Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Hot-spot-ify in Tokyo

Hot-spot-ify in Tokyo

    Akira Anime serie

    In Tokyo gedragen toeristen zichzelf het liefst als een echte Tokyoite. Al was het maar voor even, we ervaren graag hoe het voelt om echt bij deze stad te horen. We proeven de lokale specialiteiten, drinken wat locals drinken omringd door enkel echte Tokyoiten en bezoeken alleen nog maar naar plaatsen waar nog geen enkele andere toerist hen is voorgegaan.

    Ik heb hier een gouden tip voor de onvergetelijke ervaring in Tokyo!

    Onze stappentellers kunnen de kilometers die we tijdens citytrips afleggen bijna niet bijhouden. Wandelen in Tokyo is op zich al een fantastische manier om deze stad te ontdekken. De vele kwetterende stemmen onderweg en het soms drukke verkeer zorgen af en toe echter voor ruis. Als we deze nu eens uitschakelen en onderweg naar muziek luisteren? Zoals je de perfecte sake kan kiezen bij elk gerecht, zo bestaat er ook muziek die het moment kan versterken. Een extra dimensie wordt dan aan de ervaring toegevoegd. Het zorgt voor beklijvende indrukken en ondertussen leer je ook nog eens wat over de Tokyomuziekscene.

    Interesse om het ook eens te proberen?

    Hieronder geef ik enkele persoonlijke muziek-tips als vertrekpunt.

    Welke muziek hoort bij welke buurt?

    Shimokitazawa straatbeeld


    Foto credits: Pixabay

    Dit is the place to be in Tokyo! Voor locals is Shimokitazawa de meest hippe buurt van het moment. Ontelbare vintagewinkels, ruige koffiebars en underground muziekclubs wekken elektriciteit op in de harten van dwarsdenkend Tokyo. Het station is nog maar net vernieuwd en daar zijn de eerste kijklustigen al. You can’t stop the beat of this town!

    Welcome to Plastics is de perfecte muziek voor een dag in Shimokitazawa.

    In 1980 was dit dé New Waveplaat uit Japan. Iedere song is een sneltrein aan ontembare nonsens. Fun for everyone! Waarschuwing: Ga niet in overdrive! Een rustig tempo aanhouden bij deze plaat is onmogelijk.

    • Shinjuku – Solid State Survivor (Yellow Magic Orchestra – 1979)
    Shinjuku straatbeeld


    Foto credits: Pixabay

    Volgens het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone is deze plaat 1 van de 5 beste Japanse albums aller tijden. Dat is volledig terecht. YMO ontketende een elektronische revolutie in de Tokyo muziekscene met dit meesterwerk. Een soundtrack vol metaalklanken past perfect bij een buurt als Shinjuku. De wolkenkrabbers staan als emotieloze samoerai te blinken in de zon en ’s avonds verblindt de neon en de schreeuwerige reclame iedere nuchtere blik.

    Verdwaal voor 30 minuten in Shinjuku met Solid State Survivor en je komt vanzelf in een ander universum terecht.

    • Harajuku backstreets – Tokyo Banana (Akko Gorilla – 2016)

    In Tokyo is de hiphop aan een serieuze opmars bezig. Een hele nieuwe undergroundscene heeft de laatste jaren de clubs veroverd. Akko Gorilla is piepjong, maar heeft een duidelijke richting. Ze neemt elementen over van de J-pop (plat geproducete teenagevehikels) en kneed deze tot zeer aanstekelijke hiphopbeats met frisse teksten en aanstekelijke onzin.

    Deze muziek past perfect bij de achterstraten van Harajuku. Bezoek de Design Fiesta Gallery en kuier door Cat Street met Akko Gorilla als metgezel en je voelt meteen het ritme van deze vreemde omgeving. Als je fan bent van J-pop ga je naar Takeshita Dori, met Akko Gorilla kies je voor de achterstraten. It’s up to you!

    • Sugamo – Sakura Sakura (Hideo Shirakio Quintet + 3 koto girls – 1965)
    Sugamo straatbeeld
    Foto credits: George N

    Jazz lijkt voor eeuwig verbonden met Tokyo. Stap een willekeurige koffiebar binnen en je zult begrijpen wat ik bedoel. Overal hoor je jazz. Jazzmuziek is de perfecte metafoor voor deze stad als muziek dat een onmetelijke vrijheid nastreeft, binnen een afgesproken en vastgelegd thema of kader. Er zijn enkele Japanse jazzplaten die echte klassiekers geworden zijn.

    Sakura Sakura van het Hideo Shirakio Quintet verlegde grenzen samen met de 3 koto girls. Midden jaren ’60 werd jazz vooral gestuurd door de constante drang naar vernieuwing. Om die te vinden, moet je af en toe achterom durven kijken. Dit album brengt de traditionele Japanse muziek binnen in de jazzmuziek. Het is een wonderlijke ontmoeting en tot op de dag van vandaag voelt dit aan als een bevrijding.

    In het noorden van Tokyo, naast Ikebukuro, ligt Sugamo. Het wordt ook wel eens grootmoeders Harajuku genoemd. Hier brengen vele oudere Tokyoiten hun laatste jaren door. Heel deze buurt is voorzien op de geneugten van het pensioen. De Jizo-dori is echt een paradijs voor gepensioneerd Tokyo en een bijzondere plek voor de net buiten de lijntjes kleurende toerist.

    Vertrek vanaf het station van Sugamo richting Jizo-dori en laat je begeleiden door Sakura Sakura. Dit is heerlijk genieten! Tijdens de bloei van de Japanse kerselaars is dit album vanzelfsprekend helemaal de juiste reisgids.

    • Shibuya Station – Myth of Tomorrow – Akira Soundtrack (Geinoh Yamashirogumi – 1988)
    Shibuya station kunstwerk


    Foto credits: rambleonrob

    Op de 2e verdieping, op weg naar de Inokashiralijn, hangt er in de hal van Shibuya Station een monumentaal 30 meter lang schilderij van Okamoto Taro. Het lijkt wel het Japanse antwoord op Guernica van Picasso. Het werk Myth of tomorrow toont de persoonlijke visie van Taro op de atoombomexplosie boven Hiroshima.

    Dit werk werd in 1967 in opdracht van een Mexicaans hotel geschilderd, maar 2 jaar later was het plots spoorloos verdwenen. In 2003 werd dit werk bij toeval teruggevonden en zo goed mogelijk gerestaureerd. Sindsdien kreeg het een plek in Shibuya Station.

    Het blijft moeilijk dit werk ongehinderd te bewonderen, want dagelijks passeren er duizenden mensen. Niemand lijkt echt oog te hebben voor dit meesterwerk.

    Zet je aan de overkant van de hal. Achter jou heb je een goed zicht op het overbekende kruispunt van Shibuya. Neem hier even de tijd voor en draai je dan richting Myth of Tomorrow. Laat de soundtrack van Akira door je oren suizen en ervaar wat dit doet met je gemoed. Akira is één van de belangrijkste en misschien wel dé beste Animefilm. Het speelterrein is apocalyptisch Tokyo. De muziek is adembenemend en door de combinatie met Myth of Tomorrow komen onheilsvoorspellingen plots wel heel dichtbij.

    Tot zover de eerste muziektips voor een trip naar Tokyo.

    Laat je vooral verder inspireren en vul deze muzieklijst nog eindeloos aan. In de reisgids TOKYO GOUD (voorjaar 2019) zal ik nog veel meer muziektips meegeven. In afwachting kan je hiermee aan de slag. Veel plezier.

    Zet je hoofdtelefoon op, begin te wandelen, ga op in de omgeving en ervaar Tokyo zoals geen enkele andere toerist het ervaart: Via de muziek.

    Sayonara,

    Geert

    Handige reistip: meer weten over de 23 wijken van Tokyo?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



    Hulp nodig met je reis?