De oude Japanse wijk Asakusa

Asakusa bezienswaardigheden
Asakusa is door veel Japan reizigers bekroond als de leukste wijk van Tokyo. Dit komt omdat de wijk zijn oude authentieke sfeer heeft weten te behouden in het moderne Tokyo. De meeste straten, gebouwen en tempels zijn al eeuwen hetzelfde gebleven waardoor het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. We weten daardoor bijna niet waar we moeten beginnen met het schrijven van reistips over Asakusa want er zijn teveel plekjes om op te noemen. Toch gaan we het proberen!

De “shitamachi” Asakusa

Asakusa is het centrum van Tokyo’s shitamachi wat letterlijk “lage stad” betekend. Deze naam heeft Asakusa gekregen omdat hier relatief weinig hoogbouw te vinden is, ja dat is vreemd want in Tokyo zie je bijna niet anders dan wolkenkrabbers. Je vindt in Asakusa vooral houten huisjes, winkeltjes en traditionele straatjes die al eeuwen niet zijn veranderd. Een prachtig voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Dempoin Dori (dori betekend straat). Doordat Asakusa nog niet is aangepast naar het moderne Tokyo is de wijk prima ter voet te verkennen. Zo kan je met een simpele reisgids makkelijk langs de leukste bezienswaardigheden en wijken lopen. Ben je het lopen beu dan kan je een rickshaw inhuren om je rond te rijden. Dit is een soort fietstaxi net als wij in Amsterdam of Rotterdam hebben. Naast het oude charme dat de wijk al jaren draagt staat de wijk ook bekend als één van de uitgaanswijken van Tokyo. De wijk telt namelijk veel clubs, bars, Kabuki theaters en een red light district. Kabuki is één van de drie traditionele theater vormen van Japan naast noh en bunraku. Erg leuk om een keer een voorstelling mee te maken. Zoek je een bruisend nachtleven dan kan je zeker ook terecht in Asakusa.

Een deel van Asakusa is verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog maar het grootste gedeelte rond de Sensoji tempel is helemaal herbouwd. Het nieuwe gedeelte bevat wel een aantal hoge gebouwen maar ook minder toeristen. Wij kunnen je aanraden vooral het oude gedeelte van de wijk te bezoeken want dit is veruit het leukste.

Bezienswaardigheden in Asakusa

Asakusa Senso-jiDoordat Asakusa één van de oudste wijken van Tokyo is kan je er natuurlijk een hoop bezienswaardigheden vinden die hoog in de top 10 van Tokyo staan. Op nummer één staat natuurlijk de Senso-ji (ji betekend tempel) tempel en de winkelstraat eromheen. Daarnaast is de Kaminarimon poort een prachtig voorbeeld van het oude Japan, de poort is namelijk meer dan 1000 jaar oud. De Asakusa shrine staat ook wel bekend als Sanja-sama en is één van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft. Je kan hier in mei terecht voor het Sanja Matsuri festival dat gigantisch populair is bij Japanners. De Dempoin tempel staat bekend om ze prachtige tuin en ligt vlak naast de Senso-ji, leuk om even te ontsnappen van het massatoerisme bij de Senso-ji. Genoeg van tempels en oude gebouwen? Bezoek dan eens de winkelstraten Nakamise, Shin-Nakamise of Kappabashi voor je dosis souvenirs en traditionele Japanse winkeltjes. Voor luxe goederen en merken kan je terecht in de warenhuizen Rox, Tobu Asuka en Matsuya. Theater, film en panchinko vind je vooral in de rondom Rokku. En last but not least is natuurlijk het prachtige Sumida Park dat langs de Sumida rivier loopt. Je kan hier ook rivier cruises boeken die meenemen op een reis over de rivier en je een andere hoek van Tokyo laten zien.

Getting there

Omdat Asakusa één van de belangrijkste wijken is voor toerisme is de wijk goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan verschillende metro lijnen zoals de Ginza, Asakusa, Tsukuba Express en Tobu Railways gebruiken om er heen te reizen met het openbaar vervoer. Vanaf Tokyo Station kom je er het snelste met de JR Yamanote lijn richting Kanda Station. Hier stap je dan over op de Ginza metro naar Asakusa, dit duurt ongeveer 15 minuten in totaal en kost je rond de 300 yen.

De oude Japanse wijk Asakusa
4.8 (96%) 5 votes