Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Het noordelijke stadsdeel » De oude Japanse wijk Asakusa

De oude Japanse wijk Asakusa

Asakusa bezienswaardigheden
Senso-ji temple – Asakusa

Asakusa is door veel Japan reizigers bekroond als de leukste wijk van Tokyo. Dit komt omdat de wijk zijn oude authentieke sfeer heeft weten te behouden in het moderne Tokyo. De meeste straten, gebouwen en tempels zijn al eeuwen hetzelfde gebleven waardoor het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. We weten daardoor bijna niet waar we moeten beginnen met het schrijven van reistips over Asakusa want er zijn teveel plekjes om op te noemen. Toch gaan we het proberen!

De “shitamachi” Asakusa

Asakusa wijk Tokyo
Straat beeld Asakusa

Asakusa is het centrum van Tokyo’s shitamachi wat letterlijk “lage stad” betekend. Deze naam heeft Asakusa gekregen omdat hier relatief weinig hoogbouw te vinden is, ja dat is vreemd want in Tokyo zie je bijna niet anders dan wolkenkrabbers. Zo vind je aan de andere kant van de Sumida rivier de gigantische Skytree en een paar metro haltes richting het centrum Akihabara en Ginza met torenhoge gebouwen. Niet in Asakusa, daar vind je vooral houten huisjes, winkeltjes en traditionele straatjes die al eeuwen niet echt zijn veranderd.

Streetfood eten in Asakusa
Streetfood eten in Asakusa

Een prachtig voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Dempoin Dori (dori betekend straat). Doordat Asakusa nog niet is aangepast naar het moderne Tokyo is de wijk prima ter voet te verkennen. Zo kan je met een simpele wijkreisgids makkelijk langs de leukste bezienswaardigheden lopen. Ben je het lopen beu dan kan je hier en daar een rickshaw inhuren om je rond te laten rijden. Dit is een soort fietstaxi net als wij in Amsterdam of Rotterdam hebben.

Japanse ouderen in traditionele kledij
Japanse ouderen in traditionele kledij in Asakusa

Naast het oude charme dat de wijk al jaren draagt staat de wijk ook bekend als één van de uitgaanswijken van Tokyo voor de locals. De wijk telt namelijk veel clubs, bars, Kabuki theaters en een klein red light district. Kabuki is één van de drie traditionele theater vormen van Japan naast noh en bunraku. Erg leuk om een keer een voorstelling mee te maken. Dus ben je op zoek naar een bruisend nachtleven dan kan je zeker terecht in Asakusa.

Foodmarket in Asakusa
Foodmarket in Asakusa

Een deel van Asakusa is verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog maar het grootste gedeelte rond de Senso-ji tempel is helemaal herbouwd. Het nieuwe gedeelte bevat wel een aantal hoge gebouwen maar ook minder toeristen. Wij kunnen je aanraden vooral het oude gedeelte te bezoeken rondom de Senso-ji want dit is veruit het leukste stuk van de wijk.

Bezienswaardigheden in Asakusa

Ingang Senso-ji tempel
Ingang Senso-ji tempel

Doordat Asakusa één van de oudste wijken van Tokyo is kan je er natuurlijk een aantal bezienswaardigheden vinden die hoog in de top 10 van Tokyo staan. Op nummer één staat natuurlijk de Senso-ji (ji betekend tempel) tempel en de winkelstraten eromheen. Daarnaast is de Kaminarimon poort een prachtig voorbeeld van het oude Japan, de poort is namelijk meer dan 1000 jaar oud.

Nakamise Dori winkelstraat naar de Senso-ji
Nakamise Dori winkelstraat naar de Senso-ji

De Asakusa shrine staat ook wel bekend als Sanja-sama en is één van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft. Je kan hier in mei terecht voor het Sanja Matsuri festival dat gigantisch populair is bij Japanners. De Dempoin tempel staat bekend om ze prachtige tuin en ligt vlak naast de Senso-ji, leuk om even te ontsnappen van het massatoerisme bij de Senso-ji.

Don Quijote in Asakusa
Don Quijote in Asakusa

Genoeg van tempels en oude gebouwen? Bezoek dan eens de winkelstraten Nakamise, Shin-Nakamise of Kappabashi voor je dosis souvenirs en traditionele Japanse winkeltjes. Vooral de Japanse versie van de action Don Quijote is handig voor Japanse producten tegen budget prijzen. Voor luxe goederen en merken kan je terecht in de warenhuizen Rox, Tobu Asuka en Matsuya. Theater, film en pachinko vind je vooral in de rondom Rokku. En last but not least is natuurlijk het prachtige Sumida Park dat langs de Sumida rivier loopt en uitzicht geeft op de Skytree. Je kan hier ook rivier cruises boeken die meenemen op een reis over de rivier en je een andere hoek van Tokyo laten zien.

Sanja Matsuri festival Tokyo
Sanja Matsuri festival nabij de Senso-ji

Rond mei zijn er ook volop festiviteiten zoals het Sanja Matsuri festival. Hierboven op het plaatje zie je de festivalgangers op de laatste dag van dit heilige feest.

Hieronder nog een leuke sfeer video met alle highlights van de wijk.

Hoe reis je het makkelijkste naar Asakusa?

Autoloze straten in Azakusa
Autoloze straten in Azakusa

Omdat Asakusa één van de belangrijkste wijken is voor toerisme is de wijk goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan verschillende metro lijnen zoals de Ginza, Asakusa, Tsukuba Express en Tobu Railways gebruiken om er heen te reizen met het openbaar vervoer.

Vanaf Tokyo Station kom je er het snelste met de JR Yamanote lijn richting Kanda Station. Hier stap je dan over op de Ginza metro naar Asakusa, dit duurt ongeveer 15 minuten in totaal en kost je rond de 300 yen. Geen zin om te verdwalen in het doolhof van metro’s? Met een pocket wifi plan je gemakkelijk de reis op je mobiel via Google maps.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening