Tokyo.nl » Japanners en snoepgoed

Japanners en snoepgoed

Dagashiya snoepgoed

De Japanners zijn echte zoetekauwers en houden wel van een paar snoepjes per dag. Het feit dat ze graag zoetigheid eten stamt uit een ver verleden waarin snoepgoed vooral voor de elite was. We laten je een klein beetje proeven van de geschiedenis van het Japanse snoepgoed.

De geschiedenis van Japanse zoetigheid

Een Dagashiya is een klein winkeltje waar ze vooral snoepgoed verkopen voor kinderen. De naam Dagashi dook voor het eerst op in literatuur uit de Edo periode rond de jaren 1602-1868. Deze winkeltjes verkochten toen vooral Jogashi wat letterlijk “edele zoetjes” betekend. Dit snoepgoed was alleen weggelegd voor de rijkere Japanners omdat het gemaakt was van wit suiker (wat toen nog duur was om te maken). De armere Japanners moesten het doen met snoepjes van bruin of zwart suiker genaamd Zatsu-gashi. Tegenwoordig worden deze woorden bijna niet meer gebruikt behalve Dagashi en kanji. Beide staan voor goedkoop snoepgoed en zoetigheid. Dit is het tegenovergestelde van een Wagashi wat vaak exclusieve zoetgoed is die je bijvoorbeeld bij een high tea eet. Helaas is de traditie van snoep kopen bij de Dagashi aan het verdwijnen doordat de grote warenhuizen zoals Konbini en andere de kleinere Dagashiya’s wegconcurreren. Toch kan je de snoepwinkeltjes hier en daar nog vinden in de oudere delen van Tokyo.

1 reactie op “Japanners en snoepgoed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *