Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » High tea ceremonie in Japan

High tea ceremonie in Japan

wagashi high tea Japan

Dat de Japanners graag een kopje thee drinken wisten we natuurlijk al. Maar dat ze net als ons Nederlanders graag een high tea houden wist je waarschijnlijk nog niet. In Japan schieten de wagashi cafetjes uit de grond als onkruid. Wagashi is de Japanse term voor thee met zoetigheid.

Wagashi cafes in Tokyo

chano-yu thee ceremonie

Naast wagashi hebben de Japanners ook nog een traditionele thee ceremonie die chano-yu heet. Deze ceremonie moet aan strikte eisen voldoen waardoor veel Japanners meestal afhaken. Het draait namelijk om het respect voor etiquette en de thee. Als je chano-uyo vertaald krijg je “de weg van de thee” of “the way of tea”. Leuk om mee te maken maar wij willen niet de hele tijd op onze houding letten en kiezen daarom voor een wagashi. Deze manier van high tea komt in de buurt van chano-yu maar er wordt iets minder gelet op de etiquette. We hebben vijf leuke wagashi cafes op een rij gezet voor je traditionele Japanse high tea.

Top 5 wagashi (high tea) cafes in Tokyo

1. Kasoyo
Op plek nummer één staat Kasoyo omdat dit wagashi cafe een prachtig houten huis is van meer dan 100 jaar oud. Daarnaast heb je uitzicht over een prachtige tuin met bloemen en planten. Je kan hier genieten van verse traditionele groene thee en natuurlijk heerlijke zoetigheid in alle vormen en maten.

2. Higashiya
Zoek je het iets moderner dan kan je het beste een high tea houden in Higashiya. Deze thee bar is gelegen in Ginza en ziet er prachtig uit. Het design van het interieur is modern met een Japans tintje. Erg goedkoop is het niet maar je krijgt wel wat lekkers voor je geld.

3. IMASA cafe
Dit café stamt uit de Edo periode en is gebouwd in 1827. Het is geregistreerd als cultureel erfgoed in de wijk Chiyoda en staat vlakbij de Kanda-Myojin shrine. Drink hier heerlijk een kopje thee met een zoetig wagashi snackje en ontsnap even aan de drukte van Tokyo.

4. Zen-Kashoin
Stylish, hip, strak en modern zo kunnen we het cafe omschrijven. Zen-Kashoin zit op de vijfde etage van het Shibuya Hikarie warenhuis en laat je genieten van de oude Japanse cultuur.

The Palace Lounge
De naam zegt het natuurlijk al een beetje maar vanuit dit cafe heb je uitzicht over het keizerlijke paleis van Tokyo. Het is gelegen in een hotel en heeft naast wagashi en thee ook heerlijke cocktails. Is het winter dan kan je heerlijk voor de grote openhaard kruipen.

Traditionele Japanse theeceremonie

De theeceremonie, chanoyu, is een mengsel van gezellig samenzijn, vrienden ontvangen en een vorm van esthetisch genoegen. Het bereiden van de thee is een onderdeel van een middag met gasten, die ook een volledige maaltijd krijgen. Het aanbieden van de thee aan de gasten verloopt altijd volgens vaste regels die per school en stad kunnen verschillen. Eind zestiende eeuw ontdekte de krijgsadel het bereiden van thee als een meditatieve ceremonie. Later ontstonden er verschillende thee tradities, elk met eigen regels. De beste kwaliteit thee komt uit Uji nabij Kyoto. Hierdoor zijn er volop Thee ceremonie tours te boeken in Kyoto. Wij kunnen de volgende theetours aanraden!

De groene theebladeren zijn tot poeder vermalen en worden vermengd met lauwwarm water; genoeg voor ongeveer drie slokken. Het wordt dus geschonken in hele kleine theekopjes die gelijk drinkbaar zijn. Een zoet hapje vlak voor het drinken neutraliseert de wat bittere theesmaak. Tijdens de theeceremonie is het spreken over geld of politiek taboe. De gasten zullen het vooral hebben over de smaakvolle theekommen, de perfecte vorm van het bamboe theeschepje, het Ikebana bloemstuk en de prachtige schilderingen die in het theehuisje te vinden zijn. Deze worden altijd aangepast aan het seizoen en zorgen voor een zekere sereniteit.

1 reactie op “High tea ceremonie in Japan”

  1. Leuk hoor om zulke tradities in ere te houden! Ben zelf nog nooit in Japan geweest om daar een traditionele theeceremonie uit te proberen. Maar een high tea in Nederland is altijd erg gezellig en lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening