Tokyo.nl » Japanse anime kijken en veilig online browsen in Japan

Japanse anime kijken en veilig online browsen in Japan

VPN gebruik in Japan

Japan is het land van de bijzondere gadgets en in de straten van Tokyo is het gebruik van smartphones niet meer weg te denken. Mobiele devices zijn booming en geliefd onder Japanners. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug tijdens een een bezoekje aan Akihabara, dat vele elektronicazaken en andere tech winkels bevat. Niet verrassend is het dan ook dat je in Tokyo veel openbare WiFi spots tegenkomt. Handig voor toeristen, maar aan het gebruik ervan zijn risico’s verbonden.

De risico’s van openbare WiFi rondom cybercrime

Veilig online in Japan
Veilig online in Japan

Niet alle openbare WiFi netwerken zijn per definitie onveilig in Japan, maar de open netwerken zijn vaak wel favoriet bij hackers om toegang te krijgen tot je internetverkeer om zo inloggegevens, creditcardgegevens, wachtwoorden of e-mails buit te maken. Ook kunnen hackers via slecht beveiligde verbindingen malware (kwaadaardige software om bijvoorbeeld data te verzamelen) op jouw devices installeren. Dit gebeurd vaak zonder dat jij er ook maar iets van merkt.

Er zijn zelfs hackers die zelf hun eigen openbare WiFi netwerken opzetten. Met de verzamelde gegevens kunnen hackers identiteitsfraude plegen, bijvoorbeeld door in te loggen op jouw social media of het gebruiken van jouw betaalgegevens om bestellingen te plaatsen.

Misschien kan je het schandaal rond het mijnen van cryptocurrency via het openbare wifi netwerk van Starbucks nog herinneren? Dat is exact één van de reden om een VPN te gebruiken.

Natuurlijk zijn deze situaties niet overal dagelijkse kost in Japan. De overheid doet er net als in Nederland alles aan om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Echter, blijft het altijd lastig om hackers te weren van openbare netwerken gezien het geen rocket science is.

Werken op afstand in Japan?

Remote working is steeds populairder aan het worden en daarmee komt ook het gevalletje data diefstal steeds vaker voor. Veel bedrijven werken daarom met VPNs om hun data te beschermen tegen online inbraak. Je herkent dit misschien wel vanuit je eigen werkgever die sinds de pandemie ineens een VPN network op heeft gezet waarmee je toegang krijgt tot het intranet of de werkmail bijvoorbeeld.

Risico’s beperken en Japanse anime kijken met een VPN

Robots in Japan
Robots in Japan

Consumentenorganisaties (als de Consumentenbond) en online beveiligingsbedrijven (als Kaspersky) adviseren bij gebruik van openbare WiFi een VPN te gebruiken. VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt ervoor dat je verbinding beveiligd wordt. Je internetverkeer loopt dan eerst via een server die jouw data versleutelt zodat hackers er niet meer bij kunnen. Je kunt dan weer zonder problemen gebruik maken van de vele WiFi hotspots.

Tevens heeft het gebruik van een VPN tegenwoordig nog een nevenbenefit. Namelijk de privacy van de internetter te beschermen. Doordat de VPN een hoop privé gegevens afschermt zoals bijvoorbeeld je IP adres wat het lastig tot onmogelijk maakt voor marketing giganten zoals Google en Facebook om je locatie te volgen. Het creëert een veiligere online omgeving waarin privacy gewaarborgd blijft.

Een andere handige eigenschap van een VPN is dat je jouw verblijfplaats virtueel kunt aanpassen. Zo kun je in Tokyo  kiezen voor een verbinding met een Nederlandse VPN server. Dit heeft als voordeel dat je Nederlandse apps kunt gebruiken die buiten de EU niet werken. Zo kun je bijvoorbeeld in het buitenland Nederlandse televisie kijken via de app van de NPO. Daarnaast ook weer je eigen privacy beschermen.

Howl's moving castle is de beste anime film
“Howl’s moving Castle” is een toffe anime film uit Japan

Ik gebruik zelf altijd een VPN om veilig online te zijn maar vooral voor het kijken van Japanse anime op Netflix die (nog) niet in Nederland beschikbaar zijn. Je kan dan de VPN instellen op Japan en alle anime die daar beschikbaar is bekijken Nederland. Zo kan je bijvoorbeeld alle seizoenen van My Hero Academia al zien. Erg tof! Let wel op niet alle VPN’s werken samen met Netflix, want ze willen natuurlijk niet dat iedereen content van andere landen kan zien.

We kunnen deze setup ook aanraden wanneer je een pocketwifi mee op pad neemt in Japan. Dit is net weer een extra beveiliging voor al je persoonsgegevens.

Hoe kom je aan een VPN?

Je kunt apps van VPN aanbieders downloaden op de devices waarmee je het internet op wilt. Voor deze apps heb je vaak een abonnement nodig. Deze abonnementen zijn zowel gratis als betaald beschikbaar, deels afhankelijk van waarvoor je de VPN wilt gebruiken: wil je enkel op een veilige manier WiFi netwerken bezoeken of ook de VPN gebruiken voor het streamen van Nederlandse TV en Netflix? Of wil je bijvoorbeeld torrents downloaden?

Handig voor je keuze is de tool van VPNGids. Daarin kun je aangeven waarvoor je de VPN wilt gebruiken, waarna de voor jouw interessante aanbieders tevoorschijn komen (inclusief beoordeling). Zodra je een keuze hebt gemaakt voor een specifieke aanbieder kun je binnen vijf minuten veilig de WiFi op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *