Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Cryptocurrency in Japan

Cryptocurrency in Japan

    Cryptocurrency in Japan

    De hype rondom het digitale geld “cryptocurrency” mag een flinke naam krijgen in Nederland en België maar begon al een stuk eerder in Japan. Helaas begon het allemaal met een zwarte pagina doordat één van de grootste Bitcoin exchanges ter wereld werd gehacked en er letterlijk voor miljoenen (+-$350 miljoen) aan cryptocurrency was gestolen. Dit was natuurlijk de Mt.Gox exchange die toendertijds gevestigd zat in de wereldberoemde wijk Shibuya in Tokyo.

    Dit onfortuinlijke voorval zetten cryptocurrency wel wereldwijd op de kaart. Maar hoe staat de cryptomarkt er nu voor in Japan?

    Cryptocurrency walhalla Japan?

    De termen cryptocurrency en blockchain zijn tegenwoordig mondiale verschijnselen en zo ook in Japan. Ondanks de vele controversie, volatiliteit in marktprijzen en verschillende ICO (Initial Coin Offering) scams zit er wel degelijk een solide techniek achter de producten, namelijk de blockchain. Om deze technieken verder te kunnen integreren in de maatschappij is regulatie nodig en daarin is Japan misschien wel één van de voorlopers.

    Japan ziet Bitcoin als een betaalmiddel

    Zo heeft de Japanse overheid sinds 1 april 2017 Bitcoin (BTC) erkent als wettig betaalmiddel, zie bron (rechter muisknop en dan vertalen naar Engels drukken mocht je geen Japans kunnen lezen). Dat betekent letterlijk dat de cryptocurrency Bitcoin (BTC) gezien wordt als geld en gelijkwaardig is als de Japanse Yen (¥).

    Het enige echte Bitcoin.com zit zelfs gevestigd in Tokyo met zijn hoofdkwartier. Waarschijnlijk is de bedenker van Bitcoin Satoshi Nakamoto ook wel een Japanner maar dat weet tot op heden nog niemand zeker gezien er veel controversie en mysterie is rond zijn achtergrond en identiteit.

    In de praktijk is het natuurlijk allemaal een stuk lastiger gezien banken bijna geen crypto’s accepteren en winkels maar met mondjesmaat. Toch is de regulatie en acceptatie van Bitcoin als munt een goede basis voor groei en een rooskleurige toekomst. Je ziet daarom ook steeds meer winkels, restaurants en andere locaties waar ze Bitcoin accepteren in Tokyo, dit komt mede door de levendige Fintech industrie in de stad. Een goed voorbeeld hiervan is de gigantische electronica chain Yamada Denki die in al zijn winkels Bitcoin accepteert.

    Japan als bakermat van nieuwe crypto startups?

    Fintech in Japan

    Door de open en vriendelijke blockchain cultuur waaraan de Japanse overheid meewerkt is het land een soort bakermat geworden voor crypto startups en exchanges. Enkele cryptocurries native uit Japan zijn MonaCoin (MONA), ALIS (ALIS) en misschien wel Bitcoin (BTC) itself. Maar ook het onder naam in Singapore gevestigde NEM (XEM) kent zijn oorsprong in Japan.

    NEM is één van de grootste digitale munten van dit moment. De coin ranked tussen plek 10-15 van alle crypto’s op Coinmarketcap.com en heeft een market supply van ongeveer $1.500.000.000 (anno 07/2018), een flinke crypto dus. De peer-to-peer NEM currency en zijn Mijin blockchain netwerk draait op de bekende developers taal Java, maar er is ook een C++ versie in ontwikkeling. Dit moet de wereldwijde adoptie versoepelen gezien de universele dev talen. De munt is verder geadopteerd door verschillende Japanse financiële instellingen (Nomura Research Institute (NRI)) en commerciële bedrijven (SBI Sumishin Net Bank, Ltd.) die hun eigen processen ermee proberen te optimaliseren.

    Naast de digitale currencies telt Japan maarliefst elf native exchanges die goedgekeurd zijn door Japanse regulators. Dit zijn ze alle 11: Bitbank, BitFlyer, BitPoint, BitTrade, Coincheck, BTCBox, Fisco Virtual Currency Exchange, GMO Coin, Money Partners, Quoine, SBI Virtual Currenties en Tech Bureau. Deze zijn lang niet zo groot als de gigant Binance maar bijvoorbeeld Bitbank, bitFlyer en BTCBOX doen leuk mee in het handelvolumes. Allemaal dankzij de booming Fintech industrie in het land.

    De toekomst van cryptocurrency & blockchain

    Regulaties voor cryptocurrency zullen steeds verder geïntegreerd gaan worden in de maatschappij en wetten. Dat is nodig om diefstal, scams en andere shady praktijken binnen de perken te houden. Japan is hierin een echte voorloper! Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen binnen de Japanse markt? Volg hier het laatste nieuws over de techniek in het land in het Engels.

    Wil je zelf Bitcoin kopen en ermee gaan handelen? Bekijk dan eens de guides van Bestebank.org. In mijn ogen is de blockchain technologie de toekomst alleen moet deze nog geadopteerd worden door de massa en vooral gereguleerd gaan worden door overheden. Daarnaast is het natuurlijk super interessant om te zien hoe een geheel nieuwe handelsmarkt is ontstaan naast de traditionele aandelen, Euro’s en Dollars markten.

    Disclaimer: dit artikel is geen garantie voor de toekomst van cryptocurrency of investeringsadvies, zoals altijd DYOR (do your own research) en investeer met een gezond verstand.

    Featured foto van Shutterstock
    2e Foto credit: Miyabi Inoue

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



    Hulp nodig met je reis?