Meteen naar de inhoud

Tsunami Japan

Tsunami Japan in 2011

Wanneer je aan een grote ramp in Japan denkt dan heb je het waarschijnlijk over de aardbeving en tsunami van 2011. Op 07-04-2011 werd een aardbeving van 9.0 op de Schaal van Richter voor de kust van Japan waargenomen. Deze categorie aardbevingen behoort tot de zwaarste ter wereld en bracht flink wat problemen met zich mee zoals een gigantische tsunami. Aangezien aardbevingen geen sporadische gebeurtenissen zijn in Japan waren de meeste steden zoals Tokyo hier geheel op voorbereid en bleef de schade beperkt.

Toch was het natuurgeweld wat enkele uren later volgde, de tsunami, zelfs voor Japanners teveel. Deze tsunami was zo ernstig dat het een meltdown veroorzaakte in de nucleaire reactor van de Fukushima Daiichi kerncentrale. De niet zo onschuldige aardbeving werd ineens bijna een wereldramp.

2011 Tsunami Japan

Tsunami Japan in 2011
Rond 14:46 op 7 april 2015 sloeg de aardbeving met een kracht van 9.0 op de Schaal van Richter relatief onverwachts toe vlak voor de kust van Japan. De aardbeving zetten een kettingreactie van rampen in werking omdat de beving zich relatief dichtbij de kust afspeelde. Hierdoor kwam er een tsunami (megagolf) op het vasteland van Japan af. Deze tsunami bracht golven van maarliefst 40,5 meter met zich mee en trok op sommige plekken ongeveer 10 kilometer het land in. Hierdoor werd er veel schade aangebracht aan de Japanse infrastructuur en verschillende steden. Ook vielen er 15.891 doden, 6.162 gewonden en zijn er nog steeds 2.584 mensen vermist. Het totale aantal mensen dat zich moest verplaatsen omdat hun huis verwoest was lag rond de 230 duizend en de totale kosten zijn opgelopen tot in de miljarden, een ruwe schatting is dat de tsunami de economie rond de 200 miljard Euro heeft gekost.

Het gevaarlijkste van de tsunami Japan is waarschijnlijk de nasleep van de impact op de Fukushima Daiichi kerncentrale. Deze kerncentrale werd gekoeld met zeewater waardoor de centrale zich langs de kustlijn bevond, precies waar de aardbeving en tsunami plaatsvonden. De reactoren werden bijna volledig verwoest door de tsunami en er liep ongecontroleerd zeewater in. Hierdoor kwam het bijna tot een volledige meltdown waar de effecten tot op de dag van vandaag nog steeds te merken zijn, gelukkig is het niet meer schadelijk voor de mens. Lees hier meer over de huidige situatie rondom het drama van Fukushima en eventueel stralingsgevaar.

Natuurlijke rampen in Japan

Japan is geen vreemde als het gaat om natuurrampen want er gebeurd bijna jaarlijks wel iets. Wees niet bang want de Japanners hebben ermee leren leven en zijn er goed op voorbereid. Toch zijn er soms enkele onverwachte rampen zoals de mega tsunami Japan in 2011. Daarnaast barsten bijvoorbeeld in 2008 de vulkaan Mount Meakan op het eiland Hokkaido uit wat tot veel schade en enkele doden als gevolg had.

Een recentere vulkaanuitbarsting was die van Mount Ontake op 27 september 2014. Deze vulkaanuitbarsting heeft rond de 30 wandelaars het leven gekost omdat de vulkaan onverwachts uitbarsten. Japan wordt elk jaar ook geteisterd door Typhoons. Dit zijn de Oosterse varianten van orkanen maar zijn gelukkig niet elk jaar even erg, soms blijft het bij een zware tropische storm. Toch heeft bijvoorbeeld de Typhoon van 2011 het land meer dan 31 miljoen Euro gekost en het leven van 35 mensen. Ondanks al dit natuurgeweld zijn de tsunami’s in Japan vaak het meest dodelijk omdat deze onverwacht komen en op z’n grote schaal het landschap veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening