In mijn eerste blog gaf ik het startschot voor de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020. We hebben nog anderhalf jaar de tijd, maar het is belangrijk te weten wat je in welke periode moet doen en hoe! De komende twee blogs gaan over de zaken die de komende maanden gaan spelen: planning & tickets. De komende maanden gaat de ticketverkoop van start, cruciaal natuurlijk! De exacte datum is nog niet bekend maar we weten wel dat eind april de verkoop start voor (alleen) de Japanners. Daarna zullen de kaarten beschikbaar gesteld worden aan de nationale verkooporganisaties, timing waarschijnlijk midden 2019. In Nederland is dat ATP. Je kan je alvast inschrijven voor hun nieuwsbrief.
Hoe maak ik mijn eigen Olympische Schema?
Maar voordat je kunt gaan bestellen, is het belangrijk goed te kijken wélke tickets je graag zou willen. Deze blog gaat hierover: hoe ziet de planning van de Spelen eruit, waar moet je rekening mee houden als het gaat om het kiezen van sportevents? En natuurlijk de vraag; wat wil je zelf?
Het definitieve programma van Tokyo2020 met daarin welke sporten op welke dagen en tijdstippen plaatsvinden is nog niet bekend gemaakt. We weten wel welke sporten op welke dagen en, belangrijk, op welke locaties, deze gaan plaatsvinden.
Aan de hand van dit Olympische schema kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Welke sporten? (Welke wil ik zien en wanneer vinden ze plaats?
- Waar vinden ze plaats? (De logistieke puzzel)
- Hoe krijg ik het ultieme Olympische Fan Gevoel?
Als je antwoorden op deze vragen hebt, is het resultaat jouw persoonlijke “Olympische Droomplan!” en daarmee kun je de “Ticket-Hunting-fase” in gaan om die dromen uit te laten komen!
Olympische Programma

Alle Olympische Zomerspelen hebben ongeveer dezelfde indeling. Na de Opening (altijd op vrijdagavond) is de 1e week het domein van (vooral): zwemmen, judo, roeien en in het wielrennen de wegwedstrijden. Verder zijn er vooral voorrondes/groepsfases bij de teamsporten. In de 2e week ligt het accent op de beslissingen in deze teamsporten (met de meeste finales in het slotweekend). Daarnaast vindt in die 2e week ook het atletiek & baanwielrennen plaats. Afhankelijk van jouw must-see–sporten kun je hieromheen de rest van je schema invullen. Het hangt er ook vanaf hoeveel tijd je hebt (ga je 3 dagen, één week of zelfs de volle 2 weken?). Ook is het de vraag óf en hoeveel tijd je wilt reserveren om iets van sightseeing te doen (Je bent er immers toch!).
In de eerste week vinden er (veel) meer sportevents plaats, met name door de teamsporten. Ook is het makkelijker (en goedkoper) aan kaarten te komen voor voorrondes dan bv de basketbalfinale op de slotzondag! Houd hier dus ook rekening mee. De definitieve schema’s met ticketcodes zullen in april klaar zijn zodra de verkoop begint voor Japan.
Olympische Locaties

Tokyo heeft meer dan 35 miljoen inwoners. Dat betekent dat de logistiek een belangrijk issue wordt om rekening mee te houden. Nu is dat tijdens alle Olympische Spelen wel het geval maar nu nog extremer. De meeste sporten zullen gehouden worden in hartje Tokyo. Maar een aantal specifieke sportevenementen vinden buiten Tokyo centrum plaats: Dit geldt met name voor surfen, basketbal, golf, zeilen, baanwielrennen, verschillende wielrendisciplines en honkbal.
In de stad Tokyo zijn er ruwweg twee gebieden geïdentificeerd; de Tokyo Bay Zone (bij de haven) en de Tokyo Heritage Zone (downtown centrum). Vindt hier alle Olympische wedstrijdlocaties of bekijk onderstaand filmpje om precies te zien waar welk sportevent plaatsvindt.
Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het logistieke gedeelte is van een Olympisch avontuur. Je moet niet alleen rekening houden met de reistijd tussen events in, maar ook met de tijd die je nodig hebt voor kaartcontroles. Nu wordt dat altijd schromelijk overdreven door de Olympische Organisatie (“wees 2 uur van tevoren bij het stadion”), maar het is wel belangrijk je tijd goed te plannen.
Olympische afwegingen
Het is misschien handig om je een kijkje te geven in mijn eigen gedachtegang. Hierin verwerkt zitten praktische (maar wel persoonlijke!) tips bij het maken van een Olympisch schema.

Tijdens onze eerste Spelen; Athene ’04, kozen we ‘zomaar’ wat sporten, op goed geluk. We hielden geen rekening met reistijden waardoor we soms simpelweg te laat kwamen! In Beijing ’08 kozen we voor atletiek als hoofdevent. We gingen dus de 2e week. En we kozen in het ‘’bijprogramma’ voor sporten die daar qua tijd en locatie technisch op aansloten. En bovendien lukte het ons om een slaapplaats in de buurt van het Olympische stadion te vinden wat ons leven tijdens zo’n broeierige zomer een stuk aangenamer maakte! In Londen ’12 gingen we twee keer heen en weer, waardoor we én Judo in de eerste week én teamfinales in het finaleweekend meepakten.

En in Rio ‘16 kozen we voor sporten die vooral buiten waren om van de geweldige omgeving te kunnen genieten, ook tijdens de sporten!
Hieronder de 6 punten die ik bij alle Olympische Spelen bekijk voor het maken van mijn schema.
1.Waar heeft Nederland kans op een medaille?
Het is altijd uniek om een Nederlandse plak mee te beleven, ook al is het in een sport waar je misschien iets minder mee hebt. (voor mij was bv in Beijing 2008 de waterpolo gouden medaille van de Oranjedames een unieke belevenis!) Vaak is het mogelijk om tijdens de Spelen nog kaarten voor (finale)wedstrijden met Nederland te kopen, in het Holland Heineken House is een ATP balie die (vaak) nog kaarten verkoopt. In mijn schema noteer ik dus al wel bepaalde finales met Oranje kansen (Rekstok Epke, Hockey dames etc..).
2. Welke sporten zijn belangrijk voor het thuisland?
Sporten waar het thuisland kans op goud heeft, geeft een extra dimensie aan dat Olympische Fan Gevoel. In Londen ’12 was dat bv Atletiek (Mo Farah) en in Rio ’16 was dat voetbal (in Maracana bovendien!) en (Beach)volleybal! In Tokyo ’20 zijn dat natuurlijk de vechtsporten Judo & Karate!
3. Binnen- vs. buitensporten.
Soms is het superfijn, zeker midden op een snikhete dag, even in een omgeving met airconditioning te zitten en dus een zaalsport te bekijken. Daarentegen zijn buitenevents geweldig om ook wat van de omgeving te zien; twee vliegen in één klap! In Rio ’16 was het windsurfen, het beachvolleybal en het openwater zwemmen aan de Copacabana onvergetelijk! In Tokyo zal het extreem warm worden (>35 graden) dus op de heetste momenten probeer ik binnen te zitten!
4. Unieke ‘vreemde’ sporten.
Ik weet nog dat ik in Athene ‘04 naar het worstelen ging. Worstelen! Geen sport waar ik me écht voor interesseerde maar ik ben blij dat ik meteen al ervoer hoe tof het is om (voor mij) totaal vreemde sporten te bekijken. En om daarbij ook de sfeer te proeven met supporters uit totaal andere landen. Zo ging ik ook naar het curling in Sochi ‘14, waar we tezamen met de Japanse supporters een mooi feest hadden op de tribune. Ook goed om te weten is dat er in Tokyo weer nieuwe Olympische sporten op het programma staan: o.a. karate, skateboarden en sportklimmen!
5. Budget en Prijzen.
Een aspect dat zeker gaat meespelen in iedere reis is je budget! Wat heb je te besteden en wat zijn de kosten van de verschillende zaken zoals: 1)reis, 2)slaapplek, 3)tickets & 4)overige kosten. Als het gaat om ticketprijzen dan zijn die globaal bekend. Het duurst zijn altijd de Opening en Slotceremonie (tussen 100 euro en 2400 Euro (!)). Daarna komen de prijzen van de finales van populaire sporten zoals basketbal en turnen. Zwemmen is ook duur want er zijn weinig zitplaatsen. Relatief goedkoop zijn de voorrondes van ‘kleinere’ sporten zoals bv. hockey (!), waterpolo etc. De prijzen voor de Japanse verkoop liggen lager dan de prijzen via de nationale organisaties zoals ATP. Zij rekenen altijd een uplift bovenop de originele prijs. Mijn ervaring is dat met een gemixt programma (voorrondes en finales) je ongeveer op 100/125 euro per ticket moet rekenen.
Een tip is om bij een klein(er) budget vooral te kijken naar sporten die 1) minder populair zijn, 2) grote aantallen toeschouwers kunnen herbergen. Ook zijn er altijd een aantal sporten ‘’gratis’’ te bekijken zoals: triatlon, de marathon, de zeilsporten (je staat dan wel wat verder af), wielrennen (wegwedstrijd en de tijdrit). Bovendien is het extra leuk omdat je daar tussen het veelal lokale publiek in zal staan. Verder is het aan te raden een aantal sportwedstrijden in lokale kroegen of restaurants te bekijken, vooral wanneer de lokale favorieten in actie komen! Dit levert je unieke herinneringen op!
6. Sport vs. cultuur.
Hoe vaak ga je terugkomen naar een stad als Rio of Tokyo? Probeer daarom altijd ook wat tijd in te ruimen voor een aantal toeristische uitstapjes. Ik probeer dit logistiek te combineren met de locaties van de events. Beijing – de Muur, Rio – de Suikerberg/het Christusbeeld. Voor Tokyo is op deze site echt alles te vinden zoals bijvoorbeeld de top 10 Tokyo.
Conclusie: Je eigen Olympische Bucketlist
Op basis van deze afwegingen maak ik een draft schema van “mijn eigen Olympische Spelen!”. De dagen, de locaties en de sporten (met de specifieke ticketcodes, bv SW01) die ik graag zou willen zien. Dit is dan het schema waarmee je heel effectief naar tickets kunt gaan jagen. Want jagen, dat is het goede woord. En houd daarbij geloof in het verkrijgen van de tickets voor jouw geselecteerde events. Natuurlijk ga je niet alles krijgen wat je hebt aangevinkt maar ook hier gelden de stelregels: volhouden, doorzetten en geloof dat het gaat lukken. Het is nét als bij de Olympische Sporters zelf!
Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen. “Steven, dat gaat je nooit lukken”: Tennisfinales op Wimbledon in Londen ’12, de voetbalfinale in Maracana Rio ’16, de basketbalfinale Londen ’12, de laatste gouden medaille van Usain Bolt in de relay 4×100 Rio ’16 of de hockeyfinale tégen China in Beijing ’08. Het was soms wel op het nippertje, minuten voor het event begon. En soms was het al raak tijdens de eerste aanvraag 1,5 jaar vóór de Spelen. Maar geef nooit op!

Over de Ticket-Hunting-Fase meer in mijn volgende blog. Je kunt nu alleen nog maar plannen, er is nog geen kaart te koop voor ons! Eerst gaat de Japanse verkoop beginnen (midden/eind april). Mocht je mensen in Japan kennen, dan kun je eventueel via hen kaarten aanvragen.
Voor nu is het belangrijk om je alvast in te schrijven voor de ATP-nieuwsbrief. De volgende keer zal ik wijzen op een uniek tool om overal in Europa (bij andere nationale olympische verkooporganisaties) je tickets te kunnen bestellen. We willen namelijk zoveel mogelijk Oranje op de tribunes krijgen in Tokyo!
Tot zover weer. Als je comments of goede tips hebt als het gaat om deze planning of ticketfase laat dan een berichtje achter of mail mij naar OFG2020@hotmail.com.

Hieronder ter inspiratie een afbeelding van (deels) mijn olympische schema in Rio’16.
Dit artikel is geschreven door: Steven Boerma
Foto credits: Steven Boerma
Ik sluit me aan bij je 6 punten om een schema te maken.
