Meteen naar de inhoud
Tokyo.nl » Godzilla een mythe of geschiedenis?

Godzilla een mythe of geschiedenis?

Godzilla Tweede Wereldoorlog

Iedereen heeft wel een keer iets gelezen of een film gezien over Godzilla. Maar wat is deze uit de kluiten gegroeide dinosaurus eigenlijk en waar komt het vandaan? Godzilla is eigenlijk een Daikaiju afgekort Kaiju wat vreemd beest betekend in het Japans. Geloof het of niet er zijn tot op vandaag nog steeds Kaiju’s te vinden.

De geboorte van Godzilla

Kaiju fictief
Kaiju fictie

De Godzilla zoals wij die kennen heeft zijn oorsprong in het jaar 1954, niet lang na de Tweede Wereldoorlog. Dit is geen toeval aangezien Godzilla en de nucleaire atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki waren gegooid tijdens de tweede Wereldoorlog met elkaar in verband staan. Godzilla is eigenlijk een soort metafoor voor de atoombommen, een alles verwoestende entiteit. De Japanse filmmaker Ishirō Honda was de eerste van vele regisseurs die het fenomeen Godzilla leven gaf. Zo kwam de regisseur in het jaar 1954 met zijn eerste film over Godzilla en dat was gelijk een hit in het naoorlogse Japan. De Japanse naam voor Godzilla is Gojira. Het monster of de Kajiu werd afgebeeld als een alles verwoestende mega dinosaurus die Japanse steden als Tokyo, Hiroshima, Osaka en Nagasaki met de grond gelijk maakte. Gek genoeg werd Godzilla later in films en series ook vaak afgebeeld als een soort held of beschermer van Japan. In het westen kennen wij Godzilla vooral als een verschikkelijk monster.

levende Kaiju
levende Kaiju? Frilled Shark.

Een Frilled Shark is een levend voorbeeld van een kaiju.

Wat is een Kaiju

Een kaiji is eigenlijk een mooi woord voor een raar beest of monster dat niet echt thuishoort op de planeet aarde. Enkele voorbeelden van kaiju’s zijn King Kong, Gorgo, Frankenstein, Gargantuas, Alien, Big Foot en natuurlijk Godzilla. Ze zijn allemaal fictief en kunnen alleen gezien worden in films en tv-series. Toch is niet alles fictief aan het concept kaiju zo gebruiken Japanners het concept tegenwoordig soms om vreemde nieuwe vissen en zeedieren een naam te geven. Omdat de Japanners natuurlijk veel vis eten (denk aan sushi) vangen ze natuurlijk ook een hoop rariteiten. Deze rariteiten worden door de lokale vissers vaak kaiju’s genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening