Meteen naar de inhoud

Godzilla een mythe of geschiedenis?

Godzilla Tweede Wereldoorlog

Iedereen heeft wel een keer iets gelezen of een film gezien over Godzilla. Maar wat is deze uit de kluiten gegroeide dinosaurus eigenlijk en waar komt het vandaan? Godzilla is eigenlijk een Daikaiju afgekort Kaiju wat vreemd beest betekend in het Japans. Geloof het of niet er zijn tot op vandaag nog steeds Kaiju’s te vinden.

De geboorte van Godzilla

Kaiju fictief
Kaiju fictie

De Godzilla zoals wij die kennen heeft zijn oorsprong in het jaar 1954, niet lang na de Tweede Wereldoorlog. Dit is geen toeval aangezien Godzilla en de nucleaire atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki waren gegooid tijdens de tweede Wereldoorlog met elkaar in verband staan. Godzilla is eigenlijk een soort metafoor voor de atoombommen, een alles verwoestende entiteit.

De Japanse filmmaker Ishirō Honda was de eerste van vele regisseurs die het fenomeen Godzilla leven gaf. Zo kwam de regisseur in het jaar 1954 met zijn eerste film over Godzilla en dat was gelijk een hit in het naoorlogse Japan. De Japanse naam voor Godzilla is Gojira. Het monster of de Kajiu werd afgebeeld als een alles verwoestende mega dinosaurus die Japanse steden als Tokyo, Hiroshima, Osaka en Nagasaki met de grond gelijk maakte.

Godzilla monster
Godzilla monster

Gek genoeg werd Godzilla later in films en series ook vaak afgebeeld als een soort held of beschermer van Japan. In het westen kennen wij Godzilla vooral als een verschrikkelijk monster.

Godzilla is een nog steeds een iconisch personage in de populaire cultuur en heeft sinds zijn debuut in 1954 in meer dan 30 films, televisieprogramma’s en strips zijn opwachting gemaakt.

Godzilla is niet alleen populair in Japan, maar ook in de rest van de wereld. Het monster heeft talloze fans en is een icoon geworden in de popcultuur. Na meer dan 60 jaar blijft Godzilla nog steeds tot de verbeelding spreken en is hij een blijvend onderdeel van de Japanse filmgeschiedenis en de populaire cultuur.

Godzilla in Shinjuku
Godzilla in Shinjuku

Het beeld van Godzilla is zo bekend geworden dat er in 2015 zelfs een 3D-geprint beeld van hem werd geplaatst in de wijk Shinjuku in Tokyo, die bijna 13 meter hoog was. Het beeld diende ter ere van de release van de nieuwe Godzilla-film “Shin Godzilla”.

Wat is een Kaiju

levende Kaiju
levende Kaiju? Frilled Shark.

Een Kaiju is een Japans woord dat wordt gebruikt om een groot monster of een gigantisch beest te beschrijven dat meestal voorkomt in sciencefiction- en fantasyverhalen. Het woord “kaiju” is samengesteld uit twee kanji-tekens: “kai” (怪), wat “vreemd, mysterieus of rare” betekent, en “ju” (獣), wat “beest of dier” betekent. Kaiju werden populair in de Japanse filmindustrie na de release van de originele “Godzilla” in 1954, waarin een gigantisch monster werd geïntroduceerd dat de stad Tokio aanvalt.

Godzilla reclame in Tokyo
Godzilla reclame in Tokyo

Sindsdien zijn kaiju uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de Japanse popcultuur en zijn ze te zien in talloze films, televisieseries, manga-strips, video games en andere media. Hoewel kaiju vaak worden geassocieerd met de Japanse cultuur, zijn ze inmiddels wereldwijd bekend en geliefd bij fans van sciencefiction- en fantasieverhalen.

Enkele voorbeelden van kaiju’s zijn King Kong, Gorgo, Frankenstein, Gargantuas, Alien, Big Foot en natuurlijk Godzilla. Ze zijn allemaal fictief en kunnen alleen gezien worden in films en tv-series.

Toch is niet alles fictief aan het concept kaiju zo gebruiken Japanners het concept tegenwoordig soms om vreemde nieuwe vissen en zeedieren een naam te geven. Omdat de Japanners natuurlijk veel vis eten (denk aan sushi) vangen ze natuurlijk ook een hoop rariteiten. Deze rariteiten worden door de lokale vissers vaak kaiju’s genoemd.

Alle Godzilla films op een rij

Godzilla films
Godzilla films

Er zijn 36 films in de officiële Godzilla-franchise, waaronder:

 1. Godzilla (1954)
 2. Godzilla Raids Again (1955)
 3. King Kong vs. Godzilla (1962)
 4. Mothra vs. Godzilla (1964)
 5. Ghidorah, the Three-Headed Monster (1964)
 6. Invasion of Astro-Monster (1965)
 7. Ebirah, Horror of the Deep (1966)
 8. Son of Godzilla (1967)
 9. Destroy All Monsters (1968)
 10. All Monsters Attack (1969)
 11. Godzilla vs. Hedorah (1971)
 12. Godzilla vs. Gigan (1972)
 13. Godzilla vs. Megalon (1973)
 14. Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)
 15. Terror of Mechagodzilla (1975)
 16. The Return of Godzilla (1984)
 17. Godzilla vs. Biollante (1989)
 18. Godzilla vs. King Ghidorah (1991)
 19. Godzilla vs. Mothra (1992)
 20. Godzilla vs. Mechagodzilla II (1993)
 21. Godzilla vs. SpaceGodzilla (1994)
 22. Godzilla vs. Destoroyah (1995)
 23. Godzilla (1998)
 24. Godzilla 2000: Millennium (1999)
 25. Godzilla vs. Megaguirus (2000)
 26. Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack (2001)
 27. Godzilla Against Mechagodzilla (2002)
 28. Godzilla: Tokyo S.O.S. (2003)
 29. Godzilla: Final Wars (2004)
 30. Shin Godzilla (2016)
 31. Godzilla: Planet of the Monsters (2017)
 32. Godzilla: City on the Edge of Battle (2018)
 33. Godzilla: The Planet Eater (2018)
 34. Godzilla: King of the Monsters (2019)
 35. Shin Ultraman (2021)
 36. Godzilla: Singular Point (2021)

Let op dat er ook enkele niet-officiële films en remakes zijn, zoals de Amerikaanse versie uit 1998 en de recente reboot-trilogie van de anime-film.

Godzilla games

Er zijn verschillende Godzilla-games die door de jaren heen zijn uitgebracht op verschillende platforms, hieronder staan enkele van de meest opvallende:

 1. Godzilla: Monster of Monsters! (NES, 1989) – Een side-scrolling actiespel waarin spelers de controle hebben over Godzilla en Mothra om te vechten tegen andere kaiju-monsters.
 2. Godzilla: Destroy All Monsters Melee (GameCube, Xbox, 2002) – Een 3D-vechtspel waarin spelers vechten als verschillende monsters van de Godzilla-franchise.
 3. Godzilla: Unleashed (Wii, 2007) – Een vechtspel met meerdere monsters dat zich afspeelt in stedelijke omgevingen.
 4. Godzilla: Domination! (Game Boy Advance, 2002) – Een 2D-vechtspel dat vergelijkbaar is met de originele Game Boy-game uit 1989.
 5. Godzilla: Save the Earth (PlayStation 2, Xbox, 2004) – Een vechtspel waarin spelers monsters kunnen besturen zoals Godzilla, Mothra en Mechagodzilla om tegen elkaar te vechten.
 6. Godzilla: The Game (PlayStation 3, PlayStation 4, 2014) – Een actie-avontuur en vechtspel waarin spelers de controle hebben over verschillende monsters van de Godzilla-franchise.

Deze games variëren van klassieke 2D-vechtspellen tot moderne 3D-actie-avonturen en bieden fans van de Godzilla-franchise een kans om de controle te nemen over hun favoriete monsters en te strijden in epische gevechten.

Godzilla popcultuur verzamelobjecten

Er zijn veel verschillende soorten Godzilla-speelgoed en verzamelobjecten beschikbaar voor fans en verzamelaars. Misschien ken je de funko pops Godzilla wel? Hier zijn enkele van de meest waardevolle Godzilla-popcultuur-speelgoedverzamelobjecten:

 1. Bandai’s Ultimate Monsters: Deze actiefiguren uit 1999 zijn erg populair onder verzamelaars vanwege hun kwaliteit en detail. De figuren zijn zeer gedetailleerd en met de hand beschilderd, en sommige modellen zijn zeldzaam en moeilijk te vinden.
 2. Bullmark Godzilla: Bullmark produceerde verschillende Godzilla-speelgoed in de jaren 60 en 70, waaronder vinylfiguren en tinplaten. Sommige van deze items zijn zeer waardevol geworden onder verzamelaars, vooral de Bullmark Godzilla uit 1967, die kan worden verkocht voor duizenden dollars.
 3. X-Plus Godzilla: X-Plus is een andere populaire fabrikant van Godzilla-speelgoed en verzamelobjecten. Hun figuren zijn vaak groot en hebben een hoge kwaliteit en detail. Sommige van hun Godzilla-figuren zijn zeer gewild en kunnen veel geld kosten.
 4. Trendmasters Godzilla: Trendmasters produceerde Godzilla-speelgoed in de jaren 90, waaronder actiefiguren, speelsets en voertuigen. Hun Godzilla-speelgoed is populair bij verzamelaars vanwege de nostalgie-factor en kan soms waardevol zijn.
 5. Godzilla-bordspellen: Er zijn verschillende Godzilla-bordspellen beschikbaar, waaronder “Godzilla: Kaiju World Wars” en “Godzilla: Tokyo Clash”. Sommige van deze spellen zijn beperkt verkrijgbaar en kunnen in waarde stijgen naarmate de tijd verstrijkt.

Hoe kan je gemakkelijk een Godzilla tekenen?

Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om een Godzilla tekenen of een tekening te maken voor je kind:

Stap 1: Begin met het tekenen van een rechthoekige vorm voor het lichaam en voeg een ovale vorm toe aan de bovenkant voor de nek.

Stap 2: Voeg een grote driehoekige vorm toe aan de bovenkant van de nek voor de kop.

Stap 3: Teken de ogen, mond en tanden van de Godzilla.

Stap 4: Teken de armen en poten van de Godzilla met gebogen lijnen en voeg grote klauwen toe aan elk uiteinde.

Stap 5: Teken de vleugelachtige uitsteeksels aan de achterkant van de nek en de staart met grote schubben.

Stap 6: Teken de ribbels langs de rug van de Godzilla en voeg details toe aan de huid met kleine driehoekige schubben.

Stap 7: Kleur de Godzilla in met groen, bruin of grijs en voeg schaduwen en highlights toe om de tekening meer dimensie te geven.

En zo, heb je een eenvoudige tekening van Godzilla! Vergeet niet dat de exacte details en kenmerken van Godzilla verschillen afhankelijk van de film en de artiest die hem tekent, dus voel je vrij om te experimenteren met verschillende stijlen en interpretaties.

Veelgestelde vragen van lezers over Godzilla

Wat is Godzilla?

Godzilla is een fictief monster dat voor het eerst verscheen in de Japanse film “Godzilla” uit 1954. Het is een enorme, prehistorische reptielachtige creatie die vaak in verband wordt gebracht met de vernietiging van steden en het vechten tegen andere monsters.

Hoe groot is Godzilla?

De grootte van Godzilla varieert afhankelijk van de film of de franchise waarin het voorkomt. Over het algemeen wordt aangenomen dat Godzilla tussen de 50 en 100 meter lang is en tussen de 20.000 en 100.000 ton weegt.

Wie heeft Godzilla gemaakt?

Godzilla is gemaakt door de Japanse filmstudio Toho Company Ltd. De eerste film, “Godzilla”, werd geregisseerd door Ishiro Honda en uitgebracht in 1954.

Waarom is Godzilla zo populair?

Godzilla is zo populair vanwege zijn unieke uiterlijk en persoonlijkheid, en vanwege zijn symbolische betekenis. In Japan is het een cultureel icoon dat staat voor verwoesting en wederopbouw na rampen, en in de westerse populaire cultuur staat het bekend om zijn brute kracht en destructieve macht.

Waarom heeft Godzilla een atoomstraal?

Godzilla heeft zijn iconische atoomstraal gekregen omdat het een verwijzing is naar de atoombom die de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki verwoestte aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het symboliseert de destructieve kracht van de atoombom en de angst en trauma’s die het heeft veroorzaakt bij de Japanners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening