Japans snoepgoed is wereldwijd beroemd vanwege zijn unieke smaken en prachtige presentatie. Van KitKats met groene thee-smaak tot kleurrijke Pocky-stokjes, er is een overvloed aan zoete traktaties om uit te kiezen. Japans snoepgoed staat ook bekend om zijn creatieve verpakkingen en seizoensgebonden releases, waardoor het een populaire souvenir is voor bezoekers van Japan. Het is een culinaire ervaring die zowel heerlijk als visueel aantrekkelijk is en een integraal onderdeel vormt van de Japanse cultuur en levensstijl.
Typisch Japans snoep
Enkel Japans snoepgoed dat je in veel winkels in Japan tegen zult komen.
- KitKats – deze bekende chocoladerepen zijn in Japan verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals groene thee, aardbei, cheesecake en zelfs wasabi.
- Pocky – dunne, knapperige biscuitstokjes bedekt met verschillende smaken chocolade, zoals melk, aardbei, matcha en zelfs tiramisu.
- Mochi – zachte, kleverige rijstcakejes gevuld met zoete vullingen, zoals rode bonenpasta, aardbei of ijs dat is mochi. Het is een echte kawaii zomerlekkernij voor de Japanner.
- Hi-Chew – fruitige kauwgomachtige snoepjes in verschillende smaken, zoals druif, citroen en lychee.
- Umaibo – luchtige, cilindervormige snacks met smaken zoals tonijn, kaas, kip curry en zelfs gegrilde maïs.
- Melonpan – zoet broodje met een knapperige, koekachtige bovenkant die lijkt op een meloen, gevuld met boter of zoete crème.
Dagashiya het Japanse snoepwinkeltje
Een Dagashiya is een klein winkeltje waar ze vooral snoepgoed verkopen voor kinderen. De naam Dagashi dook voor het eerst op in literatuur uit de Edo periode rond de jaren 1602-1868. Deze winkeltjes verkochten toen vooral Jogashi wat letterlijk “edele zoetjes” betekend. Dit snoepgoed was alleen weggelegd voor de rijkere Japanners omdat het gemaakt was van wit suiker (wat toen nog duur was om te maken). De armere Japanners moesten het doen met snoepjes van bruin of zwart suiker genaamd Zatsu-gashi.
Tegenwoordig worden deze woorden bijna niet meer gebruikt behalve Dagashi en kanji. Beide staan voor goedkoop snoepgoed en zoetigheid. Dit is het tegenovergestelde van een Wagashi wat vaak exclusieve zoetgoed is die je bijvoorbeeld bij een Japanse theeceremonie eet.
Helaas is de traditie van snoep kopen bij de Dagashi aan het verdwijnen doordat de grote warenhuizen, konbini (kleine convenience stores) en andere winkels de kleinere Dagashiya’s wegconcurreren. Toch kan je de snoepwinkeltjes hier en daar nog vinden in de oudere delen van Tokyo.
Er is er ook een in Sunshine City..
Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=J7YNLYqCuBM
Begin Japonology