Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Top 5 treinreizen in Japan

Top 5 treinreizen in Japan

Shinkansen sneltrein

Dat Japan een land is waar veel gereisd wordt met het openbaar vervoer mag duidelijk zijn. De wegen staan vaak vast met verkeer waardoor veel mensen uitwijken naar de metro, trein of tram. Hierdoor is het netwerk van de Japanse spoorwegen gigantisch gegroeid maar kent het ook nog een aantal antieke en prachtige spoorwegen die in het rijtje van de Europese toppers zoals de Glacier Express thuishoren.

Wij hebben een top vijf gemaakt van mooiste treinritten in Japan. Deze treinreizen geven je een andere kijk op de omgeving dan vanuit een auto of vliegtuig. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat de treinen niet op tijd rijden want de Japanse spoorwegen staan bekend om hun punctualiteit. Een voorbeeld; de gemiddelde vertraging van de Tokaido Shinkansen (hogesnelheidstrein) in 2013 is maar 0.6 minuten. Daarnaast is een trein al vertraagd als hij 5 minuten later vertrekt en krijg je het volledige ticketbedrag terug.

Bijna al deze treinreizen zijn gratis te maken met een JR rail pass.

Top vijf treinreizen in Japan

De meeste treinen die we in onze top 5 hebben staan rijden niet voor de snelheid of efficiëntie maar wel om de reizigers te laten genieten van het uitzicht. Sommige van de treinrails gaan zelfs door gebieden die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan.

1. Gonō Line (Aomori naar Akita)

Gono spoorwegen Japan
Op nummer 1 staat de Gonō Line die je brengt vanaf Aomori naar Akita. Je vertrekt vanaf Aomori gelegen in noordelijkste puntje van het Japanse eiland Honshu en reist dan langzaam langs de kust naar beneden richting Akita. Deze treinrit staat bovenaan onze top 5 omdat hij prachtig is.

De trein reist langs de prachtige kustlijn en je komt in aanraking met de Tsugaru cultuur. Daarnaast is het hoogtepunt van de treinreis het UNESCO bos Shirakami-Sanchi. In de trein is ook vermaak in de vorm van shamisen muziekanten (traditionele Japanse volks muzikanten). Het eerste plaatje is van de Gonō spoorlijn.

2. Ōigawa Railway (Shizuoka)

Oigawa Railway
De Ōigawa Railway (Shizuoka) is te vinden op de tweede plek in onze top treinreizen van Japan omdat je in een ouderwetse stoomlocomotief reist. Je krijgt hierdoor een historische ervaring en rijd door prachtige theeplantages, langs en over rivieren en dwars door de Japanse Alpen. Het is een onvergetelijke reis die niet snel gaat maar dat geeft ook totaal niet.

3. Senmō Main lijn (Hokkaido)

Senmō Main lijn brengt je door het ruige noordelijke eiland Hokkaido. Dit betekend dat je vooral stopt in prachtige bossen en parken zoals het Kushiro-shitsugen nationale park of het Abashiri Quasi-nationale park. Je reist langs de Zee van Okhotsk en het meer van Tofutsu. Ga je in de winter dan krijg je een prachtig wit landschap en bevroren zee met ijsschotsen er gratis bij. Een prachtige ervaring voor elke treinreiziger.

4. Sagano Scenic Railway (Kyoto)

Sagano Scenic Railway Kyoto


Kyoto staat niet alleen bekend om zijn hoeveelheid oude tempels en shrines maar ook om één van de mooiste spoorwegen van Japan. De Sagano Scenic Railway brengt je in een oude diesel trein langs cultureel erfgoed en de prachtige natuur rond de stad Kyoto. Daarnaast is de trein van hout en bijna geheel open waardoor je kan genieten van het heerlijke weer.

5. South Aso Railway (Kumamoto)

De South Aso Railway in Kumamoto raast over prachtige stalen bruggen en oude spoorwegen door prachtige bossen en over ravijnen. De trein is oud en helemaal van staal net als de wagons. Hierdoor krijg je naast een prachtig uitzicht ook nog eens een stukje Japanse historie erbij.

Shinkansen treinreizen

We hebben de Shinkansen niet opgenomen in onze top 5 omdat de bovenstaande treinreizen vooral plezierreisjes zijn. Toch is een reisje met de Shinkansen geen vervelende ervaring want de trein raast met een gigantische snelheid van rond de 300 km per uur door het landschap. Erg gaaf op een keer mee te maken!

4 reacties op “Top 5 treinreizen in Japan”

 1. Beste,
  We trekken komende zomer naar Japan, en dankzij uw site, willen we absoluut de treinreis van Aomori naar Akita doen. We komen normaalgezien rechtstreeks uit Tokyo. Is het een route waar je halverwege kan afstappen en de dag erna het vervolg doen bv? Of zou u dat niet aanraden?
  We komen toe in Aomori met de trein vanuit Tokyo of Nikko, dat weten we nog niet. We gaan in ieder geval speciaal naar het noorden omwille van die route. Hebt u tips voor leuke plekken om te overnachten, met kinderen? Alvast bedankt!

  1. Hoi Dominique, wat een fantastisch leuk plan. Ik ben echt mega jaloers en hoor graag hoe het is geweest. Ik heb zelf sinds kort een kleintje en dit soort reizen staan nu natuurlijk ook op de planning. Zoals je al gemerkt hebt is deze regio wat onderbelicht op mijn site, ben hier zelf nog te weinig geweest om de leukste plekjes te kunnen aanwijzen. Je kan uiteraard wel op meerdere plekken stoppen, neem anders een kijkje op deze pagina https://tokyo.nl/japan/tohoku/ die heb ik samen gemaakt met het Japanse bureau van Toerisme. Als je de kans hebt om in Nikko te starten zou ik dat zeker doen, prachtige plek https://tokyo.nl/japan/nikko/! Mocht je zelf nog leuke tips hebben dan hoor ik het graag.

 2. Wij willen 1 dag alleen ervaren om met de trein te reizen van Osaka naar Shibuya station, hoeveel gaat het ons kosten? Het is voor 2 personen.
  Moet ik vooraf ook al de kaartjes kopen?

  1. Beste Agatha, sorry voor de trage reactie. Kosten hiervoor verschillen per treinnetwerk (Shinkansen of normale trein) en ook nog eens per dag en tijd op de dag zelf. Ik kan hier dus geen goed antwoord op geven. Wat ik kan aanraden is om even de reis te plannen via Google Maps, deze geeft gelijk een indicatie van de kosten. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening