Tokyo.nl » De Japanse hoornaar

De Japanse hoornaar

Japanse reuzenhoornaar

Aziatische terrorwesp gespot in Nederland”, “Japanse hoornaars uit de hel”, het zijn slechts een aantal krantenkoppen van afgelopen jaar die gingen over de Japanse hoornaar. Deze reuzewesp wordt de laatste jaren steeds vaker gezien in Europa, met flink wat opschudding als gevolg.

Over deze uit Japan afkomstige hoornaar bestaan flink wat horrorverhalen. Maar in hoeverre zijn deze waar?

Hoe groot is deze ‘reuzenhoornaar’?

De hoornaar, ook wel de Japanse reuzenhoornaar (Vespa mandarinia japonica) genaamd, is inderdaad vrij angstaanjagend. Met zijn 5 centimeter lengte is het een van ‘s werelds grootste hoornaarsoorten. Dit klinkt misschien niet al te groot, maar het zal je toch verrassen. Een normale, Europese wesp is bijvoorbeeld slechts 2,5 centimeter. Verder ziet deze Aziatische reuzenhoornaar er uit als elk andere.

Gestoken worden door een Japanse hoornaar

Japanse hoornaar nest
Hoornaar net in Japan

Gestoken worden door een Japanse reuzenhoornaar is geen pretje. Integendeel, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Gestoken worden doet dankzij de meer dan een halve centimeter grote angel enorm veel pijn, en dan hebben we het alleen maar over de angel zelf. Het ergst moet namelijk nog komen. Het gif van de Japanse hoornaar valt je zenuwstelsel aan.

De kans is dus groot dat je nadat je gestoken bent zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet. Naast je zenuwstelsel aantasten kan het gif er ook voor zorgen dat je in een zogenaamde anafylactische shock raakt. Zo’n shock zorgt er voor dat je moeilijker kunt ademen en kan zelfs leiden tot een hartinfarct.

Natuurlijk zijn deze bijwerkingen niet op iedereen van toepassing maar voorzichtigheid is gepast.

“Nummer #1 doodsoorzaak in Japan door dieren”

Japan is een uitgestrekt land met veel verschillende soorten gevaarlijke dieren. Zwarte en bruine beren, Bengaalse tijgerkat, wilde zwijnen, noem maar op. Toch is de Japanse hoornaar doodsoorzaak nummer #1 door dieren in Japan. Dit is vooral te danken aan het extreem heftige gif.

Nieuwsgierig geworden naar andere dieren uit Japan?

Ook gevaarlijk voor dieren

De hoornaar is niet alleen gevaarlijk voor de mens. Nee, ook andere dieren kunnen geteisterd worden door hoornaars. Dit is overigens vooral het geval bij bijenkolonies. Het is serieus een groot probleem voor Japanse imkers. Hoornaars moorden bijen namelijk in een angstaanjagend tempo uit: een individuele hoornaar kan 40 Europese bijen per minuut doden.

Japanse hoornaar en honingbij
Hoornaar ziet een normale bij als prooi

Toch kunnen de kleinere bijen zich wapenen tegen de grote familieleden. Hoornaars gaan namelijk alleen op onderzoek uit om bijvoorbeeld een bijenkolonie te plunderen. Komt de Hoornaar te dicht in de buurt dan kunnen de kleinere bijen hem verstikken door met zoveel mogelijk bijen op hem te gaan zitten en hun lichamen te vibreren om zo de lichaamstemperatuur te verhogen. De kleinere bijen kunnen een hogere temperatuur aan dan de grote hoornaar waardoor deze eerder zal sterven door oververhitting. Hoppa bijenkolonie gered!

Feitjes over de Japanse reuzenhoornaar

  • Een volwassen Japanse hoornaar is ongeveer even groot als je duim;
  • één hoornaar kan binnen 1 uur 3.000 Europese bijen doden;
  • de hoornaar heeft in totaal 5 ogen, 2 grote en 3 kleintjes
  • de hoornaars nestelen zich met name in agrarische gebieden in Japan
  • in Japan sterven 30 tot 40 mensen per jaar als gevolg van een wesp- of hoornaar steken

2 reacties op “De Japanse hoornaar”

  1. Deze was in 1973 ook in Suriname. Deze zwart/bruin bijeen kwamen uit Brazilië. Mijn Opa werd door deze bijeen (volgens mij 100 stuks er waren zoveel tegelijk) gestoken op zijn voor erf en hij was opslag dood, verschrikkelijk. Wij keken ernaar en konden niets doen

  2. Hoornaart gespot in ninove 9406 outer . Geen fotos ,vliegt zoals libelle .,is 4 cm .lijf is 7 a8 mm dik, envleugels langs het lijf maar iets langer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekenening