Meteen naar de inhoud
Tokyo.nl » Top 5 verlaten plekken in Japan (URBEX)

Top 5 verlaten plekken in Japan (URBEX)

Hashima eiland nabij Nagasaki

Met veel passie en aandacht volgen we al tijden de instagram account van Bob Thissen (de moeite waard om te volgen!), een Nederlandse urban explorer die het begrip urbex op de kaart gezet heeft. Urbex betekent letterlijk het ontdekken van man-made-structures op aarde die vaak vergeten, vervallen of verboden terrein zijn. Tijdens zijn vele avonturen heeft hij ook meerdere malen Japan bezocht. Daarom konden wij het natuurlijk niet laten om hem zijn verhaal te laten vertellen op Tokyo.nl en de tofste urbex spots uit Japan te delen. Hieronder lees je het unieke avontuur dat Bob meemaakte in Japan op de verlaten plekken die zelfs wij (nog) niet hebben bezocht.

Urbex in Japan met Bob Thissen

Mijn eerste continentale Urbex trip maakte ik in april 2014 naar Japan. Het werd één mijn favoriete landen om ‘haikyo‘ (ruïnes) te ontdekken. Oftewel urban exploring; het bezoeken van verlaten gebouwen. Ik ben tot nu toe nog vier keer teruggekeerd naar het land en er zullen waarschijnlijk nog meer bezoeken volgen. Hier volgt een top 5 van verlaten plekken die ik bezocht:

#5 Nara Dreamland

Nara Dreamland achtbaan
Nara Dreamland achtbaan – Bob Thissen

Dit gigantische pretpark zou Japans eerste Disneyland moeten worden, maar kregen de license deal niet rond van de Disney karakters. Ze creëerden eigen mascottes en het park opende in 1961. Het pretpark was het meest lijkende kopie van een Disneyland in Azië. Nadat Disney eigen parken opende in Japan, moest het pretpark door dalende bezoekers het park uiteindelijk in 2006 sluiten. Bekijk meer foto’s van Nara Dreamland op de website van Bob exploringtheunbeatenpath.com.

How to get there? Nara Dreamland lag net buiten het centrum van de stad Nara, op bijna een gelijkwaardige afstand als het Nara Park met de beroemde houten tempel Todai-ji. Helaas is het park definitief gesloopt in december 2017, een bezoekje zoals Bob heeft gemaakt is dus niet meer mogelijk.

#4 Love hotels

Love hotels in Japan
Love hotels in Japan – Bob Thissen

Love hotels zijn excentrieke hotels met de meest uiteenlopende thema kamers, waar koppels een leuke avond kunnen beleven omdat ze geen privacy thuis hebben, maar ook een plek voor affaires en dates. Je huurt deze kamers vaak voor een aantal uur. Er zijn ronddraaiende bedden, kamers met UFO-bedden, boksringen, noem maar op!

How to get there? Je vindt deze excentrieke Love hotels door heel Japan op de meest gekke en verlaten plekken. De thema’s zijn natuurlijk geheel ‘kawaii‘ en totaal niet vreemd voor de Japanners, je kan ze vergelijken met maid cafés in Akihabara bijvoorbeeld.

#3 Hotels op Hachijojima

Hachijo Royal Resort
Hachijo Royal Resort – Bob Thissen

Hachijojima wordt ook wel het Hawaii van Japan genoemd. Het is een subtropisch vulkaaneiland zuidelijk van Tokyo. Dit eiland werd vooral veel bezocht tot 1964, omdat het voor Japanners moeilijk was om aan een paspoort te komen. Het Hachijo Royal hotel was ooit het grootste hotel in Japan. Het was een luxe hotel in westerse stijl. Omdat internationaal reizen steeds populairder werd en minder mensen naar Hachijojima gingen, moesten veel grote hotels hun deuren sluiten.

How to get there? Afreizen naar het vulkanische Hachijojima is mogelijk via boot of vliegtuig. De Tokai Kisen Ferry vertrekt dagelijks vanaf de Takeshiba Sanbashi Pier in Tokyo en doet er ongeveer 10 uur en 20 minuten over om te komen. De boottocht stopt ook nog op Miyakejima en Mikurajima voor aankomst op Hachijojima. Je kan ook een vliegticket boeken bij de maatschappij ANA die vliegt vanaf Haneda Airport (voor binnenlandse vluchten) en er ongeveer één uur over doet.

#2 Battleship Island + Ikeshima

Battleship Island Hashima
Battleship Island Hashima – Bob Thissen

Battleship island (Gunkajima/Hashima in het Japans) heeft zijn naam te danken aan zijn vorm dat lijkt op een slagschip. Er werd aan het begin van de 20e eeuw aan kolenwinning gedaan en was destijds de dichtstbevolkte plek ter wereld. Toen de steenkool begon op de raken sloot de mijn in 1974 en moest iedereen het eiland verlaten. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister en was het eiland een inspiratie voor de James Bond film ‘Skyfall‘ en werd uitgeroepen tot UNESCO erfgoed in 2015

In de buurt van dit eiland ligt Ikeshima. Dit is ook een eiland waar aan kolenwinning gedaan werd en is tegenwoordig grotendeels verlaten. Veel gebouwen zijn nog helemaal intact in tegenstelling tot op Battleship island waar veel op instorten staat. De bewoners op het eiland hopen dat dit eiland net zo bekend wordt.

How to get there? Afreizen naar Battleship Island (Hashima) is alleen mogelijk via een tour die vertrekt vanuit Nagasaki. Enkele touroperators zijn The Gunkanjima Concierge CompanyGunkanjima Cruise en Yamasa Shipping. Het eilandje Ikeshima is iets lastiger te bereiken gezien je vanuit Nagasaki nog een stukje moet reizen naar het plaatje Sasebo en daar de pond moet pakken die er ongeveer één uur over doet.

#1 Fukushima

Fukushima exclusion zone
Fukushima exclusion zone – Bob Thissen

De meest bizarre en aangrijpende, maar ook de gevaarlijkste en lastigste te betreden locatie in Japan is de radioactieve uitsluitingszone van de Fukushima ramp. Honderdduizenden mensen werden geëvacueerd, niet wetende dat er een kernramp zou volgen en ze niet meer zouden kunnen terugkeren. Deuren werden zelfs niet afgesloten waardoor enkele dorpen veranderden in spookdorpen waar alles is blijven liggen, zoals als het verlaten werd op 11 maart 2011.

Zwijnen rennen door de straat. Het lijkt wel alsof je je in een scene van ‘The walking dead‘ bevindt. Supermarkten, juweliers, casino’s, scholen. Alles ligt er nog. De Japanners hebben erg veel respect voor andermans eigendommen en dat is in Fukushima goed terug te zien. In alle andere landen ter wereld zouden de winkels al na enkele dagen leeggeplunderd zijn.

Buiten het feit dat er veel gevaarlijke radioactieve deeltjes rondzweven wordt de zone ook goed bewaakt door de Japanse politie. We moesten vaak in de nacht, gekleed als een zwarte ninja de zone in sluipen en konden overdag 1 of 2 gebouwen bezoeken omdat we ons niet vrij konden bewegen op straat. Mocht je gezien worden riskeer je een dure boete en een celstraf.

How to get there? De uitsluitingszone (radioactieve zone) is niet toegankelijk voor bezoekers. Echter is het wel mogelijk om tours te boeken naar omliggende steden en plaatsen die wel in de zone liggen maar relatief veilig zijn voor verblijf van korte duur. Enkele Fukushima disaster tours kunnen geboekt worden als dagtrip vanuit Tokyo.

Urbex potentials in Japan

De volgende locaties in Japan hebben volgens ons ook potentieel om urbex locaties te worden. Wij zijn er nog niet geweest maar horen het graag als er al ontdekkingsreizigers zijn langsgekomen.

  • Kejonuma Leisure Land niet ver van de stad Sendai sloot in 2000 na 21 jaar zijn deuren. Tegenwoordig neemt de natuur het pretpark langzaam over.
  • Het Maya Hotel uit 1929 ligt op Mount Maya met een prachtig uitzicht over de stad Kobe. Het hotel is een prachtig voorbeeld van Westerse Art Deco architectuur alleen sinds 1995 in verval geraakt.
  • De Matsuo mijnstad in het noorden van het eiland Honshu is een voorbeeld van hoe het leven er voor 1969 uitzag. Er staan nog elf grote appartementen complexen, een school, zwembad en speeltuin in de afgelegen stad tussen de bergen.
  • Misschien wel de meest pikante urbex locatie is het Queen Chateau Soapland. Het woord ‘soaplands‘ is een uitvinding van de Japanse sex industrie en een soort bordeel waar Japanse salaryman en Yakuza gangsters zichzelf konden laten wassen door een schone dame. Tegenwoordig is het in Mito gelegen Queen Chateau Soapland in verval geraakt en zeker en unieke urbex locatie in Japan.

Ken jij nog verlaten plekken in Japan?

Heb jij één van deze onontdekte plekken in Japan al bezocht? Of weet jij nog andere verlaten plekken met unieke man-made-structures, dan horen we graag je verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening