Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Cryptocurrency als betaalmiddel tijdens de Olympische Spelen?

Cryptocurrency als betaalmiddel tijdens de Olympische Spelen?

    Cryptocurrency Olympische Spelen Tokyo 2020

    Op dit moment zijn de meeste betalingen in de op twee na grootste economie van de wereld nog steeds papieren biljetten en metalen munten. Daarmee loopt Japan ver achter op buurlanden zoals China en Zuid-Korea, waar verschillende ‘cashloze’ elektronische betalingsmiddelen al enkele jaren de boventoon voeren, evenals hier in het Westen, waar creditcards en betaalpassen ook veel populairder zijn dan het losse geld.

    Dat betekent dat het land ook veel geldautomaten heeft – een ruwe schatting brengt het aantal op meer dan 200.000 – evenals kassa’s en wagenparken om het fysieke geld te verplaatsen. Het komt allemaal neer op naar schatting $18 miljard per jaar aan kosten. Daar moet verandering inkomen volgens premier Shinzo Abe.

    Cashloze betalingen tijdens OS 2020

    Volgend jaar bezoeken honderdduizenden buitenlandse bezoekers – de meeste uit landen waar creditcards en digitale betalingen een tweede natuur zijn – de Olympische Spelen in Tokyo. Van hen wordt verwacht dat ze miljarden dollars uitgeven tijdens het evenement. Echter, is het financiële eco-systeem van Japan eenvoudig weg niet uitgerust om dit aan te kunnen. Honderden miljoenen kunnen zo op tafel blijven liggen en dat wilt Japan natuurlijk voorkomen.

    Premier Shinzo Abe wilt dat 40% van de betalingen tegen 2025 cashloos zijn in Japan. In augustus 2018 heeft de regering plannen aangekondigd om belastingvoordelen en subsidies aan te bieden aan bedrijven die aan boord gaan. En hoewel alles van creditcardbetalingen tot transacties met QR-codes in aanmerking zou komen, denken sommige van de grootste financiële spelers dat Bitcoin en blockchain wel eens een belangrijke rol kunnen gaan innemen.

    Een nieuw digitaal betaalnetwerk

    Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) blockchain

    Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), de grootste bank van het land en de op vier na grootste ter wereld, heeft samen met het Amerikaanse internetbedrijf Akamai een pact gesloten om voor de Olympische Spelen in 2020 een op blockchain gebaseerd netwerk voor consumenten betalingen te bouwen. De eerste test van de blockchain zijn zeer positief. Ze beweren dat er via hun blockchain al meer dan een miljoen transacties per seconde hebben kunnen plaatsvinden, waarbij elke transactie in twee seconden of minder is bevestigd. Ze voorspellen dat het netwerk uiteindelijk 10 miljoen transacties per seconde zou kunnen halen. Ter vergelijking, het creditcard netwerk van Visa verwerkt enkele duizenden transacties per seconde, Bitcoin scoort ongeveer zeven transacties per seconde en elke transactie kan tot een uur duren om te bevestigen.

    Het systeem is ontworpen om allerlei soorten betalingen te verwerken, van geautomatiseerde snelweg tol toepassingen tot swipes met betaalkaarten en voor in-app-aankopen. Letterlijk alles zou ermee betaald moeten kunnen worden.

    Is de Japanse samenleving klaar?

    De inzet die al deze bedrijven doen laat zien dat de Japanse samenleving klaar is om digitaal geld te gaan gebruiken. Het land is relatief technologisch onderlegd, de cryptocurrency-handel is al jaren uniek en razend populair, daarnaast zijn de financiële regelgevers in Japan meer vertrouwd met de blockchain-technologie dan welk ander land ter wereld.

    De regelgevers in Japan hebben de lokale crypto-industrie een wettelijke status gegeven. Elke Bitcoin exchange in Japan moet beschikken over een moeilijk te verkrijgen vergunning. Verder is er een speciaal opgezette Japanse Virtual Currency Exchange Association (JVCEA) die zal het toezicht houden en de richtlijnen zal uitzetten. Eind vorig jaar waren er meer dan 180 vergunning aanvragen binnengekomen. Er is blijkbaar genoeg interesse van ondernemers  in Japan om een gereguleerde crypto-beurs op te zetten voor de handel in cryptocurrency en blockchain assets. 

    We hebben nog een ander interessant artikel over het cryptocurrency landschap in Japan geschreven.

    Met de druk van de regering om geldloos te worden en weinig concurrentie van creditcards en andere vormen van e-betaling, zou Japan mogelijk de bestaande technologieën kunnen overslaan die ten grondslag liggen aan elektronische betaling en direct voor de blockchain kiezen. Tof!

    Kijken naar de toekomst

    Als het experiment succesvol is, zal dit de economie van Japan ver in de toekomst plaatsen. Alles van grote transacties tussen banken tot kleine aankopen in de detailhandel zullen met nauwelijks vertragingen en tegen een fractie van de huidige kosten worden uitgevoerd; Zelfs de creditcards van vandaag zouden in vergelijking traag en duur zijn.

    In het proces wordt Japan het grootste testobject ter wereld voor de blockchain technologie en de infamous cryptocurrency community. Het kan daarnaast zelfs zijn positie als wereldleider in zowel financiën als technologie terugkrijgen – een status waar het al tientallen jaren niet meer van geniet.

    Als een echte cliche, begint het verhaal van hoe Japan er nu voorstaat met een catastrofe. Namelijk die van cryptocurrency exchange Mt. Gox. Maar de hamvraag blijft, zal Tokyo op tijd klaar zijn om al de cashloze betalingen tijdens de Olympische Spelen van 2020 te kunnen verwerken? Hoe denk jij erover?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



    Hulp nodig met je reis?