Meteen naar de inhoud
Tokyo.nl » Verken Japan op de fiets

Verken Japan op de fiets

Fietsen in Japan

Door de vele auto’s (files) in Tokyo en andere Japanse steden pakken veel Japanners steeds vaker de fiets. De Japanners houden namelijk net als wij ook erg van fietsen. Je ziet ze op de fiets naar het werk gaan, boodschappen doen of door het Yoyogi Park fietsen. Fietsen door Japan is daarom helemaal niet zo vreemd gezien het overige verkeer gewoon aan fietsers gewend is. Ga dus gerust een dagje op de fiets door Tokyo of pak het wat ambitieuzer aan met de volgende avontuurlijke fietsroutes.

De leukste fietsroutes door Japan

Fietsen in Matsumoto
Fietsen in Matsumoto

We hebben hieronder de top 5 fietsroutes door Japan op een rij gezet voor je. De meeste routes duren niet langer dan een dag en nemen je mee door het Japanse landschap.

#1 Imbari en de Shimanami Kaido fietsroute

Natuurlijke kliffen van Shikoku
Natuurlijke kliffen van Shikoku

Wie iets meer van het land wil zien, kan dat doen met het bekende Imabari en Shimanami Kaido route. Deze fietsroute brengt je over zes kleine eilanden (gelegen tussen Honshu en Shikoku) en loopt tussen de steden Imabari, Oshima, Hakatajima en Omishima. De route is 70 kilometer lang en de fietspaden zijn perfect onderhouden. Je komt langs verschillende kustlijnen, fietst over zeebruggen en ziet leuke dorpjes en bezienswaardigheden. Op Shikoku, het kleinste eiland, vind je trouwens ook de 88 tempels wandelroute één van de mooiste in Japan.

Hoewel Shimanami Kaido in een middag te fietsen is, is het leuker om er een dagtocht van te maken. Zo kun je onderweg de lokale bevolking en hun gebruiken leren kennen, ontspannen op een verlaten strandje of gewoon even stilstaan op een van die bruggen om naar de zee te kijken.

#2 Fietsen door Kyoto

Kinkakuji tempel in Kyoto
Kinkaku-ji “Het Gouden Paviljoen”

Maar net op de tweede plek staat het fietsen door Kyoto. De prachtige oude hoofdstad van Japan is rustiger dan Tokyo en schikt zich zeer goed voor fietstochten van en naar bekende bezienswaardigheden zoals het Arashiyama bamboebos, Kinkaku-ji, Ginkaku-ji of bijvoorbeeld door het oude geisha district Gion. De beroemde Fushimi Inari is wel te bereiken per fiets maar zal je per voet moeten afleggen. Een fietstocht die we kunnen aanraden is die langs het filosofenpad. Lees hier meer over fietsen in Kyoto.

#3 Fietsen over de langste brug in Japan in Okinawa

Stranden van Okinawa Japan
Stranden van Okinawa Japan

Tussen de eilanden Miyako-jima en Irabu-jima van de Okinawa prefectuur ligt de langste brug van Japan. Met 3.540 meter over open zee is het een geweldige fietstocht van tropisch eiland naar tropisch eiland tussen azuurblauw water. Koel daarna zeker ook even af in één van de baaien met prachtige witte stranden. Natuurlijk is de fietstocht langer dan de brug alleen maar daar laten we je een beetje vrij in, er is namelijk genoeg fietspad op de eilanden om te verkennen.

#4 Fietsen nabij Matsumoto

Uitzicht vanaf Japans Alpenpark Matsumoto
Uitzicht vanaf Japans Alpenpark – Matsumoto

Matsumoto ligt in de Japanse alpen en staat vooral bekend als tussenstop in bijna elke Japan rondreis voor een bezoekje aan het zwarte Crow Castle. Echter, is het kasteel en het alpenpark beide gemakkelijk per fiets te bereiken. Enige conditie is wel vereist gezien je toch wel een stukje berg moet beklimmen zoals je hierboven op de foto ziet. De uitzichten vanaf het park over de stad zijn het wel volledig waard! Het is een rustige fietstocht tussen de 10-20 kilometer.

#5 Nasu, Itamuro en Kuroiso fietstocht

Een prachtige fietstocht door de bergachtige Tochigi regio. De tocht brengt je langs verschillende bekende hotsprings en langs de Nasu bergkam met ongekende uitzichtpunten. Er is voor elke fietser wat te beleven, zo zijn er sightseeing routes maar ook steile berg klimtochten die je naar de top van Mount Nasutake brengen. De plek is steeds populairder aan het worden gezien deze gemakkelijk te bereiken is vanuit Tokyo.

Andere leuke fietsroutes

Fietsroutes in Japan
Enkele leuke fietsroutes in Japan

Andere leuke trajecten zijn: de Ochotsk Cycling Road (van Abashiri naar Tokoro), de Norikura Skyline Road (in het Chubusangaku Nationaal Park) en de kustweg 45 (Shiogama naar Matsushima).

Maak je er liever een echte fietsvakantie van? Ga dan voor de tocht van Fukuoka naar Tokyo, deze is bijna 2.000 kilometer lang. Een andere optie is om je reis te starten op het zuidelijke eiland Kyushu waar je via het kleinere eiland Shikoku naar het hoofdeiland Honshu fietst (beide onderdeel van de Shimanami Kaido) en vervolgens langs de hoogste berg van Japan (Mount Fuji) komt om uiteindelijk in Tokyo aan te komen. Ook op het Kyushu eiland zelf kun je veel tochten maken.

Leuke fietstours door Tokyo

Hieronder vind je nog enkele leuke fietstours door Tokyo zelf. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een fiets te huren en de straten op te gaan, de Japanners rijden rustig dus wees niet bang.

Vergeet je voorbereiding niet

Je fiets kan je gemakkelijk huren bij een van de vele fietswinkels in het land. Vergeet de juiste uitrusting niet op je reis mee te nemen. Draag kleding waar je je goed in kan bewegen. Vervoer al je waardevolle spullen, wat te eten en te drinken in een verstelbare fietsrugzak zodat je tijdens het fietsen niet hoeft te klungelen met tassen aan het stuur of onder de snelbinders.

Wil je er een echte fietsvakantie van maken dan past bijvoorbeeld ook je lichte tentuitrusting in zo’n rugzak. Onthoud dat bijna niemand goed Engels spreekt, dus een pocket-wifi met Google translate en Google Maps kan van pas komen. Denk tot slot zeker aan een reisverzekering met de module die dekking biedt tegen medische kosten, mocht je onderweg op moeilijkheden stuiten.

Is het veilig om door Japan te fietsen?

Jazeker, de Japanners fietsen zelf ook graag en de faciliteiten worden steeds moderner zoals fietspaden en fietsenstallingen. Het land is nog niet zo ver als Nederlander hierin maar de automobilisten zijn wel al goed gewend aan fietsers. Dit maakt het fietsen een stuk veiliger.

Wat zijn de mooiste fietsroutes in Japan?

We hebben een top 5 fietsroutes door Japan samengesteld maar het korte antwoord is; Imbari en de Shimanami Kaido fietsroute, fietsen door kyoto & matsumoto en over de tropische eilanden van Okinawa.

Wat kost een fiets in Japan?

De gemiddelde prijs voor een nieuwe fiets loopt natuurlijk erg uiteen en zo ook in Japan. Prijzen liggen meestal tussen de 6.000 en 60.000 yen. Voor rond de 20.000 of 30.000 koop je een mooie mountainbike of racefiets. Voor minder een tweedehands fiets waarvan er genoeg beschikbaar zijn.

Voorproefje?

Benieuwd hoe dat is, fietsen door Japan? De Amerikanen Andrew, Scott en Dylan maakten in 2011 een fietstocht van het zuiden naar het noorden en haalden meteen geld op om de Japanners te helpen na de tsunami. Bekijk op YouTube hun verslag. Hopelijk inspireren zij je ook om het land op de fiets te verkennen. Liever lui dan moe? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een rondreis met de trein plannen!

1 reactie op “Verken Japan op de fiets”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening