Meteen naar de inhoud

Kerstmis vieren in Japan

Beste reistijd december Japan

Kerstmis is van nature een christelijk (of heidens) feest waar de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. In Europa, Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika is het één van de grootste nationale feestdagen van het jaar. Bijna iedereen is vrij tussen 24-26 december en viert het kerstfeest traditioneel met een kerstboom en de Kerstman. Maar in Japan vieren ze kerst net een beetje anders.

In Japan is ongeveer 0-1% van de Japanners christelijk en daarom is het kerstfeest anders dan in het westen van de wereld. Veruit de meeste Japanners zijn namelijk boeddhistisch en/of shintoïstisch en hebben daarmee andere feestdagen. Toch is kerstmis erg populair in Japan door de vele westerse invloeden in het land.

Wil je Kerstmis vertalen naar het Japans dan krijg je Kurisumasu. Iemand een fijne kerst wensen doe je door Merii Kurisumasu te zeggen wat afgeleid is van het Engelse Merry Christmas.

Hoe vieren de Japanners Kerst

Kerstmis in Japan
Godzilla in kerstsfeer

Omdat het geen nationale feestdag is (de Japanners werken of gaan gewoon naar school op Kerstmis) wordt het feest anders gevierd dan in bijvoorbeeld Nederland. De Japanners zijn wel dol op alle prularia die die komt kijken bij kerst en natuurlijk super “kawaii” is. Je zult daarom overal in de grote steden kerstbomen, lampjes en kerstversieringen zien hangen ondanks dat het geen officiële feestdag is.

Kerst in Japan vieren
Kerst in Japan vieren

Op de 24e van december (kerstavond) vieren de Japanners net als wij een soort kerstfeest. De meest voorkomende traditie is dat de ouderen in de familie een grote kerstcake meenemen en deze delen met de familie. Daarnaast is het eten van kip een populair gerecht op kerstavond, het is daarom helemaal niet vreemd om richting de KFC te gaan met de hele familie (meer vreemde weetjes over Japanners?). Eerste en tweede kerstdag hebben verder weinig betekenis voor Japanners.

🎄 Eten de Japanners echt KFC met kerst?

Het is niet zo dat KFC het standaard kerstmaal van de Japanners is tijdens de kerstdagen. Echter, staat gefrituurde kip bijna altijd op het menu op 1e kerstdag. De misconceptie bij buitenlanders komt waarschijnlijk door de super populaire KFC reclame in Japan namelijk ‘Kentucky for Christmas!‘ (Kurisumasu ni wa kentakkii!).

☃️ Is kerst vieren in Japan een goed idee als kerstvakantie?

Jazeker! De Japanners staan erom bekend om uitbundig uit te pakken met versieringen en feestjes tijdens kerst. Het vieren ervan is vooral een feestje voor stelletjes en vrienden. Daarnaast heb je in bijna heel Japan een witte kerst! Vooral in Tokyo, Sapporo, Kyoto, Matsumoto en andere bekende plekken ben je vrij sneeuwzeker. Het is trouwens ook mogelijk om te skiën in Japan.

Tokyo.nl wenst iedereen een fijne kerst

Waarschijnlijk bezoek je dit artikel rond de kerstperiode van het jaar. Daarom wensen wij onze lezers en fans allemaal een fijne kerst toe met veel eet en familie plezier. Spendeer deze dagen met je geliefde want dat maakt kerst zo mooi. Fijne feestdagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening