Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bekroonde documentaires over Japan

Bekroonde documentaires over Japan

Documentaires over Japan

Op zoek naar documentaires over Japan? Wij hebben de meest bekroonde documentaires op een rij gezet. De video’s geven een prachtig beeld van de Japanse cultuur maar ook van het land zelf. Ga er daarom even lekker voor zitten en geniet van uren kijkplezier. Hierdoor leer je een hoop over het land plus dit is de perfecte voorbereiding voor je de vakantie naar Japan.

Jiro dreams of sushi

Jiro dreams of sushi is veruit de bekendste documentaire uit Japan. Deze veel bekroonde film heeft heel wat zieltjes voor zich gewonnen. Jiro is een sushichef in hart en ziel en laat je een kijkje nemen in zijn leven waarin hij de sushi-kunst probeert te perfectioneren. Dit doet hij al meer dan 50 jaar! Prachtig stukje Japanse cultuur. Het is een rustige documentaire waarin de emoties van Jiro prachtig zijn vastgelegd. Tijdens deze serie leer je meer over sushi dan in onze sushi guide (die ook behoorlijk compleet is).

A life in Japan

Ooit jezelf afgevraagd hoe een leven in Japan zou zijn? A life in Japan neemt je mee op deze reis en zorgt voor een kijkje in het hedendaagse leven van de Japanner. Prachtig stukje filmkunst! De perfecte voorbereiding voor werken of studeren in Japan.

The Birth of Sake

Een prachtige Japanse documentaire die al verschillende awards heeft gewonnen is The Birth of Sake. Het is een verhaal gaat over het Japanse drankje sake en hoe deze eeuwenoude Japanse alcohol gemaakt en geperfectioneerd is. Een heerlijk verhaal over hoe de discipline en traditie van de Japanners een rijstwijn tot een hoger niveau brengen.

Saving 10.000; Winning a war on suicide in Japan

Een zeer realistische documentaire over de taboe die zelfmoord heet in Japan. Het land staat aan de top van de wereld betreffend zelfmoord met ongeveer 30.000 gevallen per jaar. Dit hoge aantal komt omdat er een taboe op ligt waardoor Japanners nergens gemakkelijk terecht kunnen met hun problemen. Prachtige documentaire maar erg vrolijk word je hier niet van!

Chef’s Table – Niki Nakayama

Misschien wel de perfecte voorbereiding voor een rondreis door Japan is het bekijken van Chef’s table en dan met name de aflevering van Niki Nakayama. Een prachtig kijkje in de beroemde kaiseki keuken en simpelweg een programma om mee weg te smullen voor de tv. De serie is beschikbaar op Netflix en erg leuk als tussendoortje.

Japan: Memoires of a secret empire

De bekroonde serie “Memoires of a secret empire Japan” geeft je een beeld van de oude Samurai en Shoguns in het oude Nippon (Japan). Laat je meenemen door de geschiedenis van het land in drie prachtige delen en leer veel over de oude culturen die het land hebben gevormd tot wat het nu is.

Weet jij zelf nog een documentaire over Japan?

Weet jij zelf nog een documentaire over Japan die de moeite waard is om toe te voegen aan deze lijst? Laat het ons dan weten via een comment zodat we de video kunnen toevoegen!

9 reacties op “Bekroonde documentaires over Japan”

 1. Japanland van Karin Muller is ook een fantastische 4 uur durende documentaire over haar rondreis van een jaar door Japan.

 2. *Edit* Met betrekking tot de Japanology serie zoals eerder door mij vermeld, de correcte naam van die serie is blijkbaar: “Begin Japanology”, zo kom ik het tegen op Youtube tenminste. Maar ik zie ook de naam: “Japanology Plus” voorbij komen als ik via Youtube zoek.

  Beide zijn in ieder geval hetzelfde progamma volgens mij, sowieso vaak gehost door dezelfde man en beide van de NHK televisie omroep uit Japan. Maar wel altijd Engels gesproken door de host en ook zo vertaald wanneer in dialoog met Japanse mensen.

 3. Ik denk dat Dave hier al naar verwees en zo ja, excuses voor de herhaling. Dit is meer een serie of televisie reeks, maar de serie Japanology Plus heeft vele episodes met een diversiteit aan specifieke onderwerpen. Van Maskers en Badhuizen tot Insecten en Festivals, in de context van de Japanse cultuur. Ik ben deze serie en de episodes zelf tegengekomen op Youtube, maar ik zag net dat een kanaal over die serie was verwijderd. Wellicht zijn er nog wel enkele losse episodes te vinden op Youtube.

  Verder vind ik dat de volgende documentaires ook wel zijn aan te raden voor mensen de geïnteresseerd zijn in Japan, namelijk:

  – “Wild Japan” van BBC Earth.
  – “Life on Earth, Deel 6: Japan” van de Discovery Channel, o.a.
  – “Joanna Lumley’s Japan”

  1. Ah ja “Wild Japan” en “Life on Earth” zijn beide ook twee prachtige series die een kijkje geven in de natuur van Japan. Zelf heb ik Joanna Lumley’s Japan nog nooit gezien. Net even een trailer bekeken en het zag er erg leuk uit. Dus deze staat op de watchlist! Bedankt Martijn.

 4. Jiro Dreams of Sushi is geweldig!! Geeft precies weer hoeveel discipline de Japanners wel niet hebben om een vaardigheid te perfectioneren. Jammer dat zijn sushi erg duur is anders was ik wel in zijn restaurant gaan eten. Heb er wel een foto van kunnen maken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening