Kom via deze gids meer te weten over goshuin (御朱印) en misschien schaf jij je binnenkort ook een boekje aan.
Wat is een Goshuin?
Goshuin zijn kalligrafische stempels, uniek voor elke boeddhistische tempel of shinto-schrijn, en dienen als bewijs van je bezoek aan het heiligdom. De monniken en shinto-priesters tekenen traditioneel de kalligrafie (of Japanse tekens) met een penseel en zwarte inkt, samen met de rode stempels op hun voorziene plaats. Dit proces is op zichzelf al een kunst.
Deze zijn trouwens niet te verwarren met de gratis stempels die je tegenkomt in stations, bezienswaardigheden of winkels.
Van handtekening tot goshuin
De oorsprong van goshuin is niet met zekerheid vast te stellen, maar verschillende bronnen wijzen in dezelfde richting. Oorspronkelijk gebruikten mensen goshuin als een soort handtekening. De religieuze oorsprong ervan ligt in het vroege boeddhisme, waar ze werden ingezet voor de authenticatie van religieuze documenten. In tempels gaven ze zegels aan bezoekers, die een handgeschreven soetra (boeddhistische tekst) hadden aangeboden, als bewijs van hun spirituele offer.
Met de toenemende populariteit van het bezoeken van tempels tijdens de Edo-periode (1603-1868), werden goshuin uitgedeeld als bewijs van een bezoek, net zoals bij shinto-schrijnen. Pelgrims begonnen deze tempelstempels in een goshuinchō (speciaal boekje voor goshuin) te verzamelen.
Tegenwoordig beschouwen mensen de religieuze zegels als een spiritueel aandenken aan hun bezoek aan de tempel of schrijn, waarbij een gebed en kleine bijdrage voldoende is om een goshuin te ontvangen. Je hoeft geen soetra meer aan te bieden om een goshuin te ontvangen, maar het blijft symbolisch waarde hebben, dus behandel deze met respect.
Weetje voor de animefans – Wist je dat de Kanda Myojin schrijn in Tokyo, die op slechts 13 min lopen van het Akihabara station ligt, het vaste heiligdom is voor de meisjes van µ’s (Muse) uit Love Live! School Idol Project?
Wat staat er op een goshuin?
Een goshuin bestaat uit verschillende onderdelen:
Kalligrafie:
- Centraal: De naam van de tempel of schrijn, of de naam van de Boeddha of vereerde kami (godheid)
- Links of rechts onderaan: de datum van je bezoek
- Eventueel: een religieuze boodschap
Rode zegels:
- Eén of meerdere rode stempelafdrukken met de officiële naam van de tempel (zegel van de tempel)
- Eventueel: Een Sanskriet-teken

Deze goshuin is afkomstig uit de Utasu Shrine in Kanazawa. Wat staat er allemaal op vermeld?
1a) 加賀国 (Kaga no kuni) – De oude naam van de regio, nu gelegen in de Ishikawa prefectuur
1b) 金沢東山 (Kanazawa Higashiyama) – Specifieke wijk in Kanazawa
2) 宇多須神社 (Utasu jinja) – Naam van de schrijn (Utasu Shrine)
3) 令和五年五月二十三日 (Reiwa go-nen go-gatsu nijūsan-nichi) – Datum van bezoek, in dit geval 23 mei 2023 (Reiwa 5).
4) Kersenbloesemstempel – Mogelijks een familiewapen dat veel gebruikt wordt door Shinto-heiligdommen. Het symboliseert de schoonheid en vergankelijkheid van het leven.
5) Centrale zegel – Officiële zegel van de schrijn, dient als authenticiteitsstempel.
6) Duizendpoot stempel – Symbool voor bescherming, moed en veerkracht.
Weetje over de jaartelling in Japan: Wist je dat Japan bij elke nieuwe keizer de jaartelling opnieuw laat beginnen. Dit systeem heet nengō en bestaat al sinds het jaar 645. Om te weten welk jaar Reiwa 5 precies is, moet je met het volgende rekening houden: in 2019 trad keizer Naruhito aan en begon Reiwa 1, waardoor Reiwa 5 overeenkomt met 2023. Voor het kiezen van een nieuwe era-naam in Japan moeten ze bepaalde regels volgen: de naam bevat maximaal twee kanji, moet makkelijk leesbaar zijn, een positieve betekenis hebben en uniek zijn in de geschiedenis. Leuk om te weten: in Japan schrijven ze data vaak in deze volgorde: jaar – maand – dag.
Soorten goshuin
Tempelstempels nemen verschillende vormen aan. Zo heb je de standaard goshuin die slechts 1 bladzijde van je boekje inneemt. Er bestaan seizoensgebonden stempels die 1 of 2 bladzijde groot zijn. Deze zijn vaak heel kleurrijk en uniek. Daarnaast heb je nog de kirie (切り絵) goshuin (of uitgesneden foto/kunst), waarbij patronen uit een dik stuk papier worden gesneden.


Goshuinchō
Soorten
De goshuin-boekjes kunnen verdeeld worden in 2 hoofdcategorieën:
- Harmonica-gevouwen boekje (orihon 折本): Dit type boek bestaat uit gevouwen pagina’s die als een harmonica of accordeon opengaan. Je kan hierdoor alle goshuin naast elkaar zien door het boek in zijn geheel open te vouwen. Dit is de meest voorkomende vorm.
- Voordeel: de accordeonstructuur van de bladzijden maakt het makkelijker om in te schrijven.
- Traditioneel Japans gebonden boekje (watoji 和綴じ): Dit type boek heeft losse pagina’s die met draad aan elkaar zijn gebonden.
- Voordeel: Het boekje kan losgemaakt worden en je kan de bladzijde achteraf vervangen.
- Nadeel: moeilijker om op te schrijven (wordt hierdoor niet vaak gebruikt).
Formaten
De 2 meest voorkomende maten zijn:
- Kleiner formaat (16 cm hoog x 11 cm breed)
- Groter formaat (18 cm hoog x 12 cm breed)

De boekjes kunnen verschillen van grootte door het verschil tussen tempels en schrijnen. Elke locatie heeft zijn eigen tradities en stijl, wat invloed heeft op de grootte van het goshuin, waardoor het boekje ook een andere grootte heeft. Dit heeft ook commerciële redenen omdat er speciale edities worden uitgebracht.
Twijfel je over de juiste maat? Kies dan voor het iets grotere formaat, zodat je zeker weet dat elke goshuin er perfect in past.
Bewaring van het boekje
Omdat een goshuin een spiritueel en religieus item is, is het belangrijk om je boekje met zorg te behandelen.
Enkele bewaartips:
- Bewaar het op een droge plek om schade door vocht te voorkomen.
- Vermijd direct zonlicht zodat de inkt niet vervaagt.
- Overweeg een houten bewaarbox voor extra bescherming.
Waar kan je ze vinden?
Je vindt goshuin in de meeste tempels en schrijnen, vaak aangeduid met de kanji: 御朱印. Bij grotere tempels en schrijnen vind je de plek voor deze stempel vaak op een andere locatie dan waar ze omamori (lucky charms) verkopen, terwijl je bij kleinere locaties meestal beide op dezelfde plek kunt vinden.
Hoe goshuin verzamelen?
- Koop een goshuinchō (boekje speciaal voor goshuin)
Je koopt dit boekje in tempels en schrijnen, op dezelfde plaats waar je een goshuin kunt aanvragen. Elke tempel en schrijn heeft een unieke cover en verkoopt soms meerdere boekjes van verschillende groottes of verschillende patronen en kleuren.
Je kunt ook een goshuin-boekje kopen in sommige souvenirshops, boekhandels en warenhuizen, maar het meest authentieke is om het boekje in een tempel of schrijn te kopen en meteen je eerste goshuin te ontvangen.
- Bezoek een boeddhistische tempel of shinto-schrijn
In heel Japan zijn er ongeveer 77.000 tempels en 81.000 schrijnen. Waar je in Japan ook op reis gaat, je komt er zeker eentje tegen! Wil je zeker weten of ze goshuin aanbieden, doe dan even online onderzoek (of maak gebruik van de GoshuinGo app).
Het loket is niet de hele dag open. De openingstijden variëren per locatie, maar doorgaans zijn ze van 9:00 uur tot 16:00-17:00 uur. Bij kleinere tempels kan het loket zelfs al om 15:00 uur sluiten.
- Bidden
Wees respectvol en bid voor je een goshuin gaat aanschaffen, maar het is niet verplicht.
- Ga op zoek naar het goshuin-loket
Het loket wordt meestal aangeduid met de kanji voor goshuin (御朱印) of vraag het even in je beste Japans door aan de dichtstbijzijnde Japanner te vragen: ‘Goshuin wa doko desuka?’.
- Geef je goshuinchō af en kies de gewenste goshuin
Overhandig het boekje geopend aan de monnik of priester en zeg ‘Goshuin o onegai shimasu’. Zit er een hoes rond het boek, verwijder deze dan eerst zelf en let op dat je het accordeonboekje (orihon) opent aan de juiste kant en niet ondersteboven (in Japan wordt de goshuin geopend van achter naar voor).
In sommige tempels en schrijnen kun je kiezen uit meerdere goshuin. Als je geluk hebt en een heiligdom bezoekt tijdens een speciale periode, kun je een unieke goshuin ontvangen. Deze kost vaak iets meer, maar vormt een leuk aandenken aan je reis.
- Betaal en ontvang je handgeschreven goshuin
De standaard goshuin worden meestal ter plaatse met de hand gezet, maar het komt ook vaak voor dat je de stempel op een papiertje meekrijgt en deze zelf in je boekje moet plakken. De speciale goshuin krijg je meestal ook apart mee.
Wees telkens beleefd en vergeet de priester of monnik niet te bedanken met een simpele buiging en een bedankje: ‘Arigatou gozaimasu’.
- Bezoek meerdere tempels en schrijnen
Tijdens je reis is het zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar een unieke goshuin-zegel. Vul je boekje en je hebt het perfecte souvenir voor jezelf om mee naar huis te nemen.


Wees niet bang om als niet-Japanner mee te doen met het verzamelen van goshuin. Voor vele Japanners is dit zelf ook meer een hobby dan een religieuze activiteit en het verzamelen van stempels maakt ook steeds meer deel uit van de Japanse popcultuur.
Prijzen
Gemiddelde prijs van een goshuin-boekje:
- Kleiner formaat (16 cm hoog x 11 cm breed): 500-1500 yen
- Groter formaat (18 cm hoog x 12 cm breed): 1500-5000 yen
Prijs voor een goshuin-stempel:
- Standaard goshuin: 300-500 yen
- Speciale goshuin (Ikie of seizoensgebonden): 500-1500 yen
Nog enkele weetjes en tips
- Goshuin zijn meer dan gewone herdenkingsstempels door hun diepere religieuze en culturele betekenis. Daarom mogen ze niet in een willekeurig notitieboekje worden geplaatst. Je hebt een echte goshuinchō nodig, een speciaal stempelboek dat je kunt kopen bij de meeste tempels en schrijnen of in sommige souvenirwinkels.
- De goshuinchō wordt uitsluitend gebruikt om goshuin in te verzamelen. Zet hier dus geen andere stempels in (zoals gratis stempels die je kunt vinden op bepaalde stations) en gebruik het niet als je persoonlijke plakboek.
- Een beschermhoes is meestal gemaakt van doorzichtige plastic of stof, en beschermt je goshuin-boekje tegen slijtage, vlekken en andere schade.
- Tempelbezoek in Japan: Het nieuwe jaar begint voor veel Japanners met hatsumode, het eerste tempelbezoek van het jaar. Tijdens dit bezoek werpen Japanners een munt in een houten donatiebox, buigen twee keer en doen een wens voor geluk en voorspoed. Veel tempels bieden ook omikuji aan, gelukspapiertjes met voorspellingen voor het jaar. Het is een spiritueel moment om het nieuwe jaar goed te beginnen!
Veelgestelde vragen
Is een goshuin overal verkrijgbaar?
Nee, helaas kan je niet bij elke tempel of schrijn een goshuin verkrijgen. Het hangt af van de grootte en populariteit van de locatie, of de tempel onderdeel is van een pelgrimsroute en of de plek veel toeristen aantrekt.
Wat doen als je goshuin-boekje hebt gekocht in een klein formaat en een grotere goshuin krijgt?
Als je een goshuin krijgt die groter is dan je boekje, kun je het overtollige papier vouwen of voorzichtig afknippen. Normaal gesproken komt het deel met inkt niet over de rand en is er voldoende witte ruimte rondom de afdruk. Hierdoor kun je voorzichtig een stukje van de rand afknippen zonder de kalligrafie of het zegel te beschadigen.
Meestal passen de speciale goshuin in je boekje, maar controleer dit voor je ze aanvraagt. Er is altijd een goshuin in ware grootte te zien voor het loket, als voorbeeld.
Hoe plak ik de papieren goshuin in mijn boekje?
Deze kan je met gewone lijm inkleven of ga snel naar de dichtstbijzijnde konbini en koop dubbelzijdige rol tape (de verpakking is klein en handig en lijkt op een correctieroller). Controleer eerst waar je de goshuin wil kleven en of deze niet ondersteboven staat.
Kan ik zowel de voor- als de achterkant gebruiken van de goshuinchō?
Als je een harmonica-gevouwen boekje hebt, dan kan je beide kanten gebruiken, maar dit wordt niet altijd aangeraden omdat de inkt mogelijk door de pagina heen drukt.
Het is ook leuk om verschillende boekjes te hebben van andere tempels. Je kan bijvoorbeeld een goshuin-boekje bijhouden voor alle standaard goshuin en in het ander boekje kan je de unieke goshuin bewaren.
Moet je lang wachten op je goshuin?
Hoe lang je moet wachten hangt af van de locatie. Bij kleinere tempels en schrijnen kan je direct je boekje afgeven en duurt het niet langer dan 5 minuten. Op drukke plaatsen kan je je aan een wachtrij verwachten en moet je je boekje eerder afgeven en krijg je een nummer dat achteraf wordt afgeroepen.
Moet ik stempels uit een tempel en een schrijn in 2 aparte boekjes bewaren?
Nee, dit hoef je niet te doen. Deze gedachtegang komt mogelijk door de scheiding van het shinto en boeddhisme tijdens de Meiji-restauratie (1868-1912). In hedendaagse tijd komt het echter niet vaak voor dat je boekje geweigerd wordt, dus maak je hier geen zorgen over.
Wat als ik mijn boekje op de hotelkamer ben vergeten?
In dit geval moet je niet direct een nieuw boekje kopen als je een leuke goshuin tegenkomt. In de meeste gevallen is er een papieren versie beschikbaar (vraag hiernaar door het woord ‘kakioki goshuin’ te gebruiken).
Mag ik dezelfde goshuin nogmaals in hetzelfde boek kleven?
Ja, dat mag! Er zijn geen strikte regels over het bezitten van dezelfde stempel in hetzelfde boek. Je kan dus zonder problemen tijdens je volgende Japanreis dezelfde tempels bezoeken. Misschien dat ze tegen die tijd ook wel een andere goshuin aanbieden.
Heeft dit je enthousiast gemaakt om zelf een goshuin-boekje aan te schaffen en stempels te verzamelen? Misschien is dit wel een van de beste cadeaus die je jezelf kunt geven na je reis in Japan, vooral als je een echte tempel/schrijnfanaat bent.
Dit artikel is geschreven door Anke De Koninck.