Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De Olympische Tickettracker

De Olympische Tickettracker

Olympische Spelen ringen Tokyo2020

Hopelijk heb je de eerste Olympische Tickets gescoord via de verkoop van Sunweb Sport & Events (NL) of Eventeam (BE) die afgelopen week zijn gestart. De adrenaline is bij mij altijd gigantisch bij deze inlog naar tickets. De frustratie meteen daarna ook! Maar ondanks de tegenslagen is het Olympische vuur bij mij van binnen wel weer vol aangestoken!

En de ervaring leert; vaak lukt het niet bij de eerst poging. Geef vooral niet op bij deze eerste tegenslag. Er zijn nog vele kansen op weg naar TOKYO2020! Dat Olympische Fangevoel gá je meemaken volgend jaar.
Wij gaan je daarbij helpen. Lees deze blog en je krijgt weer volop hoop én concrete hulp!

Jouw Olympische reis behoort nog steeds tot de mogelijkheden! Ik leg namelijk uit hoe de Olympische Tickettracker werkt; dé belangrijkste tool om aan kaarten van je Olympische bucketlist te komen! Verder geef ik een korte update waar we staan in de Olympische voorbereidingen.

Recap: Je Olympische Planning

Fietsen Olympische Spelen

Waar staan we in onze voorbereidingen? Wel, mijn eerste blog ging over het Olympische Fan gevoel. Wat maakt de Spelen zo uniek en waarom zou je zoveel moeite en geld uitgeven?

De tweede blog ging over het samenstellen van je eigen Olympische bucketlist. Welke events wil jij graag bezoeken?

De verschillende manieren om aan kaarten te komen kwamen aan bod in blog 3; Tickethunting. Hierin werden de 10 (!) mogelijkheden besproken om je bucketlist in te vullen.

Er zijn de komende maanden een aantal zaken belangrijk:

 1. Tickethunting
 2. Overnachting nabij de Olympische Spelen
 3. Vliegtickets naar Tokyo

Ten aanzien van punt 2 en 3; Als je al een overnachting kan vinden is dat natuurlijk fantastisch. Ook helpt Tokyo.nl met informatie over hotels je op weg die je trouwens al kunt boeken!. Ditzelfde geldt voor de vlucht alleen kan die pas een jaar vooraf geboekt worden (rond 24 juli dus). Mijn volgende blog zal gaan over het vinden van die slaapplek en mijn eigen ervaringen daarin. Voor nu is dus je belangrijkste taak om jouw Olympische kaartenbak te vullen!

De Tickettracker

Olympische Spelen tickettracker

Het was ergens in oktober 2011. Londen’12 zouden mijn derde zomerspelen worden, na Athene’04 en Beijing’08. Ik had voor Londen al een paar kaarten kunnen kopen. Maar ik merkte wel dat het steeds moeilijker werd om aan mijn gewenste tickets te komen. De Spelen werden steeds groter en de belangstelling navenant. Daar kwam bij dat veel Europeanen makkelijk naar Londen zouden kunnen reizen. Mijn grootste kopzorg werd dan ook; hoe kom ik dít keer aan de rest van mijn tickets?

In diezelfde periode kwam ook Twitter op en via dat medium kwam ik in contact met Kevin Plasmans. Hij was net als ik groot fan van de Olympische Spelen en was ook bezig met de voorbereidingen voor Londen. We wisten dat de verkoop van kaarten via de verschillende Europese landen niet aan landsgrenzen gebonden was. Kortom; het was door een vrij verkeer van goederen in Europa mogelijk om kaarten in alle Europese landen te kopen! Dit gegeven, gekoppeld aan een uniek stukje IT-vakmanschap van Kevin, inspireerde hem ertoe om de zogenaamde Olympische Tickettracker te ontwikkelen.

Maar wat is het precies, hoe werkt het en vooral; hoe kan jij er gebruik van maken?

#1 Europese verkooporganisaties (ATR’s)

De Verkoop voor Japanse inwoners is gebonden aan een inwonersbewijs van Japan. Daar kan je dus alleen via Japanse relaties aan kaarten komen.

De verkoop aan de rest van de wereld gaat via de geautoriseerde nationale ticket resellers (ATR’s). In Nederland is dat nu Sunweb Sports & Events. Zij hebben de verkoop naar particulieren overgenomen van ATP. De verkoop is intussen gestart afgelopen vrijdag 21 juni. Zo zijn er in álle landen verkooporganisaties die van het IOC deze verkooprechten hebben gekregen. DERTOUR doet dat in Duitsland, Eventeam in België en Frankrijk, Co-Sport in Zweden, etc. Via deze link kan je alle ATR’s van Europa bekijken en je eventueel inschrijven.

De meeste van deze organisaties hebben intussen de eerste kaarten verkocht. Vaak gaat dat in het begin vooral in combinatie met reizen (pakket van vlucht, hotel en tickets). Maar ook worden de eerste losse tickets verkocht.

#2 Gefaseerde verkoop (tot zelfs tijdens de Spelen)

Het is belangrijk (en handig) te weten dat niet alle kaarten in één keer worden toegewezen aan deze nationale organisaties maar dat er, vaak via lobby, later in het jaar-tot zelfs kort voor de Spelen- nog extra kaarten kunnen worden toebedeeld. Daarnaast worden, in een latere fase, onverkochte kaarten uit pakketten alsnog los verkocht.

Dit betekent concreet dat je vooral moet vasthouden aan je eigen Olympische bucketlist. Wees dus niet bevreesd als je nu nog maar een paar events (of zelfs 0!) hebt. De ervaring van vorige Spelen leert dat er nog vele kaarten in de aanloop beschikbaar komen.

#3 De Tickettracker

Europa is dus eigenlijk een lange rij met marktkraampjes waar zo af en toe wat kaarten aangeboden worden. Maar hoe weet je nu wanneer je je naar die marktkraampjes moet bewegen?

Daar is de TICKETTRACKER voor ontwikkeld! Een stukje software dat wijzigingen op de verkoopwebsites van die Europese organisaties bijhoudt en naar de ingeschreven leden een mailtje stuurt op exact díe momenten. Dat is echt een Hollandse Barbapappatruuk!

Zo kreeg ik dus in 2011 een mailtje op het moment dat de ATR van IJSLAND kaarten voor de Finale Basketbal (“the dreamteam”) in de aanbieding had. Tien minuten later waren ze weg. En ik had er twee. Zonder Tickettracker was ik kansloos geweest!

Bijkomend voordeel van het kopen in verschillende landen is het feit dat bepaalde sporten NIET populair zijn voor de inwoners van dat land (bv Hockey in Frankrijk). Dat geeft je dus meer kans.

Zo heb ik dankzij de Tracker voor Londen’12 en Rio’16 kaarten gekocht in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Denemarken en IJsland. Ongeveer 50% van mijn tickets koop ik via de Tracker!

En het lekkerste is kaarten te scoren waarvan ik van tevoren dacht; dat gaat nooit lukken; Finale Basketbal mannen 2012, Epke Zonderland in Rio, Olympische voetbal & volleybalfinales in Rio, Hockey finales dames in Londen en Rio. Dafne & Usain in Rio. Allen unieke ervaringen en herinneringen die ik mijn leven lang zal koesteren!

Usain Bolt sprint Olympic Games

#4 Inschrijving & kosten

Ook voor Tokyo is de Olympische Tickettracker weer ontwikkeld door Kevin. De kosten zijn ook dit keer weer heel laag gehouden om zoveel mogelijk Nederlanders een kans te geven hun Olympische Fangevoel te beleven. De éénmalige bijdrage is 15 euro. Abonneren voor de Tracker kan vanaf nu via deze site. Je kan aangeven welke kaarten je zoekt en je krijgt dan alleen een mailtje als er ergens bij één van de Europese ATR’s kaarten voor deze sessie(s) vrijkomen! Geweldig effectief!

> Meld je aan

#5 Een laatste tip

Laatste advies als het gaat om jouw Tickethunting; heb geduld! Er zijn nog ruim 12 maanden waarin je echt nog kansen gaat krijgen om aan kaarten te komen. En voor mij gold en geldt altijd; de Tickethunting fase geeft mij al die unieke Olympische voorpret. Ik pleit dan ook bij het IOC om Tickethunting als officiële Olympische discipline op te nemen!

Lees verder nog mijn blog over de top 10 van Tickethunting, er zijn naast de Tracker namelijk nóg meer mogelijkheden voor Olympische tickets!

Tot zover weer. Als je comments of goede tips hebt als het gaat om deze planning of ticketfase laat dan een berichtje achter onderaan deze blog of mail mij naar OFG2020@hotmail.com.

37 reacties op “De Olympische Tickettracker”

 1. Die Oostenrijkers zijn ook fijn bezig zeg… Kan je niet eens vertrouwen dat de verkoop begint op het genoemde tijdstip… Heb alweer kaarten gemist die ik wel zou willen hebben. BMX finales zijn alweer weg..

 2. Hoi Steven, kan je https://www.vttickets.at/ ook bij de tracker zetten? Deze zouden vrijdag 15:00 online gaan, toen hebben ze die naar maandag 15:00 gezet maar daar zijn nu ook veel tickets te koop, voor mensen die nog BMX zoeken ook! Mvrgr, Arjen

 3. Charles van der Voet

  Hi Steven,
  Misschien is deze reactie dubbel, maar ik heb me opgegeven voor de Olympische Tracker en betaald. Wanneer kan ik van deze TRacker gebruik maken? Krijg ik een mail om in te loggen?
  Graag jouw reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Charles

  1. Beste Charles,
   Je krijgt na aanmelding en ook na inlog een scherm te zien met een lange lijst codes; hier kan je aanvinken welke events (elk event heeft een code) je graag wilt. De tracker stuurt je dan een email als één van deze events te koop is.
   De lijst met codes vind je hier; https://bit.ly/2KCTqzi
   Afgelopen week al een Flash sale gezien bij Eventeam voor mn atletiek. Ik had daar binnen 5 minuten 2 kaarten gekocht. Dankzij de tracker.
   Groet & succes!
   Steven

 4. Charles van der Voet

  Hi Steven,
  Mooi dat je weer kaarten hebt kunnen scoren. Dat wil ik ook wel. Dus ik heb je raad opgevolgd en me opgegeven voor de Olympische Tracker. Ik heb via betaald. Kun jij mij vertellen hoe ik nu gebruik kan maken van deze Tracker? Moet ik ergens inloggen of moet ik iets activeren? Alvast bedankt voor je reactie.

 5. Vanochtend FLASH sales via EVENTEAMChange with last update:

  Via de Tracker kreeg ik vanmorgen om 04.29 (!) een mail van de Tracker dat er sales was voor mijn gewilde tickets;
  Het begin van de mail ziet er zo uit:
  Hi,
  ATH02E
  ATH03A
  ATH03B
  ATH03C
  ATH04A
  ATH04B
  ATH04C
  ATH04D
  ATH04E
  En de lijst ging door; zo kocht ik direct 2x ATH04D tickets omdat er tot nu toe vrijwel alleen ABC (dure!) kaarten te koop waren. En zo had ik na opstaan en ontdekken (07.00) om 07.05 de tickets gekocht.
  Klaar weer voor ontbijt;)
  Kortom; de Tracker werkt weer fantastisch!
  Succes: https://bit.ly/2LhVVq5

 6. Als je met Der Tour contact zoekt en de situatie uitlegt zal de 2e(en verder) €75 terugbetaald worden. Ik heb het vandaag ook gehad en krijg de 2e €75 die ik betaald heb voor het verzenden terug.

  1. Manuel,

   Jij bent gelukkig; nu stuurt Dertour aan iedereen een bericht dat ze niets meer combineren.
   Zo zie je maar weer met de Olympische Tickethunting; je moet scherp én snel zijn.
   Dankzij de tracker kan dat het beste!
   Tracker: https://bit.ly/2LhVVq5

 7. Vandaag in Duitsland gelukkig mijn eerste tickets voor Tokyo kunnen scoren. Nog niet direct de tickets die ik wilde hebben maar het is in ieder geval iets.

  Baanwielrennen en BMX finales vlogen zo voor m’n neus weg (met tickets in de winkelwagen…) Beetje mixed feelings over deze dag van verkoop. .

 8. Ik heb hockey aantal tickets op aantal dagen, beach volleybal en voor dressuur werd ik weer verwijderd. Heel fijn!!
  Openingsceremonie nog mogelijk denk je?

  1. Even Google translatie Ymke. Zwemtickets hebben ze nu niet. Is overigens extreem lastig aan te komen! Mij in 4 zomerspelen 1x gelukt..

 9. Duitsers wel slim, maar heel blij dat ik iets heb al. Elke boeking € 75 voor naar buitenlqnd verzenden. Heb ook vaak 4 kaartjes terwijl ik er maar 3 nodig heb……………..

 10. Bedankt Steven voor de tip om via andere ATR te bestellen, heb nu via Dertour moderne vijfkamp en finales BMX en karate binnen! Als ik ook nog skateboard en klimmen ga scoren kan het voor mij al niet meer stuk.

  1. Arjen,

   Geweldig om te horen! Na alle frustratie afgelopen vrijdag dus goed nieuws. En het is pas net begonnen. Je zult zien dat via de Tracker er nog veel meer gaat binnenkomen; ook skateboarden en klimmen (ik ben bij beide sporten aanwezig en kan niet wachten!)
   Groet!
   Steven

 11. Dank voor de tip, toch nog in Duitsland een paar tickets kunnen krijgen. Overigens sijpelen er ook nog wat kaartjes door in Frankrijk, zag net nog Judo categorie A/B staan voor de liefhebbers.

 12. Bedankt voor alle tips Steven! Vandaag via Duitsland kaarten weten te bemachtigen voor het roeien!
  Daar kan je via overschrijving/factuur betalen dus ook geen gedoe met creditcards e.d. op het moment van boeken.
  In Duitsland betaal je als ‘buitelander’ wel €75,- extra boekingskosten…
  Nu op naar de kaarten voor het turnen via de tickettracker!

  1. Beste Rochelle,

   Fijn te horen! En er komen meer kansen via de tracker. Alle ATR’s verkopen niet alles in één keer!
   Turnen was er idd niet bij; ook ik zoek nog Epke kaarten:) Maar de tracker gaat ons daarbij helpen..
   Die extra kosten zijn idd behoorlijk. Ik probeer bij meerdere bestellingen via een mail/belletje deze te bundelen. Maar daar zijn ze vaak niet gedienstig in..
   Groet
   Steven

 13. De verkoop va kaartjes door Sunweb is een fraude. Ze hebben meteen zogenaamd alle kaartjes verkocht in drie uur (losse tickets, zonder reis boeking bij hun), maar als je een reis met hun boekt, zijn kaartjes wel beschikbaar! Ik vermoed dat ze meeste kaarten voor hun zelf hebben bewaard en alleen minim deel aan het publiek hebben verkocht.

  In andere landen is het niet zo en heb ik gelukkig daar kaartjes kunnen kopen.

 14. Vandaag via Frankrijk de gewenste tickets te pakken maar op een een of andere manier was betaling niet mogelijk tot drie maal aan toe helaas. Ik gebruik normaliter visa maar hier was MasterCard de enige keuze. Toen ik uiteindelijk een familielid met een MasterCard wilde laten betalen werd ik er definitief uit gezet. Balen… iemand hier een oplossing gevonden of meer geluk mee gehad?

 15. Na een uur op de site te zijn gekomen kom ik er tot mijn verbazing achter dat Nederland geen tickets heeft voor het synchroon zwemmen. Mijn dochters zwemmen de OS waarschijnlijk sinds jaren een Nederlands duet en ik kan niet aan kaartjes komen. Heel teleurgesteld dus

  1. Beste Yvonne
   Ik snap je frustratie. Ik ben ook niet van Sunweb. Ik kan je geen garanties geven maar als je mijn blog leest hoop ik dat je nog vertrouwen hebt of weer krijgt. Ben er van overtuigd dat die kaarten voor synchroonzwemmen ergens in Europa zullen worden aangeboden! Via de tracker kan je de codes van deze kaarten opgeven en dan krijg je een mailtje wanneer ze ergens in Europa worden aangeboden. Dus niet alleen Sunweb! Succes! Steven

 16. Thanks! We hebben al een aantal kaarten maar zijn met een groep van 12! (3 gezinnen) – wat ik wil weten was hoe ik aan tickets voor de opening kom zonder daar 2000 euro pp voor te betalen. Er waren kaarten voor 120 pp. Ik ga me inschrijven op de tracker. Bedankt voor de tip!!

  1. Beste An
   Als er al goedkope openingskaarten beschikbaar komen dan zal de tracker dat aangeven. Wel zal her aanbod D of E kaarten zeee beperkt zijn en zeer snel weg. Bij mij staat die ceremonie ook nog op mijn bucketlijst en ik heb intussen bijna 100 (..) olympische events gezien..
   Olympische hoop doet leven!

  1. Beste Ymke
   Ik hoop dat je de blog hebt gelezen. Sunweb is niet uitverkocht. Ze zullen nog veel kaarten gaan verkopen. Maar ook andere organisaties in Europa. Houd hoop! De tracker kan je enorm helpen om jouw favoriete kaarten de komende maanden alsnog te bemachtigen. En tav de betaling. Vele ATR’s hanteren idd vaak creditcards. Sommige IDeal of Paypal. Dat is helaas niet anders. Goed om dit voorafgaand te checken zodat je niet tevergeefs probeert te shoppen! Succes en groet steven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening