Meteen naar de inhoud

15x vreemde Japanse gewoontes

zwarte hamburger Japan

Natuurlijk zijn de gewoontes van een andere cultuur anders dan thuis. In Europa blijven de cultuurverschillen meestal beperkt tot muziek, eten, kunst of architectuur. In Japan gaan ze echter een stapje verder en verzinnen ze voor sommige gewoontes gewoon een heel nieuw woord. Neem hieronder een kijkje in de wereld van de Japanse gewoontjes.

#1 Japanse trekjes op werk

Slapen op werk in Japan
Slapen op werk in Japan heet inemuri

In Nederland kan je maar beter niet in slaap vallen op je werk, de meeste werkgevers zullen je dat namelijk niet in dank afnemen. In Japan is het heel gewoon dat je even een dutje doet tijdens werk. Ze noemen dit een “inemuri” wat letterlijk betekent “dutje op werk”.

Echter, zijn er wel enkele regels verbonden aan een inemuri, zo moet je rechtop blijven zitten terwijl je slaapt en het mag alleen als je keihard werkt. Maar wie bepaald of je hard genoeg hebt gewerkt?

#2 Hikikomori (jonge kluizenaars)

Hikikomori een Japanse kluizenaar
Hikikomori is een Japanse kluizenaar

De term hikikomori is ontstaan uit de toenemende hoeveelheid van kluizenaars in Japan. Nu denk je vast dat deze kluizenaars oud en bejaard zijn maar hikikomori staat juist voor een jonge generatie kluizenaars van rond de twintig jaar oud. Ze zetten zich af tegen de drukke veel eisende Japanse maatschappij door zichzelf in isolement te plaatsen.

#3 Otaku (obsessie voor Anime)

Japanse Manga tekeningen
Otaku’s zijn fans van Anime/Manga

Net als een jonge hikikomoris zijn er ook een hoop otakus in Japan. Dit zijn de meest dedicated (bijna verslaafde) fans van de Anime & Manga tekenstijlen. We weten zeker dat je ze tegenkomt in Akihabara in Tokyo gezien dat het paradijs is voor elke otaku en stiekem schuilt er in iedereen wel een beetje een otaku.

#4 Selfie, peace out!

Selfie maken met peace teken
Selfie maken met peace teken

Dit is het, de meest besmettelijke van Japanse gewoonten, want het peace teken verspreidt zich als een lopend vuurtje naar iedereen die er nog niet mee besmet. Het zorgt ervoor dat je nooit meer op dezelfde manier voor een foto poseert.

Op elke selfie die de Japanners nemen staan ze bijna altijd of met hele grote ogen onschuldig te kijken of met het bekende peace sign (je weet wel de V die je maakt met de wijs en middelvinger).

#5 Manipuleren van eten

Gekleurd eten in Japan
Gekleurd eten in Japan

De Japanners houden van eten en maken er graag een feest van. Het eten moet niet alleen lekker zijn maar er ook goed uitzien, dit zie je ook terug in de bento’s (lunchpakketten) voor kinderen en ouderen. Maar de Japanners gaan nog een stapje verder met een manipuleren van voedsel, zo kan je bijvoorbeeld een zwarte hamburger halen bij de Burger King in Japan of wat dacht je van een groene KitKat of blauwe noedels?

Benieuwd naar nog meer lekkere Japans gerechten? Je mag de meeste al smakkend en slurpend naar binnen werken! Dat is de Japanese way!

#6 Hand schudden? Nee buigen!

Begroeting in Japan
Begroeting in Japan

Bij een begroeting schudden Japanners niet de handen met elkaar. Maar ze buigen respectvol naar elkaar toe en thats it. Deze gewoonte stamt terug uit de tijd van de shoguns waarin hiërarchie erg belangrijk was (is het nog steeds trouwens, overmatige respect voor ouderen is belangrijk).

#7 Pachinko gokspelletjes

Pachinko gokkasten Japan
Pachinko gokkasten Japan

In de Westerse wereld zijn gokautomaten erg populair, Las Vegas en Holland Casino staan er vol mee. Nu is gokken illegaal in Japan (niet voor lang meer waarschijnlijk) en spelen de Japanners een spelletje genaamd Pachinko.

Dit is een spel met een balletje dat van boven naar beneden rolt door een soort doolhof, als het op de juiste plek uitkomt krijg je meer balletjes om mee te spelen. Uiteindelijk kan je met de hoeveelheid balletjes tickets krijgen die je weer ergens anders kan inwisselen voor geld.

Erg omslachtig allemaal… de Japanners zijn daarom bezig de gokindustrie legaal te maken. De verwachting is dat deze gelijk al een jaarlijkse omzet van 10 miljard heeft, bijna het dubbele van Las Vegas.

#8 Weg zwaaien is eigenlijk hierkomen!

Japans hand gebaar voor hierkomen

Als iemand met zijn hand omlaag zwaait naar je in een soort wuif dan weet je hoe laat het is, tijd om weg te gaan. Bij de Japanners is dat juist andersom, ze vragen dan eigenlijk heel beleefd of je dichterbij wilt komen. Best vreemd om dit mee te maken.

#9 Gezichtmaskers en mondkapjes

Japanners met mondkapjes op
Japanners met mondkapjes op

Het is super gebruikelijk om een gezichtmasker/mondkapje te dragen wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent in Japan. De Japanners doen dit niet voor zichzelf maar zodat ze geen andere mensen aansteken. Prachtig hoe ze rekening houden met de wereld om zich heen! Vooral in de grote steden en metro’s zie veel mensen met een mondkapje rondlopen.

#10 Next level snoepautomaten

Japanse vending machines
Japanse vending machines

Vending machines, automaten waar je in Nederland snoep of frisdrank uit kan halen, zijn in Japan zo populair dat het land de meeste telt ter wereld, ongeveer 1 per 40 inwoners. Daarnaast beperken de producten zich niet alleen tot snoep of frisdrank maar kan je er ook fruit, eieren, ondergoed, zonnebrillen, parfum, sigaretten en andere prularia uit de apparaten halen.

#11 Japanse klompen?

geta houten Japanse schoen
Geta houten Japanse schoen

Net als wij in Nederland klompen hebben en elke buitenlander denkt dat we daarop lopen hebben ze in Japan de geta. Dit zijn 3 plankjes in de vorm van een soort dubbele TT waar ze op lopen. Ze waren oorspronkelijk ontworpen om je hoog en droog te houden als je door de modder of plassen heen moest lopen.

De houten getas waren ook eeuwen lang onderdeel van de traditionele kledij van de Japanse Geisha’s.

#12 Lachen? Mond bedekken!

Japanners bedekken mond tijdens het lachen
Japanners bedekken mond tijdens het lachen

Zie je Japanners lachen, vooral vrouwelijke Japanners, dan is de kans groot dat ze een hand voor hun mond houden. Dit doen ze omdat het niet echt gebruikelijk is om de binnenkant van je mond te laten zien aan de wereld.

#13 Slapen als een astronaut

capsule hotel in Tokyo
Capsule hotel

Door het gigantische ruimtegebrek in Tokyo zijn capsule hotels zeer populair onder de Japanse bevolking. De naam zegt het eigenlijk al je slaapt in een capsule die niet veel groter is dan een bed. Deze slaapgelegenheden zijn vaak een stuk goedkoper dan een normale hotelkamer. Daarnaast is het ook een leuke ervaring om als een soort astronaut te slapen. Zeker een nachtje proberen als je in Tokyo verblijft!

#14 Honkbal & voetbal

Honkbal in Japan
Honkbal in Japan

De nationale sport in Japan is sumo worstelen maar de populairste sporten zijn honkbal en voetbal. Vooral honkbal is al jaren gigantisch populair onder de Japanners. Voetbal is wel zijn opmars aan het maken en wint steeds meer terrein van het honkbal.

Een leuk feitje: tijdens de Olympische Spelen van 2020 worden er vijf nieuwe sporten geïntroduceerd waarvan één een Japanse namelijk karate!

#15 Verwarmde WC’s!

Verwarmde WC bril in Japan
Verwarmde WC in Japan

Bijna elke WC in Japan heeft verwarming! Er is niks lekkerder dan heerlijk zitten op een voorverwarmde wc-bril in de winter. Niks koude billen gewoon comfort! Daarnaast kan je altijd wat flush geluiden aanzetten mocht je een grote boodschap moeten doen en misschien de dag ervoor iets teveel pittige ramen hebben gegeten!

Weet jij nog meer vreemde gewoontes van Japanners? We horen het graag in een comment hieronder!

17 reacties op “15x vreemde Japanse gewoontes”

 1. Wij zijn van 11 januari tot en met 31 januari in Japan geweest. Drie zaken die ons opvielen buiten de lijst op deze website:
  1. Alles is brandschoon. We liepen door Tokyo, en zagen een keer een papiertje op de grond liggen. Eeen Japanner die voor ons liep, bukte, raapte het op en stak het in zijn jaszak.
  2. We hebben Tokyo, Nagasaki, Kyoto, Osaka en Nara bezocht en hebben ons echt nergens onveilig of ongewenst gevoeld.
  3. In Nagasaki hebben we veel van de tram gebruik gemaakt. Als er 20 mensen uitstappen hoor je de bestuurder elke passagier persoonlijk bedanken voor het gebruik van de tram.

 2. Geweldig hoe de Japanse cultuur zo kan verschillen met die van ons in Nederland. Tijdens kijn reis in Japan vond ik iets anders ook opmerkelijk namelijk dat openbare plekken allemaal verwarmde toiletten hadden! Wel een gekke ervaring maar best lekker haha

 3. Vorig jaar ben ik een maand land in Azië geweest. Daarbij heb ik ongeveer een week doorgebracht in Japan.
  Wat een heerlijk land is dat zeg! Het eten is lekker en de cultuur is prachtig!
  Hierboven staat geschreven over een capsule hotel. Dat heb ik ook één nacht geprobeerd.
  Om eerlijk te zijn was dit best spannend. Vooral toen het tijd was om te gaan slapen, het was wel heel krap (niet gewend). Slapen is uiteindelijk gelukt, ik slaap overal. Dus voor mensen die tegen wat krappe ruimtes kunnen is het echt een aanrader!! Een nachtje slapen als een astronaut is leuk;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening