Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Top 5 wandelroutes in Japan

Top 5 wandelroutes in Japan

Wandelen in Japan

Wat veel mensen niet weten is dat je in Japan prachtige wandelingen kan maken. Of je nu op zoek bent naar een grote, meerdaagse hike of een bescheiden dagwandeling, in Japan kan het allemaal. Dit is vooral te danken aan de prachtige flora en fauna van de verschillende eilanden met elk hun eigen klimaat. Daarbij gaan de Japanners zelf ook maar al te graag de natuur in om te trekken waardoor de faciliteiten top notch zijn. We hebben de leukste wandelroutes voor 2024 op een rij gezet in dit artikel.

Over welke wandeling wil je meer informatie?

Geschiedenis en tempels in Kyoto
Wandelen in de heuvels van Japan

Bijna overal in Japan vind je bergen, heuvels en uitgestrekte (oer)bossen wat het landschap veel karakter geeft. Ook qua Netvoorzieningen ontbreekt er niks. Er zijn nette, goed aangelegde en gemarkeerde paden die jaarlijks worden onderhouden door de autoriteiten en vrijwilligers. Het is dus niet voor niets dat zoveel mensen op Japan afkomen om hier te wandelen!

In Japan kun je prima een wandelvakantie van meerdere weken houden, maar ook voor een dagje wandelen zijn er genoeg routes. Wij hebben een top 5 wandelingen in Japan samengesteld die de moeite waard zijn voor en begaanbaar voor bijna elke wandelaar.

De top 5 Japanse hiking en wandel routes

De volgende 5 routes staan bekend als de mooiste wandelingen in heel het land. Onderling variëren ze sterk, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn bijzonder leuk, toegankelijk en bovendien bieden ze een uniek kijkje in de Japanse natuur (en soms een beetje de cultuur).

#1 Mount Fuji ‘beklimmen’

Mount Fuji wandelroute
Mount Fuji wandelroute

Mount Fuji is de hoogste berg van Japan (eigenlijk een vulkaan) en is maar liefst 3776 meter hoog. Actief is deze vulkaan echter al duizenden jaren niet meer. Het ‘beklimmen’ is toch een serieuze onderneming ondanks de goed begaanbare paden naar de top van de berg. Voordat je dit onderneemt is het belangrijk dat je ervaring hebt met wandelen en ook geschikte spullen, zoals wandelschoenen, een goede rugzak en regenkleding hebt.

Uitzicht Mount Fuji Toyko
Mount Fuji met herfstkleuren

Onder Japanners is het beklimmen van Mount Fuji erg popoulair omdat het één van de drie heilige bergtoppen is van Japan, de andere twee zijn Mount Tateyama & Mount Haku. In het klimseizoen dat van juli tot half september loopt ben je dan ook niet de enige die de klim onderneemt. Jaarlijks beklimmen rond de 200.000 mensen(!) de berg.

Fuji Hakone Izu Nationaal Park
Fuji in de lente

Omdat de klim vrij uitdagend is, zijn de verschillende routes naar de top voorzien van meerdere rustplaatsen. Hier kun je uitrusten en genieten van het uitzicht. Het wordt aangeraden om alleen tijdens het officiële klimseizoen, dat van begin juli tot eind september duurt, de berg te beklimmen. Buiten het seizoen zijn veel van de berghutten gesloten en zijn de weersomstandigheden gevaarlijker. Zo ligt er tot diep in mei/juni vaak nog sneeuw op de berg. Je kan dan ook de berg alleen met een gids beklimmen.

Berg Fuji Japan vliegtuig
Fuji vanuit de lucht

Er zijn maar liefst 4 verschillende wandelroutes die naar de top van Mount Fuji leiden. De meest populaire hiervan is de zogenaamde Fuji Subaru Line 5 Station route. De wandeling naar de top via deze route duurt 5 tot 7 uur en is het zeer goed begaanbaar.

Ben je onervaren maar wil je toch naar de top van Mount Fuji? Dan kun je een berggids inhuren. Dan ga je met een georganiseerde tour de berg op. Bijna al deze reizen hebben Engelstalige gidsen en soms zelfs een Nederlandssprekende. De berg ligt in de buurt van Tokyo is en daarom gemakkelijk te bereiken met de shinkansen. Ook zijn er diverse busreizen van Tokyo naar de voet van de berg, een dagtrip is dus mogelijk.

Mount Fuji staat om zijn toegankelijke routes en goede bereikbaarheid met stipt op nummer #1 van onze top 15 dagtrips vanuit Tokyo.

#2 Shikoku Henro pelgrimstocht langs 88 tempels

Wandelroute Shikoku 88 tempel route

De Shikoku Henro pelgrimstocht een is uitdagende pelgrimstocht langs alle 88 tempels op het eiland Shikoku en beroemd binnen Shingon geloof (aftakking van het boeddhisme en Shinto geloof). Tijdens deze wandeling treed je even in de sporen van de geleerde monnik Kobo Daishi (Kūkai) rond het jaar 700-800. Let wel op deze wandeling is voor de fanatieke wandelaars: in totaal is de tocht meer dan 1200 kilometer lang. Flink trainen is daarom aan te raden gezien de gehele wandeltocht 5 tot 7 weken kan duren. De paden zijn goed onderhouden en makkelijk begaanbaar waardoor het een prettige wandeling is. Heb je te weinig tijd? Het is natuurlijk ook mogelijk om slechts een deel van de tocht af te leggen.

Shikoku 88 tempel route
88 tempel route – Shikoku

Tijdens de tocht overnacht je in één van de 88 tempels of in speciale herbergen voor pelgrims. Hier betaal je een kleine prijs voor de overnachting en het avondeten/ontbijt. Ook zijn er verschillende hutjes en herbergen neergezet langs de route, hier kun je gratis overnachten maar verwacht niet teveel van de faciliteiten.

Gedurende de wandeling ontdek je het prachtige landschap van dit relatief weinig bezochte Japanse eiland. Als je tijdens je pelgrimstocht de officiële Henro gewaden draagt, zullen de lokale bewoners je herkennen als pelgrim. De lokale bevolking is extra aardig en behulpzaam voor pelgrims gezien deze de hele tocht afleggen wat erg zwaar is.

Iya vallei Japan Shikoku
Iya Vallei – Shikoku

De Shikoku Henro pelgrimstocht is voor veel Japanners erg belangrijk. Het wordt gezien als een tocht die elke Japanner een keertje in zijn leven moet hebben afgelegd. Jaarlijks ondernemen dan ook honderdduizenden Japanners deze tocht.

Een deel van de Shikoku pelgrimstocht gaat door de beroemde Iya Vallei die alleen al een bezoekje waard is.

Wij raden aan om de tocht goed uit te plannen en van tevoren goed te trainen. Probeer de tocht niet in de zomermaanden te ondernemen, dan is het simpelweg te warm. De snelste manier om bij de start van de route te komen is om de shinkansen van Osaka naar Takamatsu te nemen. Vanaf hier kun je naar de eerste tempel wandelen.

#3 Wandelroute ‘Het dak van Japan’

Dak van Japan wandeling
Uitzicht tijdens Dak van Japan wandeling

De Tateyama Kurobe Alpenroute staat beter bekend als ‘Het dak van Japan’. Deze route neemt je mee door de prachtige valleien rondom Mount Tateyama (2e heilige berg van Japan). De route is maar liefst 90 kilometer lang waardoor veel wandelaars kiezen om sommige stukken met de kabelbaan of de bus af te leggen.

De wandeling brengt je zowel door bossen als door compleet besneeuwde gebieden: houdt hier rekening mee qua kleding! Deze variatie is erg gaaf gezien je op het ene moment aan het wandelen bent door een prachtig, levendig bos en een halve dag later waan je jezelf bijna in de Himalaya.

Japanse Alpen
Japanse alpen

Met goed weer is deze wandeling goed te doen voor zowel ervaren als onervaren wandelaars. Als je echt twijfelt, kun je altijd nog een gids inhuren. Hiervoor vind je in de nabij gelegen stad Toyama meerdere tourbedrijven voor.

De start van de Tateyama Kuroba Alpenroute is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Toyama reis je simpelweg naar het station van Tateyama, dat aan de start van de route ligt.

#4 Daibutsu Hiking Course

Diabatsu hiking route Japan

Het Daibutsu Hiking Course is één van drie wandelpaden om en nabij het historische stadje Kamakura. Deze wandeling brengt je langs verschillende tempels en het op één na grootste bronzen Buddha beeld van Japan, de Daibutsu.

Daibutsu wandelroute Kamakura Japan
Daibutsu wandelroute – Kamakura

Wat zo fijn is aan deze wandeling, is dat deze niet al te lang is. De wandeling is te doen in ongeveer een uurtje en combineert de mooie, onaangetaste Japanse natuur met de cultuur. Tijdens de wandeling kom je verschillende authentieke Boeddhistische tempels tegen.

Ook is het gemakkelijk om de route te bereiken. De route loopt door de heuvels ten westen van de stad. Aangezien de stad niet al te groot is, kun je simpelweg naar het begin van de route wandelen of een fiets huren. Het openbaar vervoer brengt je er uiteraard ook maar er is genoeg charme in de stad voor een verlenging van je wandeling.

Het is tevens als dagtrip vanuit Tokyo te bezoeken en staat daarom op plek 3 in onze dagtrips top 15.

#5 Van Kurama naar Kibune wandelen

Kurama naar Kibuna wandel
Kurama naar Kibuna wandel

De wandeling van het dorp van Kurama naar Kibune is één van de spectaculaire wandelingen in Japan en de laatste in onze top 5. De wandeling is niet zo ambitieus als bijvoorbeeld ‘Het dak van Japan’ of de ‘88 tempels route’ maar dat neemt niet weg van hoe mooi deze wandeling is. De route bevindt zich net ten noorden van Kyoto en is voor iedereen geschikt.

Het bewandelen van deze route duurt ongeveer een halve dag en is daardoor erg goed te doen als je in Kyoto verblijft. De wandeling brengt je langs leuke, authentieke Japanse dorpjes en historische tempels. Net zoals het Diabatsu Hiking Course combineert deze wandeling het natuurlijke met het culturele.

De wandeling is slechts 4 kilometer en begint bij het Kuruma station en eindigt bij het Kibune-guchi station. Dit maakt dat het begin van de wandeling gemakkelijk te bereiken is vanuit het centrum van Kyoto: je hoeft slechts de trein te nemen om er te komen.

Een andere leuke wandeling in Kyoto is die naar de top van de Fushimi Inari shinto shrine. Deze duurt ongeveer twee uur en brengt je langs de beroemde rode tori’s (poorten).

Wat heb je nodig om te gaan wandelen in Japan?

Wandelroutes Japan
Herberg in Japan met uitzicht op Fuji

Wandelen in Japan simpelweg erg leuk omdat het zo toegankelijk is: je hebt er niet veel spullen voor nodig en staat dichtbij de cultuur en de Japanners! Als een route niet door de bergen gaat, niet te lang is en goed begaanbaar is, dan zijn specifieke wandelschoenen niet noodzakelijk in Japan, gewone gympen zijn dan voldoende.

Zodra je de wat serieuzere wandelingen gaat maken wordt het een stuk belangrijker dat je geschikt materiaal meeneemt. Aangezien veel van de wandelingen door Japan inderdaad door bergachtig terrein gaan, raden wij aan om stevige wandelschoenen, een pet tegen de sterke zon (ja het klimaat is een stuk warmen dan hier in Nederland of België), een goede rugzak en eventueel wandelstokken mee te nemen.

Ook is het bij meerdaagse tochten belangrijk dat je je goed kunt oriënteren en dat je een wandelkaart mee hebt. Dit hoeft natuurlijk niet als je een korte (stads)wandeling maakt maar de bossen zijn uitgestrekt en verdwalen is zo gebeurd. Ook voor korte wandelingen in Japan geldt overigens: vergeet praktische zaken als zonnebrand, blaren-pleisters, muggenspray en een zonnebril niet.

Deze routes haalde de top 5 niet

Lente en bloesem in Tsumago
Wandelroute tussen Tsumago en Magome

Eigenlijk is het onmogelijk om een ‘top 5’ van de mooiste wandelroutes in Japan op te stellen. Er zijn simpelweg te veel mooie en unieke wandelpaden te vinden in dit land, ongeacht waar je ook bent. We raden je daarom ook aan om zelf te gaan ontdekken en horen de leukste verhalen en trektochten natuurlijk graag via de comments hieronder.

Om je nog verder op weg te helpen zijn de onderstaande trekkingen in Japan ook zeker aan te raden;

 • Nakasendō trail van Tokyo naar Nagoya
 • Magome naar Tsumago trail nabij Nagano
 • Mt. Takaosan Hiking Course nabij Hachioji
 • Kumano Kodo Pilgrimage routes ( is Werelderfgoed)
 • Kurumayama Highland nabij Kino
 • Edo Five Routes; Nakasendō, Tōkaidō, Kōshū Kaidō, Ōshū Kaidō en Nikkō Kaidō
 • Wandelen in de omgeving van het dorpje Nikko
 • Kumano Kodo pelgrimstocht
 • Trekken door de Kirishima bergketen
 • Shiretoko trekking in Hokkaido

Respecteer de natuur van Japan!

Net zoals in de Nederlandse en Belgische natuur (eigenlijk overal in de wereld) is het vanzelfsprekend dat je de natuur respecteert. Echter, staan de Japanners met het Boeddhisme en Shinto geloof als achtergrond zeer dicht bij de natuur. Probeer daarom de Japanse flora en fauna niet te beschadigen of aan te tasten. Ruim je afval op of neem het mee net zoals de Japanners dit zelf ook doen, blijf op de aangegeven paden en wees niet luidruchtig. In droge periodes is het ook van belang dat je oppast met het gebruiken van vuur: voor je het weet sticht je een bosbrand.

Ontdek hier welke dieren er allemaal in Japan wonen in de natuur.

Wandelen in Japan

Zoals je ziet zijn er verschillende mooie wandelroutes in Japan. Geen enkele route is hetzelfde en juist de variatie maakt het wandelen in Japan zo leuk. Of je nu een meerdaagse hikingtocht wilt ondernemen of slechts een middagje wilt wandelen langs tempels, in Japan heb je alle keuze.

🥾 Welke pelgrimstochten zijn er in Japan?

Er zijn twee type pelgrimstochten in Japan namelijk de reijo waarbij je heilig plekken bezoekt en van punt a naar b loopt. Enkele voorbeelden van een reijo zijn Kumano Kodo en Koyasan pelgrimsroute. Daarnaast heb je ook nog de honzon junrei waarbij je een traject aflegt en in een soort cirkel loopt. Een goed voorbeeld hiervan is de 88 temple route in Shikoku. Enkele andere pelgrimstochten zijn Dewa Sanzan, Nikko pilgrimage en de Mount Hakusan route over de 3e heilige berg van het land.

🏕️ Bij welke wandeling verblijf je het meeste in de natuur?

Met een lengte van 191 kilometer is de Kumano Kodo pelgrimsroute waarschijnlijk het leukste als je een natuurliefhebber bent. Niet ver van Kyoto ligt het Kii Hanto schiereiland met zijn ongerepte natuur. De Kumano Kodo route neemt je langs de drie grote tempels Hongu Taisha, Hayatama Taisha, en Nachi Taisha dwars door de oerbossen heen. Je verblijft in ryokans en trekt ongeveer 15-20 kilometer per dag.

⛰️ Wat zijn de tofste bergen om te bewandelen?

De drie heilige bergen Mount Fuji, Mount Tateyama en Mount Hakusan van Japan hebben de mooiste trektochten door de bergen. Het zijn niet alleen hoge toppen met ongekende uitzichten om te overmeesteren maar bieden ook een zeer goede combinatie met veel folklore en Japanse cultuur.

5 reacties op “Top 5 wandelroutes in Japan”

 1. Ik heb afgelopen voorjaar met mijn vriendin de Tokai Shizen Hodo gelopen. Dit is een lange afstandswandeling van Tokyo naar Osaka, ik kan dit zeer aanbevelen! Het is in totaal 1600km door de bergen van Japan.

 2. ik zou graag weten of er ook een trekking van 3 a 4 weken bestaat.En dan niet alleen door de natuur maar ook langs de cultuur, mensen, dorpen, gebruiken, zodat je al wandelend een beter begrip krijgt van Japan en haar inwoners en gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening