Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Het shintoïsme (神道), De weg van de Goden

Het shintoïsme (神道), De weg van de Goden

Shintoisme Japan torri

Shinto, De weg van de Goden, is de oorspronkelijke Japanse natuurreligie waarin bomen, bergen, rivieren en de zee met goden (Kami’s) geassocieerd worden. De harmonie tussen mens en de omringende natuur is een centraal element in dit geloof. Boze geesten kunnen deze relatie verstoren. Daarom worden zij met ritueel verjaagd of buitengesloten. Zo kunnen ook reizigers veilig op weg en worden zieken genezen.

Veel lokale festivals in dorpen of stadswijken hebben hun oorsprong in shinto gebruiken. Zo speelt het shintoïsme een belangrijke rol in het dagelijks leven van Japan, zonder meteen als een religie gezien te worden. Zoals het boeddhisme tempels heeft, heeft het shintoïsme schrijnen, soms niet groter dan een houten kastje met een beeldje erin, ergens langs de kant van de weg. Maar ook grote poorten (Torri’s) zoals de Fushimi Inari-taisha in Kyoto en de Meiji Shrine in hartje Tokyo. Hier vind je altaars, gebouwen, vijvers en tuinen die allen in harmonie zijn om zo De Weg van de Goden te vereren.

Shintoïsme vroeger & nu

Shinto tempel in Japan
Shinto tempel in Japan

Los van deze praktijk ontwikkelde het shintoïsme zich ook als een georganiseerde religie; tussen 1868 en 1945 was het de staatsgodsdienst. De keizer ontleende goddelijke posities aan het verhaal van de schepping van Japan. Tegenwoordig hanteren de Japanners shinto meer als een guide die vooral veel betekend in de vechtsporten. Harmonie en perfectie zorgen ervoor dat het leven in balans blijft. Loop daarom niet zomaar door een met zorg aangeharkte stenentuin want dit kan de harmonie verstoren.

Er zijn zeven verschillende soorten shinto shrines namelijk de imperial shrines, Inari Shrines, Hachiman shrines, Tenjini shrines, Sengen shrines en lokale shrines.

Hieruit bestaat een typische shinto shrine

Reiniging bad bij shinto shrine
Reiniging bad bij shinto shrine
  • Torri’s – Rode poorten die meestal bij de ingang of doorgang naar de shinto shrine staan
  • Komainu – Een paar waakhonden of leeuwen die de ingang bewaken.
  • Reiniging plek – Voordat je de shrine mag betreden moeten eerst de handen en mond gewassen gen gespoeld worden.
  • Main and offering hall – De “Honden” ookwel de main hal en de “Haiden” de offering hall zijn biede centraal in de shrine
  • Ema – Bezoekers schrijven hier hun wensen op houten bordjes in de hoop dat deze uitkomen. Meestal gaat het om het behalen van succes of de gezondheid van andere
  • Omikuji – Omikuji zijn toekomst-voorspellende papiertjes die random getrokken kunnen worden. Deze voorspellen meestal een deel van je toekomst.
  • Shimenawa – Een touw met zigzag papieren stripjes dat een heiligdom markeert. Je vindt ze meestal bij de ingang rondom de Torri’s of bij oude bomen of steden altaars.

Meer weten over de religie in Japan?

2 reacties op “Het shintoïsme (神道), De weg van de Goden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening