Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Nieuwe sporten Olympische Spelen 2020

Nieuwe sporten Olympische Spelen 2020

Karate en andere sporten in Japan

Het Internationale Olympische Comité (IOC) heeft de vijf sporten honkbal/softball, karate, skateboarden, klimmen en surfen toegevoegd aan de lijst met Olympische sporten. Daarnaast maken Badminton en Taekwondo hun debuut bij de Paralympics van 2021. Al deze nieuwe Olympische sporten zullen voor het eerst beoefend worden op de Olympische Spelen van 2021 in Tokyo.

Het feit dat karate de nationale sport is van Japan en als eerste keer beoefend kan worden op Japanse bodem in de hoofdstad Tokyo tijdens de Zomerspelen is natuurlijk een gigantische eer. De Japanners zijn er zeer trots op en zijn zelf ook een grote kanshebber voor een Olympische Gouden Medaille in deze sportcategorie.

Nieuwe sporten nomineren

Olympische Spelen ringen Tokyo2020
Ringen Olympische Spelen

De beslissing om de nieuwe sporten op te nemen is genomen door de 129e bijeenkomst van het Olympisch Comité tijdens de Zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016. Door sporten als skateboarden en surfen op te nemen in het Olympische sportprogramma hoopt het IOC meer tot de jeugdige generaties te spreken. Dankzij een nieuwe regel die ingevoerd is in 2014 werd het voor organiserende landen mogelijk om nieuwe Olympische Sporten voor te stellen. Zo kon Japan honkbal/softball, surfen, skateboarden, klimmen en de nationale sport karate nomineren. Na een unanieme stemming werden de sporten automatisch opgenomen in het programma van de OS 2021.

18 wedstrijden en 474 sporters extra tijdens de OS 2021

Olympische Spelen 2020 Mascottes
Olympische Spelen 2020 mascottes

Door de toevoeging van de nieuwe sporten tijdens de Zomerspelen in Tokyo zullen er 18 nieuwe wedstrijden gespeeld moeten worden. Hieraan kunnen in totaal 474 Olympische sporters deelnemen, waarvan evenveel vrouwen als mannen. Bekijk hier alvast alle wedstrijd locaties van TOKYO2021.

Behalve bij honkbal/softball kan het percentage mannen en vrouwen verschillen. Met de toevoeging van de nieuwe sporten komt het totaal aantal verschillende sporten op 33 te staan. Er waren namelijk al 28 Olympische Sporten opgenomen in het programma van 2021. Bij de Paralympic van 2021 zullen er in totaal 22 sporten worden gespeeld met badminton en Taekwondo als nieuwe toevoeging.

Nederlandse sporters die deelnemen aan de nieuwe sporten

Wat natuurlijk helemaal leuk is dat er verschillende Nederlandse Olympische sporters deelnemen aan de nieuwe Olympische sporten. Hieronder volgt een lijstje met sporters.

Karate: Merel Landman was een grote kanshebber voor kwalificatie maar werd helaas in Parijs tijdens het OKT uitgeschakeld. Verder zijn er op dit moment geen deelnemers vanuit Nederland.
Skateboarden: Candy Jacobs, Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot
Honkbal/Sotfbal: Helaas hebben onze honkballers op 26 juni verloren in Mexico tijdens het laatst kwalificatietoernooi van Venezuela.
Klimmen: Helaas geen Nederlandse klimmers
Surfen: Helaas geen golfsurfers vanuit Nederland. Wel natuurlijk Kiran Badloe als windsurfer!

Leuke sportfeitjes over de Zomerspelen van 2021

Een leuk feitje is dat het huidige programma bestaat uit 3 Japanse sporten namelijk; Judo, Worstelen en de nieuw toegevoegde sport Karate. Daarnaast is softball de populairste sport in Japan. De populariteit van softbal in Japan komt door de bezetting van het land door de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over de Nationale Sporten van Japan.

Wat zijn de nieuwe sporten voor de Olympische Spelen van 2021?

Het Olympisch Comité heeft voor de Zomerspelen in Tokyo van 2021 de sporten honkbal/softball, karate, skateboarden, klimmen en surfen toegevoegd aan het programma. De nieuwe sporten zijn door Japan voorgedragen en unaniem goedgekeurd in 2016.

Hoeveel verschillende soorten sporten zijn er tijdens de OS2021?

Met de nieuwe sporten erbij opgeteld zal er tijdens de Olympische Zomerspelen van 2021 een record aantal van 33 verschillende sporten beoefend worden. Daarvan zijn er 339 medaille wedstrijden die allemaal verspreid zijn over 42 Olympische wedstrijd locaties.

Hoeveel extra wedstrijden worden er gespeeld door de nieuwe sporten?

Door het toevoegen van de 5 nieuwe sporten zullen er 18 nieuwe wedstrijden plaatsvinden. Deze wedstrijden bieden 474 sporters de kans om zich te bewijzen als beste van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening