Meteen naar de inhoud

De marathon van Tokyo

Marathon Tokyo in Shinjuku

De marathon van Tokyo wordt sinds 2007 jaarlijks gelopen in de Japanse hoofstad. De eerste editie werd gewonnen door de Keniaan Daniel Njenga en de Japanse Hitomi Niiya en was al direct een sporthit in het land. Voor dit jaar stond in maart de dertiende editie op het programma. Helaas is deze door de omstandigheden omtrent het coronavirus uitgesteld. Maar de lopers zijn nog niet verslagen! De nieuwe datum voor de marathon is op 5 maart 2023 om 09:10 uur in de ochtend, Nederlandse tijd om 02:10 in de nacht.

Afstand: 42 km en 195 meter

Marathon Tokyo in Shinjuku
Marathon Tokyo in Shinjuku

De marathon is voor vele hardlopers de magisch te overbruggen afstand op hardloopschoenen. Dit koningsnummer van het hardlopen meet 42 kilometer en 195 meter, een afstand waarover iedere hardloper zowel kan dromen als nachtmerries heeft.

Het is een afstand waar de gemiddelde hardlopers meer dan vier uur over doen. De snelste onder de renners doen dit echter twee keer zo snel en lopen de marathon in een tijd van iets boven de twee uur. Het officieuze wereldrecord is zelf sneller dan twee uur en is gelopen door Eliud Kipchoge met een tijd van 1 uur, 59 minuten en 40 seconden, dit was echter niet tijdens een wedstrijd en gaat dus niet de boeken in als snelste marathon.

Waar komt de precieze marathon afstand vandaan?

Pheidippides
Pheidippides standbeeld

De afstand van 42 kilometer en 195 meter komt volgens velen uit de Griekse oudheid, waarbij er een boodschapper genaamd Pheidippides liep tussen van het slagveld van Marathon naar Athene over een afstand van iets meer dan 40 kilometer. Waarbij hij bij aankomst de woorden sprak: “We hebben gewonnen.”, om vervolgens dood neer te vallen als laatste slachtoffer van deze oorlog. De afstand tussen Marathon en Athene was echter niet precies 42 kilometer en 175 meter. Deze afstand werd pas officieel vastgelegd tijdens de Olympische spelen van 1908 in Londen, Groot-Brittannië. Waarbij het eerder gemaakte parcour van 40 kilometer werd omgelegd, zodat de finish precies voor Windsor Palace eindigde, waar de Koningin zat.

Wie won de laatste Marathon in Tokyo

Medailles van Tokyo Marathon
Medailles van Tokyo Marathon

De laatste keer dat de Marathon van Tokyo is gelopen was op 3 maart 2019. Bij de mannen won toen de Ethiopiër Birhanu Legese die de wedstrijd liep in 2 uur, 4 minuten en 48 seconden. Bij de vrouwen won de eveneens Ethiopische Ruti Ago die de afstand liep in 2 uur, 20 minuten en 40 seconden.

Winnaars mannen 2019

 • 1ste plaats, Gouden medaille, Birhanu Legese Ethiopie 2:04:48
 • 2de plaats, Zilveren medaille, Bedan Karoki Kenia 2:06:48
 • 3de plaats, Bronze medaille, Dickson Chumba Kenia 2:08:44

Winnaars vrouwen 2019

 • 1ste plaats, Gouden medaille, Ruti Aga Ethiopie 2:20:40
 • 2de plaats, Zilveren medaille, Helen Tola Ethiopie 2:21:01
 • 3de plaats, Bronze medaille, Shure Demise Ethiopie 2:21:05

Marathon van Tokyo 2020 editie en de Olympische Spelen

Marathon Tokyo 2020
Marathon Tokyo 2020

De marathon van Tokyo zou dit jaar op 1 maart 2020 worden gelopen. Echter door de corona crisis heeft deze geen doorgang kunnen vinden wegens de veiligheid. Andere sportevenenment zoals de Olympische Spelen zijn verzet naar 2021. Dit is een unicum gezien het nog niet eerder is voorgekomen in vredestijd dat er een Olympische Spelen is verzet of afgelast. Naast de Olympische spelen van Tokyo zijn ook vele andere sportevenement, waaronder het EK voetbal en Wimbledon, uitgesteld of afgelast.

In 2020 zijn ook al andere marathons uitgesteld tot nadere orde en is de verwachting dat ook veel marathons geen doorgang vinden in dit jaar in verband met het Corona virus zoals de Great Wall Marathon die al is afgelast. Mede hierom vindt er in 2020 geen marathon event in Tokyo plaats en moeten de hardlopers een jaartje wachten tot 2021.

De Majors

De Marathon van Tokyo is één van de zes majors onder de grote marathons. Weet jij de 6 majors allemaal te finishen dan beland je in een select gezelschap van mensen die de wereld zijn over gereisd om de 6-star-finisher-medal te bemachtigen. De zes majors zijn de marathons van Boston, New York, Chicago, Berlijn, Londen en Tokyo.

Route en nieuwe datum voor Tokyo 2021 Marathon 

Route marathon langs de Tokyo Skytree
Route marathon langs de Tokyo Skytree

De route van de marathon van Tokyo is over het algemeen vrij vlak op een paar bruggen na. Je start bij het Tokyo Metropolitan Government Office (stadhuis) in Shinjuku en loopt dan in een grote boog via de wijk Kanda, Nihonbashi, Asakusa, Ryogoku langs de Tokyo Skytree weer terug naar centraal Tokyo via het shopping district Ginza om vervolgens te finishen bij het Tokyo station naast het Keizerlijke Paleis.

Marathon in Tokyo stad
Marathon dwars door het centrum van Tokyo

Het leuke van deze marathon is dat je door het oude Japan naar het Japan van nu en de toekomst loopt. Zo zie je ook een groot gedeelte van de stad tijdens het hardlopen. Op dit moment is de datum van de Marathon van Tokyo 2021 nog niet bekend. Maar aangezien het een voorjaarsmarathon is zal deze hoogstwaarschijnlijk eind februari of begin maart plaatsvinden.

Feitjes over de marathon van Tokyo

 • Er kunnen maar 38.000 participanten mee doen
 • 37.500 voor de marathon en 500 voor de 10km editie
 • Er is een tijdslimiet van 7 uur voor het uitrennen van de marathon
 • De winnaar ontvangt $98,300 dollar als prijs

Voorbereiding marathon Tokyo

Een marathon lopen vraagt veel voorbereiding voordat je hieraan begint. Je moet zeker rekening houden dat je minstens vier uur aan het hardlopen bent om de afstand te overbruggen. Doorgaans wordt er aangeraden om je 18 weken voor te bereiden op de marathon als je nog niet een heel ervaren hardloper bent. Ben je een ervaren hardloper en loop je meerdere keren per week dan zou een 13 weken trainingsschema uitkomst kunnen bieden, deze kan je terugvinden op verschillende hardloop websites.

Trainen voor een marathon houdt sowieso wel in dat je erg divers aan de slag moet gaan met jouw trainingsprogramma. Naast veel kilometers maken, zul je trainingen af moeten wisselen met duurloopjes, snelheidstraining en krachttraining. De marathon van Tokyo vindt plaats in het voorjaar, wat het qua temperatuur aangenaam maakt voor de renners.

Beginnen met hardlopen of trainen voor het marathon? Dan is het hebben van de juiste uitrusting van groot belang. Zelf koop ik vaak mijn uitrusting via de hardloopwinkel van Decathlon gezien de prijs/kwaliteit verhouden hier erg goed is. Let bij het kopen op de volgende punten want een goede voorbereiding is al het halve werk;

 • Hardloop outfit
  • Een outfit die goed ademt en zweet afvoert om schuren tegen te gaan. Schuren komt vooral doordat de kleding het zoute zweet niet kwijt kan. 
  • Je zou ook een anti friction middel kunnen gebruiken voor het sporten om dit tegen te gaan. 
 • Hardloopschoenen
  • Hardloopschoenen moeten goed om de voet zitten. De reden waarom deze vooral belangrijk zijn is, omdat iedere voet net wat anders is.
  • Een goede schoen voor de een is dus niet direct een goede schoen voor de ander. Laat je daarom goed adviseren over de juiste schoen voor jouw voeten. 
 • Sporthorloge
  • Met een sporthorloge kan je tegenwoordig alles bijhouden zo zie je o.a. jouw hartslag, maar ook de afstand en snelheid van de ren sessie, zodat je achteraf jouw resultaten kunt analyseren.
 • Sportvoeding
  • Zorg dat je de juiste voeding tot je neemt voor je gaat hardlopen. Dit kan enerzijds in de vorm van licht verteerbare pasta’s, maar ook in de vorm van supplementen. Bijvoorbeeld een koolhydratenshake die jou de juiste energie boost geeft tijdens de hardloopsessie.
 • Hersteldrank
  • Na duursporten heeft je lichaam de juiste voedingsstoffen nodig om te herstellen. 
  • Een hersteldrank bevat vaak koolhydraten, eiwitten en in sommige gevallen ook vitamine.

Rennen tijdens je vakantie

Ooit hoop ik de marathon van Tokyo zelf uit te lopen, voor nu ben ik vooral aan het trainen want niks is zo lekker om een rondje te rennen tijdens je vakantie. Ik heb al een aantal mooie hardloop routes door Tokyo uitgeschreven. Weet jij er nog meer dan hoor ik het graag.

2 reacties op “De marathon van Tokyo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening