Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Met kinderen op reis naar Japan

Met kinderen op reis naar Japan

reizen met kinderen veiligheid Japan

Veel mensen met jonge kinderen zullen zich afvragen of het verstandig is om een verre reis te maken naar een onbekend land. Vooral naar landen in Azië is dit natuurlijk erg spannend want niet overal zijn de voorzieningen net zo goed als thuis. Wij kunnen nu alvast melden dat het reizen met een kind naar Japan veilig en prima te doen is.

Reizen met een kind

Japan schikt zich uitermate goed voor het reizen met een kind of kinderen. Dit komt omdat Japan een zeer ontwikkelt land is dat zich inzet voor de omgeving en daarmee ook veel aandacht geeft aan faciliteiten voor kinderen. Japan is daarom niet veel anders dan Nederland of België en kan voor kinderen een perfecte ervaring zijn met een andere cultuur. Daarnaast vinden Japanners westerse kinderen prachtig en zullen ze maar al te graag met je op de foto willen. Natuurlijk gaat de veiligheid voorop als het om uw kind gaat laten wij daarom een aantal feiten bij elkaar halen.

Veiligheid in Japan

We vergelijken de Japanse veiligheid met die van Nederlandse aangezien je hier waarschijnlijk bekend mee bent. De gegevens zijn afkomstig uit het jaar 2022 en van verschillende bronnen zoals de European Institute for Crime Prevention and Control, International statistics on Crime and Justice en de UN crime stats. Daarnaast zijn ze vergeleken met bijna alle landen van de wereld.

GegevensJapanNederland
Mate van veiligheid18e plek in de wereld58e plek in de wereld
Drugsgebruik onder de bevolking0.1%5.4%
Voelen zich veilig op straat90.8% (#1 in de wereld)41.84%
Vrezen geen criminaliteit90.24%82.06%
Gevaar voor een diefstal11.88%33.54%
Gevaar voor een overvaller15.79%35.06%
Politie per 100.000 inwoners199.80.9

Deze gegevens geven duidelijk aan dat Japan eigenlijk nog een stuk veiliger is dan Nederland of België. Daarnaast is te zien dat Japanners zich ook veiliger voelen. Dit ziet er naar uit dat het een perfecte reisomgeving voor een kind kan zijn. Maar hoe zit het met de ziekenhuizen en andere medische voorzieningen in Japan?

Ziekenhuizen in Japan

We kunnen je garanderen dat dit ook goed zit. Japan spendeert namelijk als 2e land in de wereld het meeste aan medische voorzieningen. Daarnaast betaald de overheid 70% van alle medische kosten. In 2022 telde Japan 8.200 ziekenhuizen, 120.000 klinieken en 76.000 tandartsklinieken met een licentie. Ongeveer 600 ziekenhuizen bevinden zich in Tokyo waarvan 21 nationale mega hospitals! Ben je al overtuigd dat Japan een veilig land is voor uw reis met kinderen naar Azië?

Een vakantie naar Japan met kinderen is veilig!

Alleen al op basis van de bovenstaande gegevens kunnen we de conclusie trekken dat een vakantie naar Japan met kinderen volledig veilig is. Japan is in zekere mate zelfs veiliger dan Nederland of België! Daarnaast is er voldoende medische kennis beschikbaar mocht er iets gebeuren.

De Japanners respecteren ouderen maar ook kinderen waardoor er genoeg faciliteiten zoals speeltuinen en andere activiteiten te vinden zijn voor kinderen. Veel van de technologie die gebruikt word in Japan is uitermate goed getest en voldoet aan onze eigen veiligheidseisen. Het reizen met een hogesnelheidstrein zoals de Shinkansen is daarom volledig veilig.

Enkele vragen over het reizen met een kind in Japan

Hieronder staan enkele vragen die reizigers aan ons hebben gesteld. Misschien handig voor je eigen reis.

Wij willen Japan bezoeken in de zomer, dit omdat ik voor de klas sta en verplicht ben om mijn vakantie hierop aan te passen. In juli/augustus heb ik door wat informatie gezien dat het dan behoorlijk warm kan zijn. Is Japan dan door de temperatuur goed bereisbaar met zo’n kleintje? En welke regio raden jullie ons aan?

De temperatuur is inderdaad wat hoger dan in Nederland gedurende juli/augustus. Maar niet veel anders dan Italië of Spanje. Daarnaast zijn de Japanners gek op airco dus overal is verkoeling te vinden. Ze zorgen ook voor genoeg schaduwplekken bij bezienswaardigheden in de vorm van bankjes onder bomen of gewoon overdekkingen.

Welk vervoer raadt jij ons aan? Ons oog is nu gevallen op een camperbusje huren, is dat wat? En hoe zijn de voorzieningen langs de weg? Zijn er ook goede campsites? Of is een gewone camper (zoals wij die hebben) beter? We gaan liever niet met een personenauto omdat we dan de hele tijd aan het in en uitpakken zijn.

Kamperen met de tent of camper is zeer populair in Japan. De wegen zijn zeer goed onderhouden en veilig te bereizen. Automobilisten zijn zeer beleefd en zullen geen rare praktijken uithalen. Met de camper kan je gemakkelijk door Japan reizen en ook met een kind erbij. Genoeg campings te vinden speciaal voor kinderen.

Wij, als ouder, kunnen natuurlijk ons hart ophalen met het heerlijke Japanse eten. Maar hoe zit dat voor een baby? Zijn er (genoeg langs de weg) supermarkten om bijvoorbeeld flesvoeding te kopen?

Overal in Japan zijn supermarkten te vinden net als in Nederland of België. De Lawson, 7-Eleven & FamilyMart ookwel convenience stores vind je net als de AH to go overal in het land. Genoeg westers eten ook te vinden en ook speciaal voor babies of kinderen.

Hoe zit het met de medische faciliteiten? Zijn artsen/ziekenhuizen goed te bereiken?

Japan is een super modern land en doet in geen enkele manier onder voor de Nederlandse infrastructuur of medische ondersteuning. Ziekenhuizen en artsen zijn goed opgeleid en hebben moderne technologie tot hun beschikking, vergelijkbaar met Nederland of België.

Wij gaan de reis aan passen op hoe ons kindje op die dag is. De ene dag wat verder reizen dan de andere. Van tevoren allerlei bezienswaardigheden ‘plannen’ zit er daarom niet in. Welk gebied raad jij ons aan waar er in korte afstanden genoeg te zien is?

Tokyo heeft veel bezienswaardigheden maar is een erg drukke stad. Ik zou persoonlijk kiezen voor Nara, Kyoto of de Japanse alpen (Tsumago of Takayama). Hier zijn veel parken vol prachtige natuur en dat in combinatie met prachtige tempels waarin het kindje en jullie even tot rust kunnen komen. De steden zijn groot maar kunnen hierdoor toch klein voelen.

15 reacties op “Met kinderen op reis naar Japan”

 1. Wij willen met het gezin naar Tokio gaan. De trip gaat met 3 kinderen (5, 7 en 9). Is het wijsheid om een rondreis te boeken via de bekende websites of is het ook te doen om zelf alles los te boeken? Uiteraard zijn alle hotel even geweldig via de boekingssites. dus dat wordt nog lastig uitzoeken.
  Zijn er echte aanraders die we echt niet mogen missen als we in Japan zijn? Ik hoop op tips die niet in de reisgidsen staan maar echt geheimen van locals zijn.

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Peter,

   Woon nu ruim 20 jaar in Japan en ben wel een beetje een “local”.

   Nou met 3 kinderen op pad door Japan….dan zou ik zeker aan een Campervan denken.
   Geen gezeul met koffers, inchecken/uitchecken van hotels, rennen naar busstop of treinplatform….
   Je eigen transport EN je kan tenminsten op plaatsen komen waar geen of weinig openbaar vervoer is.
   Kamperen kan en mag bijna overal, zeker buiten de bebouwde kom. Zgn road-stations zijn heel populair en gratis. Hier en daar op het net staan verhalen van families met kinderen die op zo’n manier door Japan hebben gereisd.
   Als je vragen hebt, mail me maar: hikefukuoka@gmail.com
   Groetjes,
   jaap

 2. Wij gaan ook met kinderen naar Japan komende zomer.
  Nu wil ik in Hiroshima en Kyoto een leuke excursie boeken.
  Echter ik kom alleen maar uit op Viator en GetYourGuide, weet iemand of dit betrouwbaar is want er staan veel negatieve reviews op internet? Of heeft iemand een alternatief, ik hoor het graag. Alvast bedankt.

 3. wij vertrekken vrijdag naar Tokyo, met de jr pas willen we nikko, kanazawa/takayama, hiroshima, kyoto, nara en osaka aandoen en vanuit daar vliegen we terug. we hebben bijna 3 weken maar 2 weken jr pas gepakt en in tokyo reizen we lokaal met metro etc.

  1. hi Moeke,
   Wij vertrekken over een maand, ook met een kleintje van 14 maanden naar Japan. We willen bijna dezelfde route maken als wat jij beschrijft. Hoe is het jullie bevallen? Hebben jullie nog tips voor ons? We zijn nu onze reis aan het plannen, en willen graag wat advies. Naast de steden, willen we ook graag de natuur in. Ik hoop van je te horen.
   Groeten, Annelies

 4. Reizen met een camper vinden wij de meest ideale manier met kinderen. Geen gesleep met bagage en veel voordeliger. Ook hoef je niets vast te leggen en kun je je reisplannen altijd aanpassen aan weer of kids.

 5. Dank voor de reacties! Zo komen we weer een stuk verder. We hebben trouwens nagedacht over treinreizen maar met een kleine leek ons dat niet ideaal. Daar ben je volgens mij veel meer aan het in- en uitpakken als je van locatie naar locatie wilt. We hebben nu een big campervan op het oog: te vergelijken met onze camper hier met klein keukentje en gasfornuisje. Dan hoeven we onze spullen niet iedere keer te verslepen. We willen van Tokyo naar Kyoto en weer terug. Is dat te doen in 13 dagen? En wat zijn dan leuke plekken om te stoppen/ bekijken?

  1. 13 dagen is prima, ik zal Osaka erbij pakken als ik jullie was. Het is vanaf Kyoto 28 min met de trein en met de camper duurt het ook niet ontzettend lang.

 6. Wij zijn net terug na een maand Japan en zou inderdaad altijd aanraden met de trein te reizen, koop een railpass en je hoeft je nergens meer druk om te maken. Dit werkt uitstekend. Niet te vergelijken met het OV hier. Voor wat betreft supermarkten, deze zijn er in overvloede, evenals seven eleven’s en lawson’s op iedere straathoek.

 7. Nou, als het jullie reis-style is zou ik lekker een camper/van huren.
  Kan je gaan en staan waar en wanneer je wilt. Geen gezeul met koffers en buggie. Trappen op, trappen af…waar is de halte…?
  Je kan toch niet alles zien dus waarom zou je veeeel in de shinkansen gaan zitten? Alleen maar omdat die railpas zo goedkoop is? Buiten de bebouwde kom mag je overal parkeren/camperen. Doen wij ook! Je hoeft geen gebruik te maken van officiele camping grounds. En der zijn overal 7/11, road-eki’s, sportsgrounds waar toiletten zijn. Niet te vergeten de hotsprings!
  Met je eigen vervoer kan je tenminsten op plaatsten komen waar juist geen bus of trein komt.
  Heus die tempels in Kyoto zijn mooi…het internet staat bol van die fotoos.
  Maar op het internet kan je niks proeven of voelen van die vriendelijkheid en de rust die je juist buiten de toerist-spots meemaakt. Het echte oude Japan bestaat heus nog wel..You just need wheels.
  De maand jullie is beter dan augustus. Maar als je wat meer naar het noorden gaat of wat hoger de bergen in: prima te doen hoor. Als je nog vragen hebt: hikefukuoka@gmail.com
  Kijken uit naar je reisverslag,

 8. Qua vervoer zou ik gebruik maken van de Shinkansen en een Japan Rail Pass aanschaffen. Dat heb ik ook gedaan met mijn dochtertje van anderhalf. Jullie kindje reist nu nog gratis en met de treinen kun je makkelijk en snel de geadviseerde gebieden bereiken. Je kunt bijvoorbeeld een wat langere tijd in Kyoto verblijven en vanuit daar verschillende plaatsen bezoeken. Door de snelheid van de Shinkansen overbrug je heel snel grote afstanden. Dan hoef je niet continu al je spullen in te pakken en doe je dagtrips en dat kun je flexibel plannen. Wij zijn zelf ook in Tokyo geweest. Het is inderdaad druk, maar als je het afwisselt met dagtrips buiten de stad en de spits vermijdt is het goed te doen. Enjoy!

 9. In de shinkansen heb je allebei je handen vrij om je kind(eren) te vermaken én verplaatst je jezelf met +/- 200 km per uur van A naar B.. waarom zou je dan een camper willen nemen, die je in en uit moet pakken, waarin er altijd 1 moet rijden, waar je netto veel langer mee aan het reizen bent, en waar je het plezier van de bento’s ook nog eens moet missen. Regel in NL een railpass en geniet van het OV van Japan. Het is als nergens anders in de wereld!

 10. Babyvoeding is met name te koop in de ‘drugstores’. Een heel schap met verschillende soorten flesvoeding, potjes babyvoeding, crackers etc. Vrijwel niet in de supermarkten. Scheelt veel zoeken. We zochten voor onze dochter van 9 maanden flesvoeding/melkpoeder. Het was even lastig om te kiezen welke we het beste konden gebruiken. Na navraag bij een verkoper, die een beetje Engels sprak, kwamen we er wel uit. Er bleek een andere leeftijdsindeling te zijn voor de soorten flesvoeding. Japan voelt inderdaad erg veilig en iedereen vindt je kindje erg kawaii (schattig) ?

 11. Wat leuk; Japan met jonge kinderen! Wij gaan in oktober met onze twee meiden van 4 jaar en 19 maanden ook naar Japan. Eerst een week in Kyoto om van daaruit uistapjes naar oa Nara te maken. Daarna met de auto naar Matsumoto, Nagano en Mt Fuji, om te eindigen in Tokyo voor een paar dagen. Als laatste per shinkansen terug naar Osaka en dan weer naar Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening