De laatste jaren heeft Japan meerdere malen het wereldnieuws gehaald en begint het land steeds meer op een echte wereldmacht te lijken. Premier Abe nam in 2015 een nieuwe wet aan waarmee Japanse soldaten voor het eerst ingezet mogen worden buiten de grenzen van het land zonder dat er zelfverdediging aan te pas hoeft te komen. Dit was voor veel Japanners een flinke omslag in het politieke systeem en de buitenlandpolitiek. Hieruit blijkt ook dat het land zich aan het ontwikkelen is op geopolitiek en internationaal niveau.
De hoofdstad Tokyo speelt hierin een belangrijke rol. Want waarin Japanners in het noorden en zuiden van het land nog steeds zeer conservatief zijn staat Tokyo bekend om het progressieve, moderne en hippe karakter.
De inwoners zijn burgers van de toekomst en staan open voor de laatste mode trends maar ook veranderingen in eeuwenoude gewoontes. Omdat Tokyo z’n gigantische stad is van ongeveer 37 miljoen inwoners heeft dit een direct effect op het gehele land. Positief voor de ontwikkeling maar meestal negatief voor het behouden van cultuur.
Toch zorgen Japanners dat de ontwikkeling en cultuur hand in hand vooruitgaan.
Tokyo fungeert als ijsbreker
Het politieke hoofdkwartier, dat gevestigd is in Tokyo, onder leiding van Abe heeft al vele concessies gedaan om in te spelen op meer internationale inspraak. Het zoals hierboven genoemde afschaffen van het pacifisme maar ook de verontschuldiging jegens de Tweede Wereld Oorlogprostituees (ook wel troostmeisjes genoemd) uit Zuid Korea. Hierdoor worden internationale banden sterker en gaan steeds meer landen Japan als potentiële groeimarkt of handelspartner zien. Het land staat op zijn kop voor conservatieve Japanse begrippen kun je wel zeggen. Toch weet Japan zijn oude cultuur goed te behouden door eeuwenoude gewoontes te blijven uitvoeren. Vooral in de oude steden zoals Kyoto (lang een hoofdstad geweest van Japan), Nara, Nagasaki en op de zuidelijke Okinawa eilanden zie je dit terug.
Wist je trouwens dat de meest zuidelijke eilanden van de Okinawa prefectuur een aftakking van de Japanse taal spreken die niemand in de rest van Japan begrijpt en veel andere gewoontes hanteren dan in de rest van Japan? Het moderne Tokyo verplaatst zich meer richting de Westerse wereld en trekt heel het land langzaam met zich mee.
Nederland als handelsland ziet hier kansen en dankzij de eeuwenoude band tussen onze landen is hier ook de mogelijkheid voor. Zo kunnen Nederlandse studenten gemakkelijk een studie visum krijg en studeren aan de wereldberoemde Universiteiten van Japan zoals de Wasade Bussines School of Ritsumeikan Asia Pacific University. Wees daarom als student ook niet bang om de stap te maken naar Japan want de Japanse Hogescholen en Universiteiten zullen je met open armen ontvangen. Vooral omdat wij Nederlanders als enige land in de wereld al eeuwen handel weten te drijven in Japan. Hierdoor zijn we bekend bij zelfs de meest conservatieve Japanner.
Nederland was vele jaren het enige land in de wereld dat toestemming had van de Keizer van Japan om handel met het land te drijven. Geen enkel ander land had deze toestemming tot 1860.
Nagasaki en Nederland
Z’n 300 jaar geleden was Japan een gesloten land, buitenstaanders werden niet toegelaten en Japanners mochten het land niet verlaten. Toch was er één land in de wereld dat handel mocht drijven met de machtige Shoguns van het gesloten Japan, je raad het natuurlijk al dit was Nederland! Japan had namelijk een sterke smacht naar ontwikkeling en technologie, vooral de westerse gebruiken en technologische ontwikkelingen vonden ze zeer interessant.
Maar hoe kom je als gesloten natie nu aan onderzoeksmateriaal of aan nieuwe technologie? Juist een contract aangaan met één van de grootste handelslanden uit het verleden namelijk Nederland. Japan ruilden boeken, wapens, kleding, specerijen en andere westerse spullen met de Nederlanders in de periode tussen 1641 en 1859.
Vanaf dat moment begon het het conservatieve Japan open te breken. Mede hierdoor hebben wij een speciale band met Japan en specifiek met de plaats Nagasaki, omdat hier op het kunstmatige eilandje Dejima de enige haven was die open ging voor alleen Nederlandse handelsschepen. Tegenwoordig eert Nagasaki deze legacy met een museum waarin een nagebouwd Nederlands dorp staat genaamd Huis Ten Bosch. Dit themapark is een idee van Yoshikuni Kamichika die de eeuwenoude traditie en handel met Nederland wilde eren. Als Nederlander voel je bijna thuis in Japan mocht dit al niet de situatie zijn met de ontzettend vredelievend en gastvrije Japanners.
Op Tokyo.nl vind je nog veel meer insights over het leven van Japanners en hun cultuur. Want Nederland heeft nog veel meer gemeen met het huidige Japan. Wacht niet te lang want Japan is aan het veranderen ten kosten van oude tradities en culturen.
Let op “Huis ten Bosch” bij Nagasaki is geen museum maar een thema/pretpark.
Voor Nederlanders fantastisch, we zijn de enige touristen die je er ziet… Attracties zijn niet bijzonder
De replica van “Huis ten Bosch” staat net buiten het park en daar zit een soort museum in. Ennatuurlijk de muurschilderingen van Rob Scholte