Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bento het Japanse lunchpakket

Bento het Japanse lunchpakket

bento lunchpakket

Dat ze in Japan aparte gewoontes hebben wisten we natuurlijk al langer. Maar de huidige voedselmarkt in Japan gaat weer een stapje verder. De Japanners vinden het namelijk erg belangrijk dat het eten niet alleen lekker is maar er ook nog eens erg leuk uitziet. Zodoende maken Japanse ouders vaak een kunstwerk voor de lunch in een bento box voor kinderen. De bento is eigenlijk het Japanse lunchtrommeltje voor jong en oud.

Wat is een bento box?

traditionele Japanse bento
Traditionele Japanse bento

Een traditionele bento is een kleine diverse maaltijd meestal verpakt om mee te nemen die bestaat uit rijst, vis of vlees en gekookte groenten. Deze maaltijd zit traditioneel in een vierkant lunchpakketje maar dat hoeft niet altijd. Een bento is eigenlijk vergelijkbaar met de broodtrommel die wij in Nederland meenemen voor de lunch. Alleen zitten er in Japan geen boterhammen in maar een daadwerkelijk feestmaal dat de meeste Nederlanders als avondeten zullen beschouwen.

Kyaraben bento box
Kyaraben bento box

Tegenwoordig zorgen Japanse ouders voor een goed gevulde bento lunchbox voor hun kinderen die er ook nog eens leuk uitziet zodat ze gezond voedsel eten. Als iets er leuk uitziet zijn kinderen toch al snel verleid om er meer aandacht aan te geven, perfect voor de kieskeurige eter!

Via Bol.com en TheOrientalShop.nl kan je trouwens een hoop leuke bento boxen kopen.

Wist je dat het maken van de mooiste bento in Japan voor je kind erg belangrijk is. Moeders zijn er super competitief over en doen hun best om origineel te blijven.

Bento lunchbox zelf samenstellen

Zelf proberen? Zorg als eerste voor een diversiteit in producten en kleuren. Het gaat er immers om dat de bento er schattig en leuk uitziet voor de kids. Hiermee kan je ze misschien verleiden om toch die gezonde wortels of tomaatjes te laten eten.

Het eten in de bento zit altijd in speciale lunchtrommels met compartimenten genaamd de bento box. Doordat er compartimenten zijn zullen sappig of plakkend voedsel niet snel in aanraking komen met het droge voedsel zoals de rijst, koek of dergelijke. Daarnaast blijft alles netjes geordend zitten wat de Japanners natuurlijk helemaal fantastisch vinden.

De basisingrediënten voor een Japanse bento zijn;

  • Gekookte rijst
  • Eiwitrijke producten zoals vis, vlees, tofu of een gekookt ei
  • Gekookte of gegrilde groenten
  • Stukjes fruit voor extra kleur
  • Stukjes sushi zijn ook populair in de bento box. We hebben een handige guide geschreven voor het bereiden van sushi mocht je dit willen toevoegen

Voedselkunstwerken in bentos

Zoals we hierboven al hebben verteld zit de vierkante lunchbox van de Japanners altijd goed gevuld met lekker eten. Daarnaast ziet dit lekkere eten er ook uit als een waar kunstwerk. Voor kinderen wordt de rijst vaak opgemaakt alsof het een cartoon of anime is. Hierdoor zullen de kinderen hun gezonde eten sneller opeten, alleen al omdat het er leuk uitziet.

Het gaat verder dan alleen rijst dat bewerkt is in leuke vormpjes, denk bijvoorbeeld ook aan groente, stukje tofu, koekjes, broodbeleg of vlees allemaal gesneden in leuke vrolijke figuurtjes. Dit is nog een stap verder dan een stukje sushi mooi opmaken en zit volledig ingebakken in de Japanse cultuur.

Een grappig weetje is dat het woord “bento” vrij kort is in het Latijnse schrift maar in het Japans erg lang ook om uit te spreken “キャラクター弁当 en in het Latijns kyarakutā bentō“. De Japanners noemen het daarom vaak een “Kyaraben (キャラ弁)” wat kort is voor bento.

De bentos zijn ware kunstwerken en misschien kunnen wij in Nederland er een voorbeeld aan nemen. Hierdoor zullen onze kinderen ook zeker het gezonde eten opeten en niet alleen de lekkere ongezonde snacks in hun lunchpakket.

De geschiedenis van de bento box

De bento box is een traditionele Japanse lunchbox die al sinds de 16e eeuw bestaat. De naam “bento” komt van het Chinese woord “biandang“, wat “gemakkelijk draagbare maaltijd” betekent. Oorspronkelijk werden bento boxen gebruikt om voedsel mee te nemen voor lange reizen of tijdens het werk op het veld.

In de vroege jaren werden bento boxen gemaakt van houten dozen en gevuld met rijst, groenten en vis. Later werden ze gemaakt van metaal, waardoor ze steviger en duurzamer werden. In de loop der jaren is de bento box steeds verder geëvolueerd en zijn er verschillende stijlen en ontwerpen ontstaan.

Tijdens de Edo-periode (1603-1868) werd de bento box populair bij de stedelijke bevolking. Er werden steeds meer ingrediënten toegevoegd aan de bento boxen en ze werden vaak versierd met hartvormige groenten of andere ontwerpen om het eten aantrekkelijker te maken.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bento box nog populairder omdat het een goedkope manier was om een maaltijd mee te nemen. Sindsdien is de bento box een vast onderdeel van de Japanse eetcultuur en wordt het ook in andere delen van de wereld steeds populairder.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten bento boxen beschikbaar, variërend van traditionele tot moderne ontwerpen. Bento boxen zijn niet alleen praktisch, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze zijn een symbool geworden van de Japanse cultuur en de kunst van het verpakken en presenteren van voedsel.

Leuke weetjes over bento boxen

Hier zijn drie weetjes over bento boxen:

  • Compartimenten: Bento boxen hebben meestal twee tot vier compartimenten om verschillende soorten voedsel te scheiden en te organiseren.
  • Grootte: Bento boxen zijn meestal klein en draagbaar, ontworpen om gemakkelijk mee te nemen voor de lunch of onderweg.
  • Gebruik: Bento boxen worden niet alleen in Japan gebruikt, maar zijn populair geworden over de hele wereld vanwege hun handige formaat en draagbaarheid. Ze zijn ook een duurzame en milieuvriendelijke manier om eten mee te nemen, omdat ze kunnen worden hergebruikt en gerecycled.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening