Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Towards a Nude Architecture – Yuval Zohar

Towards a Nude Architecture – Yuval Zohar

In Towards a Nude Architecture neemt schrijver Yuval Zohar je mee in de geheimen van de Japanse hot springs. Met een rijke verzameling van foto’s en afbeeldingen laat hij je niet alleen kennis maken met de geschiedenis, maar ook allerlei wetenswaardigheden die voor de gemiddelde onsen bezoeker onopgemerkt blijven.

Het verhaal

Stap voor stap neemt hij je mee langs de geschiedenis, betekenissen, folklore, en een heleboel aardige foto’s, van deze oh zo bekende Japanse cultuur. Yuval neemt je aan de hand langs een aantal bekende en minder bekende Onsen, die hij zelf heeft bezocht en uitvoerig beschrijft. Tegelijkertijd staat hij stil bij de verschillen met de openbare badhuizen (Sento) die zo rijkelijk te vinden waren in het land van de rijzende zon. Waren… want het aantal is sinds de jaren 70 flink gedecimeerd.

In het afsluitende hoofdstuk vervangt hij de hot springs van Japan met de warme stoompijpen van New York. Waarom deze vergelijking gemaakt wordt, zul je in het boek zelf moeten ontdekken. 

Tijdens zijn reis passeren verschillende onsen de revue, waarbij hij telkens de ervaring zo levendig beschrijft, dat je het zelf bijna kan ‘proeven’.. en voelen.. Bij Higashi Onsen bijvoorbeeld. Om bij deze ‘wildste warmwaterbronnen van Japan’ te komen, moet je tenminste 4 vervoersmiddelen gebruiken. En nee, geen elektrische step of comfortabele Uber komt eraan te pas.

Bij Onsen denk je misschien al snel aan mooie grote Japanse tempels met prachtige, schone, warme binnenbaden. Maar dat beeld is niet helemaal juist. Onsen zijn pure, natuurlijke waterbronnen, die rechtstreeks uit het diepste van de aarde voortvloeien. Deze natuurlijke bronnen die vrij in de natuur te bezoeken zijn, worden ook in dit boek beschreven.

Een ontdekking

Wie door het boek bladert zal al snel opvallen dat onsen echt niet altijd de mooiste en meest idyllische plekken van Japan zijn. Oude, rotte, en vervallen onsen komen ook aan bod. Iconische locaties zoals Dogo onsen (de oudste bekende onsen van Japan) komen uiteraard ook ter sprake, evenals Japans meest beroemde onsen dorpje, Kusatsu. Niet dat deze locaties verrot of vervallen zijn… wel heel oud!

Tip: bekijk onze aanbevolen top onsen in Tokyo.

Tijdens het lezen maakte ik nog een merkwaardige ontdekking in het boek… een object dat je niet zo gauw in de buurt van een onsen zou verwachten… je zult het niet raden….een glijbaan…. Nee… stop…. het beeld dat je nu in gedachten krijgt is het zeker niet. 

Om je een beter beeld te geven van de besproken onsen bevat het boek tekeningen en plattegronden. Deze tekeningen geven een uniek inzicht in de locaties en constructies.

Welnu, voor toeristen die Japan graag bereizen, en niet genoeg kunnen krijgen van deze Japanse traditie, is dit een interessant boek om aan je collectie toe te voegen. En wanneer je een boek leest van iemand die daar zo enorm veel tijd in heeft gestoken, zal het je niet ontkomen deze vraag te stellen: 

Wat is nu zijn favoriete onsen? 

Laat ik het antwoord daarop direct uit zijn boek overnemen:

“People often want to know what my favorite onsen is, and I usually tell them it’s complicated before trailing off about the different categories as I sketch at tier list, their eyes glazing over with regret at having asked..” Yuval Zohar

Over de schrijver en uitgever. 

Het boek werd in samenwerking met nai010 uitgevers op de markt gebracht. Yuval Zohar is architect en ontwerper en woont in Yugawara, Japan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



Hulp nodig met je reis?