Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De Japanse hoornaar

De Japanse hoornaar

Japanse reuzenhoornaar

Aziatische terrorwesp gespot in Nederland”, “Japanse hoornaars uit de hel”, het zijn slechts een aantal krantenkoppen van afgelopen jaar die gingen over de Japanse hoornaar. Deze reuzewesp wordt de laatste jaren steeds vaker gezien in Europa, met flink wat opschudding als gevolg.

Over deze uit Japan afkomstige hoornaar bestaan flink wat horrorverhalen. Maar in hoeverre zijn deze waar?

Hoe groot is deze Japanse ‘reuzenhoornaar’?

De hoornaar, ook wel de Japanse reuzenhoornaar (Vespa mandarinia japonica) genaamd, is inderdaad vrij angstaanjagend. Met zijn 5 centimeter lengte is het een van ‘s werelds grootste hoornaarsoorten. Dit klinkt misschien niet al te groot, maar het zal je toch verrassen. Een normale, Europese wesp is bijvoorbeeld slechts 2,5 centimeter. Verder ziet deze reuzenhoornaar er uit als elk andere.

De mythes over de Japanse hoornaar in Nederland

Toch komt de Japanse hoornaar niet voor in Nederland of België. Veel kranten en andere online blogs verwarren de Japanse met de Aziatische Hoornaar (Vespa Velutina). De Japanse hoornaar kan namelijk niet goed overleven in Nederland, België of de rest van Europa. Het droge en koude klimaat zorgt ervoor dat ze de winter vaak niet overleven. In Japan leven de hoornaars namelijk in een tropisch klimaat.

De hoornaar die je dus wel tegen kan komen in Nederland of België is de Aziatische hoornaar de Vespa Velutina. Deze soort komt ongeveer al 10 jaar voor in Europa en verspreid zich langzaam via Frankrijk richting de lage landen. De Aziatische variant is iets kleiner dan de Europese hoornaar maar door zijn dikke lijf lijkt hij groter. De steek van beide van deze hoornaars is vergelijkbaar met die van een wesp en ongevaarlijk voor mensen.

Gestoken worden door een Japanse hoornaar

Japanse hoornaar nest
Hoornaar net in Japan

Gestoken worden door een Japanse reuzenhoornaar is geen pretje. Integendeel, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Gestoken worden doet dankzij de meer dan een halve centimeter grote angel enorm veel pijn, en dan hebben we het alleen maar over de angel zelf. Het ergst moet namelijk nog komen. Het gif van de Japanse hoornaar valt je zenuwstelsel aan.

De kans is dus groot dat je nadat de prik zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet. Naast je zenuwstelsel aantasten kan het gif er ook voor zorgen dat je in een zogenaamde anafylactische shock raakt. Zo’n shock zorgt er voor dat je moeilijker kunt ademen en kan zelfs leiden tot een hartinfarct.

Natuurlijk zijn deze bijwerkingen niet op iedereen van toepassing maar voorzichtigheid is gepast.

“Nummer #1 doodsoorzaak in Japan door dieren”

Japan is een uitgestrekt land met veel verschillende soorten gevaarlijke dieren. Zwarte en bruine beren, Bengaalse tijgerkat, wilde zwijnen, noem maar op. Toch is de Japanse hoornaar doodsoorzaak nummer #1 door dieren in Japan. Dit is vooral te danken aan het extreem heftige gif.

Nieuwsgierig geworden naar andere dieren uit Japan?

Ook gevaarlijk voor dieren

De Japanse hoornaar is niet alleen gevaarlijk voor de mens. Nee, ook andere dieren kunnen geteisterd worden door alle soorten hoornaars. Dit is overigens vooral het geval bij bijenkolonies. Het is in sommige gebieden van Japan een serieus groot probleem voor Japanse imkers. Hoornaars moorden bijen namelijk in een angstaanjagend tempo uit: een individuele hoornaar kan 40 Europese bijen per minuut doden.

Hierbij moet we wel vermelden dat ze vooral opportunistisch zijn en niet specifiek op jacht gaan naar bijen koloniën.

Japanse hoornaar en honingbij
Hoornaar ziet een normale bij als prooi

Gelukkig kunnen de kleinere bijen zich wapenen tegen de grote familieleden. Hoornaars gaan namelijk alleen op onderzoek uit om bijvoorbeeld een bijenkolonie te plunderen.

Komt de Hoornaar te dicht in de buurt dan kunnen de kleinere bijen hem verstikken door met zoveel mogelijk bijen op hem te gaan zitten en hun lichamen te vibreren om zo de lichaamstemperatuur te verhogen. De kleinere bijen kunnen een hogere temperatuur aan dan de grote hoornaar waardoor deze eerder zal sterven door oververhitting. Hoppa bijenkolonie gered!

Feitjes over de Japanse reuzenhoornaar

 • Een volwassen Japanse hoornaar is ongeveer even groot als je duim;
 • één hoornaar kan binnen 1 uur 3.000 Europese bijen doden;
 • de hoornaar heeft in totaal 5 ogen, 2 grote en 3 kleintjes
 • de hoornaars nestelen zich met name in agrarische gebieden in Japan
 • in Japan sterven 30 tot 40 mensen per jaar als gevolg van een wesp- of hoornaar steken

Veelgestelde vragen over de hoornaar

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische of Japanse hoornaar herken je aan zijn volledig zwarte borststuk. Daarnaast zijn ook de poten zwart met op de uiteinde knalgele puntjes. Verder zie je op het achterlijf een soort gele band lopen.

Hoe gevaarlijk is de Aziatische hoornaar voor mensen?

Een steek van een Aziatische hoornaar is voor mensen alleen gevaarlijk als het er teveel zijn of als je allergisch ervoor bent. De steek is wel een stuk pijnlijker dan die van een gewone wesp en kan een flinke bult achterlaten.

Wat is de natuurlijke vijand van de Aziatische hoornaar?

In Nederland en België hoort de Aziatische hoornaar niet thuis en heeft deze dus ook geen natuurlijke vijanden. De wespendief (vogel) lust er wel een paar maar zal niet effectief genoeg zijn. In Japan staan de honingbijen bekend om hun verdediging tegen de Aziatische reuzenhoornaar.

32 reacties op “De Japanse hoornaar”

 1. Ik heb samen met een groepsgenoot gisteren een Aziatische reus tegen het lijf aangelopen. Die was zeker wel 5 cm groot en had een angel waar je U tegen zei, ook zeker 6 mm groot. Wat een megabeest. De groepsgenoot van S Heeren Loo De Eikenhorst in Geeuwenbrug in Drenthe wilde hem te lijf gaan met een lullige vliegenmepper. En ik zei daar maak je hem alleen maar kwaad mee en ze zijn behoorlijk agressief en ze hebben levensgevaarlijk gif. In de avond die erop volgde had ik spontaan een vogeltje dood op de grond zien liggen waarbij iedereen denkt dat hij door een vogelziekte een natuurlijke dood is gestorven, waardoor ik even in zijn nek tussen zijn vleugels keek, dat hij echt een steekwond had van misschien vermoedelijk de hoornaar in zijn nek. Want de veren om de steekwond heen waren ook blauwgrijs van het gif. Nee die is geen natuurlijke dood gestorven.

 2. Wat mij opvalt is dat niemand het geluid benoemd.
  Al tientallen malen de normale horenaar gezien. Ja een flink beest.
  Ik heb slechts 2x de aziatische gezien.
  Dat maakt indruk.
  Echt een stuk, heel stuk, groter.
  Maar wat direct opvalt is dat het geluid heel anders is. Je hoort iedere vleugelslag alsof er een helicopter voor je in de lucht hangt. Gezien de afmetingen zie en hoor je zo’n beest al van grote afstand aankomen.

  1. Inderdaad Ton,
   Het geluid is minstens zo indrukwekkend als het uiterlijk. Ik woon in Maastricht in een groen gedeelte aan de rand van de stad. Vaker krijgen we bezoek van de Europese hoornaar, maar vorige zomer kwam er zo een apache helikopter op het dak van ons hok zitten. Ik wist gelijk dat het over de Japanse reuzenhoornaar ging en niet de koningin van de Europese en zeker niet de Aziatische. Vooral de kop is ontzagwekkenden niet te vergeten de snelheid en accelleratie van vliegen! Gelukkig had hij niks gevonden naar zijn gading want ik heb er daarna nooit meer 1 gezien.

   1. Let nou op, de Japanse Hoornaar is endemisch aan Japan. Zodoende kunt u deze niet hebben gezien in Limburg simpelweg omdat hij hier niet vliegt.
    Een Europese maakt eveneens een indrukwekkend geluid.

 3. Bij zat er gisteren 1 in de huiskamer echt eng ik heb minstens een half uur met hem gevochten. Er vielen over en weer rake klappen en steken maar op een gegeven moment maakte ik een takedown en kreeg ik hem op zijn rug, ben toen vol op de mount gegaan en met wat gedegen ground and pound werk knock out geslagen,
  Maar wat een bruut van een insekt.

  1. Ik heb er ook 1 gespot. Hij keek me dreigend aan en maakte slisgeluiden. Het was zeker geen europese hoornaar, de slisgeluiden klonken ook japans. Wat een beest. Uiteindelijk een persluchtbuks gepakt en toen de halve gevel kapot geschoten. En dat beest maar lachen. Zwaar irritant. Uiteindelijk gaf ik hem een linkse hoek en rechtse uppercut, toen tapte hij af en heb ik hem laten gaan

 4. Noordwijkerhout: Vandaag 23 maart 2023 kwam er n Japanse wesp uit mijn tas lopen. Wat is die groot zeg. Hij zag er wat versuft uit dus kon hem zo naar buiten zwiepen. Vrij dikke poten voor n insect. Zo n 3 mm.

 5. Het klimaat in grote delen van de Japanse eilanden komt sterk overeen met het NL klimaat. Alleen op de tropische eilanden okinawa is het klimaat warmer. Maar de rest is zoals hier, ook qua vegetatie. Dus wat er in het artikel staat dat ze hier niet voor kunnen komen omdat het klimaat tropisch is, geldt niet voor grote delen van Japan!

 6. Ook in mijn huiskamerin Harderwijk een mega grote. Hoorde van een collega dat het een hoornaar was gelukkig niet gestoken maar ben hem te lijf gegaan met een elektrische Mepper. Hij gaf niet snel op maar kreeg hem toch mijn huis uit. Wat moet je als alleenstaande vrouw!!

 7. Hier in Utrecht ook een hoornaar gespot. Vast het seizoen voor deze insecten. Ben benieuwd of ze schade aanrichten aan het Nederlandse ecosysteem. Want volgensmij horen deze beestjes hier helemaal niet thuis.

 8. Hier in Den Haag een Japanse hoornaar gevangen! Een prachtig beestje van ongeveer 4 cm groot. Ik heb hem weer vrijgelaten in de tuin want hij zat vast in de woonkamer. Gelukkig niet gestoken, volgensmij dat dat behoorlijk pijn namelijk!

 9. Hoornaar hier ook in Zoetermeer waargenomen. Gok tussen de 5-6cm! Beestje was echt gigantisch en zat bij ons op de schutting in het zonnetje even. Hier wil je liever niet gestoken door worden! Dat weet ik wel zeker.

 10. Fijn dat niemand het artikel leest. Nee, je hebt hem niet gezien. Hij komt hier namelijk niet voor. Je hebt een Europese gezien of heel misschien een Aziatische (zeldzaam in Europa). GEEN Japanse, die komen hier niet voor.

 11. Vandaag hier in Elst(Utrecht) bij Amerongen in de tuin ook een Japanse hoornaar gezien tussen de struiken en bloemen. Brrr wat een eng beest…

   1. Heb vandaag ook eentje gezien hier in Lelystad waarvan ik vermoed dat het eerder een Japanse reuzenhoornaar is als ik kijk naar zijn formaat(5cm of groter) en kleur(gele poten) was ook best een dikke goed gevulde bij,dus gewoon groot van formaat. Er waren veel hommels in de tuin en kort nadat die weg waren, kwam dat groot beest ons aanvliegen,bleef even voor ons zweven en vloog weg.

 12. ik heb hier al 4 dagen deze hoornaar gezien , vloog op de bloemen van de plhommis fructuosa struik , kende hem niet , was zeker 3 à 4 cm lang

 13. Deze was in 1973 ook in Suriname. Deze zwart/bruin bijeen kwamen uit Brazilië. Mijn Opa werd door deze bijeen (volgens mij 100 stuks er waren zoveel tegelijk) gestoken op zijn voor erf en hij was opslag dood, verschrikkelijk. Wij keken ernaar en konden niets doen

 14. Hoornaart gespot in ninove 9406 outer . Geen fotos ,vliegt zoals libelle .,is 4 cm .lijf is 7 a8 mm dik, envleugels langs het lijf maar iets langer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening