Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Wat en wanneer is de Golden Week in Japan?

Wat en wanneer is de Golden Week in Japan?

Golden Week in Japan

Op reis naar Japan rond het einde van april? Boek dan op tijd want dit is de periode waarin de Golden Week start in Japan. De Golden Week is een jaarlijks terugkerende vakantieperiode waarin de Japanners vier nationale vrije dagen hebben in het tijdsbestek van één week. De vier vrije dagen zijn Showa no hi, Kenpo kinenbi, Midori no hi en Kodomo no hi. Tijdens deze periode zijn activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden erg druk bezocht door binnenlandse toerisme. Daar krijg je echt wel een hoop vrolijke feestvierende Japanners voor terug. Een mooie tijd om te reizen als je het ons vraagt!

De nationale vrije dagen tijdens de Golden Week

Zoals hierboven vermeld bestaat de Golden Week uit vier vrije dagen die elkaar snel opvolgen. Hierdoor kunnen de Japanners gemakkelijk een langere vakantie plannen zonder al te veel vrije dagen te verliezen. Dit is aantrekkelijk gezien Japanners relatief weinig vrije dagen hebben per jaar krijgen van hun werkgever, ongeveer 14-20 afhankelijk van je dienstjaren. Daarnaast is het natuurlijk sakura seizoen waardoor het één groot feest is voor de Japanners.

Showa no hi (Showa Day) op 29 april

De vakantieweek begint met de nationale vrije dag Showa no hi die zijn naam te danken heeft aan de 124e keizer van Japan genaamd Hirohito die regeerde tijdens het Showa tijdperk (1926-1989). De dag is toegewijd aan de verjaardag van deze keizer op 29 april.

Kenpo kinenbi (Dag van de grondwet) op 3 mei

Op 3 mei 1947 nam Japan een nieuwe grondwet aan waarin het land overging van een semi-constitutionele monarchie (de keizer als de regerende macht) en stratocratie (het land onder leiding van het leger) naar een parlementaire monarchie zoals het vandaag en de dag nog steeds is. De nieuwe naoorlogse grondwet staat in de wereld vooral bekend om artikel 9 waarin Japan zichzelf oplegt nooit meer oorlog te voeren of überhaupt een militaire strijdkrachten te hebben. Deze grondwet is deels opgedrongen door de Amerikanen na de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staat dit deel van de grondwet onder druk wegens spanningen met buurlanden Noord-Korea en China. Kenpo kinebi is een nationale vrije dag voor alle Japanners en valt jaarlijks op 3 mei.

Midori no hi (Dag van het groen) op 4 mei

Midori no hi ookwel dag van het Groen
Midori no hi ookwel dag van het Groen

De dag van het groen is deels in leven geroepen doordat de Japanse wet verklaard dat als een dag tussen twee nationale vrije dagen valt het automatisch een vrije dag wordt. Midori no hi vieren de Japanners jaarlijks op 4 mei en eren hiermee de natuur, dit is in het leven geroepen doordat keizer Hirohito (Showa) een grote liefde had voor planten en de natuur.

Kodomo no hi (Dag van de kinderen) op 5 mei

Koinobori vlaggen op dag van de kinderen
Koinobori vlaggen op dag van de kinderen

Op 5 mei vieren de Japanners de Dag van de kinderen wat een prachtig voorbeeld van de Japanse cultuur is. Tijdens deze dag vieren de Japanners alles wat met hun kinderen te maken heeft. Bij elk huis in Japan zal je prachtige vaandels van karpers (koinobori vlaggen) zien wapperen in felle kleuren om zo geluk en voorspoed te creëren voor de kinderen van het huis. Het festival staat ook wel bekend als Tango no Sekku maar deze naam was eigenlijk voor het oudere feest waar alleen jongens werden geëerd. Tegenwoordig geldt Kodomo no hi als feestdag voor alle geslachten.

Wist je dat er naast een Golden Week ook een Silver week is? Deze vakantieweek komt één keer per 5-6 jaar voor rond eind september en koppelt de feestdagen Keirō no Hi (respect voor de ouderen dag) en Shūbun no Hi (eerste dag van de herfst). De volgende Silver Weeks met 5 vrije dagen zijn in 2026 en 2037 zijn.

Golden Week in 2023

In 2023 valt de Golden Week relatief gunstig gezien er een lang weekend van 5 dagen ontstaat van 3-7 mei. Op 3 mei zal het erg druk zijn met reizigers houdt daar dus rekening mee.

  • Zaterdag 29 april Showa Day
  • Woensdag 3 mei Kenpo kinenbi
  • Donderdag 4 mei Midori no hi
  • Vrijdag 5 mei Kodomo no hi

Golden Week in 2024

  • Maandag 29 april
  • Vrijdag 3 mei
  • Zaterdag 4 mei
  • Zondag 5 mei
  • Maandag 6 mei (extra vrije dag gezien de nationale feestdagen in het weekend vallen)

Enkele veelgestelde vragen over de Golden Week

Wanneer is de Golden Week?

De Golden Week start altijd aan het einde van april op de 29e en eindigt 5 mei.

Is reizen verstandig tijdens de Golden Week?

Op tijd boeken is ons advies! De Golden Week is een fantastische periode om te reizen in Japan gezien de Japanners zelf ook vrij zijn en wel van een feestje houden. Regel hotels en vervoer vooraf zodat je niet misgrijpt.

Zijn alle Japanners vrij tijdens de Golden Week?

Uiteraard zijn niet alle Japanners vrij, net als bij ons op Goede vrijdag, tweede paasdag of koningsdag is niet iedereen vrij in het land. Toch zal het overgrote deel van de bevolking vrij zijn en vakantie vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening