In Japan zijn tyfoons een jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel dat altijd een hoop wind en regen meebrengt naar het land. De Japanners hebben er een apart woord voor namelijk “taifu” en bereiden zich elk jaar weer tussen de maanden mei en oktober voor op de ongetemde kracht van Moeder Natuur. Maar hoe erg zijn de tyfoons in Japan nu daadwerkelijk? Moet je hierop de reisplanning aanpassen? Of valt het allemaal wel mee?
Wat is een tyfoon eigenlijk?
Een tyfoon, in het Japans “taifu” genoemd, is een groot lage druksysteem dat zich boven de Stille Oceaan ontwikkelt tot een storm die vergelijkbaar is met een de orkanen uit het Caribische gebied.
Wat er gebeurd is dat er waterdamp opstijgt uit het warme oppervlakte water van de oceaan en condenseert tot wolken. Door de luchtdruk rijzen de wolken (vooral warme vochtige lucht) op in torenhoge kolommen.
Hoe hoger de wolk komt hoe kouder en dus ook zwaarder hij begint te worden en weer langzaam gaat zinken. Dit genereert wind die in het centrum van de kolom begint te draaien, eigenlijk net als hoe water door een afvoer wegloopt in een soort kolk. Hierdoor ontstaat er een soort gigantische wervelwind die uiteindelijk evolueert in een tyfoon.
Je hebt tyfoons tussen categorie 1 en 5, waarin één een hele zwakke is en vijf een super storm met windsnelheden boven de 194 km per uur. In september 2022 kwam supertyfoon Nanmadol aan land en veroorzaakte best wat schade en enkele doden in Japan.
Wist je dat een tyfoon eigenlijk gewoon een cycloon of orkaan is? Het is de Aziatische benaming voor het soortgelijke natuurfenomeen.
Wanneer komen de tyfoons in Japan aan land?
Het tyfoonseizoen in Japan ligt tussen mei en oktober met als piekmaanden augustus en september, maar zoals met de Super Tyfoon Hagibis te zien was in midden oktober 2019 kunnen ze ook ver in de herfstmaanden nog erg krachtig zijn. Toch is dit geen reden om te vrezen voor je prachtige vakantie. Elk jaar heeft Japan te maken met ongeveer 30 van deze stormen waarvan er gemiddeld twee tot drie de grootste eilanden van Japan raken (Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku). De Okinawa eilanden krijgen door het tropische klimaat wel vaker per jaar met een tyfoon te maken, maar meestal zijn deze stormen een stuk zwakker in dit deel van Japan.
Bekijk hier de beste reistijd voor Japan per maand als je bang bent voor een tyfoon.
Is het veilig reizen in Japan tijdens het tyfoonseizoen?
Wat we hierboven al kort hebben belicht brengen tyfoons in Japan meestal weinig risico met zich. Wat ze wel meebrengen is een extra regen en wind maar dit lost zich meestal na twee of drie dagen alweer op. Toch kan het oppassen zijn want zelfs een kleine tyfoon kan al winden tot 200 km/u genereren.
Gelukkig zijn de Japanners goed voorbereid op de jaarlijks terugkerende stormen. Het land heeft namelijk al eeuwen te maken met natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en uiteraard ook tyfoons. Hierdoor zijn de bouwstandaarden en kwaliteitseisen gigantisch hoog in het land en worden deze strikt nageleefd.
Sinds 1981 moeten alle Japanse gebouwen voldoen aan een eisenpakket waardoor ze bestand zijn tegen bevingen, tyfoon winden en hevige sneeuw. Zelfs bij de bouw van wegen word er extra rekening gehouden met de afvoer van het vele water dat een tyfoon kan meebrengen.
Daarnaast heeft de overheid 1 september uitgeroepen tot “National Disaster Prevention Day”. Ter herinnering van de verwoestende aardbeving uit 1923 die half Tokyo plat had gelegd. Tijdens deze dag worden door de overheid speciale ramptrainingen gegeven overal in het land. Daarnaast krijgen alle kinderen op school les in “wat te doen bij een tyfoon of aardbeving”. Lees hier één van de informatiegidsen die de overheid standaard uitgeeft.
Wat te doen als er een tyfoon tijdens mijn vakantie aan land komt?
Komt er een tyfoon tijdens je vakantie in Japan aan land? Wees niet bang het komt allemaal wel goed! Let goed op het weerbericht (vraag hiernaar in je hostel/hotel mocht je er zelf niet uitkomen) en houdt eventuele vluchten of treinen in de gaten. De Shinkansen ondervindt soms hinder van de harde wind waardoor deze niet kan rijden, hetzelfde geldt voor vluchten. Zit je meer in het binnenland bijvoorbeeld rond Matsumoto, Sapporo, Kyoto of Fukuoka dan heb je meestal minder last van de regen en wind dankzij de omliggende bergen. Tokyo is echter wel een hotspot voor waar de tyfoons aan land komen in Japan.
Voor actuele tyfoon data kan je de officiële website van de Japanse overheid bekijken. Daarnaast kan je ook actuele weerdata vinden op die site.
Top 5 tyfoons van Japan
Hieronder zie je een overzicht van de hevigste tyfoons die Japan hebben geraakt.
- Tyfoon Vera (1959) zorgde voor bijna 4.000 doden in Japan en staat hierdoor bekend als de ergste tyfoon die Japan ooit heeft gekend. Het was een categorie 5 super tyfoon met windsnelheden van rond de 305 km per uur. Kostenpost om de schade te herstellen? Rond de 261 miljoen Dollar.
- Tyfoon Mireille (1991) kwam bij Nagasaki aan land als een categorie 4 storm. Er werden windsnelheden van rond de 218 km per uur gemeten in Honshu. Schade kostenpost? Rond de 10 biljoen Dollar.
- Tyfoon Jebi (2018) is een super tyfoon met categorie 5. Er werden windsnelheden gemeten van rond de 195 km per uur. De kosten die de tyfoon met zich meebracht liggen rond de 12.6 biljoen Dollar.
- Tyfoon Songda (2004) was een categorie 4 tyfoon met windsnelheden van boven de 175km per uur. De totale kosten voor de schade kwamen uit rond de 9.3 biljoen Dollar.
- Tyfoon Hagibis (2019) was een categorie 5 super tyfoon en kende windsnelheden van maar liefst 260 km per uur. De totale schade kostenpost is nog onbekend, maar de storm word nu al vergeleken met de verwoestende storm Ida uit 1958 die windsnelheden kende van 325 km per uur.
Wij zaten in Nikko, ongeveer hemelsbreed 150 km ten noorden van Tokyo, toen tyfoon Hagibis het land teisterde. De hele zaterdag hebben wij het natuurgeweld meegemaakt en konden nergens naar toe. We zaten in een een hotel waar alleen een ontbijt werd geserveerd. We hadden voor de rest van de dag (lunch en avondeten) de vorige dag eten ingeslagen. De wind viel mee maar de hele dag kwam de regen met bakken naar beneden. Ik heb nog nooit zoveel regen zien vallen. Het was net of je hotelkamer naast een waterval was.
Van wateroverlast was de volgende dag (zondag) in Nikko weinig te merken. Er reden op zondag geen treinen maar wel bussen. We zijn toen deze dag met de bus naar de Kegon waterval geweest en zagen onderweg wel de gevolgen van het natuurgeweld.
Wat belangrijk is, is naar de berichtgeving te luisteren en te kijken. Hier hebben wij veel aan gehad.