Japan is geografisch gezien een eilandnatie gelegen in een seismisch actief gebied, waardoor het vatbaar is voor aardbevingen en tsunami’s. Tsunami’s zijn enorme zeegolven die veroorzaakt worden door aardbevingen of andere geologische verschijnselen op de zeebodem. Wanneer een aardbeving onder of nabij de oceaan plaatsvindt, kan de energie die vrijkomt de vorming van een tsunami veroorzaken.
Tsunami van 2011

Wanneer je aan een grote ramp in Japan denkt dan heb je het waarschijnlijk over de aardbeving en tsunami van 2011. Op 07-04-2011 werd een aardbeving van 9.0 op de Schaal van Richter voor de kust van Japan waargenomen. Deze categorie aardbevingen behoort tot de zwaarste ter wereld en bracht flink wat problemen met zich mee zoals een gigantische tsunami. Aangezien aardbevingen geen sporadische gebeurtenissen zijn in Japan waren de meeste steden zoals Tokyo hier geheel op voorbereid en bleef de schade beperkt.
Toch was het natuurgeweld wat enkele uren later volgde, de tsunami, zelfs voor Japanners teveel. Deze tsunami was zo ernstig dat het een meltdown veroorzaakte in de nucleaire reactor van de Fukushima Daiichi kerncentrale. De niet zo onschuldige aardbeving werd ineens bijna een wereldramp.
Rond 14:46 op 7 april 2015 sloeg de aardbeving met een kracht van 9.0 op de Schaal van Richter relatief onverwachts toe vlak voor de kust van Japan. De aardbeving zetten een kettingreactie van rampen in werking omdat de beving zich relatief dichtbij de kust afspeelde. Hierdoor kwam er een tsunami (megagolf) op het vasteland van Japan af. Deze tsunami bracht golven van maarliefst 40,5 meter met zich mee en trok op sommige plekken ongeveer 10 kilometer het land in. Hierdoor werd er veel schade aangebracht aan de Japanse infrastructuur en verschillende steden. Ook vielen er 15.891 doden, 6.162 gewonden en zijn er nog steeds 2.584 mensen vermist. Het totale aantal mensen dat zich moest verplaatsen omdat hun huis verwoest was lag rond de 230 duizend en de totale kosten zijn opgelopen tot in de miljarden, een ruwe schatting is dat de tsunami de economie rond de 200 miljard Euro heeft gekost.
Het gevaarlijkste van de tsunami Japan is waarschijnlijk de nasleep van de impact op de Fukushima Daiichi kerncentrale. Deze kerncentrale werd gekoeld met zeewater waardoor de centrale zich langs de kustlijn bevond, precies waar de aardbeving en tsunami plaatsvonden. De reactoren werden bijna volledig verwoest door de tsunami en er liep ongecontroleerd zeewater in. Hierdoor kwam het bijna tot een volledige meltdown waar de effecten tot op de dag van vandaag nog steeds te merken zijn, gelukkig is het niet meer schadelijk voor de mens. Lees hier meer over de huidige situatie rondom het drama van Fukushima en eventueel stralingsgevaar.
Overzicht van verwoestende tsunami’s in Japan
Japan is geen vreemde als het gaat om natuurrampen want er gebeurd bijna jaarlijks wel iets. Wees niet bang want de Japanners hebben ermee leren leven en zijn er goed op voorbereid. Toch zijn er soms enkele onverwachte rampen zoals de mega tsunami Japan in 2011. Daarnaast barsten bijvoorbeeld in 2008 de vulkaan Mount Meakan op het eiland Hokkaido uit wat tot veel schade en enkele doden als gevolg had. Hieronder nog een kort overzichtje van de meest verwoestende tsunami’s in Japan
- 1896 Sanriku Tsunami: Deze tsunami werd veroorzaakt door een aardbeving met een magnitude van 7,6 en leidde tot de dood van meer dan 22.000 mensen in de Sanriku-regio aan de noordoostkust van het eiland Honshu.
- 1933 Sanriku Tsunami: Een andere verwoestende tsunami trof de Sanriku-regio in 1933 na een aardbeving met een magnitude van 8,1. Meer dan 3.000 mensen kwamen om het leven en veel kustplaatsen werden verwoest.
- 1960 Valdivia Tsunami: De grootste aardbeving ooit geregistreerd, met een magnitude van 9,5, vond plaats in Valdivia, Chili, in 1960. De tsunami die hieruit voortkwam, bereikte Japan en doodde meer dan 140 mensen.
Tsunami waarschuwing-systemen
De Japanse overheid heeft geavanceerde tsunami-waarschuwingssystemen ontwikkeld om de impact van toekomstige tsunami’s te minimaliseren. Deze systemen zijn ontworpen om snelle waarschuwingen te geven bij mogelijke tsunami’s, waardoor bewoners meer tijd hebben om naar hoger gelegen gebieden te evacueren. Toch blijft het risico op tsunami’s een belangrijke zorg voor Japan, en het is van vitaal belang dat bewoners en bezoekers zich bewust zijn van het gevaar en weten wat te doen in geval van een tsunami-waarschuwing.