Omdat wij met 3 personen gaan, is voor ons het belangrijkste punt een goede accommodatie te vinden (minimaal 3 persoons hotelkamer). 2 persoonskamers zijn er in ruime mate in Tokyo, maar familiekamers zijn een redelijke zeldzaamheid. Ik heb al een shortlist gemaakt van hotels met familiekamers op een gunstige locatie (in de buurt van de metro/trein). Met Booking.com kan je een favorietenlijstje maken, maar boeken kan pas een jaar voor vertrek. Agoda.com heeft soortgelijke functionaliteit.
Vluchten gaan ook pas vanaf 1 jaar in de verkoop. Er gaan genoeg vliegtuigen richting Tokyo, de meeste via een tussenstop via een andere Europese luchthaven, dus de stress daarvoor is bij mij een stuk lager.
Omdat wij de sport en cultuur willen combineren (50-50), is de tickethunt niet zo spannend als voor Londen en Rio. Ik ga er vanuit in Tokyo nog tickets te kunnen scoren voor poulewedstrijden van NL teams als aanvulling op de paar events, die ik wel in de tickethunt wil pakken.
We kijken uit naar je volgende blog.
Mooi artikel! Graag zou ik informatie/tips willen ontvangen over de (goedkope) overnachtingsmogelijkheden in Tokyo! Wie kan mij daarover informeren??
Wij zijn 4 keervin Tokyo geweest voor vakantie. De goedkoopste hoyels zijn hostels. Verder de apa keten en de sotetsu inn ketens zijn redelijk geprijsd.
Als jullie mij de Goude tips kunnen geven voor ,hotels ,hostels of wat dan ook !!
De goude tip voor vliegtickets zijn uiteraard ook welkom !!!
Maar denk dat het daar nog te vroeg voor is om te boeken !!!
Voor de sport al diverse keren in JAPAN. Geweest, dan waren de vlieg tickets goed te betalen !!!
Merk voor deze zomer 2019 dat het al wat duurder aan het worden is !!!
Hostels en de Apa hotel ketens
Wat een super site !!!
Ga zeker naar Tokio 2020 !!
Karate en judo zijn mijn favorieten sporten !!!
Hoop dat daar tickets boor zijn !!
Dat wil niet zeggen dat ik dan niet open sta voor wat voor sport dan ook !!
Alles is gaaf om naar te gaan kijken !!
Hoop nog vele mooie en bruik barre tips van jullie te ontvangen !!!
SPORTIEVE GROET. : Annelies Bouma
Dank voor het leuke stuk
Echter : geen woord over hotels, vliegtickets terwijll dat qua planning de grote onzekere faktor is.
Want je kunt wel tickets voor events kopen, maar als je dan later wordt geconfronteerd Met absurd hoge kamer prijzen. Hoe Kijk je daar tegen aan ?
Marcel, dank voor je bericht. Op dit moment kun je (vaak) nog geen hotels en vliegtickets boeken. Dat kan waarschijnlijk pas vanaf juli. En het klopt dat hotels en vluchten duurder zijn tijdens de Spelen dan ervoor en erna. Dat is helaas een feit waar je niet onderuit komt. Mijn ervaring is echter dat je toch, met de goede voorbereiding (en soms wat geluk), toch wel aan een slaapplek kan komen. Zeker in een stad met 35 mln inwoners. (in Beijing sliepen we in een chinees woonblok dat we via via vonden) Maar er is geen enkele (prijs)garantie. Zoals er ook geen garanties zijn tav tickets. Ook dat zijn de Spelen; de speurtocht, de voorbereidingen en alle onzekerheid..Deze site en mijn blogs zijn ook geen garantie. We proberen te helpen met getimede tips en informatie, maar het zal ook belangrijk zijn zelf actief aan de slag te gaan. En mijn ervaring is ook; als je eenmaal wat tickets hebt, je ook enorme motivatie vindt om de volgende stappen voor elkaar te krijgen! In de volgende blogs zal het gaan over de andere aspecten, na planning; zoals ticketshunting, en inderdaad ook een slaapplek vinden. Hoop dat je blijft lezen! Groet Steven