Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Wat is een daruma (だるま) pop?

Wat is een daruma (だるま) pop?

Daruma pop Japan

Japan staat bekend om charmante personages met unieke en soms eeuwen oude achtergrondverhalen. En sommigen hebben zich vollediger in het westerse bewustzijn begeven dan anderen. Zoals bijvoorbeeld de vele anime karakters en helden. Echter hebben de gehurkte, kleine, bebaarde rode poppen die bekend staan ​​als “daruma” nog niet helemaal hun weg gevonden naar het westen.

Deze merkwaardige popjes, meestal rood geschilderd met grote ronde ogen, en missende van hun pupillen, zijn één van de belangrijkste geluks-charms (geluksbrenger) in Japan. Om de geschiedenis van de magische daruma weer te geven is er geen betere manier om hem te leren kennen dan om te beginnen bij de bron.

Shorinzan Darumaji-tempel

Shorinzan Darumaji tempel
Shorinzan Darumaji tempel – Foto credits: Michael Turtle

De Shorinzan Darumaji-tempel in Takasaki, Japan, is waarschijnlijk de locatie waar het concept van de Daruma eerst werd bedacht, ruim meer dan 300 jaar geleden. De daruma pop beeldt de boeddhistische monnik Bodhidharma uit. Tegenwoordig worden meer dan 80% van de darumapoppen in Japan nog steeds gemaakt in Takasaki. In de tempel kunnen gasten hun eigen unieke daruma-pop kopen die gemaakt is van papier-maché. Wanneer de pop voor het eerst wordt gekocht, heeft deze twee grote lege ogen. De koper moet een wens doen en vervolgens een pupil toevoegen aan slechts één van de ogen van de daruma. Nadat de wens is vervuld, kan de tweede pupil worden toegevoegd.

De daruma poppen

Daruma poppen tempel
Daruma poppen tempel

De Shorinzan Darumaji-tempel is versierd met honderden daruma, op elkaar gestapeld in een ongelukkige opstelling. Hoewel de traditionele kleur van daruma rood is, zijn hier ook verschillende kleuren variërend van zwart tot geel. Aan de linkerkant van de tempel is een kleine kamer die fungeert als een klein museum en interessante niet-traditionele daruma’s toont. De grond rond de tempel zijn ook bijna magisch, en zeker de moeite waard voor een wandeling.

Aan het einde van het jaar worden de darumapoppen teruggebracht naar de tempel voor een traditionele verbrandingsceremonie. Deze ceremonie heet de Daruma Kuyo (だるま 供養).

Meer informatie over de tempel en de daruma poppen kan je vinden op daruma.or.jp maar ook in het boek The Japanese Tradition of Daruma Doll.

Vanuit Tokyo naar de Shorinzan Darumaji-tempel

Neem de shinkansen van Tokyo naar Takasaki. Bij Takasaki, transfer naar de JR Shinetsu Line voor Yokokawa. Stap uit bij het station Gunma-Yawata. De Shorinzan Darumaji-tempel ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het station. Als je in januari in Japan bent, overweeg dan om de tempel te bezoeken tijdens Daruma-Ichi, de officiële Daruma-beurs, die meestal rond 6 en 7 januari plaatsvind.

1 reactie op “Wat is een daruma (だるま) pop?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening