Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Sakuramania & WABI SABI

Sakuramania & WABI SABI

Hanami & sakura in Tokyo

Misschien was het ons ongeduld dat de kersenbloesem veel vroeger dan normaal deed openbarsten. De Sakura volgt eigenzinnig zijn pad. 9 dagen vroeger dan gepland, geven de eerste kersenbloemen hun prachtige wit-roze kleur prijs. Na dat eerste moment van nationale verwondering volgen er 2 weken van uitzinnige Sakuragekte. De winter is eindelijk voorbij.

Sakura staat voor de start van de lente

Tokyo dat volledig roze kleurt, het is voor de Japanners de officiële start van de lente. Op dit moment laat men het toe om luidop te dromen en plannen te smeden om de toekomst naar je hand te zetten. Deze lente wordt jouw lente. Het blauwe zeil wordt uitgerold, de overvolle picknickmand meegezeuld en de Sake overvloedig gedronken. Kampai! Mirai! (cheers/op de toekomst)

Sakuramania!

Sakura in Ueno Park Tokyo
Sakura in Ueno Park Tokyo

Normaal gezien vangt de Sakuramania de laatste week van maart aan en gedurende de eerste week van april slijten de Tokyöers en masse hun dagen in het park. In de ochtend worden de jongste bedrijfsmedewerkers (Salarymen) eropuit gestuurd om een plekje onder de mooiste Kerselaar te bemachtigen. Die plaats blijven ze verdedigen tot de collega’s ’s avonds uit kantoor komen. Bier en Nigiri zijn het ideale Sakura-overlevingspakket. De parken worden overspoeld door hoopvolle Tokyöers en dolblije toeristen. Samenkomen onder de eerste lentebloesem heet Hamani. Iedereen, letterlijk iedereen, tot de keizer himself neemt hier met volle overgave aan deel. Eén van de bekendste plekken om deze pracht te bewonderen zijn Ueno park en Sumida park. Een lokale tip is ook de Sakura Dori (Yanaka). Deze straat heeft zijn naam niet gestolen. Van ver komen ze naar hier om de jaarlijkse schoonheid van de Kerselaars te bewonderen.

Opgelet: Als je gek wordt van grote groepen Japanners die per seconde tientallen foto’s klikken, vermijd dan deze periode in Tokyo. Een Sakurafoto is een onoverkomelijk souvenir.

Dit jaar hebben enkele warme winterdagen voor een spectaculaire verrassing gezorgd. Terwijl de temperaturen af en toe nog flirten met het vriespunt en er zelfs hier en daar nog een sneeuwvlokje naar beneden durft te dwarrelen, toont Tokyo voorzichtig zijn eerste lentekleuren. Meer prachtige lentebloesem foto’s zien?

De eerste sakurafoto

Sakura in Tokyo

Een paar dagen geleden verscheen de eerste Sakurafoto op Instagram. Tokyo Time out schreeuwde het uit: “Sakura has arrived in Tokyo!” Algemene paniek ten huize Dehertefelt! Hoe was het mogelijk dat we na zo’n zorgvuldige voorbereiding de mooiste periode van het jaar in Tokyo net zouden missen? Meteen heb ik in blinde paniek al mijn contacten ter plaatse gestalkt. Ik smeekte ze om mij gerust te stellen. De Sakura niet meemaken is gewoonweg ondenkbaar. Volgens de laatste berichten zullen we de naweeën van de bloesem zeker nog meemaken en daar zullen we ons mee verzoenen.

WABI SABI

De kerselaars die hun bloesem laten neerdwarrelen is net geen perfecte Sakurafoto meer. Gelukkig hebben de Japanners daar een woord voor: WABI SABI – de schoonheid van imperfectie. Als de natuur zijn vergankelijkheid openbaart, vind je innerlijke rust bij totale overgave.

Deze levenswijsheid neem ik mee op mijn tocht door Tokyo. Ik ga op zoek naar het schone in de ruwheid van de metropool. Het woord klinkt al heerlijk als je het alleen nog maar uitspreekt. Zeg een paar keer achter elkaar: WABISABI – WABISABI – WABISABI – WABISABI. Grappig, mysterieus en onvoorspelbaar, dat is de insteek van mijn wandelingen.
WABISABI – wandelen door Tokyo.

Nog nooit heb ik zo hard uitgekeken naar een weerzien.
En dan nog met een stad.
Tokyo. Suki Desu!

Volg Geert door Tokyo

Volg Geert Dehertefelt op zijn avontuur door Tokyo via Instagram & Facebook. Want van augustus tot oktober verblijft hij in de hoofdstad om en prachtige reisgids te realiseren in samenwerking met Tokyo.nl.

Meer weten over Geert? Lees zijn andere blogposts over “The Big One” en “Het ontstaan van zijn avontuur“.

Foto credits: Usodesita & Guilhem Vellut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening