Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Nederlandse staatsbezoeken aan Japan

Nederlandse staatsbezoeken aan Japan

    staatsbezoek Koning Willem-Alexander aan Japan in 2014

    Op 29 oktober 2014 begon het eerste internationale staatsbezoek van de nieuwe koning Willem-Alexander en zijn vrouw koningin Maxima en dit was in Japan, in Tokyo om precies te zijn. Het koninklijk echtpaar werd door keizer Akihito en keizerin Michiko ontvangen in de volle aandacht van de media. Want normaal zijn de Japanse edelen nauwelijks in het nieuws te zien, de laatste keer was alweer 5 jaar geleden. Dit is een natuurlijk een grote eer voor Nederland en benadrukt maar weer eens wat voor een goede relatie Nederland heeft met Japan.

    staatsbezoek prinses Beatrix aan Japan 1980
    Staatsbezoek prinses Beatrix aan Japan 1980

    De eerste dag van het staatsbezoek

    Koning Willem-Alexander sprak met een emotionele toon in een korte welkomsttoespraak dat hij erg blij was weer in het prachtige Japan te zijn. Daarnaast benadrukte hij samen met keizer Akihito dat Nederland en Japan al eeuwen handelspartners zijn en dit ook zullen blijven. Ondanks dat het een kleine onderbreking had in de Tweede Wereldoorlog is de huidige relatie tussen onze landen zeer goed. Na de welkomsttoespraak is het koningspaar voorgesteld aan de keizerlijke familie in het Keizerlijke Paleis van Tokyo. Daarna heeft het koningspaar een bezoek gebracht aan het designmuseum 21_21 waar werk van Nederlandse kunstenaars hangt zoals de “Truien van Loes”. Niet lang daarna namen de koning en koningin deel aan een prachtig staatsbanket waarna beide staatshoofden nog een korte toespraak hielden en elkaar bedankten.Na het eten en de toespraken ging het keizerlijk echtpaar een shinto shrine en boeddhistische tempel bezoeken. Keizer Akihito was blij en vereerd met het bezoek van de oranjes aan Japan en hoopte de handelsrelatie te kunnen verbeteren. Een leuk feitje; dankzij het mooie weer in Tokyo bracht koning Maxima de dag door in een prachtige oranje jurk!

    Interessant feitje: voor de welkomstceremonie op het keizerlijk paleis in 2014 waren 2 basisscholen uitgenodigd, waaronder Onarimon Elementary School. Omdat Marco destijds werkzaam was op deze school, had hij de unieke gelegenheid deze ceremonie van wel van heel dichtbij mee te maken. Normaal is deze tuin van het paleis gesloten voor publiek.

    staatsbezoek Koningin Juliana aan Japan 1952
    Staatsbezoek Koningin Juliana aan Japan 1952

    Japan & Nederland delen veel geschiedenis

    Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse monarchen Japan bezoeken. Prinses Beatrix en Prins Claus gingen het huidige koninklijk echtpaar in 1980 al voor. Nog eerder waren Koningin Juliana en haar man Prins Bernhard in 1952. Dit was kort na de oorlog en laat maar weer eens zien hoe sterk de Nederlandse band toen al was met Japan. Deze sterke handelsrelatie komt voor uit een ver verleden.

    Nederland heeft al sinds 400 jaar handelsbetrekkingen en handelscontracten met Japan. Dit is merkwaardig want rond het jaar 1600-1700 was Japan bijna geheel afgesloten voor buitenlanders, behalve voor de Nederlanders! Shogun Tokugawa gaf Nederland als enige land een permanent handelsrecht in 1609 waardoor de handel tussen onze landen kon bloeien. Mede daardoor vestigde zich Nederlandse kolonisten, in een handelspost, in de belangrijke havenstad Nagasaki. Destijds was Nagasaki nog niet een grote stad maar wel een belangrijke haven.

    In het jaar 1641 bouwde de Nederlanders samen met Japanners een kunstmatig eilandje genaamd Deshima. Hier werd tussen 1641-1859 alle handel gedreven met de westerse wereld. Een prachtig voorbeeld hoe Japan en Nederland al jaren samenwerken en handelen. Tegenwoordig zijn de betrekkingen weer helemaal opgebloeid en drijven veel Nederlandse bedrijven handel met Japanse.

    Het feit dat Japan de 3e economie in de wereld is betekend dat er meer dan genoeg kansen liggen voor Nederlandse bedrijven. Vooral de technologie tak van onze bedrijfswereld presteert zeer goed in het onderhouden van contacten in Japan. De overheden discussiëren vandaag en de dag over mondiale vraagstukken zoals internationale rechtsorde, multilateralisme, klimaatverandering en non-proliferatie. Wij als Tokyo en Japan fans kijken uit naar een mooie toekomst waarin het reizen naar Japan alleen maar leuker gaat worden!

    Dit artikel is geschreven door Raoul de Boer & geupdate door Marco Logmans

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



    Hulp nodig met je reis?