Meteen naar de inhoud
Tokyo.nl » Is er stralingsgevaar in Tokyo?

Is er stralingsgevaar in Tokyo?

Radioactieve straling in Japan

Op 11 maart 2011 was er een nucleaire meltdown in de Fukushima kerncentrale. De meeste mensen zullen deze ramp zich nog wel herinneren aangezien hij meerdere malen het wereldnieuws haalde. De kerncentrale werd getroffen door een krachtige tsunami (grote vloedgolf uit zee) die werd veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 9.0 op de schaal van richter voor de kust van Japan. Normaal neemt een tsunami snel af als hij contact maakt met land maar doordat de kerncentrale zijn reactoren koelde met water uit de zee werd stond hij frontaal in het raakveld van de vloedgolf. Ga je op vakantie naar Tokyo dan wil je natuurlijk wel weten of het veilig is om te gaan. Het korte antwoord daarop is ja, hieronder volgt de uitleg.

Stralingsgevaar rond Fukushima

actuele straling Fukushima 2014

Tokyo ligt op ongeveer 250 kilometer afstand van Fukushima en ligt daardoor buiten het gevaar van de radioactieve straling. Hierboven zie je een actuele map van de straling rondom Fukushima, dit plaatje stamt uit 1 augustus 2014. Alleen de donkerrode/zwarte vierkantjes zijn schadelijk voor mensen, de overige vierkantjes geven aan dat er straling in de omgeving aanwezig is.

Toen de ramp net gebeurde adviseerde verschillende landen dat het beter was als je wegtrok tot ongeveer 500 kilometer buiten het rampgebied. Dit omdat straling soms door het weer meegenomen kan worden net zoals bij de ramp in Tsjernobyl gebeurde. De radioactieve straling werd toen over heel Europa meegevoerd door de wind, zelfs Nederland had er last van.

Tegenwoordig is het gebied rond Fukushima nog steeds niet begaanbaar voor toeristen of lokale mensen. Dit om de veiligheid te garanderen maar ook omdat de nucleaire kernen in de centrale nog instabiel zijn. Ramptoerist spelen gaat dus niet door.

Voor een up-to-date kaart van de straling check http://safecast.org/tilemap/, met dank aan Joost Kralt.

Het is 100% veilig reizen naar Tokyo

Doordat de ramp al enkele jaren geleden is gebeurd en de straling beperkt is gebleven door het snelle ingrijpen van de Japanse regering is het reizen naar Tokyo 100% veilig. Wel kunnen wij aanraden om niet richting de rampplek toe te trekken. Er is namelijk geen reden om daarheen te gaan want alle leuke bezienswaardigheden in Japan bevinden zich ver van deze plek.

De berichten dat de vis besmet zou zijn met straling en daardoor schadelijk voor je gezondheid zijn alleen maar roddels en nooit bewezen door wetenschappers. De kans dat je nu een vis of zeevruchten eet die besmet zijn is 0% want de Japanse overheid heeft uit voorzorg het gebied afgesloten voor visserij. Wees daarom niet bang het is veilig om in en rond Tokyo te reizen en alles te eten wat je wil.

Stralingsgevaar na de ramp

De ramp is Fukushima is niet te vergelijken met de kernramp die in Hiroshima of Nagasaki van de tweede wereldoorlog. Op deze steden was namelijk een atoombom gegooid precies op de stad met een grote hoeveelheid uranium. Dit uranium werd gelijk blootgesteld aan de open lucht waardoor het vrij spel had en niet snel meer uit het gebied verdween. Hierdoor was het stralingsgevaar in de jaren na de oorlog nog steeds zeer gevaarlijk voor mensen. In Fukushima is de situatie geheel anders er zit namelijk veel minder uranium in de centrales en dit afgeschermd dankzij dikke platen van lood en beton.

10 reacties op “Is er stralingsgevaar in Tokyo?”

 1. Wij twijfelen om in het najaar te reizen naar Tokyo en zijn wat bang gemaakt door verhalen over besmette vis.
  Klopt het dat deze vis wordt getest en wordt vernietigd als ze besmet is? Kan ik dit ergens terug vinden of is hier onderzoek over?
  Alvast bedankt,
  Groetjes Shauni

  1. Hoi Shauni, wees niet bang de standaarden doen niet onder voor de Nederlandse. Het is een super modern land waardoor al het eten net als bij ons in de supermarkt aan hoge eisen moet voldoen. Veel plezier!

 2. Het is belangrijk te vermelden dat het gebied rond de KERNREACTOR van Fukushima niet begaanbaar is, maar dat de PREFECTUUR Fukushima behoorlijk groot is, en voor het grootste gedeelte open en veilig is. Ik woon er zelf (Koriyama, Fukushima), en de stralingsniveaus zijn niet gevaarlijk, en op veel plaatsen zelfs lager dan bijv. in Rotterdam, volgens de data van zowel de overheid als die van onafhankelijke derden (zoals Safecast).

  Het afgesloten gebied kom je niet zomaar binnen, maar de rest van de prefectuur is mooi en heeft veel te bieden voor toeristen.

  1. Hey Joost,

   Zeer handige informatie inderdaad! Bedankt daarvoor. Heb je toevallig nog tips voor reizigers die naar Fukushima afreizen? Plekjes die ze echt moeten bezoeken of overslaan zoals de Fukushima kernreactor ;-)

   1. Ik zie nu pas je reactie, bedankt nog hiervoor. Nog een puntje, het kaartje van stralingsniveaus is van 2014, en er is veel vooruitgang geboekt sinds toen, dus hij is wel aan een update toe, bijv. via http://blog.safecast.org/. Daarbij geeft deze kaart alleen stralingsniveaus aan in Fukushima, waardoor het lijkt alsof de hele prefectuur besmet is en op mirakuleuze wijze ophoudt bij de prefectuursgrens. Je kunt overal straling meten, en deze niveaus zullen in de meeste gevallen even hoog zullen zijn als in het overgrote deel van Fukushima.

    Ik heb zeker tips voor plaatsen om te bezoeken in Fukushima:

    Lake Inawashiro, het grootste meer van Tohoku
    Ouchijuku, een historisch herbergsdorp (http://www.japan-guide.com/e/e7710.html)
    Mt. Bandai, een van Japan’s mooiste bergen met een spectaculair uitzicht over de regio en het meer (http://www.japan-guide.com/e/e7755.html)
    Spa Resort Hawaiians, bekend van de Japanse film ‘Hulu Girls’ (http://www.japan-guide.com/e/e7777.html)
    en nog veel andere plaatsen.

    De kerncentrale zou ik inderdaad vermijden (hoewel ik er wel geweest ben). De snelweg in de buurt van de centrale is wel open overigens, en op afspraak met Tepco is de centrale wel te bezoeken (bijv. voor universiteiten en andere instanties).

    1. Hoi Joost,

     Geen dank :) ik heb een link naar de stralingskaart gezet in het artikel! Super bedankt hiervoor. Denk dat reizigers hier een hoop aan hebben. Daarnaast ook leuke tips over Fukushima! Vooral Ouchijuku lijkt mij wel erg gaaf. Lijkt het je misschien leuk om een soort guide over Fukushima te schrijven? Met daarin de leukste bezienswaardigheden en tips. Groetjes.

    2. Hoi Joost,

     Kun je mij wat meer vertellen over hoe je de kerncentrale kan bezoeken? Ik ben hier namelijk erg geintresseerd in maar kan weinig vinden op internet..

 3. Vissen zwemmen…. die blijven daar echt niet op dezelfde plek…. dus het vis verhaal vind ik wel kloppen.
  Alleen het is 4 jaar geleden, dus lekker eten.

 4. Vreselijke ramp! Het is gelukkig nu weer veilig om af te reizen naar het geweldige Tokyo. Hoop er nog altijd een keer heen te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening