Meteen naar de inhoud

Status Olympische Spelen en waarom deze absoluut doorgaan

Status Olympische Spelen Tokyo

De meeste van jullie zullen vast wel het nieuws hebben gevolgd de afgelopen maanden omtrent de Olympische Spelen in Tokyo. Die vraag die constant terugkomt is of de uitgestelde Zomerspelen van 2021 nog steeds doorgaan? Sporters en fans lijken vaak nog steeds in limbo te verkeren of toch niet?

Nieuwskoppen met boze Japanners die tegen de Spelen zijn

Stop de Olympische Spelen in Tokyo
Stop de Olympische Spelen in Tokyo / cc Reuters Photo

Zoals altijd werken schreeuwende negatieve nieuwskoppen beter dan het positieve nieuws uit een land. Zo zien we vooral koppen als “Verzet tegen Olympische Spelen groeit in Japan” of “Petitie tegen doorgaan van de Spelen ingediend in Tokyo” maar wat is hier nu echt waar van? Hoe staan de Japanners nu tegenover de Olympische Spelen en wat is de kans dat deze doorgaan?

Het sentiment in Japan draait maar is alles echt zo negatief? Het sentiment in Japan is zeker gekeerd de afgelopen maanden. De Japanners hebben veel liefde voor de Spelen maar zien ook de dreiging van de pandemie boven hun hoofd hangen. Reisbeperkingen en restricties voor Japanners, Nederlanders en andere buitenlanders zijn in bijna het hele land aanwezig om de verspreiding van het nare virus tegen te gaan.

Daarbij zijn de Japanners verdeeld en dat blijkt uit een recente enquête waarin 83% tegen het doorgaan van de Olympische Spelen stemde. Dat klinkt allemaal erg negatief maar recente uitspraken van het IOC en NOC*NSF laten zien dat er ook een positieve kant van het verhaal is.

Olympische Spelen in Tokyo gaan door volgens het IOC en NOC*NSF

Olympische Spelen gaan door / cc Olympics (IOC)
Olympische Spelen gaan door / cc Olympics (IOC)

De Olympische Spelen in Tokyo gaan gewoon door zoals gepland, dit geldt ook voor de Paralympische Spelen. Dit komt omdat de organisatie en Japanse overheid er volledig van is overtuigd dat ze veilig gehouden kunnen worden. Dit baseren de organisatoren IOC en NOC*NSF op verschillende testevents en maatregelen om eventuele verspreiding te voorkomen.

Hoe worden de Olympische Spelen veilig voor Japanners en sporters?

Olympische bubbel voor sporters in Tokyo
Olympische bubbel voor sporters in Tokyo / cc Joe Lo

Ongeveer 79.000 Olympische sporters, coaches, trainers en journalisten uit meer dan 200 landen worden verwacht in Japan. Deze hebben allemaal een uitzondering gekregen op de reisrestricties van de Japanse overheid die op dit moment gelden. Hoe kan dit nu veilig verlopen met zoveel internationale reizigers?

Om te beginnen zullen de meeste al dan niet alle Olympische Sporters en coaches volledig gevaccineerd zijn gezien deze voorrang hebben gekregen in de vaccinatieprogramma’s.

Daarnaast zal al het Olympisch personeel en de sporters zelf bewegen in een Olympische bubbel met zware restricties die interactie met de lokale Japanners zal beperken. Testen zullen constant en dagelijks worden afgenomen bij sporters en coaches en de interactie tussen teams zal zeer beperkt moeten blijven. Dit betekend voor sporters, coaches en journalisten dus geen leuke uitstapjes buiten het Olympische dorp.

Overtreed je de regels? Dan moet je direct terug naar huis en zal je worden gediskwalificeerd van het toernooi.

Geen Olympische Spelen zoals we gewend zijn

Feestje in het HHH
Feestje in het HHH

Het worden dus geen Zomerspelen zoals we gewend zijn met prachtige medaille uitreikingen en leuke feestjes in het HHH (die er jammer genoeg toch al niet meer kwam). Maar de Zomerspelen in Tokyo zullen doorgaan! Wij zijn er ook van overtuigd dat ondanks alle narigheid in de wereld dit een lichtpuntje zal zijn voor veel mensen en uiteindelijk ook voor de Japanners.

Naar welke sport kijken jullie het meeste uit? Wij zijn erg benieuwd naar Judo gezien Nederland in Tokyo tijdens de Spelen van 1964 Olympisch Kampioen werd met Anton Geesink. Dit was speciaal voor de Japanners omdat judo dat jaar zijn debut maakte als Olympische Sport. Dit staat nog steeds op het netvlies van veel Japanners gebrand.

Judoka TeamNL van dit jaar maakt weer een zeer grote kans gezien ons mannenteam van judoka’s de wereldranking z’n beetje aanvoert. Hetzelfde geldt voor het damesteam dat ook zeer sterk is. Wij kunnen in ieder geval niet meer wachten!

Credits 1e foto: Flickr 伊豫の尾長うさぎ

2 reacties op “Status Olympische Spelen en waarom deze absoluut doorgaan”

  1. Ik had mijn reis geboekt om idd ook naar de judo wedstrijden te gaan, wat is er mooier, judo op de OS in Japan waar het ontstaan is. Dit komt nooit meer voor.

    1. Wij gingen met de familie ook speciaal daarvoor naar de Spelen in Tokyo! Wat was dat toch een fantastisch moment in 1964 met Anton Geesink. We reizen zelf vaker naar Japan en overal in Japan herkennen ze Nederlanders aan dat moment. Prachtig hoeveel respect we hebben gekregen van de Japanners door zoiets kleins maar toch ook groots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening