Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Top 5 boeddhistische tempels in Japan

Top 5 boeddhistische tempels in Japan

Uitzichtpunt vijver Kinkakuji

Hieronder volgt een top 5 van Japanse boeddhistische tempels, gebaseerd op hun bekendheid en historische waarde. Dit is slechts een minieme greep uit het enorme aantal tempels binnen Japan, en zelfs kleinere tempels kunnen een zeer interessante geschiedenis hebben. De volgende tempels zijn echter zo bekend en belangrijk voor de ontwikkeling van het boeddhisme in Japan dat het bijna een must is om ze bezocht te hebben.

#1 Tōdai-ji 東大寺 in Nara

Todai-ji houten tempel in Nara Japan
Todai-ji houten tempel in Nara Japan

Onmisbaar bij een bezoek aan Nara. En je kan dat best letterlijk nemen! De Daibutsu-den 大仏殿, de hoofdhal van de tempel, is ‘s werelds grootste houten gebouw en is dus moeilijk te missen.

Todai-ji tempeldeuren van hout
Todai-ji tempeldeuren van hout

Binnen in die hal vind je naast een gouden beeld van de bodhisattva Kannon, ook een gigantisch bronzen boeddhabeeld, de Daibutsu 大仏 (grote boeddha), in dit geval Dainichi Boeddha.

Dainichi boeddha (links) en de bodhisattva Kannon (rechts)
Beelden van Dainichi boeddha (links) en de bodhisattva Kannon (rechts) in Tōdai-ji, Nara.

Door het belang dat deze tempel al eeuwenlang heeft binnen het Japanse boeddhisme en de Japanse geschiedenis, is deze tempel zeker het bezoeken waard.

Meer informatie kan je vinden op de officiële website.

#2 Sensō-ji 浅草寺 in Tōkyō

Senso-ji tempel met pagode
Senso-ji tempel met pagode op de achtergrond

De Sensō-ji kan via de ontstaanslegende gelinkt worden aan het prille begin van het boeddhisme in Japan. Het zou Tōkyō’s oudste tempel zijn, en waarschijnlijk ook de meest populaire gezien hij overal in de top bezienswaardigheden van de hoodfstad staat.

Senso-ji heiligdom
Senso-ji heiligdom

De tempel wordt ook wel de Asakusa Kannon tempel genoemd, omdat er een beeld van de bodhisattva Kannon wordt vereerd in de hoofdhal van de tempel. Verder worden er ook grote jaarlijkse festivals (matsuri) gevierd in de tempel. Nu snap je ook gelijk waar de wijknaam Asakusa vandaan komt.

Meer informatie kan je vinden op de officiële website.

#3 Kiyomizu-dera 清水寺 in Kyōto

utizicht over Kyoto vanaf de Kiyomizu tempel
Uitzicht over Kyoto vanaf de Kiyomizu-dera tempel

De Kiyomizu-dera is een tempel gewijd aan de bodhisattva Kannon en deze ligt op de flank van de Otowa berg in Kyōto. De tempel werd dan wel gesticht in 778, maar het meeste van wat we nu kunnen bewonderen dateert uit 1633, in de Edo periode. Wist je dat de naam van de tempel, ‘de tempel van het heldere water’, te maken heeft met de Otowa waterval, die ontspringt onder de tempel? Als bezoeker kan je dit stromende water met een schepje opvangen om zich te reinigen en voorspoed op te roepen.

Meer informatie kan je vinden op de officiële website.

Kinkaku-ji 金閣寺 in Kyōto

Kinkakuji tempel in Kyoto
Kinkaku-ji “Het Gouden Paviljoen”

De Kinkaku-ji, de tempel van het gouden paviljoen, is een prachtige tempel met een rijke geschiedenis. In de eerste plaats was het gouden paviljoen gebouwd als deel van het landgoed van de shōgun Ashikaga Yoshimitsu tijdens de Muromachi periode.

3 verdiepingen van de Kinkakuji tempel
3 verdiepingen van de Kinkakuji tempel

Na de dood van Yoshimitsu werd het gebouw ingewijd als tempel van de Rinzai Zen school. Wist je dat Kinkakuji ook de titel is van een boek geschreven door de bekende Japanse schrijver Mishima Yukio 三島由紀夫 (1925-1970).

Meer informatie kan je vinden op de officiële website.

Tō-ji 東寺 in Kyōto

De Tō-ji is misschien de minst bekende tempel op de lijst, maar zeker het bezoeken waard. De tempel werd door de monnik Kūkai de hoofdzetel van het Shingon boeddhisme gemaakt. Vandaag de dag is de tempel UNESCO cultureel erfgoed! Neem even de tijd om tot rust te komen in de prachtig aangelegde tuinen van de tempel en ontdek alle boeddhistische beelden die binnen in de gebouwen worden tentoongesteld.

Tō-ji
De hoofdhal van Tō-ji, waar drie beelden tentoongesteld worden: één van Yakushi boeddha (de helende boeddha), één van de bodhisattva Nikkō (bodhisattva van het zonlicht) en één van de bodhisattva Gakkō (de bodhisattva van het maanlicht).

Meer informatie kan je vinden op de officiële website.

Wil je nog meer over het boeddhisme in Japan ontdekken tijdens je rondreis? Bewandel dan de pelgrimsroute op Shikoku genaamd de 88 tempel route of beklim de heilige berg Mount Fuji.

7 reacties op “Top 5 boeddhistische tempels in Japan”

  1. Wat een leuke, informatieve lijst! Ik ga deze zomer op reis naar Japan en ben zeker van plan de Todai-ji tempel te bezoeken! Het lijkt me een perfect educatief bezoek om met de kinderen te doen…

    1. Wat een fijn plan! Kijk zeker ook eens op de officiële website van de tempel! In de zomermaanden worden er namelijk enkele jaarlijkse evenementen georganiseerd.

    1. Als je interesse hebt om nog meer boeddhistische tempels te ontdekken, check dan zeker de site nog eens in de komende maanden. Er zullen namelijk nog een paar lijstjes van tempels van de specifieke Japans boeddhistische scholen verschijnen!

  2. Justine Van Overloop

    Wauw zeg, ik kan niet wachten om op “boeddhavaart” (als ik het zo mag zeggen!) te gaan in Japan :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening