Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japanners en snoepgoed

Japanners en snoepgoed

Dagashiya snoepgoed

Japans snoepgoed is wereldwijd beroemd vanwege zijn unieke smaken en prachtige presentatie. Van KitKats met groene thee-smaak tot kleurrijke Pocky-stokjes, er is een overvloed aan zoete traktaties om uit te kiezen. Japans snoepgoed staat ook bekend om zijn creatieve verpakkingen en seizoensgebonden releases, waardoor het een populaire souvenir is voor bezoekers van Japan. Het is een culinaire ervaring die zowel heerlijk als visueel aantrekkelijk is en een integraal onderdeel vormt van de Japanse cultuur en levensstijl.

Typisch Japans snoep

Japans snoep mochi
Japans snoep mochi

Enkel Japans snoepgoed dat je in veel winkels in Japan tegen zult komen.

 1. KitKats – deze bekende chocoladerepen zijn in Japan verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals groene thee, aardbei, cheesecake en zelfs wasabi.
 2. Pocky – dunne, knapperige biscuitstokjes bedekt met verschillende smaken chocolade, zoals melk, aardbei, matcha en zelfs tiramisu.
 3. Mochi – zachte, kleverige rijstcakejes gevuld met zoete vullingen, zoals rode bonenpasta, aardbei of ijs dat is mochi. Het is een echte kawaii zomerlekkernij voor de Japanner.
 4. Hi-Chew – fruitige kauwgomachtige snoepjes in verschillende smaken, zoals druif, citroen en lychee.
 5. Umaibo – luchtige, cilindervormige snacks met smaken zoals tonijn, kaas, kip curry en zelfs gegrilde maïs.
 6. Melonpan – zoet broodje met een knapperige, koekachtige bovenkant die lijkt op een meloen, gevuld met boter of zoete crème.
 7. Gummies – Japans fruitige gummies zijn ongelooflijk realistisch qua smaak en worden vaak gemaakt met echte fruitsappen. Ze komen in talloze smaken en vormen.
 8. Shiruko – Een warm dessert gemaakt van zoete rode bonenpasta en kleine rijstcakejes. Het is vooral populair in de winter.

Een kenmerk van Japans snoepgoed is de nadruk op seizoensgebondenheid en esthetiek. Veel snoepjes worden gemaakt om niet alleen heerlijk te smaken, maar ook om er prachtig uit te zien. De verpakkingen zijn vaak net zo indrukwekkend als de snoepjes zelf, met heldere kleuren, schattige karakters en gedetailleerde illustraties.

De geschiedenis van Japans snoep

De oorsprong van wagashi kan worden herleid tot de Nara-periode (710-794), toen veel van de basis ingrediënten zoals mochi (kleverige rijst) en anko (adzukibonenpasta) werden geïntroduceerd uit China. Door de eeuwen heen is wagashi geëvolueerd, met invloeden van zowel Japanse als andere Aziatische culturen.

Gebruik tijdens festivals en belangrijke momenten

Japans snoep speelt een cruciale rol in tal van traditionele ceremonies en festivals. Tijdens het Cherry Blossom Festival, of “Hanami”, is het bijvoorbeeld gebruikelijk om kleurrijke wagashi te eten die de bloeiende kersenbloesems weerspiegelen.

Feiten en mythen rond Japans snoep
 1. De term ‘wagashi‘ is afgeleid van ‘wa‘, wat Japans betekent, en ‘gashi‘, wat snoep betekent.
 2. Er zijn seizoensgebonden wagashi die specifiek zijn gemaakt om de veranderende seizoenen te weerspiegelen.
 3. Veel wagashi bevatten geen zuivel, waardoor ze een populaire keuze zijn voor lactose-intolerante mensen.

Mythe: Er wordt vaak gezegd dat het eten van een bepaald type wagashi, bekend als “namagashi“, je de kracht van de seizoenen kan geven. Dit is natuurlijk een folklore, maar veel Japanners geloven dat seizoensvoedsel speciale energie bevat.

Dagashiya het Japanse snoepwinkeltje

Een Dagashiya is een klein winkeltje waar ze vooral snoepgoed verkopen voor kinderen. De naam Dagashi dook voor het eerst op in literatuur uit de Edo periode rond de jaren 1602-1868. Deze winkeltjes verkochten toen vooral Jogashi wat letterlijk “edele zoetjes” betekend. Dit snoepgoed was alleen weggelegd voor de rijkere Japanners omdat het gemaakt was van wit suiker (wat toen nog duur was om te maken). De armere Japanners moesten het doen met snoepjes van bruin of zwart suiker genaamd Zatsu-gashi.

Tegenwoordig worden deze woorden bijna niet meer gebruikt behalve Dagashi en kanji. Beide staan voor goedkoop snoepgoed en zoetigheid. Dit is het tegenovergestelde van een Wagashi wat vaak exclusieve zoetgoed is die je bijvoorbeeld bij een Japanse theeceremonie eet.

Helaas is de traditie van snoep kopen bij de Dagashi aan het verdwijnen doordat de grote warenhuizen, konbini (kleine convenience stores) en andere winkels de kleinere Dagashiya’s wegconcurreren. Toch kan je de snoepwinkeltjes hier en daar nog vinden in de oudere delen van Tokyo.

Veelgestelde vragen over snoepgoed

Zijn er ook moderne varianten van wagashi?

Ja, er zijn talloze moderne versies van wagashi die invloeden combineren van zowel westerse als traditionele Japanse snoepjes.

Is Japans snoep minder zoet dan westerse snoepjes?

Over het algemeen is wagashi minder zoet in vergelijking met veel westerse snoepjes.

Wat is de houdbaarheid van wagashi?

Dit varieert, maar de meeste wagashi zijn bedoeld om binnen een paar dagen te worden geconsumeerd vanwege hun verse ingrediënten.

Kunnen toeristen leren hoe ze wagashi moeten maken?

Ja, er zijn tal van workshops in Tokyo en andere delen van Japan waar bezoekers kunnen leren om hun eigen wagashi te maken.

1 reactie op “Japanners en snoepgoed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening