Hoe worden de Olympische Spelen ontvangen in Japan? Hoe zou je Tokyo omschrijven en welke dingen moeten we zeker niet vergeten mee te nemen? Allemaal vragen waar ik vanzelfsprekend het antwoord niet op kan geven. Ik ben immers nog nooit in Japan geweest (..) Daarom in deze blog aandacht voor Tokyo2020 vanuit Japanse ogen. Naoko, opgegroeid in Tokyo en nu woonachtig in Nederland vertelt mij hoe zij en haar moeder van 78, die nog wel in Tokyo woont, de aanloop naar de Spelen beleeft.
Hierin ook weer veel praktische tips & tricks!
Tokyo2020 voor Naoko Yamamoto
Soms is informatie over verre oorden dichterbij dan je denkt. Laat nu de moeder van een vriendje van mijn zoon uit Japan komen. Sterker nog; Naoko heeft veel kennis van Tokyo omdat ze er is opgegroeid, gestudeerd én gewerkt heeft. Logisch dus om met haar in gesprek te gaan over Tokyo2020!

Naoko is geboren vlakbij Osaka maar ging al snel naar Tokyo toe. Na een studie Chinese geschiedenis in Tokyo ging ze ook in de hoofdstad aan het werk. Ze heeft daarna gestudeerd en gewerkt in Amerika, China, Maleisië, en Singapore. Uiteindelijk heeft de liefde haar naar NL gebracht. En hier woont ze nu al sinds 15 jaar.
“Ik was eerst geen voorstander van de Spelen in Tokyo”
Op mijn eerste vraag hoe er gereageerd wordt op de toekenning van de Spelen aan Tokyo is Naoko eerlijk; ‘Ik vond het eigenlijk niet zo’n goed idee omdat er veel andere zaken zijn waar geld voor nodig is, bijvoorbeeld na de nucleaire ramp in Fukushima. Ook veel Japanse vrienden van mij die in Nederland of in andere Europese landen wonen waren niet direct enthousiast. Zij vinden dat de regering de aandacht weg probeert te houden van de échte problemen in het land. Mijn indruk is echter dat de mensen in Japan juist veel enthousiaster zijn!’.
Naoko verteld dan dat ze er nu positiever instaat en ook trots is op het feit dat de Spelen naar ‘haar’ stad komen. ‘Mijn moeder is ook dolblij want is helemaal gek van sport. Ze vindt het een eer om zo’n ‘once in a lifetime’ event mee te mogen maken’. Naoko’s moeder is 78 en ik zie haar af en toe op het schoolplein om haar 2 kleinkinderen op te halen. Ze straalt als het gaat om de Spelen. Naoko vertelt: ‘We zijn nu ook zo blij dat we de Spelen écht gaan meemaken nu we voor een event kaarten hebben!’
Via de Olympische Tickettracker is het mij nl gelukt om 5 kaarten voor de halve finale voetbal voor haar te scoren. Die wedstrijd vindt namelijk plaats in het Saitama nabij Tokyo. Ze gaan met zijn vijven (naast haar moeder gaan ook haar beide zoons en Naoko’s tante mee).
“Tokyo?: Busy Busy but not chaotic!”
Met 35 miljoen mensen is Tokyo de stad ter wereld met de meeste inwoners. Druk dus. Maar volgens Naoko die er jarenlang woonde, studeerde en werkte is het druk maar met de typische Japanse orde & discipline. ‘Iedereen wacht netjes in rijen op zijn buurt voor bijvoorbeeld de Metro’. Alhoewel Naoko denkt dat dat misschien anders wordt als er hordes toeristen zullen komen voor de Spelen.
Wat ze ook meteen naar voren brengt is dat Tokyo heel veilig is. Je moet niet vreemd opkijken dat als je je portemonnee of telefoon kwijtraakt, je die weer terugkrijgt. Er is een uniek systeem ontwikkeld die de overal aanwezige politiestations (Koban) snel in staat brengt om verloren spullen weer terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaar. “We zijn in Japan héél eerlijk!”
Reizen door Olympisch Tokyo
Zoals we kunnen lezen elders op deze site zijn de meeste events in twee ‘Olympic Areas’ Heritage & the Bay-zone. Volgens Naoko is reizen heel goed geregeld via de metro, trein en bus. ‘Ga niet rennen, want binnen vijf minuten is de volgende trein of metro er al’.
Het is aan te raden om de plattegrond van de Metro goed te bestuderen. Sommige metrostations zijn net als in Parijs enorme Ondergrondse doolhoven waardoor je soms hele stukken moet lopen. Naoko verteld dat je binnen het uur van het Olympisch Stadion (Heritage Zone) naar de Bay zone reist. En vaak nog sneller. Het is wel belangrijk om rekening te houden in je planning van de events met de ticket & veiligheidscontroles. Reken op minimaal 1 uur bovenop de reistijd. Advies is dan ook om, als je meer events bezoekt op één dag, ze in één zone te houden of ruim de tijd ertussen te plannen.

Reizen met het openbaar vervoer in Tokyo is het makkelijkst met een Japanse ov-chipkaart; je kunt deze oplaadbare kaart (SUICA) voor 4 euro op elk station kopen en opladen. Je kunt hiermee met bus, trein en metro reizen in Tokyo en zelfs in veel andere plaatsen in Japan, zoals Osaka, Hokkaido, Kyushu, Niigata, Sendai etc. Voor long distance of Express treinen moet je een apart kaartje kopen zoals bijvoorbeeld de Japan Rail pass.
Vliegen op Tokyo, zie ook vorige blogs, kan je op Narita of Haneda. De eerste is verder weg (oost) maar met een snelletreinverbinding ben je nog altijd binnen het uur in het centrum van Tokyo.
Vanaf Tokyo station zijn er ‘Shinkansen’ (super-express treinen) die naar alle uithoeken van Japan gaan. Prijzen zijn behoorlijk; Tokyo-Osaka ongeveer 120 euro voor een enkeltje, niet met de rail pass!), maar je krijgt er veel comfort en ruimte voor.
Creatieve slaapplaats in Tokyo?

Naoko heeft natuurlijk haar eigen slaapplaats, bij haar eigen moeder in het noorden van Tokyo. Ze heeft daarom niet veel ervaring met hotels. Wel heeft ze een creatieve manier om toch goedkoop in Tokyo te verblijven. Er zijn zogenaamde Manga/internetcafés, die afgesloten plekken verhuren voor aansluiting op het internet met een pc. Maar blijkbaar worden deze cabines regelmatig voor de nacht gehuurd (22.00-06.00). Meestal door zakenmensen die de laatste trein hebben gemist of moeten overwerken. Je kan er ook vaak douchen en zo vertelt Naoko lachend; “Je kan er ook een tandenborstel en zelfs schoon ondergoed kopen!” Naoko weet niet of het legaal is om zo te overnachten maar in de praktijk wordt het dus volop gedaan. Sommige mensen wonen daar ook! Normale prijzen zijn dan een paar euro per uur waardoor een nacht op ongeveer 30 euro zou uitkomen. Ze weet niet of dit ook tijdens de Spelen wordt toegestaan maar het is misschien wel een uitkomst in uiterste gevallen…
Staying Connected

Een belangrijke vraag ook voor de meeste fans die afreizen naar Tokyo is hoe je verbonden blijft met je telefoon. Wifi is namelijk niet bijzonder goed en zelfs vaak afwezig. Naoko raadt aan om te gaan voor een zogenaamde ‘pocketwifi’ oplossing. Een kleine router die je bij je draagt en die bluetooth verbinding met je telefoon maakt. Je huurt deze voor een bepaalde periode met daarbij een bepaalde internetsnelheid/capaciteit. Kosten zijn 4 à 5 euro per dag of 50/100 euro per maand afhankelijk van de bundel. Er zijn verschillende types/merken; zoals docomo/softbank. Je kan deze ook online bestellen en zelfs op je adres aldaar laten bezorgen. Maar op het vliegveld en op belangrijke stations zijn ze ook te halen. Aan het einde lever je deze dan weer in om je borg terug te krijgen. Als je hem online hebt besteld kan je hem zelfs met de post retour zenden. Via Tokyo.nl kan je een betrouwbare pocketwifi bestellen.
Hitteplan
Zoals gemeld in eerdere blogs en overal te lezen is het lastige probleem van de hitte. De Spelen vinden plaats in de zomer van Japan en die kan, vooral in Tokyo, enorm heet zijn. Steden met het vele asfalt en beton houden hitte vaak vast waardoor de warmte slecht weg kan. En dus daalt de temperatuur niet veel in de nachten. Het organiserende Japanse committee zal verschillende maatregelen nemen (meer daarover in één van de volgende blogs) maar Naoko heeft ook al een goede tip. “Je kan in elke winkel (elke 200 meter is er wel een “Konbini”, convenient store 24/7) zogenaamde hittebrekers kopen; Hiyaron. Deze kan je breken en wordt dan direct koud waardoor je deze kan gebruiken voor je hoofd/nek. En goed voor de Nederlanders; ze kosten niet veel (1 euro)”.

Feit blijft dat het ook raadzaam is om vooral in de hete middaguren je toevlucht te zoeken tot events of activiteiten binnen. Veel extreme buitensporten zoals de marathon en het openwater zwemmen beginnen vanwege de warmte al heel vroeg (06.00/07.00).
Lekker eten in Tokyo!

Het advies ten aanzien van goed eten is een makkelijke. Japanners zijn dol op goed eten en in een metropool als Tokyo is op elke hoek van de straat iets lekkers te vinden. Kan je ook tot laat in de avond (lees; diep in de nacht) in restaurants eten? Red: zowel in Athene’04 als Rio’16 was het ideaal om na een inspannende avond atletiek nog heerlijk te gaan eten in de stad; om 02.00! Dat blijkt in Tokyo lang niet altijd mogelijk te zijn. “Vaak kan je nog terecht tot 22.00 maar veel later vaak niet”. Wel geeft Naoko aan dat er altijd wel iets te eten valt aangezien die “Konbini” winkels (24/7) heerlijke maaltijden hebben die je ter plekke kan opwarmen. En in de vele ‘departmentstores’, zogenaamde Depachika’s (Chika betekent ondergronds) kan je heerlijk eten kopen! Let wel; er zijn meestal geen zitplaatsen.
Verder is de vraag wát te eten direct te beantwoorden; Sushi en Noedels met soep. De eerste was mij natuurlijk wel bekend maar de zogenaamde ‘Ramen-restaurants’ niet. Deze beveelt Naoko dan ook aan. Voor sommigen staat er een lange rij buiten en dat is niet omdat ze nog geen Olympische Tickets hebben😉
Cash geld
Belangrijk te vermelden is dat Japan nog altijd zeer ‘cash-gedreven’ is. Bovendien is het lastig om geldautomaten te vinden. Advies dus om wat contant geld (Japanse Yen) mee te nemen of direct op het vliegveld van aankomst te pinnen.
Verder nog adviezen Naoko?
Wat moeten we bijvoorbeeld absoluut meenemen? Ze heeft er al over nagedacht en ze komt met iets verrassends; “Paracetamol!, pijnstillers zijn namelijk heel erg duur in Japan en alleen beschikbaar in hele kleine dosissen. Dat werkt niet bij jullie grote Hollanders!”.
Van ‘levensbelang’ is ook om de juiste plugs mee te nemen voor het opladen van alle meegenomen apparaten.😊.
En, als er ruimte is in de koffer, moeten we niet vergeten stroopwafels mee te nemen. “Dat werkt erg goed; alle Japanners zullen ze lekker vinden en blij met jullie zijn!”.
Concluderen; Tokyo2020 & Naoko; een goede match?
Op de vraag aan Naoko of ze zelf gaat is ze duidelijk; breeduit lachend knikt ze “Ja!! Al zal wel alles heel duur zijn tijdens de Spelen. Misschien dat daarom de Japanse families in het buitenland niet zo enthousiast zijn; ze gaan met de zomervakantie vaak terug naar Tokyo en laat dan juist alle prijzen verdubbeld zijn!”. Naoko vindt het ook goed dat sport nu meer en meer gezien wordt als ‘’fun’’. Toen zijn jong was en aan gymnastiek deed waren de trainingen erg hard. “Het ging om winnen en niet om plezier”. Tijden zijn veranderd en haar moeder is daar een goed voorbeeld van. Zij heeft Naoko overtuigd zéker te komen. Het is immers een “Once in a lifetime experience”.
Ik kan het niet méér eens zijn met haar moeder!
Tot zover de fijne input van Naoko. Mijn dank is groot. Naoko heeft ook nog veel verteld over de toeristische plekken die we absoluut moeten zien, over Japanse gebruiken en gewoontes. Ook kan ze ons helpen met wat Japanse woorden en zinnetjes. Maar deze onderwerpen zal ik in de volgende blogs aan bod laten komen.
Hoi Annelies, wel als je weet waar je moet zoeken. Ik heb er 8 jaar gewoond en heb echt bij alles kunnen vinden wat we hier hebben. Hagelslag, stroopwafels, oude kaas, noem het maar op. Ik mis zowieso nu meer dingen uit Japan dan ik in Japan miste uit Nederland.
Daar hebben ze alles. Ben er 3 keer geweest. Niet de echte hollandse produkten.