Het Shingon boeddhisme blijft samen met de legendes van de stichter Kūkai 空海 /Kōbō Daishi 弘法大師 (774-835) voortleven in Japan. Als reiziger kun je de magisch-religieuze sferen van het esoterische Shingon boeddhisme nu nog steeds gaan ervaren in de vele tempels van de school. Wij stelden voor jou een lijstje samen met vijf Shingon tempels die het bezoeken waard zijn! Lees hier meer over het boeddhisme in Japan en al zijn stromingen.
Wil je eerst meer te weten komen over het Shingon boeddhisme? Dit artikel redt je uit de nood!
#1 De tempelstad op Kōyasan 高野山, Kōya

De eerste locatie op deze lijst is eigenlijk geen enkelvoudige tempel, maar een hele tempelstad. Deze is gelegen op de belangrijkste berg binnen het Shingon boeddhisme, Kōyasan. Dit is namelijk de berg waar Kūkai het eerste centrum voor zijn Shingon school kon bouwen. Het kan dus gezien worden als de geboorteplaats van Shingon.
Omdat Kōyasan een heilige locatie is voor Shingon boeddhisten, is de berg op zich al een aanrader om te bezoeken. Wat begon met een tempelcomplex op de berg in het begin van de 9e eeuw, is intussen uitgegroeid tot een heuse stad. Naast tempels vind je er bijvoorbeeld ook Koyasan University, een boeddhistische universiteit die sterk gebaseerd is op de leer van Kūkai.
Welke tempels staan er dan eigenlijk op de berg? Voor dit artikel zullen we er twee van naderbij bekijken. Enerzijds het Danjō Garan 壇上伽藍 tempelcomplex, en anderzijds het Kongōbu-ji 金剛峯寺 tempelcomplex!

Het Garan tempelcomplex was het centrum van de Shingon school op Kōyasan in de tijd van Kūkai en werd gebouwd in 816. Het omvat ongeveer twintig gebouwen. Aan sommige gebouwen zou Kūkai zelf meegebouwd hebben, zoals de Konpon Daitō 根本大塔, de grote centrale pagode.
De pagode, die heropgebouwd en geschilderd werd in de jaren ‘30, is de blikvanger van dit gedeelte van Kōyasan. En niet enkel dat. Kūkai probeerde met dit tempelcomplex een kosmisch boeddhistische geografie te recreëren hier op aarde. Het was de bedoeling dat het ging lijken op de Taizōkai mandala, waar Dainichi boeddha centraal staat en omringd wordt door acht andere boeddha’s en bodhisattva’s. Dat werd dan vertaald naar het Japanse landschap: het Garan complex op Kōyasan werd het middelpunt, omringd door acht andere bergen. In de Konpon Daitō staat dan ook een standbeeld van Dainichi boeddha.
Geniet hieronder van enkele beelden van dit tempelcomplex.
En dan nu op naar Kongōbu-ji 金剛峯寺. De naam Kongōbu-ji, wat ‘de tempel van de diamanten bergtop’ betekent, sloeg eerst op het hele tempeldomein van Kōyasan. Vandaag de dag verwijst de naam echter naar een bepaald tempelcomplex op de berg, waar de hoofdzetel van de Shingon school nu gevestigd is. Deze Kongōbu-ji werd origineel gesticht door Toyotomi Hideyoshi 豊臣秀吉 (1537-1598) in het jaar 1593.
Naast de hoofdhal van de Kongōbu-ji ligt een rotstuin, Banryū-tei 蟠龍庭. Deze rotstuin is de grootste van heel Japan. De naam ervan, Banryū 蟠龍 betekent ‘draak die nog niet opgestegen is’. Die draak wordt voorgesteld door de grote rotsblokken in de tuin.

Naast tempels is er op Kōyasan nog een uiterst belangrijke en heilige plaats: de Oku no in 奥の院. Dit is de begraafplaats van de tempels. De Oku no in van Kōyasan is niet enkel de grootste van heel Japan, met meer dan 200.000 grafstenen, het is ook de plaats waar het mausoleum van Kūkai te vinden is. In de serene en mystieke sfeer van de Oku no in kan je in alle rust een laatste groet brengen aan de vader van het Shingon boeddhisme.

Wil je meer informatie over een bezoek aan Kōyasan en wat er te doen valt? Check dan zeker ons artikel over Kōyasan! Nog meer informatie vind je op de officiële website van het gebied.
#2 To-ji 東寺 in Kyōto

Op vlak van belang voor de Shingon school wordt Kōyasan gevolgd door de Tō-ji 東寺. De naam van de tempel, die letterlijk ‘oostelijke tempel’ betekent, verwijst naar de rol die de tempel speelde in het beschermen van het huidige Kyōto, dat de hoofdstad was tijdens de Heian periode (794-1185).
De tempel werd niet gebouwd door Kūkai zelf, maar hij kreeg wel de opdracht van de keizer om hier een centrum voor esoterisch boeddhisme te stichten. Zoals vele tempels in Japan heeft de Tō-ji door de eeuwen heen meermaals schade opgelopen door branden en aardbevingen, maar werd steeds heropgebouwd in de originele stijl. De Tō-ji is overigens UNESCO werelderfgoed.
Op het domein van de Tō-ji staat een pagode met vijf verdiepingen van maar liefst 55 meter hoog. Dit maakt het de hoogste pagode in Japan. Dit is niet meer de originele pagode uit de 9e eeuw, maar een heropgebouwde versie uit 1644. Sindsdien heeft geen enkele aardbeving deze pagode nog kunnen vellen dankzij de bouwtechnieken die gebruikt werden.

Nog interessant aan de Tō-ji tempel is de Miei-dō 御影堂, de hal waar Kūkai verbleef. Om die reden wordt deze hal ook wel Daishi-dō 大師堂 genoemd. Deze hal, die er eerder uitziet als een aristocratische villa dan een tempel, is ook opgedragen aan Kūkai.
Elke ochtend om 6 uur wordt er hier een maaltijd en thee geofferd aan Kūkai. Deze ochtendceremonie kan door bezoekers bijgewoond worden. Als je de ceremonie voor Kūkai wil meemaken, zal je dus wel vroeg uit de veren moeten.

Verder nog een leuk weetje: Enkele keren per maand wordt er op het tempeldomein een antiekmarkt georganiseerd!
Voor meer informatie kun je terecht op de officiële site.
#3 Daigo-ji 醍醐寺 in Kyōto

In het zuidoosten van Kyōto is er nog een andere belangrijke tempel voor de Shingon school. Dit is Daigo-ji 醍醐寺. De tempel werd volgens de legende ontdekt door een leerling van Kūkai op de Daigo berg. Het heeft zijn naam, die letterlijk ‘tempel van de uitstekende smaak’ betekent, te danken aan het bronwater van de tempel. Het zou zo zoet als nectar zijn. De tempel werd in 874 officieel een keizerlijke tempel gemaakt door keizer Daigo.
Het tempeldomein is opgedeeld in twee gebieden. Het gebied hoger op de berg is Kami Daigo 上醍醐 (niet te verwarren met een shintō kami 神), en het lager gelegen gebied is Shimo Daigo 下醍醐. In totaal bedekt het tempeldomein een gebied van 600 hectare. De link met keizer Daigo is echter niet de enige link met de geschiedenis voor de tempel: In 1598 hield Toyotomi Hideyoshi hier een hanami feest om naar de kersenbloesems te kijken. Hiervoor plantte hij 700 kerselaars. De tempel is ondertussen ook UNESCO werelderfgoed.
Wil je een vuurritueel zien, een boeddhistische sutra kopiëren of liever een theeceremonie bijwonen? Check dan zeker de officiële site van de Daigo-ji om te ontdekken welke ceremonies je als bezoeker kan bijwonen en welke activiteiten je kan doen!
#4 Hase-dera 長谷寺 in Nara

Ook in Nara is er een belangrijke Shingon tempel te vinden: Hase-dera 長谷寺. Dit is de hoofdtempel van de Buzan-ha 豊山派 aftakking van de Shingon school. De tempel zelf bestaat al sinds de 7e eeuw en was al een bekende plaats tijdens de Heian periode (794-1185).
Het wordt als heilige plaats vermeld in bekende klassiek Japanse literatuur zoals de 7e eeuwse gedichtenbundel Man’yōshū 万葉集 (De verzameling van tienduizend bladeren) en de Genji monogatari 源氏物語 (Het verhaal van Genji) van het begin van de 11e eeuw.
In de tempel wordt de boeddhistische bodhisattva van genade, Kannon, vereerd. Hase-dera maakt dan ook deel uit van de 33-tempel Kannon Pelgrimsroute in de Kansai regio van Japan.
Daarnaast staat deze tempel ook bekend als de ‘Heilige Tempel van Bloemen’. Het dankt deze titel aan de bloemen- en natuurpracht die er in elk seizoen te bewonderen zijn. In de lente zijn dit natuurlijk de kersenbloesems, maar wat met de andere seizoenen?
In de zomer kan je er Japanse Hortensia’s bewonderen en in de herfst laten de Japanse esdoorns hun mooiste kleuren zien. Zelfs in de winter is er iets te zien wanneer de winter-pioenrozen bloeien. De video hieronder geeft al een voorproefje van Hase-dera in de lente.
Let wel op! Er is ook een tempel genaamd Hase-dera in Kamakura. Wees dus voorzichtig dat je deze niet met elkaar verwart!
Wil je meer weten over de tempel en de exacte bloeiperiodes van de bloemen, check dan zeker de officiële site.
#5 Ninna-ji 仁和寺 in Kyōto

Ninna-ji 仁和寺, letterlijk ‘de tempel van welwillendheid en harmonie’, is de hoofdtempel van de Omuro 御室派 aftakking van de Shingon school. De tempel werd gesticht in 888 door keizer Kōkō en later keizer Uda. Toen keizer Uda afstand deed van zijn troon, werd hij priester in deze tempel. Dit maakt het een monzeki 門跡 tempel; een tempel waar de hoofdpriester een lid van de keizerlijke familie is.
Ninna-ji wordt het meest van al bezocht tijdens de lente, want op dat moment bloeien de Omura kersenbloesems. Deze Omura sakura bloeien iets later en hebben ook meer bloemblaadjes per bloesem, waardoor sommigen deze bloesems de meest elegante sakura noemen.
Maar ook in de andere seizoenen valt er wat te beleven in deze tempel. Tijdens de zomermaanden, en zeker augustus, vinden er vele boeddhistische ceremonies plaats die je kan bijwonen. Ook in de herfst is Ninna-ji een goede plaats om de prachtige herfstkleuren te bewonderen. En als het gesneeuwd heeft in de winter is het het waard om de volledige sereniteit van de besneeuwde tempeltuin te gaan ervaren. Deze tuin, van waaruit de pagode met vijf verdiepingen bewonderd kan worden, is in elk seizoen wel een bezoekje waard.
Weetje: Achter de tempel bevindt zich een wandelroute die 2 uur duurt. De route is aangelegd om een miniatuurversie te zijn van Kūkai’s 88 tempel pelgrimsroute op Shikoku! Perfect dus voor mensen die een kort voorproevertje van een pelgrimstocht willen.
Meer informatie over de tempel vind je op de officiële site.
Bekijk ook zeker de mooiste en belangrijkste tempels van het Tendai boeddhisme of de top 5 tempels van Japan.
Dit artikel is geschreven door Isy van Dorpe.
wat een handige lijst met prachtige plaatsen!!!
Heel interessant, bedankt voor de informatie!!
Zeg Isy, kan ik jou inhuren als tempelgids wanneer we naar Japan gaan!? ;P
Hallo Isy, dank voor de tips. Die in Nara heb ik nog nooit bezocht, en dat ga ik zeker binnenkort doen. Ik ben zeer geïnteresseerd in shingontempels en woon een groot deel van het jaar in Sennan, Osaka.