Meteen naar de inhoud

Top 8 vulkanen in Japan

Mount Fuji Ashino meer

Wist je dat Japan een van de landen met de meeste vulkanische activiteit op aarde is? In Japan hoef je dan ook niet lang te zoeken om een vulkaan tegen te komen. Op elke van de vier Japanse hoofdeilanden (Hokkaido, Honshu, Kyushu en Shikoku) is of was er vulkanische activiteit. De reden? Japan ligt in de toepasselijk genaamde Ring of Fire, een gebied rondom de Pacifische Oceaan waar veel vulkanische activiteit is. Al deze vulkanische activiteit wordt veroorzaakt door platentektoniek, ofwel het verschuiven van verschillende aardplaten. Daar waar de Japanse vulkanen vroeger voor verwoesting zorgde, zijn het tegenwoordig vooral toeristische attracties. Wandelen, fotograferen, souvenirs kopen en genieten van warmwaterbronnen, je doet het er allemaal. Maar welke Japanse vulkanen zijn nu echte must visits?

Top 8 vulkanen en vulkanische gebieden in Japan

Een tripje langs deze machtsvertoningen van Moeder natuur is zeker de moeite waard mocht je in Japan aan het rondreizen zijn. Wees niet bang voor uitbarstingen want veiligheid staat altijd op #1 bij de Japanners.

8. Mount Iozan (硫黄山)

Mount Iozan Japan
Mount Iozan / cc Viki Pandit

Waar? Hokkaido, Teshikaga, Kawakami District
Hoe hoog? 949 meter
Te beklimmen? Ja

Mount Iozan is een vulkaan gelegen op het noordelijke eiland Hokkaido. Deze vulkaan staat niet bekend om zijn hoogte, maar om de eigenaardige zwavelgassen die hij uitstoot. Als bezoeker kun je deze gassen en de openingen waaruit ze ontsnappen van dichtbij bewonderen. Daarnaast zijn er rondom de vulkaan verschillende wandelpaden, waarvandaan je een indrukwekkend uitzicht hebt op de vulkaan zelf en de prachtige omgeving.

Zwavelgassen Mount Iozan
Zwavelgassen van Mount Iozan / cc Viki Pandit

Nabij Mount Iozan ligt Kawayu Onsen en het gratis te bezoeken Sennin-buro thermische bad. Deze zijn populair bij de Japanner en zorgen ervoor dat de vulkaan erg gemakkelijk te bereiken is, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Ook kun je een bezoek aan de vulkaan combineren met een verblijf in een van de hotels in Kawayu Onsen en een bezoek aan het resort. Absoluut een aanrader!

7. Mount Azuma-kofuji (吾妻山)

Mount Azuma Kofuji in Japan
Mount Azuma Kofuji in Japan / cc JNTO

Waar? Honshu, Fukushima Prefecture
Hoe hoog? 1705 meter
Te beklimmen? Ja

Is Mount Fuji te hoog gegrepen? Geen zorgen, Mount Azuma-kofuji is de perfecte miniatuur-versie van de wereldberoemde vulkaan. Dit maakt Mount Azuma overigens niet minder indrukwekkend: met zijn 1705 meter is het allesbehalve een kleine jongen!

Mount Azuma Kofuji
Mount Azuma Kofuji

De top van de berg is in zo’n 15 minuten wandelen te bereiken en – aangezien het een vulkaan is – kun je een prachtige panoramische wandeling rond de vulkaankrater maken. Zorg dat je je camera bij de hand hebt, want je kan vanaf de top prachtige foto’s maken. Zoek je het liever hogerop, dan vind je in de omgeving van Mount Azuma de hogere Issaikyo-vulkaan (1949 meter). Je bereikt Mount Azuma via de befaamde Bandai Azuma Skyline, één van Japans meest spectaculaire wegen. Alleen te bereiken met auto of via een tour.

6. Mount Mihara (三原山)

Mount Mihara shrine torri
Mount Mihara shrine torri

Waar? op Izu Oshima, een eiland ten zuiden van Tokyo
Hoe hoog? 758 meter
Te beklimmen? Ja

Gelegen op het vulkanische eiland Izu Oshima voor de kust van Honshu ligt Mount Mihara, een relatief lage maar extreem actieve vulkaan. De slechts 758 meter hoge vulkaan is vooral bekend vanwege de spectaculaire uitbarstingen die hier plaatsvonden in de jaren 80.

Krater van Mount Mihara vulkaan
Krater van Mount Mihara vulkaan

Tegenwoordig is de vulkaan vooral een toeristische bestemming. Een van de redenen waarom Izu Oshima zoveel toeristen trekt is het feit dat het eiland compleet gevormd is door vulkanische activiteit. Je vindt hier daarom niet alleen de vulkaan Mihara zelf, maar ook hoge kliffen van vulkanisch gesteente en een informatief museum over vulkanen. Daarnaast zijn er verschillende onsen en ryokans op het eiland.

Helaas is Mount Mihara vanwege zijn afgelegen ligging lastig te bereiken. Het beste is om vanuit Tokyo de hogesnelheids-veerboot te nemen (7500 – 8000 yen). Dit kan vanaf de Takeshiba Ferry Terminal.

5. Mount Unzen (Unzen Onsen/Unzen Jigoku/雲仙温泉)

Mount Unzen onsen
Mount Unzen onsen

Waar? Kyushu, nabij Nagasaki
Hoe hoog? 1486 meter
Te beklimmen? Ja, maar niet tot de top

Mount Unzen is een van Japan’s meest dodelijke vulkanen. De afgelopen 100 jaar is de vulkaan meerdere malen uitgebarsten, met veel verwoesting en zelfs een aantal doden als een gevolg. De berg, die in volksmond ook wel Unzendake wordt genoemd, torent boven het nabijgelegen Shimabare City en Unzen Onsen uit.

Mount Unzen kabelbaan
Mount Unzen kabelbaan / cc Mainichi/Satoshi Kondo

Helaas is het niet mogelijk om op de top van deze vulkaan staan. In plaats daarvan kun je met de auto naar de Nita-toge Pass rijden en vanaf hier de kabelbaan nemen. Vanaf het bovenste station kun je van het prachtige uitzicht genieten óf nog een uur extra wandelen om het het hoogste uitzichtpunt, Fugendake, te bereiken.

Verder is er in de omgeving van de Mount Unzen ook veel vulkanische activiteit. De gehele omgeving wordt namelijk als het ware omringd door zogenaamde jigoku. Dit zijn stomende warmwaterbronnen die je het beste kunt vergelijken met de geisers in IJsland. Het is daarom geen verrassing dat er in Unzen Onsen talloze spa’s, resorts en warmwaterbaden zijn. De vulkaan is gemakkelijk te bereiken vanuit Nagasaki.

4. Sakura-jima (桜島)

Kagoshima Sakurajima vulkaan
Kagoshima Sakurajima vulkaan

Waar? Kyushu, prefectuur Kagoshima
Hoe hoog? 1117 meter
Te beklimmen? Nee

De Sakurajima-vulkaan is een van Japans meest actieve vulkanen en een vulkaan die echt tot de verbeelding spreekt. De vulkaan rookt namelijk constant en elke dag zijn er meerdere ‘mini-uitbarstingen’, een beetje net als de Etna in Italië. Daarnaast is de ligging van de vulkaan bijzonder mooi: op een schiereiland midden in de Baai van Kagoshima.

Sakura Jima vulkaan nabij Kagoshima
Sakura Jima vulkaan nabij Kagoshima

Oorspronkelijk was het een eiland zonder verbinding naar het ‘vasteland’, maar na een grote uitbarsting in 1914 verbond het puin en de afgekoelde lava het eiland met het vasteland. Vanwege zijn activiteit is de vulkaan helaas niet te beklimmen. Wat je wel kunt doen is van de drie observatiepunten bezoeken. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de vulkaan en als je (on)geluk hebt zie je zelfs een mini-uitbarsting!

Verder kun je op het schiereiland mooie wandelingen maken, tot rust komen in een onsen of meer leren over Sakurajima in een van de information centers. Je bereikt Sakurajima door de ferry vanaf Kagoshima te nemen (15 minuten, 200 yen of 1400 yen met een auto).

3. Mount Kaimondake (開聞岳)

Mount Kaimondake vulkaan
Mount Kaimondake vulkaan

Waar? Kyushu, nabij Ibusuki
Hoe hoog? 924 meter
Te beklimmen? Ja

In een van de uiterste puntjes van Japan, op het eiland Kyushu, vind je Mount Kaimondake. Deze 924 meter hoge vulkaan wordt ook wel “Satsumi Fuji” genoemde vanwege zijn gelijkenis met de wereldberoemde Mount Fuji.

Net zoals Mount Fuji kun je Mount Kaimondake beklimmen, zij het dat de laatstgenoemde beklimmen een stuk gemakkelijker is dan zijn grotere broer. De wandeling naar de top van Kaimondake leidt je door een tropisch bos via een steil, rotsachtig pad. Bovenop de vulkaan word je beloond met een prachtig uitzicht over de zee en Kyushu. Omdat het gaat om een inactieve vulkaan is er in tegenstelling tot veel andere vulkanen uit deze lijst weinig andere vulkanische activiteit.

Gelukkig is er genoeg niet-vulkanisch mooi te zien. Op loopafstand van de vulkaan ligt bijvoorbeeld het Nagasakibana Parking Garden, een tropische tuin vol exotische planten en dieren. De Kaimondake-vulkaan is eenvoudig te bereiken met de auto en het openbaar vervoer (bus van Ibusuki Station naar Kaap Nagasakibana) of de auto vanaf Kagoshima.

2. De Daisetsuzan-vulkaanketen (大雪山系)

Daisetsuzan vulkaan
Daisetsuzan vulkaan

Waar? Hokkaido, Kamikawa prefectuur
Hoe hoog? 2290 meter
Te beklimmen? Ja!

Mount Daisetsuzan is een keten van vulkanen op het noordelijke eiland Hokkaido. De vulkaanketen maakt onderdeel uit van Daisetsuzan National Park, wat door vele liefhebbers als een waar wandelparadijs wordt gezien.

Check onze top 5 toffe wandelroutes in Japan

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Daisetsuzan-vulkaanketen is Mount Asahi (Asahidake), een 2290 meter hoge vulkaan die in 1739 voor het laatst uitbarstte. Asahidake is te beklimmen, evenals de tientallen lagere vulkanen in de keten. In de omgeving van de bergketen vind je verschillende onsen. Hier kun je overnachten en lekker tot rust te komen na een lange dag vol avontuur, sightseeing en wandelen.

Het Daisetzuan Nationale park is het beste te bereiken vanuit de steden Obhiro, Furano en Asahikawa.

1.            Mount Fuji (富士山)

Mount Fuji vanuit Tokyo
Mount Fuji vanuit Tokyo

Waar? Honshu, ten zuiden van Tokyo
Hoe hoog? 3376 meter
Te beklimmen? Ja!

Het is een cliché, maar je kunt er niet omheen: Mount Fuji is simpelweg de mooiste en hoogste vulkaan van Japan. Fuji is niet voor niets wereldberoemd en hét visitekaartje van Japan. Mount Fuji is een actieve, 3776 meter hoge vulkaan met vier uitdagende routes naar de top.

Mount Fuji vulkaan
Mount Fuji vulkaan

Veel reizigers kiezen voor een dagtocht naar Mt. Fuji vanuit Tokyo, iets wat gemakkelijk kan dankzij de vele georganiseerde tours en de Shinkansen kogeltrein. Deze populariteit is niet zonder reden: zowel de vulkaan zelf als de omgeving zijn simpelweg prachtig. Heb je maar de gelegenheid om een enkele vulkaan te bezoeken/beklimmen, dan moet deze absoluut bovenaan je lijstje staan. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige zal zijn: zo’n 300.000 mensen per jaar beklimmen Fuji.

Mount Fuji
Mount Fuji

Overigens is er veel meer te doen dan ‘alleen’ de vulkaan beklimmen. Zo kun je de kabelbaan nemen naar een uitkijkpunt, een rondvaarttocht over het Ashino-meer boeken of een wandeling maken door de droomachtige omgeving van Hakone. Het is tevens een perfecte tussenstop voor een rondreis die je van Tokyo naar Kyoto brengt bijvoorbeeld.

Vulkanen beklimmen in Japan

Is het ook jouw droom om eens een vulkaan te beklimmen, dan hebben we goed nieuws voor je: een groot deel van de Japanse vulkanen is te beklimmen. Bij beklimmen hoef je overigens niet aan echt klim- en klauterwerk te denken. Bij het merendeel van de vulkanen kun je namelijk relatief eenvoudig naar de top wandelen via netjes onderhouden wandelpaden. Maar vergis je niet – sommige vulkanen beklimmen, zoals Mount Fuji bijvoorbeeld, is een flinke uitdaging!

Zijn de vulkanen gevaarlijk?

Denk je aan vulkanen, dan denk je aan lava, uitbarstingen en verwoesting. Logisch, aangezien vulkanen in het verleden voor veel rampspoed zorgde. Gelukkig is dit tegenwoordig veel minder de situatie.

In Japan zijn er namelijk honderden “dode” of “slapende” vulkanen te vinden – vulkanen die niet dreigen uit te barsten. Echter, Japan is ook een van de landen met het hoogste aantal actieve vulkanen, vulkanen die nog wél kunnen uitbarsten. In totaal zijn er in Japan zo’n 100 actieve vulkanen.

Van deze 100 worden er rond de 50 actief in de gaten gehouden door een groep Japanse wetenschappers. Een vulkaanuitbarsting gebeurt namelijk niet plotseling. Meestal gaat er een heel proces aan vooraf, waardoor wetenschappers kunnen voorspellen wanneer een vulkaan zal uitbarsten.

Om deze reden hoef je je geen grote zorgen te maken over het gevaar van vulkanen in Japan. Ondanks het feit dat er in het land veel actieve vulkanen zijn, kun je er namelijk van op aan dat je bij echt gevaar altijd zult worden gewaarschuwd.

1 reactie op “Top 8 vulkanen in Japan”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening