Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Top 10 musea in Tokyo voor jong & oud

Top 10 musea in Tokyo voor jong & oud

Top 10 musea in Tokyo

In Tokyo is bizar veel te ondernemen. Lekker eten of drinken, uitgaan, mensen kijken, tempels uit een ver verleden ontdekken en natuurlijk enkele wereldberoemde musea bezoeken! Een bezoekje aan minstens één museum moet zeker op de bucketlist staan van elke reiziger, ongeacht of je een meerdaagse stedentrip naar Tokyo maakt of enkele weken door heel Japan reist. In de hoofdstad zijn talloze musea of je nu van geschiedenis, anime of moderne kunst houdt, in Tokyo vind je een museum voor allemaal. We hebben daarom een selectie gemaakt van de top 10 musea in Tokyo voor 2024.

Gebruik de hier onderstaande links om direct naar één van deze musea te springen;

 1. TeamLab Borderless
 2. TeamLab Planets
 3. Edo-Tokyo Museum
 4. Samurai Museum
 5. Mori Art Museum
 6. Nationaal Museum van Tokyo
 7. Metropolitan Art Museum
 8. Ghibli Museum
 9. Earthquake Science Museum
 10. Nezu museum

Tip: Grutto museum pas

Van plan om meerdere musea op te bezoeken in Tokyo? Overweeg dan een Grutto pas voor 2200 yen, hiermee kan je gratis z’n 95 museums in inclusief onze top 10. Je kan de Grutto pas kopen bij elk participerend museum, lees hier meer.

1. TeamLab Borderless – lichtexplosie en social media hit

TeamlabBorderless museum Tokyo
Teamlab Borderless museum Tokyo – CC Teamlab

Grote kans dat je van dit museum al wel eens een foto of video voorbij hebt zien komen op Facebook of Instagram. Het teamLab Borderless is een digitaal kunstmuseum met verbluffend mooie tentoonstellingen, vol met allerlei projecties en spiegels. Digitale projectors projecteren geanimeerde kunstwerken die zich over de vloer, het plafond en de muren bewegen. Je kijkt hier simpelweg je ogen uit!

Teamlab Borderless museum Tokyo - CC Teamlab
Teamlab Borderless museum Tokyo – CC Teamlab

Het teamLab Borderless digitaal kunstmuseum is niet slechts iets waarnaar je kijkt, maar is iets wat je meemaakt. Veel van de tentoonstellingen zijn namelijk interactief. Zo gebeurt er wat geks als je hier een kop thee drinkt bijvoorbeeld…

Teamlab Borderless museum
Teamlab Borderless museum lampen illusie – CC Teamlab

TeamLab Borderless is simpelweg een ervaring die je niet mag missen. Je kunt hier gemakkelijk meer dan 3 uur doorbrengen. Er is echter wel één groot nadeel: dit museum is – mede dankzij alle aandacht op social media – razend populair. Daarom is het aan te raden dat je van tevoren je tickets regelt. Dit kan eenvoudig via de GetYourGuide bijvoorbeeld. Plus hiermee skip je de rij.

Het museum, gelegen op het kunstmatige eiland Odaiba, is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Aomi Station ligt namelijk om de hoek. Het museum is geopend van 10:00 uur ‘s ochtends tot 19:00 uur ‘s avonds en leuk voor jong en oud.

Vergeet trouwens geen reclame te maken voor Tokyo.nl wanneer je het museum bezoekt bij de vissenmuur. Bedankt alvast :-D

Vis met logo Tokyo.nl in Teamlab museum
Even wat reclame maken in het TeamLab museum

Adres: 1-3-8 | Odaiba Palette Town, MORI Building Digital Art Museum: teamLab Borderless, Aomi, Koto 135-0064, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 10:00 – 19:00 (elke dag)
Tickets/entree: volwassenen 3200 yen, kinderen (4-14) 1000 yen
Website: https://borderless.teamlab.art/

2. TeamLab Planets

Teamlab Planets museum
Teamlab Planets museum in Tokyo – CC Teamlab

Lijkt een teamLab museum jou wel wat, maar zit je niet te wachten op alle drukte in Borderless? Bezoek dan teamLab Planets! Dit is een soortgelijke, unieke (tegenstrijdig, we weten het) interactieve ervaring. Maar dan zonder alle drukte! Ook zijn er een aantal verschillen tussen de tentoonstellingen, maar in principe komt het op hetzelfde neer: een bijzondere, interactieve ervaring met digitaal geprojecteerde kunstwerken op het plafond, de muren en de vloer.

Teamlab Planets Tokyo
Teamlab Planets ingang

Tickets voor teamLab Planets zijn een fractie goedkoper dan voor Borderless. Ook de openingstijden zijn anders. Planets is namelijk op vrijdagen en zaterdagen open tot 9 uur ‘s avonds. Doordeweeks zijn de openingstijden gelijk aan die van teamLab Borderless. TeamLab Planets is gemakkelijk te bereiken: het museum ligt namelijk pal naast Shin-toyosu Station, niet ver van de nieuwe mega vismarkt (leuk te combineren!). Reserveer hier ook vooraf je Tickets via GetYourGuide anders sta je in een lange rij.

Dus, ben je opzoek naar een bizarre, interactieve en relatief rustige ervaring? Dan moet je bij teamLab Planets zijn! Net zo leuk voor jong en oud alleen wat kleinschaliger.

Adres: 6-1-16 Toyosu | teamLab Planets TOKYO, Koto 135-0061, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 10:00 – 19:00 (normale dagen), 10:00 – 21:00 (vrijdag en zaterdag)
Tickets/entree: volwassenen 3200 yen, studenten 2500 yen, 65+ 2400 yen en kinderen (4-12) 800 yen
Website: https://planets.teamlab.art/tokyo/

3. Edo-Tokyo Museum – leer over de rijke Japanse geschiedenis

Edo-Tokyo museum
Edo-Tokyo museum maquette op schaal

Geïnteresseerd in de Japanse geschiedenis? Dan zit je bij het Edo-Tokyo Museum helemaal op je plek. Dit vooral historische museum, dat zich voornamelijk richt op de 400-jarige geschiedenis van de Edo-periode maar ook de afgelopen 100 jaar, vertelt op een interactieve manier aan bezoekers hoe de Tokyoten in deze periode leefden.

Ze laten op schaal gemaakte maquettes zien van hoe de gebouwen eruit zagen, wat het politieke klimaat was en hoe de stad zich heeft ontwikkelt to de metropool die het nu is.Soms doet het zelfs een beetje denken aan ons “eigen” Madurodam: want ook in het Edo-Tokyo Museum wordt er veel gebruikt gemaakt van kleine schaal-modellen van steden en dorpen. Daarnaast zijn hier ook levensgrote maquettes en tal van andere interessante stukken uit de geschiedenis van Tokyo te bewonderen.

Edo-Tokyo museum
Edo-Tokyo museum

Naast de vaste collectie worden er ook speciale, tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Kijk op de website om te zien welke tentoonstellingen er allemaal zijn wanneer jij dit museum bezoekt. Er zijn vrijwillige gidsen, die overigens uitstekend Engels spreken, en je maar al te graag het museum laten zien.

Edo-Tokyo museum maquette
Edo-Tokyo museum maquette

De entree voor het Edo-Tokyo Museum bedraagt slechts 600 yen. Het museum ligt pal naast het JR Ryogoku Station (niet ver van het beroemde Ryogoku stadion). Op maandagen is het museum gesloten, met uitzondering van feest- en vakantiedagen. Het museum is geopend van half 10 in de ochtend tot half 6 in de middag. Op zaterdagen heb je wat langer de tijd: dan is het museum tot half 8 geopend.

Adres: 1-4-1 Yokoami, Sumida 130-0015, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 9:30 – 17:30 (zaterdag tot 19:30)
Tickets/entree: 600 yen (soms meer voor tijdelijke tentoonstellingen)
Website: http://www.edo-tokyo-museum.or.jp/en

4. Samurai Museum

samoerai masker
Samoerai harnas in het Samurai museum

De Japanse geschiedenis, met haar bloeddorstige shoguns, legendarische samoerai’s en illustere keizers spreekt enorm tot de verbeelding. Denk maar eens aan alle Hollywood-films die aan dit onderwerp zijn gewijd. Daarom is een bezoek aan het Samurai Museum in Shinjuku een absolute must als jij ook benieuwd bent naar het leven van de echte samoerai!

Het wat minder bekende museum heeft een uitgebreide collectie harnassen, katana’s (zwaarden) en meer artefacten uit de roerige levenswijze van deze beroemde krijgers. Zo leer je niet alleen meer over deze aan eer-gebonden soldaten, maar ook over hun belangrijke rol in de Japanse geschiedenis. Het museum heeft ook een kleine souvenirwinkel: ideaal als je nog een souvenir voor het thuisfront zoekt.

Samurai Museum Toyko
Samurai Museum Toyko – CC Monica Wong

Het museum ligt in het district Shinjuku en is gemakkelijk te bereiken dankzij de nabijgelegen Seibu-Shinjuku en Shinjuku stations. Entree bedraagt 1800 yen. De openingstijden zijn ruim: het museum is geopend van half 11 ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds. In het weekend is het Samurai Museum gesloten. Meer weten? Check dan de website van het Samurai Museum.

Adres: 2-25-6 Kabukicho | Eiwa Dairoku Bldg 1F, Shinjuku 160-0021, Tokyo Prefecture
Openingstijden: 10:30 – 21:00 (in weekend gesloten)
Tickets/entree: volwassenen 1800 yen, kinderen (tot 12) 800 yen, jonge kinderen (<4) gratis
Website: https://www.samuraimuseum.jp/en/

5. Mori Art Museum

Mori Art Museum Tokyo
Mori Art Museum Tokyo – CC Yuya Tamai

Het Mori Art Museum is hét museum voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Het museum bevindt zich hoog in een van de wolkenkrabbers van Roppongi Hills. De nadruk ligt op hedendaagse kunst van voornamelijk Aziatische kunstenaars.

Het museum heeft geen vaste collectie, slechts tijdelijke tentoonstellingen. Dus, ben je al een keer eerder geweest, dan kan het zeker geen kwaad om een jaar later nog een keer te gaan. Vanaf het museum heb je overigens ook een prachtig uitzicht over Tokyo. Je zit immers op de 53e verdieping van een wolkenkrabber!

Mori Art Museum Tokyo
Mori Art Museum Tokyo – CC Yuya Tamai

Met het openbaar vervoer is het Mori Art Station het beste via Roppongi Station te bereiken. Een ticket kost je als volwassenen 1800 yen, studenten, kinderen en ouderen krijgen korting. De openingstijden variëren, maar op de meeste dagen is het museum geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. Let op: het museum is alleen geopend wanneer er een tentoonstellingen gaande is. Houd daarom de website van het Mori Art Museum goed in de gaten.

Adres: 1-4-1 Yokoami, Sumida 130-0015, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 10:00 – 20:00 (normale dagen), 10:00 – 17:00 (dinsdag)
Tickets/entree:
volwassenen 1800 yen, kinderen 600 yen, studenten 1200 yen en ouderen 1500 yen
Website: https://www.mori.art.museum/en/

6. Nationaal Museum van Tokyo – grootste kunstmuseum van Japan

National Museum of Tokyo
National Museum of Tokyo – CC TenSafeFrogs

Rondom Uenopark vind je tal van grote en bekende musea en zo ook het Nationaal Museum van Tokyo. Dit is het grootste kunstmuseum van Japan en één van de grootste kunstmusea wereldwijd. Ben je een kunstliefhebber, dan moet je hierheen.

De kunstcollectie van het museum betreft ongeveer 110.000 stukken is de grootste van Japan, maar 4.000 stukken worden echter tentoongesteld. Het complex bestaat uit zes verschillende gebouwen, elk met zijn eigen vaste collectie. Je vindt hier allerlei soorten kunst: van klassieke schilderijen tot wapens en harnassen. Wil je alles in dit museum zien, dan ben je wel even zoet. Daarnaast zijn er naast de vaste collecties ook altijd tijdelijke tentoonstellingen gaande!

National Museum of Tokyo - cc: TenSafeFrogs
National Museum of Tokyo – CC TenSafeFrogs

Het Nationaal Museum van Tokyo ligt in het grote Uenopark, vlakbij het Ueno Station. Voor de vaste collectie betaal je slechts 620, voor tijdelijke tentoonstellingen doorgaans meer. Het museum is geopend van half 10 tot 5 uur. Op vrijdagen, in het weekend en gedurende vakanties kan het museum echter ruimere openingstijden hebben. Kijk hiervoor op de website van het museum. Let wel op het kan erg druk zijn waardoor er een flinke rij staat.

Adres: 13-9 Ueno Park, Taito 110-0007, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 9:30 – 17:00 (normale dagen), 9:30 – 18:00/9:30 – 20:00 (weekend, vakantiedagen)
Tickets/entree: 620 yen
Website: https://www.tnm.jp/?lang=en

7. Metropolitan Art Museum

Metropolitan Art Museum Tokyo
Metropolitan Art Museum Tokyo in Ueno – CC Gaijinpot

Ben je toch in Ueno Park om bijvoorbeeld het Nationaal Museum te bezoeken, dan kun je deze goed combineren met het Metropolitan Art Museum. Dit kunstmuseum focust zich op hedendaagse kunst en heeft als doel om de waardering voor kunst te verhogen.

De vaste collectie van het Metropolitan Art Museum is relatief beperkt, maar het echte hoogtepunt zijn de speciale tentoonstellingen. Met de tijdelijke tentoonstellingen laat het museum niet alleen de werken zien van grote, bekende kunstenaars, maar ook van kleinere, lokale kunstenaars of kunstgroepen.

Ben je een liefhebber van hedendaagse kunst of ben je simpelweg geïnteresseerd, dan is een bezoek aan het Metropolitan Art Museum zeker de moeite waard.

Metropolitan Art Museum Tokyo
Metropolitan Art Museum Tokyo in Ueno – CC Gaijinpot

Het Metropolitan Art Museum is het beste te bereiken door te reizen op Ueno Station. Vanaf hier is het slechts een korte wandeling door Ueno Park. Entree varieert per tentoonstelling. Het museum is doorgaans de gehele week (van 9:30 tot 17:30) geopend, met uitzondering van bepaalde maandagen.

Adres: 8-36 Ueno-Park Taito-ku, Tokyo 110-0007
Openingstijden: 9:30 – 17:30
Tickets/entree: verschilt per tentoonstelling
Website: https://www.tobikan.jp/en/

8. Ghibli Museum – voor liefhebbers van animatie en jonge gezinnen

Ghibli museum roadsign
Ghibli museum in Mitake Tokyo

Het Ghibli Museum, gelegen in de wijk Mitaka, is compleet gewijd aan het werk van animatie filmmaker Haya Miyazaki. In tegenstelling tot veel andere musea in de stad is dit een compact museum. Dat doet echter niet af aan de beleving: het museum is prachtig afgewerkt.

De kamers zijn allemaal gebaseerd op door Studio Ghibli-animatiefilms en zorgen voor een gave, interactieve ervaring. Leuk in je eentje, met je partner en helemaal met de kinderen! Het is een soort Disney museum voor de Japanners.

Entree Ghibli museum
Entree Ghibli museum

Tickets zijn alleen van tevoren te krijgen. Daarvoor kun je terecht op de website van Ghibli museum. Het museum is van woensdag tot en met maandag geopend, van 10 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds. Je kunt Ghibli Museum het makkelijkste bereiken door te reizen op Mitaka Station. Vanaf hier kun je kiezen om een kwartiertje te lopen of de “Ghibli style” bus te nemen.

Adres: 1-1-83 Shimorenjaku, Mitaka 181-0013, Tokyo Prefectuur Openingstijden: 10:00 – 18:00
Tickets/entree:
voor Nederlanders doorgaans rond de €18,- (verschilt per reisorganisatie)
Website: http://www.ghibli-museum.jp/en/

9. Earthquake Science Museum

Earthquake Science Museum
Earthquake Science Museum in Tokyo – CC Time Travel Turtle

Helaas spelen natuurrampen een grote rol in de geschiedenis van Japan en Tokyo. Om dit echt goed te begrijpen, moet je het Earthquake Science Museum eens bezocht hebben. Hier maak je in de simulator mee hoe heftig een aardbeving voelt, leer je over de verschillende verwoestende Japanse aardbeving én krijg je overlevingstips gezien de Tokyoten zich nog altijd aan het voorbereiden zijn op “the Big One“, een mega aardbeving. Het Earthquake Science Museum is een totaal andere ervaring dan andere musea in Tokyo en daardoor erg memorabel.

The Big One aardbeving handleiding Tokyo
The big One aardbeving handleiding

Het Earthquake Science Museum ligt in de wijk Kita en is het beste te bereiken door met het openbaar vervoer te reizen op Nishigara Station of Kaminakazato Station. Toegang tot het museum is compleet gratis. Het museum is op maandagen gesloten, de rest van de dagen is het geopend van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur in de middag.

Adres: 2-1-6 Nishigahara, Kita 114-0024, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 9:00 – 17:00
Tickets/entree: gratis
Website: http://www.city.kita.tokyo.jp/bosai/bosai-bohan/bosai/shobosho/kagaku/ (helaas alleen in het Japans)

10. Nezu Museum

Tuin Nezu museum Tokyo
Tuin Nezu museum Tokyo – CC Daniel Neubauer

Het Nezu Museum is een gave combinatie tussen traditionele Japanse kunstvormen, de welbekende Japanse tuinen en moderne Japanse architectuur. Dit museum heeft een gevarieerde collectie met onder andere schilderijen, kalligrafie en textiele.

Naast de vaste collectie heeft het Nezu Museum elke 4-6 weken een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Kom hier ook even tot rust in de Japanse tuin waar je heerlijk rond kunt slenteren. Na je wandeling en bezoek aan het museum kun je in het café genieten van een kop thee of souvenirs kopen in de museumshop.

Nezu museum Tokyo
Tuin Nezu museum Tokyo – CC Daniel Neubauer

Wil je alle aspecten van de Japanse cultuur, van de traditionele kunsten en culturele voorwerpen tot moderne architectuur, dan moet Nezu Museum zeker op je lijst staan. Entree kost 1000 yen. Je kunt het museum van dinsdag tot en met zondag bezoeken, vanaf 10 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. De bereikbaarheid van het museum is uitstekend: Omote-sando Station ligt op 10 minuten loopafstand

Adres: 6-5-1 Minamiaoyama, Minato 107-0062, Tokyo Prefectuur
Openingstijden: 10:00 – 17:00
Tickets/entree:
1000 yen
Website: http://www.nezu-muse.or.jp/en/#34

Er zijn 173 officieel geregistreerde musea in Tokyo te vinden. In Japan zijn er totaal 18.000 museums.

Andere gave musea

Eigenlijk is het oneerlijk om een “top 10 beste musea in Tokyo” te maken. Immers, er zijn honderden musea in Tokyo, die allemaal andere mensen aanspreken. Een vaste “dit zijn de 10 beste musea” zou daarom ook niet op z’n plaats zijn. Zie dit meer als een lijstje met 10 musea die zeker het bezoeken waard zijn. Laat dit lijstje je in ieder geval geen grenzen opleggen!

Andere leuke musea zijn bijvoorbeeld;

Genoeg musea bezocht? Bekijk ook eens de top 15 dagtrips of onze top bezienswaardigheden voor inspiratie in wat te doen in Tokyo.

4 reacties op “Top 10 musea in Tokyo voor jong & oud”

 1. Vanmorgen extra vroeg opgestaan om kaartjes te kunnen kopen voor het Gihbli Museum. Mijn dochter en ik zijn grote anime fans en we wilden erg graag naar dit Museum. Helaas was ik niet vroeg genoeg 2 uur in de queue gestaan en toen waren ze voor buitenlanders uitverkocht.
  Ik heb het nog wel geprobeert via de Japanse site want op zich zijn er kaartjes genoeg. Daar is het gelukt om kaartjes te reserveren naar zonder Japans telefoonnummer kun je de kaartjes niet kopen.
  Is er iemand die misschien nog een manier weet om kaartjes te bemachtigen? Helaas kennen wij niemand in Japan.

  1. Hoi Frans, het is inderdaad super lastig om voor dit museum kaartjes te bemachtigen! Vrienden van mij is het toevallig afgelopen week gelukt via een omweg. Ze hebben gevraagd of het hostel waar ze verbleven wilde helpen! En die hadden een Japans telefoonnummer. Misschien kunnen jullie het ook proberen via het hotel/hostel? Anders is er natuurlijk ook nog Nintendo World! Die is minder anime maar wel erg leuk ook. Succes!!

 2. Ik wil zo graag nog een keer naar één van de twee TeamLabs!
  Het Nationaal Museum van Tokyo vond ik een beetje overweldigend. Er was zoveel te zijn dat het uitputtend was. Ik zou aanraden slechts 1 of 2 delen van het museum te bekijken per bezoek. In het Edo-Tokyo Museum was erg mooi. Ik kon het interactieve gedeelte erg waarderen. Door het hele museum staan dingen die je mag aanraken en uitproberen, en de maquettes zijn erg mooi gemaakt.

  1. Jep TeamLab moet echt op je bucketlist staan, ookal ben je geen fan van musea het is gewoon zo gaaf in elkaar gezet met alle licht illusies.

   Klopt helemaal het Nationaal Museum is echt gigantisch! Ben er zelf ook twee dagen mee bezig geweest voordat ik alles z’n beetje had gezien. Vond het Edo-Tokyo museum door alle interactieve elementen ook erg leuk en al helemaal voor kinderen. Daarnaast is het gebouw van het Edo-Tokyo museum ook erg tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening