Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Toeristenvallen in Tokyo

Toeristenvallen in Tokyo

Toeristenvallen in Tokyo

In Tokyo krijg je nooit alles in één keer gezien. Toeristen besteden gemiddeld 3-tal dagen in deze gigantische stad en plannen hun trip aan de hand van online tips en zelfverklaarde hidden secrets. Ook al puilt Tokyo uit van de onweerstaanbare “feel like a local”-spots, worden de meeste toeristen steeds naar dezelfde plekken geleid. Zoals in iedere wereldstad heb je ook hier plaatsen die je beter kan vermijden, omdat ze simpelweg weinig tot niets gemeen hebben met het echte Tokyo.

Maar… Verboden vruchten zijn verleidelijk en moeilijk te weerstaan. We bezondigen ons op reis graag aan het lekker-uitgelaten-de-toerist-uithangen. In mijn op stapel staande Tokyo-reisgids voorzie ik daarom ook met plezier een wandeling langs de te mijden plekken in Tokyo. Een heerlijk tegendraadse ontdekkingstocht langs enkele opvallende toeristenvallen (tourist traps) in deze stad. Laat je tijdens deze wandeling gerust misleiden en begeef je zonder schuldgevoel op platgetreden paden. Voor de duidelijkheid krijgt deze wandeling symbolisch het nummer 13 mee in de reisgids.

De bekende toeristtraps in Tokyo

Alvast een voorsmaakje en een tipje van de sluier wandeling 13 gelicht voor als je deze zomer naar Tokyo reist:

1. Takeshita Dori in Harajuku

Takeshita Dori toeristenval


Foto credits: Jordy Meow

Het district Harajuku wordt overal beschreven als de thuishaven van dwarsdenkers en de jongerencultuur in Tokyo. Hoewel deze buurt wel degelijk enkele markante plaatsen telt, Design Fiesta Gallery en Cat Street om er twee op te noemen, heeft het zijn ziel voor een groot stuk verkocht aan de multinationals die deze buurt hebben veroverd. Een dieptepunt is de Takeshita Dori. Ooit was deze winkelstraat het centrum van een bloeiende subcultuur, vandaag is het bij uitstek toeristenval nummer 1. De onder manga-kenners zeer bekende Kawaii-gang is hier omgetoverd tot platte commerce.

Schuifel door deze straat en laaf je zonder scrupules aan vaag roze hebbedingetjes en veel te dure zoetigheden. Klamp je vast aan voorbijgangers, want wandelen lukt niet als gevolg van de overbevolkte meute die hier iedere dag neerstrijkt op zoek naar de verloren authenticiteit. Ben je op zoek naar een Hello Kitty-versie van jezelf, dan is dit het juiste adres. Koop een tot mijn verbazing hoog aangeprezen, plakkerige en smaakloze pannenkoek bij Santa Monica en geef gehoor aan je meest vlakke en commerciële kant. “Takeshita Dori: Kom je kostbare tijd verspelen in de schaduw van het Meiji Schrijn.”

Alternatief: Shimokitazawa. Deze buurt ten westen van Shibuya herbergt het echte hart van jong Tokyo. Hier vind je ontelbare tweedehandswinkels en originele koffiebars. ’s Avonds kan je op iedere hoek opkomende bands aan het werk zien en naar mijn gevoel de beste Okonimiyaki eten van heel de stad.

2. Robot Restaurant in Shinjuku

Robot restaurant in Tokyo

Kabukicho, in de buurt Shinjuku, is op zich al een zeer merkwaardige plek. Ooit was dit moerasgebied en nog steeds kan je erin verdwijnen en jezelf volledig verliezen in loos entertainment. Pal in het midden ligt het Robot Restaurant dat de unieke, levensloze Las Vegasstijl heeft omgetoverd tot een Japanse variant in deze toeristenval nummer 2. 99% van de bezoekers zijn toeristen. De andere 1% zijn Japanse zakenmensen die expats meesleuren naar deze vreemde plek.

Voor de duidelijkheid: Dit is geen restaurant. Waarom heet het dan Robot Restaurant? Je kan hier tijdens de pauze een bentoboxje bestellen om je honger te stillen. Logisch? Iedereen snakt tijdens zijn trip in Tokyo toch naar rubberen sushi platgeknepen op uitgedroogde witte rijst? Topkeuken!

Robot restaurant tribune

Het Robot Restaurant is niet meer dan een entertainmentkelder. Het kost 8000 yenn per persoon om een zitje te bemachtigen op de tribune en op online reserveren wordt aangeraden. De avonden zijn vaak weken op voorhand al uitverkocht. Geen paniek voor mensen met een overgevoelige blaas. De show wordt zo vaak onderbroken om chips, popcorn en gadgets te verkopen, dat men de show zelf als pauze installeert. Tijdens de voorstelling vergaat de aarde een paar keer, maar op het laatste nippertje worden we gered door robots.

Topkarakters die robots! Er is duidelijk geïnvesteerd in de poppen en lichtgevende constructies. Er werd niet gezien op een stroboscoop meer of minder. Iedereen kent zijn rol en alles verloopt vlekkeloos. Een avond Robot Restaurant blijkt een onduidelijke ervaring. Wil je jezelf een hele avond afvragen waar je in godsnaam bent terechtgekomen? Als je wilt weten hoe het voelt om bedrogen te worden zonder dat je het zelf in de gaten hebt, boek dan een ticket op de eerste rij voor een ervaring die je kijk op de zin van het leven voor eens en voor altijd zal veranderen. Deze plek heeft niks te maken met het echte Tokyo, dus allen daarheen!

Alternatief: VR-zone in Shinjuku. In dit vernuftige virtual reality-pretpark zorg je zelf voor de ondergang van de wereld. Zet een VR-bril op en vecht met robots, zweef boven Tokyo en steek een diepe ravijn over zonder te vallen. Een staaltje toptechniek en een evenement op hoog niveau!

3. Golden Gai in Shinjuku

Golden Gai tokyo

Foto credits: Stephen Kelly

Hidden secrets die zo bekend worden, mag je snel weer vergeten. De Golden Gai in Shinjuku is zo ten onder gegaan aan zijn succes. In deze shotengai, steegjes volgepropt met minibars, krioelt het van de toeristen. De meeste bars bieden slechts plaats aan een tiental drinkers en dat bleek ooit de aantrekkingskracht van deze buurt. Aan gezellige, kroezelige bars met een uitstekende reputatie in de Golden Gai geen gebrek. Maar je komt er niet meer in! De meeste bars hebben buiten bordjes gehangen met “No tourists”. Doordat deze shotengai overal meer en meer werd geprezen als unieke, verborgen parel, overspoelden de afgelopen jaren horden toeristen deze bars. De plekken die nog wel toeristen ontvangen, zijn zo westers geworden dat een Japanner zich er zelf niet meer thuis voelt. Zij blijven weg, de toeristen komen.

De Tokyoërs die hun weg toch nog vinden naar Golden Gai verbergen zich in de goed afgesloten bars die uitsluitend nog de lokale bevolking van drank voorzien. Racisme zegt de ene, zelfbehoud volgens de andere. Je kan alleen maar vaststellen dat deze plek volledig verzadigd is geraakt en dat je als toerist beter uitwijkt naar andere Shotengai in Tokyo. Geloof me, er zijn er genoeg. Laat de Golden Gai aan diegene die de sfeer van thuis nodig heeft als houvast in deze ongrijpbare stad. De dolende, ontdekkende toerist kiest best voor een andere buurt.

Alternatief: Harmonica Alley in Kichijoji of Ebisu Yokocho. (Shhht, dit houden we onder ons ?)

Lekker tegendraads wandelplezier!

Eén dag volledig fout gaan. In Tokyo is alles mogelijk. Lekker tegendraads wandelplezier en tot volgende maand voor een nieuwe blog,
Geert

1 reactie op “Toeristenvallen in Tokyo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening