Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De leukste otaku hotspots in Japan

De leukste otaku hotspots in Japan

Naruto graphics op bus

Japan heeft een verscheidenheid aan interessante culturen maar zijn popcultuur, één van de moderne Japanse, is de laatste tijd over de hele wereld steeds populairder geworden. Waarschijnlijk ken jij de Japanse popcultuur vooral van de manga, anime, Nintendo videospelletjes, meisjesidolen en ga zo maar door.

En dan, heb je vast gehoord van het woord Otaku of Otaku Cultuur? Het aantal Otaku’s die in het buitenland wonen maar zich verdiepen in de Japanse popcultuur neemt snel toe. Toch is niet heel Japan een otaku en zal je op zoek moeten naar de hotspots. Wij helpen je daarbij door een overzicht te maken van de leukste plekjes in Japan voor de echte otaku’s en popcultuur fans. Laten we beginnen met die van Tokyo.

De beste otaku winkels en plekken van Tokyo

Enkele wijken in Tokyo staan bekend om de core van de nerdy popculture in Japan. Zo zullen de meeste fans bekend zijn met het beroemde Akihabara. Maar met ons overzicht van Tokyo krijg je een echte deepdive in de otaku cultuur.

Akihabara

Mandrake Akihabara
Mandrake Akihabara

Akihabara kreeg de bijnaam “Electric Town” door de aanwezigheid van winkels voor huishoudapparatuur sinds de jaren ‘30 en de ontspruiting van minder legale winkels na WOII. Met name die laatsten floreerden door de verkoop van radio’s, een schaars goed waar men in tijden van chaos gretig op sprong om toch maar het nieuws te kunnen volgen.

Anime figuren Akihabara
Anime figuren in winkel – Akihabara

Naarmate huishoudelijke elektronica gemeengoed werden, verschoof de aandacht in de jaren ‘80 naar homecomputers, toen nog het exclusieve domein van geeks en specialisten. Zo werden ook de otaku aangetrokken en evolueerde Akiba als het ware op natuurlijke wijze naar het moderne centrum voor de Japanse popcultuur.

Otaku winkels in Akihabara
Otaku winkels in Akihabara

Heden draait het in Akihabara om moe en de nieuwste anime en manga. We kunnen onmogelijk alle winkels vermelden, maar hier is een greep uit het aanbod:

 • Akiba Cultures Zone
  Een enorm winkelcentrum. Hier vind je verscheidene tweedehands winkels zoals Lashinbang (figurines, anime, manga), Trio (idol goods), Kaizokuo (TCG’s), Havikoro Toy (figurines en otome merch) en Astop (figurines, TCG’s en idol goods), maar ook Scaleton (een modelbouwwinkel), verscheidene pop-ups, een maid café, een café met optredens van idols en zelfs een theater met events met stemartiesten, animescreenings en Vocaloid events!
 • Mandarake Complex
  Mandarake is een keten die zich specialiseert in tweedehands, al verkopen ze ook nieuwe spullen. Hun grootste winkel bevindt zich hier en je vindt er cosplay, manga, doujinshi, CD’s, DVD’s, videogames, TCG’s, figurines en merch. Zowat alles dus.
 • Radio Kaikan
  Nog een winkelcentrum met elektronica en anime goods. Je vindt er vestigingen van o.a. K-Books, Kaiyodo en Volks, met manga, plastic models, figurines en TCG’s.
 • Animate
  Keten die de nieuwste anime en manga merch verkoopt.
 • Gamers
  In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het hier veel breder dan enkel videogames. Er worden ook character goods, CD’s, blu-rays en DVD’s, manga, tijdschriften, figurines en artbooks verkocht. Bovendien ligt de focus bij de videogames er op bishoujo games. De nieuwste Pokémon zul je er niet vinden.
 • Super Potato
  Hier draait het wél allemaal om videogames en consoles. Ze specialiseren zich in retro.
 • Kotobukiya
  Een van de officiële winkels van Kotobukiya, een fabrikant van figurines en plastic models.
 • Liberty
  Tweedehands figurines, merchandise en plastic models.
 • Trader
  Tweedehands videogames, DVD’s en blu-rays.
 • Sofmap
  J-pop CD’s, manga, light novels, blu-rays, DVD’s, figurines en videogames.
 • Melon Books
  Doujinshi en gerelateerde merchandise.
 • Cosmate Plus.
  Gespecialiseerd in cosplay voor dames.
 • Card World Akiba
  TCG’s, nieuw en tweedehands, populair en obscuur. Met een speelruimte.
 • Yellow Submarine RPG
  RPG’s in de vorm van bord- en kaartspellen.
 • Tamashii Nations Tokyo
  De nieuwste winkel van Bandai Spirits met anime figurines en plastic models van hoge kwaliteit.
 • Don Quijote
  Dit is niet per se een otakuwinkel, gezien het een grote keten van discountzaken is die bijna alles verkoopt dat je je maar kunt bedenken. Het is echter het vermelden waard dat de vestiging in Akihabara een maid café en een theater bevat waar de idol group AKB48 dagelijks optreedt.
 • Yodobashi Camera
  Enorme elektronicawinkel. Denk aan ‘MediaMarkt on steroids’ en je komt aardig in de buurt.
 • Ufotable Cafe
  Een bar in Nakano rond de producties van animestudio Ufotable (zoals Kimetsu no Yaiba, de Fate series en Kara no Kyoukai). Er bevindt zich twee galerijen met exclusieve tentoonstellingen die om de paar maand vervangen worden, maar ook de menukaart is opgesteld volgens het thema van de maand. Reservatie is wel vereist. Ze hebben ook locaties in Osaka en Nagoya.

Nakano Broadway

Nakano Broadway Otaku paradijs
Nakano Broadway Otaku paradijs

Nakano Broadway opende in 1966 als een gigantisch, luxueus winkelcentrum, met niet alleen winkels, maar ook restaurants, appartementen en zelfs een dakterras met een zwembad en tuin. Uiteindelijk werd Nakano als district echter overschaduwd door nieuwere, modernere districten zoals Shibuya en Roppongi.

Nakano Broadway collectables
Nakano Broadway collectables

In 1980 opende Mandarake hier haar eerste vestiging en zo heeft Nakano Broadway zichzelf opnieuw uitgevonden als het mekka voor subcultuur en old-school, als tegenhanger voor de ‘hip en happening’ in Akihabara.

Vandaag baat Mandarake hier maar liefst 34 winkeltjes uit met elk hun eigen specialiteit, maar met name de tweede en derde verdieping zitten ook tjokvol kleine winkeltjes met collectibles, toys, figurines, retrospullen en diverse curiositeiten van de voorbije decennia, vaak aan voordelige prijzen. Een goudmijn voor nostalgie.

Meer informatie op nakano-broadway.com.

Ikebukuro

Bij otaku staat Ikebukuro voornamelijk bekend om Otome Road. Ooit was Ikebukuro een kleinere versie van Akihabara, tot de lokale vestiging van K-Books besloot zich te specialiseren in doujinshi voor fujoshi, vrouwelijke fans van shounen-ai en yaoi. Andere winkels besloten hierop in te spelen en Otome Road werd een feit.

Naast lokale vestigingen van K-Books, Animate, Lashinbang, Mandarake, vind je een eindje buiten Otome Road ook de enige nog resterende fysieke vestiging van Comic Toranoana, een bekende doujinshiwinkel. Ooit waren er maar liefst 15 winkels in Japan, maar met de sluiting van vijf vestigingen in 2022, is de winkel in Ikebukuro de enige die overblijft naast de webshop.

Odaiba

The Gundam Base in Odaiba
The Gundam Base in Odaiba

Odaiba heeft het winkelcentrum DiverCity Tokyo Plaza, herkenbaar door het 1/1-model van een Gundam dat er vlak voor staat. Op de zevende verdieping bevindt zich Gundam Base Tokyo, een van de officiële winkels van Bandai waar je gunpla (Gundam Plastic Models) kunt bekijken en kopen. Er is zelfs een ruimte om ze ter plekke in elkaar te zetten.

Tokyo Character Street

Een reeks met winkels rond anime en kawaii personages vlak onder Tokyo Station. Hier vind je o.a. een Pokémon Store, Hello Kitty Shop en Shounen Jump Shop.

Harajuku

De tijd dat je op Jingu Bashi nog cosplayers kon aantreffen is weliswaar al lang voorbij en hoewel Harajuku nog voornamelijk bekend staat om de jongerencultuur en alternatieve J-fashion, vind je er nu wel de officiële Sailor Moon Store in het Laforet-complex.

Arcades in Tokyo

Japan is een van de weinige landen in de wereld waar je nog duizenden arcades terugziet in het straatbeeld, al zijn er zelfs hier velen permanent gesloten tijdens de coronapandemie. Dit zijn de bekendste in Tokyo:

 • Tokyo Leisureland
  Gericht op moderne arcadegames en grijpautomaten. Je vindt ze o.a. in Odaiba en Tokyo.
 • Taito
  Taito staat bekend om Space Invaders, waaraan je ook hun logo herkent. Hun arcades vind je in Tokyo en Shinjuku. Hun grootste center is Taito HEY Akihabara, met een vintage arcadegedeelte (met de gekende Japanse ‘candy cabinets’) met o.a. klassieke fighting games, maar ook modernere arcadegames zoals systemen op basis van speelkaarten, online shooters en ritmespellen zoals DDR en UFO Catchers.
 • GiGO
  Nog steeds beter bekend als Sega, maar omdat Sega al een aantal jaar geen eigenaar meer is werd de officiële naam in 2022 aangepast. Je vindt ze nog in Akihabara en Shinjuku, maar de vestiging in Ikebukuro heeft de coronapandemia helaas niet overleefd. Je vindt er allerlei arcadegames en grijpmachines.

Otaku cafés in Tokyo

Maid Cafe's in Akihabara
Maid Cafe’s in Akihabara

Ondanks de sluiting van AKB48 Cafe and Shop en de verscheidene Gundam Cafés, kun je in Tokyo nog steeds in verschillende otaku cafés terecht:

 • Final Fantasy Eorzea Café
  Een nagemaakt café uit Final Fantasy XIV met een themamenu, in Akihabara.
 • Square Enix Cafe
  Hoewel Square Enix het meest bekend om Final Fantasy, maken ze ook andere games. Hier bevindt zich een kleine winkelruimte en een cafégedeelte met dranken en eenvoudige maaltijden in het thema van de games van Square Enix. Bevindt zich ook in Akihabara.
 • Hunter’s Bar
  Een bar in het thema van Monster Hunter met replica’s van wapens uit de games.
 • Game Bar A-Button
  Kleine, verstopte bar in Akihabara met een retrogamethema. Speel Super Mario Land op een klassieke Game Boy onder het genot van een drankje.
 • Maid cafés
  Misschien wel de bekendste attractie van Akihabara. Maid cafés zijn een soort cosplaycafés waar de serveersters een typisch maidkostuum of een variant erop dragen. Naast drank en eten worden er vaak diensten aangeboden zoals spelletjes die je kunt spelen met de maids en foto’s die je samen met hen kunt nemen. In een later artikel gaan we dieper in op dit fenomeen. Behalve in Akihabara heb je ook Kuroneco naast Nakano Broadway en de mannelijke tegenhanger, het Swallowtail Butler Cafe, in Ikebukuro.

Otaku musea en tentoonstellingen in Tokyo

Ghibli Museum in Tokyo
Ghibli Museum in Tokyo
 • Ghiblimuseum
  Het museum van Studio Ghibli bevindt zich net buiten het centrum van Tokyo en is ontworpen in de stijl van haar films. Veel van de Ghibli-personages komen er terug en je vindt er verscheidene tentoonstellingen over haar geschiedenis en animatietechnieken en recreaties van de werkplekken van Hayao Miyazaki. Er is ook een klein theater met kortfilms die nergens anders worden getoond.
  Opgelet, tickets boeken is niet eenvoudig. Je moet verplicht op voorhand reserveren. Er wordt slechts een beperkt aantal tickets voor buitenlanders opzij gehouden en de verkoop begint op de tiende dag van de voorgaande maand om 10.00 uur lokale tijd (in Nederland is dat 2 uur ’s nachts, of 3 uur ’s nachts wanneer het zomertijd is). Tickets zijn altijd razendsnel uitverkocht.
 • Toei Animation Museum
  Toei staat o.a. bekend om Dragon Ball en One Piece. Dit is een klein museum in een van hun animatiestudios, met storyboards, animatiecellen en video’s.
 • Suginami Animation Museum
  Museum over de geschiedenis van anime, waar je animatiesoftware kunt uitproberen of zelf iets kunt dubben. Er bevinden zich ook tijdelijke tentoonstellingen over recente animeproducties. Helaas tijdelijk gesloten op dit moment.
 • Tokyo Anime Center
  Het Tokyo Anime Center is een winkel met anime merchandise en tijdelijk tentoonstellingen en events met stemartiesten.

Otaku evenementen in Tokyo

 • Comiket
  Doujinshi-conventie in Odaiba met 750 000 bezoekers in 2019 is één van de grootste in Japan. Comiket vindt twee keer per jaar plaats als vierdaags event, tijdens het tweede weekend van augustus en het laatste weekend van december. Hoewel de focus ligt op de enorme doujinshimarkt, is er ook een ruimte voor cosplayers en fotografen.
 • AnimeJapan
  Handelsbeurs in Odaiba waar vertegenwoordigers uit de anime- en videogame-industrie een stand uitbaten om de consument bereiken. Er vinden live shows, interviews en aankondigingen van nieuwe anime plaats en er is ook een cosplayruimte. Vindt plaats in maart met meer dan 100 000 bezoekers.
 • Tokyo Anime Awards Festival
  De Oscars voor anime. Hier worden jaarlijks in maart prijzen uitgereikt voor de beste anime, regisseurs, verhalen, character designs, muziek, animators, etc. van het jaar. Er vinden ook talkshows, animescreenings en workshops plaats.
 • Jump Festa
  Jaarlijkse beurs van Shueisha omtrent de verschillende Jump-tijdschriften. Hier worden nieuwe manga in hun tijdschriften en de daarop gebaseerde anime, games en merchandise aangekondigd en er worden panels gehouden door mangaka. Vindt plaats tijdens het derde weekend van december met meer dan 100 000 bezoekers.

Otaku hotspots in Osaka

Nipponbashi in Osaka
Nipponbashi in Osaka

Osaka staat natuurlijk bekend om Nipponbashi, ook wel Den Den Town. In veel opzichten kan je het beschouwen als een kleinschaligere en gecondenseerde versie van Akihabara, maar dan met de typische sfeer van Osaka. Naast de bekende winkels uit Akihabara, zoals Mandarake, Animate, Super Potato, K-Books, Melon Books en Yellow Submarine, vind je hier ook exclusives en winkels die je niet in Tokyo vindt, zoals modelbouwwinkel Super Kids Land en speelgoedwinkel Hero Gangu met zowel oude als nieuwe collectibles.

Osaka heeft natuurlijk ook haar eigen maid cafés, waaronder vestigingen van de grootste ketens. Het eerste maid café in Osaka was CCOcha.

Ook hier vind je de gekende arcades en grijpmachines terug, bijvoorbeeld in de Taito Stations.

Verder heb je in maart jaarlijks de Nipponbashi Street Festa, met een parade met meer dan 10 000 cosplayers.

Als laatste tip vind je in Takarazuka, net buiten Osaka, het Osamu Tezuka Manga Museum. Osama Tezuka wordt beschouwd als de ‘God of manga’ omdat hij in veel opzichten manga en anime zoals we het vandaag kennen gevormd heeft. Hij groeide op in Takarazuka en dit museum behandelt zijn leven en bevat tentoonstellingen met zijn werk.

Hier moet je als otaku zijn in Kyoto

Kyoto is niet onmiddellijk de place to be om te shoppen als otaku, maar je vind er wel OTAKU BAR ISM. Dit is een lokale bar met een interieur vol anime figurines, die zich, zoals de naam al zegt, richt op otaku.

Daarnaast heb je er ook het Kyoto International Manga Museum. Er bevindt zich een enorme mangabibliotheek, weliswaar voornamelijk in het Japans, een tentoonstelling over verschillende invloedrijke manga uit de geschiedenis, een studio waar je mangaka aan het werk kunt zien en een galerij voor tijdelijke tentoonstellingen.

Verder is er natuurlijk genoeg te bezoeken in Kyoto zoals de Fushimi Inari, Kiyomizu-dera en de Kinkaku-ji tempel.

Nagoya

Nagoya staat net als Kyoto ook niet onmiddellijk bekend om de otakucultuur, maar in het district Osu kan je best wel wat winkels en zelfs maid cafés terugvinden. Zo heb je er vestigingen van Mandarake, Animate en Lashinbang, Animate, Super Kids Land en Gee! Store. Het eerste maid café in Nagoya was M’s Melody.

Behalve maid cafés heeft Nagoya ook een aantal specifieke anime-themed cafés:

 • Amusement Cafe-Bar WATER7
  Deze staat vol One Piece figurines en heeft ook eigen cocktails en mocktails met een One Piece-thema.
 • Gundam Bar Sieg Zeon
  Een bar met gunpla’s en een menu in Gundam-thema.
 • Toaru Anime Izakaya
  Izakaya met anime figurines in het decor en cocktails in animestijl.

Waar Nagoya in Nederland wel bekend om staat, is de World Cosplay Summit. Dit kan je beschouwen als het wereldkampioenschap cosplay, waar jaarlijks veertig landen begin augustus vertegenwoordigers heen sturen die de lokale preselecties hebben gewonnen en strijden om de hoogste erkenning. Het evenement trekt meer dan 200 000 bezoekers van over de hele zereld en voorafgaand zijn er twee weken aan activiteiten met o.a. een cosplayparade.

Pokémon Centers

Pokémon Center Tokyo DX
Pokémon Center Tokyo DX

De officiële Pokémon Centers zitten overal verspreid in Japan. Momenteel vind je er in Tokyo vijf namelijk in Tokyo Bay, Ikebukuro, Skytree Town, Nihonbashi en Shibuya, twee in Osaka in Umeda en Shinsaibashi, en één in Nagoya, Fukuoka, Yokohama, Sapporo, Tohoku, Hiroshima, Kyoto en Kanazawa. Het Pokémon Center in Nihonbashi (Tokyo) heeft ook een Pokémon Café in thema.

Pokémon Center Tokyo DX
Pokémon Center Tokyo DX

Daarnaast bevinden er zich ook kleinere Pokémon Stores in verscheidene warenhuizen en luchthavens, alsook onder Tokyo Station. Wel een kleine heaven voor de echte Pokémon fans al zeggen we zelf.

Sla de themaparken zeker niet over als otaku!

Ghibli Museum
Ghibli Museum

Hoewel Tokyo One Piece Tower (jammer!) en J-World Tokyo ondertussen gesloten zijn, zijn er nog verscheidene pretparken met een animethema te bezoeken:

 • Ghibli Park
  Een nieuw themapark net buiten Nagoya rond de films van Studio Ghibli. Dit bestaat uit drie verschillende zones, met nog twee in aanbouw, die elk een eigen toegangsticket vereisen dat op voorhand gereserveerd moet worden. Momenteel heb je Ghibli’s Grand Warehouse, met tentoonstellingen, screenings van kortfilms en een speeltuin, de Hill of Youth, met replica’s van gebouwen uit verscheidene Ghiblifilms, en Dondoko Forest, met een replica van het huis uit My Neighbor Totoro. Nog in aanbouw zijn de Valley of Witches en Mononoke Village.
 • Universal Studios Japan
  Hoewel de pretparken van Universal Studios niet specifiek over Japanse media gaan, heb je sinds kort wel het gedeelte Super Nintendo World in het park in Osaka. Hier heb je attracties gebaseerd op Super Mario en gerelateerde Nintendo-franchises. Verder zijn er in Universal Studios Japan soms ook tijdelijke attracties met een anime- of videogamethema.
 • Sanrio Puroland
  Pretpark in Tokyo met Hello Kitty-thema, gericht op kinderen.
 • Namja Town
  Overdekt themapark in Sunshine City (complex in Ikebukuro), met arcades en kleine attracties gebaseerd op de creaties van Namco, die voornamelijk bekend staan om Pacman. Helaas is kennis van het Japans vereist voor veel van de spelletjes.
 • Super Nintendo World
  Een gloednieuw pretpark niet ver van het centrum van Osaka af is Super Nintendo World. Wij zijn er nog niet geweest maar het ziet er heel cool uit!
disneyland Tokyo
Disneyland Tokyo
 • Disneyland Tokyo
  Misschien een beetje cliché maar Disneyland Tokyo is toch ook wel erg tof voor cosplay fans. Het is een flink pretpark net als die in Parijs.

Overige musea omtrent anime & manga

Ook buiten de bekendste steden zoals Tokyo, Kyoto, Osaka en Nagoya zijn er musea omtrent manga te vinden:

 • Fujiko F. Fujio Museum
  Dit museum in Kawasaki, niet ver van Tokyo, draait rond de gelijknamige mangaka en zijn bekende creatie Doraemon. Dit bevat een collectie van zijn werk en een gedeelte voor kinderen met een theater met kortfilm, een leesruimte voor manga, speelruimtes en standbeelden van Doraemon. Meer informatie op Fujiko-museum.com
 • Ishinomori Manga Museum
  Dit museum in Ishinomaki behandelt de mangaka Ishinomori Shotaro, en zijn werk, waaronder Cyborg 009, Kamen Rider en Himitsu Sentai Gorenger. Het museum bevat een collectie van zijn werk, hoewel er helaas veel verloren is gegaan na de tsunami van 2011. Meer informatie op www.mangattan.jp.
 • Kitakyushu Manga Museum
  Dit museum in Kitakyushu behandelt mangaka die een band hebben met de gelijknamige stad, waaronder Leiji Matsumoto, bekend van Space Battleship Yamato, Space Pirate Captain Harlock en Galaxy Express 999. Er bevindt zich een tentoonstelling over het leven en werk van Matsumoto, een tentoonstelling over manga doorheen de geschiedenis en een mangabibliotheek. Helaas is er weinig info in het Engels beschikbaar. Meer informatie op www.ktqmm.jp.

Heb jij nog leuke tips voor ons die we hebben gemist? Laat het dan vooral weten via de comments gezien we graag nieuwe otaku hotspots ontdekken in Japan.

Dit artikel is geschreven door Glenn Stakkestad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening