijn in het aanduiden van de tijd gezien hun Engels niet altijd super goed is. Ze halen ook vaak AM en PM door elkaar dus we hopen dat ze Nederlands kunnen lezen en wat hebben geleerd van onze tips. Maar vergis je niet ze zijn erg strict en zullen zelf altijd op tijd zijn op het afgesproken tijdstip, schroom dus niet om dubbel met ze te checken.
Dat op tijd komen zie je ook goed terug bij de aankomsttijden van de shinkansen die altijd exact op tijd rijden. Bij 1 minuut later dan de geplande aankomsttijd zijn ze al vertraagd in Japanse ogen, de gemiddelde vertraging is daarom maar 54 seconden. Vertraging bestaat dus eigenlijk niet.
De Japanse tijdzone is trouwens GMT +09:00, ze maken verder geen gebruik van de winter of zomertijd. Het tijdverschil met Nederland of België is daarom soms 7 of 8 uur afhankelijk van de zomer of wintertijd.
Enkele vragen over AM en PM;
De 12-uur klok met het AM en PM systeem wordt voornamelijk in Engelstalige landen (of oude Engelssprekende koloniën) officieel als maatstaaf voor de tijd gebruikt. Namelijk in de USA, Canada (met uitzondering van Québec), Engeland, Australië, Nieuw Zeeland, India, Pakistan, Bangladesh, Maleisië, Malta, Egypte, Mexico, Nepal en de Filipijnen.
Het 12 uur op en 12 uur af systeem is ontstaan door het bepalen van de tijd tijdens de dag en nacht cyclus. Overdag werd de tijd vroeger bepaalt aan de hand van de stand van de zon en in de nacht aan de hand van de maan of sterren. Uiteindelijk veranderde dit in het AM en PM tijdsysteem.
Om exact 12:00 in de middag aan te duiden in een AM-PM cycle gebruikt men een andere term gezien het theoretisch op dit moment PM en AM tegelijk is. Daarom is het gebruikelijk om 12:00 in de middag aan te duiden met “noon” en 12:00 uur in de avond met “midnight“.
In de tijdsaanduiding staat AM voor Ante Meridiem en PM voor Post Meridiem wat letterlijk voor en na middag betekent. Een makkelijk ezelsbruggetje om AM en PM uit elkaar te houden is dat je AM kan vertalen naar “At morning” en PM naar “Post morning“.
Ik onthoud het verschil tussen AM en PM doordat A eerste letter vh alfabet is en daarom is AM begin van de dag/ochtend … P verder in het alfabet, dus namiddag
Ook een super handig ezelsbruggetje! Bedankt Domien :)
AM of PM
Het ezelsbruggetje is leuk maar eenvoudiger om te onthouden is dat de A voor de P in het alfabet komt. En dus is dat ‘s-morgens en wordt gevolgd door de P wat dus later moet zijn, ‘s-middags dus.
Dat maakt het nog eens makkelijk om te onthouden. Bedankt GJ!
AM kun je aanduiden als after midnight en PM kun je aanduiden past morning.
Jammer dat 12.00 PM in Nederland 12.00 is (24 uurs klok) en niet zoals in het voorbeeld middernacht.
Hoe worden AM en PM geschreven? De een zegt met hoofdletters, de andere weer met kleine letters en punten ertussen.
Ik ben zeer benieuwd.
Hoi Lianne, naar mijn mening met kleine letters als a.m. en p.m.. Maar ik moet toegeven dat hier veel onduidelijkheid over bestaat en het ook niet 100% zeker weet. Wat wel handig is om één schrijfwijze aan te houden in je tekst dus altijd voor de zelfde aanduiding te gaan zodat lezers niet in de war raken. Hoop dat dit helpt.
AM is Akelige Morgen
PM is Prettige Middag
Ik heb een wekker met rode stip die aangaat bij tijdsaanduiding 12u maar ook uit gaat bij doordraaien 12u wanneer is het dan am en pm kunt u daar antwoord op geven bvbd mvrgr Charles.
Hoi Charles, dit is denk ik gewoon een 12 uurs klok? Hier gelden de am en pm regels niet voor want het is gewoon 12 uur op en dan weer 12 uur af. Als dit het niet is heb ik iets meer uitleg nodig. Gr Raoul
ik kijk nu de US open… en daar staat bij aanvang wedstrijd:
NEW YORK 12:00 P.M = YOUR TIME 6:00 PM
De wedstrijd begint inderdaad om 18:00u bij ons (6 uur savonds), maar volgens de text boven zou 12:00 PM middennacht moeten zijn…????
A komt in het alfabet voor de P dus A is ochtend tot 12 uur middag – en P is 12 uur middag to 12 uur s’nacht’s
Zo onthou ik het ook. Makkie!
Dit gedoe met PM en AM is grote onzin.
De datum op de hygrometer zetten is niet mogelijk bijvoorbeeld, want die is niet goed in te stellen.
Het 24 uurs systeem is veel eenvoudiger en daardoor ook een logische keuze.
Dank.
Ja dat geloof ik best, ik ben zelf ook meer een voorstander van een 24 uurs tijdsysteem. Maar helaas werkt het niet altijd zo in de wereld.
Ik moet mijn alarm op 05:40 zetten maar dan staat er A.M en P.M welke moet ik eigenlijk kiezen?
Hoi, als je om 05:40 op moet staan dan is het ochtend en zal je dus a.m. moeten gebruiken. Het ezelsbruggetje is erg makkelijk; AM kan je makkelijker maken door er At Morning van te maken. Succes en slaap lekker :-)
Nu heb ik een wekker met een rode stip die bij 12u aan of uit gaat wat is dan pm of am .
Staat je alarm niet op dat tijdstip en gaat dat loop van tijd dan vanzelf weer uit.Het is maar een idee.
Tweede idee zou kunnen zijn.
Of roode stip(AM) staat voor ochtend zon.Geen rode stip is dus eigenlijk zwarte stip(PM) en kan dan staan voor donker,dus de richting avond tot middernacht.
mvg jb
Belangrijk is: Japan loopt op ons voor. Dus de opening om 20:00 uur locale tijd is voor ons 20:00 minus 07:00 uur. Dat wordt dan 13:00 of 1 uur PM. CORRECT??
Klopt als een bus! De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint inderdaad om 13:00 Nederlandse tijd. Lekker overdag dus :-)