Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » AnimeCon

AnimeCon

AnimeCon Nederland

Ben jij een fan van cosplay en anime? Dan is AnimeCon de anime conventie voor jou. Dit driedaagse festival wordt normaal jaarlijks gehouden in Den Haag of Rotterdam. Zo werd AnimeCon 2019halverwege juni gehouden in Ahoy Rotterdam. In 2020/2021 zou de conventie echter worden gehouden in het Theaterhotel Almelo alleen is deze uitgesteld tot 2022. De conventie is voor liefhebbers van anime, manga, games, cosplay en andere vormen van moderne popcultuur.

AnimeCon verkoop stand
AnimeCon verkoop stand ©Arlequin

AnimeCon werd in 1999 voor het eerste gehouden. Inmiddels is het anime event van het jaar al weer 21 keer gehouden en het ziet er naar uit dat het nog vaak gehouden zal worden. Het is immers razend populair: elk jaar trekt het festival meer bezoekers. Elk jaar weer is er een uitgebreid programma en valt er van alles te beleven. Van leerzame workshops tot het nabootsen van zwaardgevechten, het kan hier allemaal.

Georganiseerd door vrijwilligers van de J-POP Foundation

In 1999 werd AnimeCon voor het eerst georganiseerd door vrijwiligers van de J-POP Foundation (Stichting Promotie Japanse Popcultuur). Deze stichting is vandaag de dag nog steeds voor verantwoordelijk voor de organisatie van dit grootschalige evenement. AnimeCon is niet altijd zo grootschalig geweest. Het eerste event in 1999 had slechts 208 bezoekers! Als je dit vergelijkt met de bijna 10.000 bezoekers in 2018, kan er zeker worden gesteld dat de populariteit van Japanse popcultuur explosief is toegenomen. De verwachting is dat de populariteit van dit evenement zal blijven groeien.

Elk jaar een ander thema op AnimeCon

AnimeCon props
AnimeCon props ©Arlequin

AnimeCon wordt elk jaar gekenmerkt door een speciaal thema. Het thema in 2019 was bijvoorbeeld “AnimeCon goes South”, in 2018 “Queens of the Round Table” en in 2017 “Marieke’s Magical Miracle”. Voor 2022 staat er iets speciaals op de planning en is het thema “AnimeCon Classic”. Het thema heeft invloed op het programma van het festival: op deze manier biedt de conventie elk jaar wat nieuws aan haar bezoekers en is voor bezoekers die elk jaar komen meer dan genoeg te doen.

Voor het 2022 thema AnimeCon Classic betekend dit een luxere, meer volwassen en oogverblindende Japanse (pop-) cultuurervaring. AnimeCon herleeft de roaring twenties: verwacht themadranken, anime die het tijdperk uitbeelden, jazz en meer!

Nieuwsgierig naar alle bekende cosplay conventies in Nederland & België?

Van alles te doen tijdens de cosplay conventie van het jaar

AnimeCon knuffels verkoop
AnimeCon knuffels verkoop ©Arlequin

Wat valt er nu te doen op AnimeCon? Teveel! Maar om je een indruk te geven. Het allerleukste aan AnimeCon zijn natuurlijk de mensen. Iedereen op het evenement deelt een liefde voor anime, manga, cosplay of andere vormen van Aziatische/Japanse popcultuur.

Het is dan ook de perfecte plek om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses en hobby’s. Daarnaast worden er diverse workshops gegeven. Denk hierbij aan workshops over tekenen, animatie, dansen, sushi maken (kunnen wij je ook leren), je eigen manga publiceren en zelfs dabben. Net zoals bij andere conventies worden er ook interessante lezingen gehouden door populaire en inspirerende mensen uit de manga, anime en cosplay wereld.

Tot slot worden er ook cosplay wedstrijden gehouden, zijn er quizzes en tal van kraampjes met allerlei Japans lekkernijen en anime/manga souvenirs. Kortom, meer dan genoeg om één of meerdere dagen te vullen!

Bezoek AnimeCon

Wil je alle ins & outs weten van AnimeCon? Dan kun je het beste kijken op de officiële website van het evenement. Hier vind je alle informatie, onder andere over de locatie, het programma, de overnachtingsmogelijkheden en de tickets.

De ticketverkoop voor 2022 start op 1 februari.

Let op: vlak nadat het evenement is georganiseerd bevat de website informatie over de AnimeCon die al gehouden is. Over de nieuwe is dan vooralsnog niets of weinig bekend.

9 reacties op “AnimeCon”

    1. Hoi Juul, nieuwe data zijn 10-12 juni in de Broodfabriek te Rijswijk. De tickets kosten 55,- euro voor een weekend ticket, 22,- euro voor vrijdag, 35,- euro voor zaterdag en 25,- euro voor zondag.

  1. Kan ik mijn kaartjes die ik voor animecon in almelo 2020 had, nu gebruiken voor animecon in de broodfabriek in rijswijk in 2022?

    1. Hoi Hanneke, geen idee of dit mogelijk is. Met deze vraag zou ik de organisatie van Animecon mailen. Wij geven alleen informatie over het event. Succes!

  2. Ik ben bezig met een onderzoek naar fanart en original art. Hierbij de vraag hoeveel stands er ongeveer staan op animecon en andere conventies? Met een antwoord maak je mij heel blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening