Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Deze Handige sushi guide explains it all

Deze Handige sushi guide explains it all

Sushi guide

Heb je altijd al willen weten welke soorten sushi er zijn? Het zijn er een minder dan je denkt! Maar dankzij de vele combinaties van ingrediënten lijken het er een stuk meer. Sushi is de nationale streetfood van Japan en wordt overal ter wereld gegeten. In Nederland is het steeds populairder aan het worden en de Japanse restaurants schieten als paddestoelen uit de grond. Maar welke sushi is nu het lekkerste?

Dit is natuurlijk subjectief en voor elke persoon anders maar met deze handige sushi guide is het wel mogelijk om een mooi overzicht te krijgen van alle soort sushi. Hierdoor is het kiezen van de lekkerste sushi een stuk gemakkelijk geworden!

In het kort zijn dit alle sushi soorten; Nigiri, Chrashi, Uramaki, Gunkan, Maki, Inari, Hosomaki, Sashimi, Futomaki en Temaki. Onze favoriet is de california roll, deze valt onder de inside out rolls ookwel de Uramaki’s genoemd.

Snel naar:

Leer hier meer over het zelf maken van sushi! Het is echt heel makkelijk alleen wel veel werk.

Als eerste de sushi ingrediënten

Type sushi
Nigiri en Uramaki sushi

Laten we beginnen met de basis sushi ingrediënten. Sushi wordt meestal gemaakt van de volgende ingrediënten ebi (garnaal), daikon (radijs), kani (krab), surimi (imitatiekrab), sake (zalm), unagi (paling), tako (octopus), masago of rogen (kuit/viseitjes), ninjin (wortel), tamago-yaki (zoete omelet), kappa (komkommer), kampyo (pompoen), saba(makreel), tekka of maguro (tonijn) en mongoika (zeekat).

Vaak zijn combinaties van ingrediënten aanwezig in de sushi stukjes. Daarnaast worden de meeste sushi’ss omwikkelt met norivellen. Dit zijn stukken gedroogd zeewier. Als laatste word sushi meestal gegeten in combinatie met edamame sojaboontjes, wasabi (scherpe groene mierikswortelsaus) en gari (ingemaakte gember).

Tip: leer hier gemakkelijk met stokjes eten als een echte Japanner!

De 5 type sushi op het menu

Gunkan sushi
Gunkan sushi

In de kern zijn er maar vijf type sushi die op het menu staan. Door de vele ingrediënten zijn er wel oneindig combinaties mogelijk. Hieronder een overzicht van de vijf belangrijkste.

TypeKorte beschrijvingLeuke weetjes over sushi
NigiriDe meeste traditionele onder de sushi’s. Een stukje fish geserveerd op sushirijstIn tegenstelling tot wat mensen vaak denken is dat niet alle nigiri rauwe vis is. We kunnen dit type sushi aanraden voor iedereen die graag de pure smaak van vis of schelpdieren wilt ervaren.
SashimiVis of schaaldieren, meestal rauw geserveerd zonder toevoegingenDe ultieme viservaring beleven? Dan is sashimi het absolute toppunt. Vis geserveerd in zijn meest pure vorm en meestal rauw.
MakiSushirijst, vulling van random ingrediënten gewikkeld in nori (zeewiervel)Waarschijnlijk is dit de eerste soort sushi waar je aan denkt.
UramakiUramaki is vergelijkbaar met de maki alleen nu zit de sushi rijst aan de buitenkant in plaats van het norivelDe meest beroemde sushirollen vallen onder de Uramaki. Denk hierbij aan de California of crunchy rolls. Vaak hebben ze verschillende toppings van spicy kruiden tot saus. Vulling kan gekookt, gefrituurd of rauw zijn.
TemakiDe temaki lijkt op een sushi ijshoorntje vol met lekkersNiet de meest gemakkelijke sushi om te delen gezien ze wat groter zijn. De Japanners eten deze graag als ze op reis zijn of als snelle lunch.

Wist je dat in plaats van een grote cheeseburger je maarliefst 20 sake maki’s kunt eten? Beide gerechten komen neer op 560 kcal. Wil je zelf sushi leren maken?

Top 10 meest gegeten sushi soorten

Sake maki sushi
Kappa maki en de sake maki sushi

Zoals hierboven al aangegeven zijn er eigenlijk maar 5 type sushi’s maar daaronder vallen letterlijk honderden soorten gezien je alle ingrediënten kan mixen. Toch zijn er enkele sushi varianten die populairder zijn dan andere.

Hieronder hebben we een top 10 gemaakt op basis van zoekvolume in Google. Dit is onze ogen een goede indicator om de populariteit te bepalen.

 1. Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel. Het zoekvolume per maand naar de kappa maki is 2300x.
 2. California roll – Wie kent hem niet? Toch is de California roll geen traditionele Japanse sushi zoals de naam al doet vermoeden. Het zoekvolume is 1700x per maand.
 3. Sake maki – een simpele maar toch beroemde sushi gemaakt van zalm in sushi rijst omwikkelt in een norivel. Sake maki heeft een zoekvolume 1500x per maand.
 4. Tekka maki – precies hetzelfde als de sake maki alleen dan nu met tonijn. Nederlanders zoeken er 1100x per maand op in Google.
 5. Futo maki – dit type sushi bevat meestal geen vis of schelpdieren maar vooral groente, perfecte vegan versie dus. Maandelijks zoeken er 1000x mensen naar.
 6. Kani maki – Krabsticks omhult met sushi rijst en nori vellen. Maarliefst 600x gezocht per maand.
 7. Sashimi zalm – Een stukje boterzachte zalm. Maarliefst 400x per maand gezocht.
 8. Sashimi tonijn – Tonijn in alle soorten en maten. 400x per maand gezocht.
 9. Nigiri zalm – Een prachtig stukje sushi met niet veel meer dan sushi rijst en een stukje zalm. Per maand 350x opgezocht
 10. Tamago maki – sushi rijst, ei en een norivel, populair dat is de tamago maki zeker wel met 250 zoekopdrachten per maand.

Verschillende soorten sushi rollen explained

Sushirollen
California sushiroll

Na een uitgebreid online onderzoek hebben we een overzicht gemaakt van de meest populaire sushi rollen.

NaamWat zit er meestal in de sushirol?Rauwe vis?
Tiger RollAvocado, gefrituurde garnaal (tempura), komkommer, tobiko/masago (oranje vis eitjes)Bijna nooit
Philadelphia RollZalm, avocado en roomkaasJa
Crunchy RollPittige tonijn, crispy zeewier, tempura (gefrituurde stukjes crisp)Ja
Dynamite RollGarnaal tempura, yellowtail kingfish (Hiramasi), taugé, wortels, avocado, komkommer, chili, pittige Japanse mayo/srirachaSoms
Rainbow RollViskroket of krabsticks (imitatievlees), avocado, komkommer, tonijn, zalm, garnaal, yellowtail kingfishJa
Dragon RollAal, krab, komkommer & avocado outside, saus van de aalSoms
California RollVerse krab of krabsticks, zalm avocado, komkommer, sesam zaadjesNee
Spicy Tuna RollTonijn, mayonaise, chili sauce of srirachaJa
Caterpillar RollAal, komkommer, avocadoNee
Spider RollZachte schaaldieren tempura (meestal krab), komkommer, avocado, spicy mayo of srirachaNee
Vegetable RollKomkommer, verse wortel, bosui, avocado, asperges, roomkaasNee
Shrimp Tempura RollGarnalen tempura, avocado, tempura flakes, aal sausNee
Surf and Turf RollKomkommer, viskroket of krabsticks, vlees/rund, wortel, tonijn, zalm, avocadoJa
Tempura RollInhoud varieert maar heeft altijd gefrituurde delenSoms
Volcano RollDe inhoud varieert, maar de topping zal altijd eruitzien als een soort explosie. Het kan dus een combinatie zijn van bovengenoemde rollenSoms

Altijd al zelf een sushi rol willen maken? We hebben een handige video met stappen gemaakt!

De sashimi soorten op een rij

Sashimi van rauwe vis
Sashimi bestaat vooral uit rauwe vis

De meeste mensen vallen direct het traditionele sushi-buffet aan bij de all-you-can-eat sushi restaurants. Maar als je een echte vis fan bent dan is sashimi the-way-to-go. Ontdek vis in zijn meest pure vorm. Hieronder een handige guide die je makkelijk op weg helpt in Japan.

NaamWat is het?
AhiTonijn (rauw)
AjiSpaanse makreel (rauw)
AmaebiZoetwater garnalen (rauw)
AnagoZoutwater aal — meestal gefrituurd of gekookt
AoyagiVenusschelp (rauw)
BinchoAlbacore witte tonijn (rauw)
KatsuoBonito tonijn (rauw)
EbiGrote tijgergarnaal (gekookt)
EscolarBotervis (rauw)
HamachiGeelstaart (rauw)
Hamachi ToroGeelstaart buik (rauw)
HirameHeilbot (rauw)
HokigaiStrandschelp (gekookt)
HotateScallop (rauw)
IkaInktvis (lichaam rauw maar de tentakels gekookt)
IkuraViskuit van de zalm (viseieren)
IwashiSardine (rauw)
KaniKrabben vlees (gekookt)
KanpachiKaapse geelstaart (rauw)
MaguroTonijn (rauw)
SabaMakreel (rauw)
SakeZalm (rauw)
Sake ToroZalm buik (rauw)
TaiRode snapper (rauw)
TakoOctopus (gekookt)
TamagoZoet ei omelet in blokjes (gekookt)
ToroBlauwe Tonijn buik (rauw)
TsubugaiZeeslak (rauw)
Umi MasuZeeforel (rauw)
UnagiZoetwater aal (gebarbecued)
UniZee-egels (rauw)

Nieuwe trend: vegan sushi

Een opkomende trend in de sushiwereld is het maken van vegan versies van het beroemde streetfood. De basisingrediënten blijven hetzelfde zoals nori-vellen, sushi rijst en sesamzaadjes. De inhoud van de vegan sushi is alleen gebaseerd op voedsel waarbij geen exploitatie of andere wreedheid van dieren gebruikt is. In andere woorden het is groente in alle vormen en maten die gebruikt wordt in vegan sushi.

Sushi eetgedrag in Nederland

Populaire sushi in Nederland
Sushi delivery in Nederland

Volgens een onderzoek van Thuisbezorgd.nl wordt de meeste sushi besteld in Amsterdam (18%), Utrecht (9%), Rotterdam (7%), Leiden (5%) en Haarlem (2%). De percentages geven het sushi aandeel van het totale aantal bestellingen per stad weer. De top 5 populairste sushi’s in Nederland zijn de avocado maki, kappa maki, sake maki, California roll en nigiri sake.

Veelgestelde vragen over sushi

🍣 Hoeveel soorten sushi zijn er?

In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki. Lees hier alles over de verschillende soorten sushi.

🍚 Wat zijn typische sushi ingrediënten?

Tegenwoordig experimenteren chefkoks veel met verschillende sushi ingrediënten omdat bijna alles mogelijk is. Authentieke ingrediënten zijn avacado, tonijn, tobiko, masago, zalm, sushirijst, norivellen en tempura. Lees hier meer over verschillende soorten ingrediënten.

🌏 Waar komt sushi vandaan?

Hoewel sushi wereldwijd bekend staat als een Japans gerecht komt het eigenlijk helemaal niet uit Japan. Sushi is ontstaan rond de Mekong regio in zuidoost Azië. Hier fermenteerde ze vis in zure rijst al jaren voordat het recept Japan bereikte. De Japanners perfectioneerde de ingrediënten en recepten uiteindelijk wel.

🐟 Is sashimi hetzelfde als sushi?

Sashimi is een type sushi maar anders dan de andere soorten sushi. Bij sashimi zit de vis namelijk niet ingewikkeld in rijst en norivellen maar krijg je de vis rauw in zijn meest pure vorm. Heerlijk!

Welke sushi vind jij het lekkerste & in welk restaurant kan je lekker Japans eten volgens jou?

2 reacties op “Deze Handige sushi guide explains it all”

 1. Ik wist niet dat er zoveel soorten sushi zijn!! Heb de helft van deze nog nooit gegeten. Hoop tijdens mijn reis in Japan alle soorten te proberen. Weet iemand misschien een leuk sushirestaurant in Tokyo met veel keuze?

 2. Graag wil ik u er op attent maken dat echte Wasabi geen scherpe groene mierikswortelsaus is. De Wasabi die genoemd wordt in het artikel Sushi ingrediënten is in het Westen de alom bekende imitatie Wasabi ofwel Seiyo (=Westerse) Wasabi. Deze is inderdaad gemaakt van Mierikswortel, Mosterd en chemie, maar zonder (echte) Wasabi. Het grote geheim is dat men in het Westen denkt dat dit echte Wasabi is. Echte Wasabi is een verse Wasabi wortel van de Wasabia Japonica plant. Ook lijkt de smaak van imitatie Wasabi in z’n geheel niet op de smaak van echte Wasabi. Echte Wasabi is ook veel milder pittig en heeft een zeer aangename en veel lekkerdere smaak en bovendien zeer gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening