Tokyo.nl » De Japanse hoornaar

De Japanse hoornaar

Japanse reuzenhoornaar

Aziatische terrorwesp gespot in Nederland”, “Japanse hoornaars uit de hel”, het zijn slechts een aantal krantenkoppen van afgelopen jaar die gingen over de Japanse hoornaar. Deze reuzewesp wordt de laatste jaren steeds vaker gezien in Europa, met flink wat opschudding als gevolg.

Over deze uit Japan afkomstige hoornaar bestaan flink wat horrorverhalen. Maar in hoeverre zijn deze waar?

Hoe groot is deze Japanse ‘reuzenhoornaar’?

De hoornaar, ook wel de Japanse reuzenhoornaar (Vespa mandarinia japonica) genaamd, is inderdaad vrij angstaanjagend. Met zijn 5 centimeter lengte is het een van ‘s werelds grootste hoornaarsoorten. Dit klinkt misschien niet al te groot, maar het zal je toch verrassen. Een normale, Europese wesp is bijvoorbeeld slechts 2,5 centimeter. Verder ziet deze reuzenhoornaar er uit als elk andere.

De mythes over de Japanse hoornaar in Nederland

Toch komt de Japanse hoornaar niet voor in Nederland of België. Veel kranten en andere online blogs verwarren de Japanse met de Aziatische Hoornaar (Vespa Velutina). De Japanse hoornaar kan namelijk niet goed overleven in Nederland, België of de rest van Europa. Het droge en koude klimaat zorgt ervoor dat ze de winter vaak niet overleven. In Japan leven de hoornaars namelijk in een tropisch klimaat.

De hoornaar die je dus wel tegen kan komen in Nederland of België is de Aziatische hoornaar de Vespa Velutina. Deze soort komt ongeveer al 10 jaar voor in Europa en verspreid zich langzaam via Frankrijk richting de lage landen. De Aziatische variant is iets kleiner dan de Europese hoornaar maar door zijn dikke lijf lijkt hij groter. De steek van beide van deze hoornaars is vergelijkbaar met die van een wesp en ongevaarlijk voor mensen.

Gestoken worden door een Japanse hoornaar

Japanse hoornaar nest
Hoornaar net in Japan

Gestoken worden door een Japanse reuzenhoornaar is geen pretje. Integendeel, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Gestoken worden doet dankzij de meer dan een halve centimeter grote angel enorm veel pijn, en dan hebben we het alleen maar over de angel zelf. Het ergst moet namelijk nog komen. Het gif van de Japanse hoornaar valt je zenuwstelsel aan.

De kans is dus groot dat je nadat de prik zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet. Naast je zenuwstelsel aantasten kan het gif er ook voor zorgen dat je in een zogenaamde anafylactische shock raakt. Zo’n shock zorgt er voor dat je moeilijker kunt ademen en kan zelfs leiden tot een hartinfarct.

Natuurlijk zijn deze bijwerkingen niet op iedereen van toepassing maar voorzichtigheid is gepast.

“Nummer #1 doodsoorzaak in Japan door dieren”

Japan is een uitgestrekt land met veel verschillende soorten gevaarlijke dieren. Zwarte en bruine beren, Bengaalse tijgerkat, wilde zwijnen, noem maar op. Toch is de Japanse hoornaar doodsoorzaak nummer #1 door dieren in Japan. Dit is vooral te danken aan het extreem heftige gif.

Nieuwsgierig geworden naar andere dieren uit Japan?

Ook gevaarlijk voor dieren

De Japanse hoornaar is niet alleen gevaarlijk voor de mens. Nee, ook andere dieren kunnen geteisterd worden door alle soorten hoornaars. Dit is overigens vooral het geval bij bijenkolonies. Het is in sommige gebieden van Japan een serieus groot probleem voor Japanse imkers. Hoornaars moorden bijen namelijk in een angstaanjagend tempo uit: een individuele hoornaar kan 40 Europese bijen per minuut doden.

Hierbij moet we wel vermelden dat ze vooral opportunistisch zijn en niet specifiek op jacht gaan naar bijen koloniën.

Japanse hoornaar en honingbij
Hoornaar ziet een normale bij als prooi

Gelukkig kunnen de kleinere bijen zich wapenen tegen de grote familieleden. Hoornaars gaan namelijk alleen op onderzoek uit om bijvoorbeeld een bijenkolonie te plunderen.

Komt de Hoornaar te dicht in de buurt dan kunnen de kleinere bijen hem verstikken door met zoveel mogelijk bijen op hem te gaan zitten en hun lichamen te vibreren om zo de lichaamstemperatuur te verhogen. De kleinere bijen kunnen een hogere temperatuur aan dan de grote hoornaar waardoor deze eerder zal sterven door oververhitting. Hoppa bijenkolonie gered!

Feitjes over de Japanse reuzenhoornaar

  • Een volwassen Japanse hoornaar is ongeveer even groot als je duim;
  • één hoornaar kan binnen 1 uur 3.000 Europese bijen doden;
  • de hoornaar heeft in totaal 5 ogen, 2 grote en 3 kleintjes
  • de hoornaars nestelen zich met name in agrarische gebieden in Japan
  • in Japan sterven 30 tot 40 mensen per jaar als gevolg van een wesp- of hoornaar steken

9 reacties op “De Japanse hoornaar”

  1. Vandaag hier in Elst(Utrecht) bij Amerongen in de tuin ook een Japanse hoornaar gezien tussen de struiken en bloemen. Brrr wat een eng beest…

  2. ik heb hier al 4 dagen deze hoornaar gezien , vloog op de bloemen van de plhommis fructuosa struik , kende hem niet , was zeker 3 à 4 cm lang

  3. Deze was in 1973 ook in Suriname. Deze zwart/bruin bijeen kwamen uit Brazilië. Mijn Opa werd door deze bijeen (volgens mij 100 stuks er waren zoveel tegelijk) gestoken op zijn voor erf en hij was opslag dood, verschrikkelijk. Wij keken ernaar en konden niets doen

  4. Hoornaart gespot in ninove 9406 outer . Geen fotos ,vliegt zoals libelle .,is 4 cm .lijf is 7 a8 mm dik, envleugels langs het lijf maar iets langer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *