Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Een Japans ontbijt

Een Japans ontbijt

Japans ontbijt

Wat eten de Japanners nu precies als ontbijt? Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto. Maar wat zijn dit allemaal voor gerechten met gekke namen?

Het gehele Japanse ontbijtrecept

Japans ontbijt in een hotel
Japans ontbijt in een hotel

Geen cornflakes, bacon and eggs of brood met hagelslag vind je tijdens het eerste maal van de dag in Japan. Nee het is meestal gestoomde rijst samen met een kommetje miso soep als de basis voor elk Japans ontbijt. Het miso soepje bevat meestal bosui, wakame (zeewier), champignons en tofu gefrituurd of gekookt.

Naast deze basis krijg je meestal een aantal kleinere gerechtjes erbij geserveerd. Zoals yakizakana (gegrilde vis), tamayagoyaki wat een soort opgerold omelet is, natto (gefermenteerde soja bonen) die je over de rijst legt, nori is gedroogd zeewier dat je lekker kan dippen in soja saus en natuurlijk de tsukemono niet vergeten.

Tsukemono zijn augurken in verschillende maten en smaken. Soms ook spiegelei met furikake eroverheen gestrooid. Furikake is een smaakmaker dat meestal bestaat uit stukjes gedroogde vis, sesam zaadjes, stukjes zeeweer, suiker en zout.

Nemen de Japanners een ontbijtje onderweg dan eten ze vaak uit een bento box. Dit is een soort Japanse lunchbox met van alles wat.

De recepten op een rij

Zoals we hierboven hebben beschreven zijn er enkele gerechten die altijd in de basis van het Japanse ontbijt zitten. Wil je zelf even op de culinaire tour en met een Japanse vibe opstaan dan zijn de volgende recepten perfect om uit te proberen.

Gohan (Gestoomde rijst)

Gestoomde rijst kom (gohan)
Gestoomde rijst kom (gohan)

Het standaard bijgerecht bij bijna elke maaltijd in Japan is gestoomde rijst. In de ochtend is het meestal hakumai (witte rijst) of genmai (bruine rijst) dat wordt geserveerd.

Miso Shiru (Miso soepje)

Miso soep
Miso soep

Naast de gestoomde rijst zit er niet alleen een kop warme thee bij het ontbijt maar ook een kommetje Miso soep. De soep is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en een vorm van dashi (bouillon van visvlokken, kombu ookwel zeekelp of gedroogde shiitake) afhankelijk van de smaak. De miso is daarnaast meestal gevuld met fijn gehakte bosui, tofu, wakame, aburaage (gefrituurde tofu), Japanse paddestoelen en soms ook mosselen. Aan dit recept mag je zelf een beetje een spin geven naar smaak.

Natto (Gefermenteerde sojabonen)

Natto gefermenteerde sojabonen
Natto gefermenteerde sojabonen

Het klinkt misschien minder lekker dan het is maar Natto is wel degelijk goed te eten! Het zijn gefermenteerde sojabonen (zijn ze gek op in Japan) die rijk zijn aan proteïne en de maaltijd wat power geven. De Natto wordt meestal gemixt met soja saus, bonito schaafsel (katsuobushi), bosui, mostard (karashi) of gedroogde zeewier (kizaminori)

Yakizakana (gegrilde vis in zin algemene zin)

yakizakana (gegrilde zalm)
Yakizakana (gegrilde zalm)

In de Japanse keuken zijn ze natuurlijk gek op vis. Denk alleen maar aan de grote hoeveelheid soorten sushi. Yakizakana is eigenlijk een verzamelwoord voor gegrilde vis. Meestal is de vis alleen gekruid met een beetje zout. Bij het ontbijt zijn zalm (sake/shake niet zoals het drankje sake) en makreel (aji) het populairste.

Tsukemono (ingemaakte/gepekelde groenten)

Tsukemono (gepekelde groenten)
Tsukemono (gepekelde groenten)

Tsukemono zijn meestal augurken of andere gepekelde groentes of fruit zoals pruimen (umeboshi).

Nori/Wakame (Gedroogd of niet gedroogd zeewier)

Wakame (zeewiersalade)
Wakame (zeewiersalade)

Niet de nori vellen die je om de sushi wikkelt maar wel bijna hetzelfde. De gekruide nori (ajitsuki nori) wordt meestal in combinatie gegeten met bovenstaande gerechten tijdens het ontbijt.

Kobachi (gekookte groenten of sla)

Japanse kobachi
Japanse kobachi (gestoomde groenten)

Gekookte groenten of een bordje sla zijn ook geen vreemde eenden in het Japanse ontbijt. Het is meestal een mix van verschillende soorten, maar nooit teveel gezien het ontbijt al vrij veel proteïne heeft door de rijst en natto.

Matcha thee

Matcha thee
Matcha thee en poeder

Voor een luxe ontbijtsessie worden gewone Earl Grey of Ceylon thee geserveerd door de Japanners maar Matcha thee. Dit type thee is een vorm van Powder Chai, eigenlijk gewoon gemalen groene thee tot een poedervorm. Erg lekker en ook gebruikt in traditionele Japanse thee ceremonies die worden gehouden door een Geisha.

Lees hier verder als je meer wilt weten over Japans eten in general. Verder hebben we ook nog een super leuke maar vooral handige sushi guide geschreven waarin we alle soorten sushi beschrijven. Het kookboek hieronder staat trouwens vol met Japanse gerechten om te smullen.

Ook gewoon een westers ontbijt

Moeilijke eters wees niet bang de Japanse cultuur is aan het verwesteren en je kan tegenwoordig in Tokyo, Kyoto of Osaka ook prima terecht voor een broodje, bacon, ei, fastfood of cornflakes als ontbijt. Dit komt vooral door het grote aantal toeristen dat graag het voedsel uit eigen land eet. Maar de Japanners zelf eten het ook graag.

🍱 Is een Japans ontbijt gezond?

Een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit weinig koolhydraten en veel proteïne en vitamine uit vis en groenten. Hierdoor krijgen de Japanners een flinke power start voor de dag. Nemen ze het ontbijt mee voor onderweg? Dan doen ze dit in een bento box.

🥞 Wat is een standaard Japans ontbijt recept?

Bijna elk ontbijt in Japan bestaat uit gestoomde witte rijst, miso soep, yakizakana (gegrilde vis) en groenten naar keuze. Zoetigheid, pannenkoeken, spiegelei of brood met smeersel zal je minder snel op het menu zien. Lees hier meer over het Japanse recept voor ontbijt.

2 reacties op “Een Japans ontbijt”

  1. Vooral de Japanse benamingen v d gerechten deden me plezier, herinnerden me aan James Clavell ‘s SHŌGUN dat ik graag las en waaruit ík Japanse termen heb genoteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening